Inmultirea trandafirilor

zamfira

Member
Iarna nu .
Si eu stiu ca cel mai bine se prind daca ii pui in august si ii uzi la nevoie pana e vegetatie in gradina , apoi ii lasi in pace pana primavara , cand in zilele calde mai aerisesti din cand in cand si apoi ii obisnuiesti treptat cu atmosfera de afara , dar asta prin aprilie -mai , depinde de vreme
 

MONIS

Member
mi s-au prins o parte din trandafirii de sub sticle...si pentru ca le dadusera multe crengute noisi nu prea mai aveau loc...in pet...m-am hotarat sa ii descopar...si asa am un catel nebun care a facut o pasiune pentru peturile respective si le rontaia fara pic de rusine...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cunoastem draga :( Cunoastem :mrgreen: Important e ca s-au prins nu?Eu am mutat doi ,la locul definitiv ,de sub un fost pet (petul nu mai exista datorita aceluias personaj) .Frunze noi cu duiumul insa radacini abia in formare.Mai am citiva cu frunze noi pe care insa ii las inca la locul lor.
 

albela

Active Member
fixpix a spus:
buna,

vreau sa va intreb daca a incercat cineva sa inradacineze trandafiri din aia de la florarie, taiati, pentru buchete... dar din care nu prea se gasesc butasi inradacinati de vanzare???

am cumparat anii trecuti cam tot ce e prin piete, la comerciantii de prin zona... dar bineinteles ca in florarii vad niste bobocei de trandafiri superbi cum nu prea poti cumpara de plantat.

ma intreb daca si acestia s-ar conforma la metoda de inradacinat - tuplina pusa in pamant si cu pet deasupra!

ca la 6-7 lei firu, nu prea as vrea sa risc... uneori butucii cu radacina care se gasesc prin piata frumos ambalati costa mai putin (chiar 5 lei).

ce ziceti???

CALIN
Cristiana a spus:
Caline, din cate stiu eu, trandafirii care sunt la fir, mai ales cei din import, sunt tratati cu substante care sa le mentina prospetimea timp indelungat, dar nu stiu daca ajuta la buna functionare a butasului. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, majoritatea soiurilor destinate pentru flori taiate sunt soiuri destinate spatiilor protejate, cam sensibile la conditii de gradina.

Vine toamna, o sa fie o adevarata invazie de plante altoite pe piata, crezi ca merita?

Tu poti incerca de aia :D, ca nu-i foc.
fixpix a spus:
stii cum e cristiana... parca la trandafirii astia butuci cu radacini... nu sunt chiar asa multe feluri... am deja alb, galben, rosu, visiniu, portocaliu... ceva intre ele... cam tot ce este pe piatza... LOL....

dar o sa mai vad...

poate chiar o sa apara ceva nou!!!
Cristiana a spus:
Sincer, mi-e tare greu sa cred ca ai chiar tot ce e pe piata... sunt sute de soiuri. Dar nu prea gasesti la 5 lei bucata, si asta e adevarat :rofl: !

Tu ai oferta buna in Oradea, intra pe www.trandafiri.ro si ai sa gasesti o oferta generoasa. Din pacate la mine nu merge site-ul, dar aceasta e adresa, stiu ca au soiuri multe si de calitate.

Edit: e si relativ aproape de tine, pe strada Infratirii, iei tramvaiul si in 10 minute esti acolo, uite aici mai multe date http://www.bizoo.ro/firma/coralcom.
fixpix a spus:
ceau cristiana. da. cred ca am luat de la dansii acum 2 ani. m-a dus acolo un coleg. trandafirii ok.
o sa ma mai uit pe site... sa vad... poate totusi gasesc ceva...

LOL
Ion a spus:
Eu incerc cu trandafirii de vreo 3 ani:

- merge butasirea cu pet in cap. s-au prins, infloresc frumos, planta este viguroasa. se spune ca nu are viata lunga. nu stiu vom vedea.
- am cumparat soiuri superbe in poza de la bricostor, metro, selgros etc (din aia ieftini, 8 lei butasul). Nu merita. Una e in poza, alta in gradina. Complet diferiti si nu sunt de loc calitativi. Majoritatea erau produsi in ungaria.
- am cumparat de la Rosafruct (comanda pe internet) si sunt trandafirii cei mai frumosi pe care-i am. Anul trecut costa 12 lei un butas. Cred ca este cea mai inteleapta alegere.
fixpix a spus:
hmmm... ce sa zic... io nici nu mai stiu care de unde is... de la trandafiri.ro, din aia ambalati si vanduti in piata... adevarat ca unii o duc f. bine, altii nu prea...

nu mai stiu cum sa fac... probabil tot de pe internet sau o sa merg la astia de la trandafiri.ro daca tot stai in oras cu ei...

ca stii cum e, se prinde trandafiru, esti fericit, apar florile... nu mai esti asa fericit... parca tot nu iti vine sa-i scoti din pamant...

om vedea... o sa prind si butasi din ce am si imi place... daca se prind... macar stiu ce o sa iasa...
constantin.c a spus:
daca-ti place asa mult ,incearca sa-i altoiesti, pe maces sau trandafir salbatic :D
Cristiana a spus:
Eu am cumparat ani de zile (tot cate 3-4) de la Eutopia, si mi s-au facut niste tufeeee, de ma intreb ce mancare le-am dat de au crescut asa. Cu trandafirii frumos ambalati am luat si eu tzeapa, una a scris, alta a iesit.

Eutopia a inchis buticul, nu-i mai poti deranja chit ca au avut o oferta cu 1300 de soiuri, asa ca orienteaza-te la Rosafruct, Coralcom (cei din Oradea) sau alt furnizor. Sunt convinsa ca n-ai sa te sperii nici de preturi, cei din import sunt mai spinosi la buzunar.

Din pacate, robustetea sau sensibilitatea unui trandafir depinde in primul rand de soi, asa ca rasfoieste netul inainte sa decizi daca iei unul sau altul. Oricum, din cate am vazut, producatorii nostri s-au cam orientat pe soiuri mai putine dar mai tzapene, ca sa zic asa.
Floria a spus:
Fixpix, eu am pus butasii de trandafir in pamant fara pet deasupra

Anul trecut am pus butasi fara pet si s-au prins in proportie de 80%
unii in jardiniera unii in sol si iarna ii adapostesc cu un minisolar

Indiferent de metoda pe care o preferi, iti doresc succes !
Gabiuta a spus:
Toti trandafirii albi pe care ii am sunt prinsi de mine din butasi
acum multi ani.Faptul ca nu traiesc mult si ca nu sunt sanatosi :? hm,poate cei din stadiul de suzeta de acum nu ii apucam noi.
Stiu sigur ca in curtile vecine erau trandafiri batrini pusi in urma cu 30 de ani,prinsi din butasi si erau foarte frumosi si sanatosi.

"Rosafruct" este o firma de recomandat.
Floria a spus:
Gabiuta, te rog pune o poza aici sa vada tineretul ce superbi sunt.
Cristiana a spus:
Floria, Gabiuta, ati infipt pur si simplu butasii in pamant sau ati mai adaugat ceva pe acolo :) ?

Sa va traiasca!
 

albela

Active Member
v.cristina a spus:
si eu am pus acum o luna si se prinsesera dar din cauza ca a fost foarte cald s-au sufocat
cred ca trebuia sa nu le pun petul -unde nu-i cap vai de picioare-
acum astept sfarsitul lui octombrie ca sa fiu sigura ca nu se mai sufoce
Gabiuta a spus:
Eu sincer am pus in gaura care am facut-o pentru lastar putin pamint de flori si i-am pus un pet cu dopul in sus pentru a-l mai desface din cind in cind.Chestie care o si faceam la citeva zile cind era mai caldut si mai ales primvara pina i-am descoperit complet.
Acum o sa vreau sa mai prind urcatori.Am vazut eu unul superb intr-o curte :wink: .
Floria a spus:
Cristiana, eu nu prea am timp sa-i dadacesc, asa ca i-am pus pur si simplu in pamant. Si anul trecut tot la fel am facut si s-au prins aproape toti. Importanta este perioada in care ii pui si eu as spune ca este foarte bine in luna Septembrie.
Daca te pasioneaza coniferele tot acum este bine sa plantezi butasii, dar ele sunt mai pretentioase vor si pet in cap, voi pune fotografii saptamana viitoare.

Gabiuta cand pun si pet, eu nu ii mai pun dopul deloc.
Dar, ah!!!!!!! trandafirii tai de cate ori ii vad imi incanta ochiul !
fixpix a spus:
pai si eu anul trecut am cam sterpelit de ici de colo cate un fir de trandafir care mi-a placut, am mai si cerut... si unii s-au prins, unii nu... cei la soare... cam da. dar am pus si la umbra... astia fie s-au prins dar apoi nu le-a mers nicicum, nici floare, nici frunze multe...
cei de la soare au facut anul acesta 1 max 2 flori... poate la anu!

eu zic ca indiferent cati se prind asa din butasi... tot merita efortul... si se pot planta cat de des vrem...ca sa fim siguri ca din ei tot se prind :)

eu tare as fi vrut sa stiu daca cineva a incercat cu trandafiri din aceia vanduti la fir...de prin florarii sau piata...

ca doar voi femeile mai primiti cate un buchet din cand in cand... nici uneia nu i-a trecut prin cap sa inradacineze... buchetu???

oricum... o sa iau cativa si de la astia din oradea...

:mrgreen:
Floria a spus:
Gabiuta, am citit undeva ca trandafirii urcatori daca sunt altoiti infloresc toata vara, daca sunt prinsi din butasi infloresc doar o perioada scurta din an.
Gabiuta a spus:
Atunci.........o sa intreb specialistul :? .
Oricum se gasesc de cumparat daca nu acum,in primavara si tot infloresc in anul respectiv.
Floria a spus:
Fixpix, am incercat de 7 ori. In fiecare an de ziua mea cand primeam multi trandafiri, nu puneam nimic in apa pentru ca intentia mea era sa-i pun la inradacinat. Eu nu puneam, dar cred ca puneau vanzatoarele, pentru ca niciodata nu s-a prins niciun fir. Sau poate perioada de prindere nu era potrivita, eu sunt nascuta pe 1 mai.
constantin.c a spus:
trandafirii pt. flori taiate au o tehnologie a culturii mai speciala , primi lastari care apar se rup nu de tot deasupra pamantului si de sub plesnitura apare tija florala care se vinde
Sash a spus:
Eu am avut nunta in septembrie si am primit si cateva buchete de trandafiri. O parte din flori au ajuns si la al meu bunic prin alianta, care a pus la inradacinat trandafirii. Mie mi s-a parut ca s-au prins multi dintre ei da' acuma nu mai tin minte cate soiuri erau si de care. Anul asta au deja 4 ani si sunt tufe mari asa ca au si inflorit destul.
ghia_don a spus:
Eu am pus butas de trandafir urcator acum doi ani...anul trecut a facut o singura floare, ca era mic si a suferit din cauza caldurilor, dar anul asta a inflorit continuu. Cred ca totusi conteaza soiul nu felul in care e inmultit trandafirul...
Cristiana a spus:
Intre timp am citit cate ceva, si am sa va spun si voua ce. Se pare ca nu toate soiurile sunt pretabile acestei metode de inmultire, teahibrizii (adica cei pentru flori taiate) fiind mai reticenti la inmultirea prin butasire, in timp ce trandafirii urcatori, de parc si acoperitori de sol raspund bine la aceasta metoda. Trandafirii miniatur se inmultesc exclusiv prin butasire.

Acum ramane la latitudinea fiecaruia sa decida ce se incadreaza mai bine in stilul gradinii personale, trandafirii de parc in diferite forme sau trandafirii pentru flori taiate.
Sash a spus:
Eu ziceam ca al meu tataitz a reusit sa obtina tufe de trandafiri din trandafiri taiati, care nu cred ca erau trandafiri de gradina. Ceea ce inseamna ca rata de succes nu e mare, ca depinde de soi/tratamente aplicate etc, dar nu e imposibil.
 

albela

Active Member
iulia.bv a spus:
Salut ,
Dupa muuulte incercari nereusite am reusit in sfarsit sa inradacinez trandafirii de la florarie . Pe la sfarsitul lui august am primit un buchet de trandafiri superbi , carora le am pus in apa din vaza miere de albine cam o lingura . Dupa ce floarea s-a ofilit am taiat cam doua noduri de jos si cam tot doua de sus , rezultand o tulpina cam de 4 noduri . Am taiat partea de sus a unei sticle de plastic maro , pe fund am pus un nisip mai grosier un pik de ingrasamant granule si apoi am continuat cu un strat de pamant unul de nisip pana sus . Am introdus apoi butasul cam doua spre noduri in pamant si unu nod si un pik afara . Am taiat la jumatate frunzele de sus ramase .

Apoi am udat bine si am pus inca o sticla de plastic taiata in cap pe post de mini sera . Nu prea am avut sperante sa iasa ceva din ei , mai ales ca peste iarna au ramas intr o camera semi incalzita langa o fereastra .Uitandu-i acolo , in martie am avut o mare surpriza: tradafirii traiau inca , ba chiar lastarisera foarte mult de la radacina . Asa ca i-am mutat pe toti impreuna intr-un vas mai mare , urmand ca in aprilie sa ii scot afara .
Radacinile formate :




Mai multe poze cu cei trei trandafiri norocosi aici :
http://entertainment.webshots.com/album/570829801YhxMOy
Mult succes !
bradut a spus:
In toamna am pus in gradina (cu sticla de plastic) cativa butasi de trandafir catarator si acum au muguri. Cand este indicat sa ii plantez in loc definitiv?
MONIS a spus:
pai cam pri aprilie -mai...dar trebuie scosi cu o parte din pamant pt.a nu-i deranja radacinutele firave...apoi ii uzi f.bine :D
cory_helen a spus:
am vazut la cineva o metoda de inmultire mai ciudata... din trandafir primit ca floare taiata, a asteptat sa se usuce floarea apoi a pus tija cu floarea in jos... in pamant normal de flori... apoi l-a pus undeva langa geam, urmand sa fie plantat in gradina ... nu stiu ce o fi iesit, dar mi s-a parut inedita metoda... eu personal nu am gradina, asa ca nu m-am riscat sa repet metoda... :)

incercati si sa-mi spuneti de curiozitate ce iese... trandafir pitic mi-am luat si eu pentru jardiniera... ma bucura ca se poate pune si in gradina... 8)
karmenutza a spus:
Cory, daca floarea se usuca si oricum o tai, nu pierdem nimic daca incercam, nu? :? Doar poate ca blocam un ghivecel mic. Dar presupun ca nu se pune cu tot cu petale, nu? Ca al meu cand se usuca floarea, se cam scutura petalele. :)
iraira a spus:
Eu am pus acum in primavara, in martie, cateva tije ramase de la o decoratiune pt lumanari de botez.Le-am pus in pamant cu borcane in cap(erau si cam uscatele).Deja au lastari.Sunt de la trandafiri cu floare mare, albi si portocalii.O sa vad cum evolueaza.
cory_helen a spus:
ba sa stii ca erau si petale ramase... in principal erau staminele si petiolul - parca asa le zice...

le-a pus pur si simplu cu "capul in jos"... am sa incerc si eu... de ce nu?
 

mirela06

Active Member
Toti trandafirii mei, cei mari , si citina dintre cei mici sunt prinsi din butasi si cu sticla de plastic peste ei. Udare zilnica si...Doamne ajuta :)
 

mirela06

Active Member
Iata si poze cu cei pitici, inmultiti direct in gradina, acum o luna, sub sticla. Azi am luat la ultimul sticla. Din 16 s-au prins 15, pt ca pe unul a calcat cel care mi-a facut aleea :cry: Sunt la pag.14 si 15.
 

annajanette

New Member
se sufoca trandafirii daca au sticla deasupra?

mi se pare ciudat ca nu le intra oxigen pe nicaieri, nu se sufoca? :?:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Nu se sufoca. Eu pun cate 10 sub un PET de 5 litri si am grija doar sa-i ud din cand in cand, insa undeva la semiumbra. Acum este perioada optima.
 
noi am plantat 56 soiuri x 3 buc = 168 buc din care s-au prins vreo 150 !!! am sa incerc si niste poze ,unii abia azi i-am gasit infloriti !!
 

annajanette

New Member
in cat timp fac mustati de cand se pune pet=ul?

1.din experienta voastra in cat timp fac mustati?
2. apa se pune in ghiveci sau deschid dopul de la sticla?

multumesc :D
 
NOI I-AM PLANTAT IN PAMANT ,LE TURNAM APA O DATA LA 2 SAPTAMANI,LE-AM LASAT DOPUL PUS CHIAR DACA AU DAT FRUNZE SI CATIVA CHIAR AU INFLORIT ,FAC ASTA DIN REZERVE SI TE POTI PACALI , AM MAI TURNAT APA SI IMPREJURUL PETURILOR MAI MULTA !!!
 

sicora fabian

Active Member
AP

pentru Annajanette :
1. pana in primavara emit radacini adventive;
2. apa o torn pe marginea PET-ului, prin exterior (butasit in teren, nu in ghiveci);
3 - in primavara ii transplantez.
 

annajanette

New Member
radaci adventive?

multumesc din uflet ptr sfaturi, cand va fi cazul va atasez poze, dar nu stiu ce sunt radacile adventive nici sa ma omori :mrgreen:
 
Sus