Inmultirea trandafirilor

CocoT

Member
bibi_viiu
Trimis: Sam Iun 17, 2006 7:32 pm
Dragi iubitori de trandafiri, doresc sa va dau o reteta sigura de inmultit trandafiri!
Locuiesc la bloc, sunt pensionara si am plantat peste 500 de trandafiri. Nu este o perioada anume pentru aceasta operatie. Se pot prinde cu succes trandafirii plantati atat in iunie cat si in octombrie.
Investitia initiala a fost zero. Firele pe care le-am inmultit le-am luat de la piata de flori, tulpini pe care floraresele le aruncau.
Tulpinile se taie astfel incat sa fie de 30 - 40 cm si se elimina frunzele cu exceptia 1 - 2 frunze de sus. In partea de jos, in maduva tulpinii, se face o gaurica in care se introduc 1 -2 boabe de grau. Acestea au rolul de a impiedica scurgerea sevei si de a hranii viitoarea planta pana la aparitia noilor radacini.
Se face o gropita cat sa intre o sticla de plastic (2l). In aceasta se mai face o gaura, cu un bat, de 10 - 15 cm. In aceasta gaura se pune putin nisip si se introduce firul pregatit. Se bate pamantul in jurul firului, se adauga o cana de apa. Peste fir se pune sticla cu fundul taiat, se ridica pamant in jurul acesteia si se taseaza bine. Pe gura sticlei se toarna apa pana la 1/2 si se pune dopul.
Daca este f. cald, in urmatoarele 2 - 3 saptamani, seara, se scoate dopul si se adauga apa.
Pentru a proteja plantutele de soarele arzator este bine sa plantati flori mai inalte in jurul acestora.
Toamna, se ridica pamantul in jurul sticlei cat se poate de mult pentru a feri planta de inghet.
In primavara (sfarsitul lui mai) sticlele vor fi pline cu lastari. Nu se vor scoate sticlele, deoarece acestea vor proteja in continuare lastarii.
La inceput se da capacul jos, dupa 2-3 saptamani se taie putin din sticla si se lasa asa pana in primavara urmatoare.
Daca aveti noroc, va veti bucura de primele flori in iulie.
 

CocoT

Member
Cereus
Trimis: Sam Iun 17, 2006 7:57 pm
Dragă Bibi,

Bun venit printre noi!
Metoda de înmulţire a trandafirilor este ingenioasă.
O voi pune în aplicare peste puţin timp, când fac rost de boabe de grâu, că nu am deocamdată.
Îţi doresc să petreci clipe plăcute pe acest forum şi să te simţi "ca acasă".
 

CocoT

Member
Claudia Gaban
Trimis: Mar Iul 11, 2006 9:00 am
Felicitari pentru reusita. Si eu am tot incercat metoda aceasta de vreo doi ani incoace si sunt foarte bucuroasa ca am avut rezultate in proportie de 80%. Din experienta mea de pana acum am observat ca cel mai bine s-au prins trandafirii pe care i-am plantat in luna august. Am luat o crenguta care a avut floare, dar s-a uscat. I-am taiat floarea uscata si apoi am procedat la fel ca dumneavoastra. Am avut succes si acum am 18 trandafirasi. Si altii pot incerca aceasta metoda, chiar daca nu au experienta in gradinarit. Va doresc spor la treaba si sa va bucurati de cat mai multe flori.
 

CocoT

Member
sorina
Trimis: Mar Apr 18, 2006 9:55 am
Am primit acum o luna niste butasi de trandafiri de curte da la o vecina si i-am pus in apa . Acuma la toti butasii le-au aparut frunzulite noi si destul de multe , dar radacini nu au facut, nu au mustati deloc. Ce ma sfatuiti , voi cei cu experienta in asa ceva , Sa-i mai las in apa pina fac mustati sau pot sa-i plantez in gradina?
 

CocoT

Member
mflorian
Trimis: Mar Apr 18, 2006 10:02 am
Trebuia sa ii plantezi in gradina inainte sa dea muguri. Planteaza-i cit mai repede. In apa putrezesc. Dupa ce ii plantezi, taie jumatate din frunze.
 

CocoT

Member
angela draganoiu
Trimis: Mar Apr 18, 2006 10:03 am
Sorina cred ca ar trebui plantati in curte insa depinde de temperatura de afara sa nu fie noaptea sub zero si daca solul este inghetat sau nu. de obicei se planteaza incepind cu a 2 a jumatate a lunii august si pina toamna tirziu, pina cind permite vremea adica sa nu fie temperaturi sub zero noaptea iar pamintul sa nu inghete.
poate ar fi bine daca i-ai planta in ghivece si apoi cind vremea permite sa-i duci in curte. in acest caz trebuie sa ii pui cu tot balotul de pamint ca sa nu deranjezi radacinile.
 

CocoT

Member
myosotis
Trimis: Mar Apr 18, 2006 10:52 am
Butasii de trandafir se planteaza direct in gradina. De regula se taie din planta dupa al doilea rand de flori, adica sfarsitul lui iulie-august. Butasul trebuie sa aiba cam 5 noduri. Se lasa in varf o singura frunza. Se ingroapa trei noduri in pamant lasand 2 afara. Se acopera cu un borcan si raman acolo pana anul urmator in luna mai cand se descopera. Nu are importanata temperatura solului.
Asa ca, Sorin taiei, desfrunzestei si pune-i in gradina cu un borcan in cap. Nu stiu daca se mai prin dar radacini aproape sigur nu o sa vezi in apa.
Toata povestea e valabila pentru trandafirii de gradina.
 

CocoT

Member
sorina
Trimis: Mar Apr 18, 2006 11:35 am
am sa-i pun chiar astazi , la inceput in ghivece , iar daca se prind in gradina. Merci tuturor pentru sfaturi . Am sa va tin la curent cu Experienta mea.
 

CocoT

Member
mihaeladelia
Trimis: Lun Mai 08, 2006 9:48 am
mflorian, am vazut ca esti bine documentat despre trandafiri. Csa procez cu butasii plantati in toamna carora li s-au ofilit mugurii, vor mai iesi altii, trebuie sa-i protejez cumva. Ceilalti sunt deja mari, am plantat 40, dar unii au lastarii foarte slabi. Le-am pus ingrasamant complex acum o luna. Am gresit?
Multumesc!
 

CocoT

Member
mflorian
Trimis: Lun Mai 08, 2006 11:17 am
Cel mai probabil sistemul de radacini este nedezvoltat. In acest caz, ar fi indicat sa limitezi pierderea apei acoperindu-i cu cite o minisera facuta dintr-un PET de Cola taiat sau un borcan si sa eviti expunerea directa la soare, pentru a nu-i "coace".
 

CocoT

Member
annamaria
Trimis: Mie Iun 14, 2006 3:14 pm
Buna, eu butasi de trandafiri imediat dupa ce le-am taiat, le pun in apa cu o bucata de carbune de lemn, asa nu va putrezi. Dupa ce apare calusul si incepe inradacinarea le plantez in gradina si pun un borcan peste ele. Asa am procedat cu reinnoirea trandafirilor curgatori, si toate mi s-au prins.
Cu drag Annamaria, Cj
 

Hariclea

Member
Din ce am citit pe aici, sa inteleg ca trandafirii se pot inmulti din orice tulpina cu floare? adica si daca iau de la o florarie un trandafir mai special, pot sa il inmultesc astfel? cu sticla in cap?
 

mflorian

Member
Ceea ce voi scrie nu se poate numi metodă de înmulţire, doar un fapt divers. Toamna trecută am scurtat nişte ramuri de trandafir pentru uşurarea tufei. În timp ce curăţam locul, o crenguţă verde, de vreo 30 cm, s-a rătăcit prin iarbă. După vreo două zile am dat de e a şi am înfipt-o în pămînt. Nu aveam intenţia să o înrădăcinez, cred că mai degrabă nu aveam chef să o duc la gunoi.
În primăvară jumătatea superioară s-a uscat iar din jumătatea inferioară au ieşit muguri şi apoi frunze. Acum creşte bine-mersi. Nu ştiu ce s-ar fi întîmplat cu crenguţa respectivă dacă ar fi fost o iarnă normală. Probabil ar fi îngheţat neprotejată.
 

gildi1

New Member
trandafirul

poate ma ajutati cu un sfat,
stiu ca exista multe feluri de trandafiri,am citit fisa plantei,dar am o nelamurire.cum pot obtine un copacel trandafir?se altoieste un trandafir cu aspect de tufa pe un portaltoi de macies?nu rideti de mine..........
 
A

Anonymous

Guest
Nu poti obtine tu singura un copacel de trandafir.Pe un portaltoi de radacina,deci un anume tip de maces,care formeaza radacina de un anumit tip,se altoieste un alt tip de maces, foarte viguros in ramuri.Dupa ce si acesta creste,pe el se altoieste soiul.Pe un trandafir standard,adica pomisor se gasesc trei tipuri de trandafir.De aceea este mai scump,e multa munca, in fiecare etapa poate sa moara si dureaza cativa ani pana poate fi vandut.
In privinta inmultirilor,"metoda borcanului" merge la trandafiri de tip polianta,sau care au in stramosi trandafiri polianta.Acestia inradacineaza bine si traiesc pe radacini.Nu toti trandafirii de soi formeaza radacini suficient de puternice pentru a creste zeci de ani si a-si asigura hrana cu ele.Se poate intampla ca dupa cativa ani sa moara,pentru ca nu au radacini potrivite.De aceea se altoiesc pe un soi salbatic,pentru a beneficia de vigoarea radacinilor acestuia
 

mio

Member
Eu cred ca ai mana buna la trandafiri si totodata acel trandafiras avea pofta de viata :rofl:
Si eu am infipt prin ghivece butasii care aveau mugurii mai apropiati deci fara tija prea lunga si spre mirarea mea, s-au prins. Chiar si un trandafir din aceia fitosi (din florarii pentru buchete) mi s-a prins si era satirat doar ca mi l-a rupt cocosul mamei :evil:
 
A

Anonymous

Guest
Mio,daca s-a prins bucata rupta,incearca sa-l altoiesti pe macesul roz.Atunic ai sanse sa traiasca pe radacini viguroase chiar doua trei generatii.
 
Sus