Inmultirea prin frunze

mycka_rose

Member
cat de adanc trebuiesc puse frunzele in pamant?Trebuiesc udate mai des?Iar ghivecele, normale, mature, trebuiesc udate numai dupa ce da semne pamantul ca s-ar usca la suprafata?
 

Fleur

Active Member
Frunzele se ingroapa oblic si nu prea adanc. Eu despic codita in doua pe o portiune de vreo 2 cm. Nu se uda decat sa se umezeasca usor pamantul. Poti incerca sa inradacinezi frunzele si in apa. Cele de la florile cumparate se prind mai greu.
 

adrianam

Well-Known Member
Durata intre minima intre punerea unei frunze la prins si aparitia puilor este cam de 35-40 zile, daca frunza a beneficiat de caldura 20-23 gr.C, lumina si umezeala suficienta.

Eu le-am tinut in ghiveci, acoperite cu un pahar de plastic sau cu o punga.
Le-am aerist la 2-3 zile.
 

shalymar

Member
Interesant Adriana, cam asa au rasarit si la mine puii in banuti de turba dar nu le-am pus punga in cap doar i-am cazat intr-o fereastra sudica cu geamul putin umbrit de o hartie alba !
 

Dirtyangel

Member
Eu am incercat de mai multe ori sa inmultesc violetele, si numai citeva ori am reusit! Insa cind am separat plantulele de la frunza mama si le-am mutat in alte ghivece nu au rezistat :( Acum au ramas puietii de la o singura frunza. Recent i-am replantat dar nu i-am separat ca mi-era frica sa nu-i pierd! Ce ma sfatuiti sa fac?
Si am mai pus niste frunze in pamint, dar deja de citeva saptamini astept si nu mai am rabdare!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Depinde cum procedezi. Separarea facuta corect si la timp nu dauneaza plantelor.
 

Dirtyangel

Member
Eu am primit de la o colega o frunza de violeta insa pina a ajuns acasa i s-a rupt petiolul si a ramas doar limbul :cry: :( .
Credeti ca daca o pun intr-un ghiveci, exista sanse sa faca puiuti?
 

Kati

Active Member
Am facut un experiment cu perlit. In loc sa pun frunzele de violeta in apa sau pamant, le-am pus in perlit cu granulatie foarte mica. Radacinile au crescut mult mai dese - dupa parerea mea, dar daca si timpul de inradacinare a fost mai scurt, nu ma intrebati, fiindca nu tin minte. Data viitoare voi nota undeva, si va voi spune exact si acest lucru.
De obicei inmultesc frunzele de violeta in apa, si dupa cateva saptamani de stat in apa calcaroasa, frunzele sunt pline de pete albe la baza. In schimb in perlit nu s-au albit deloc, au ramas aspectuoase.
Ideea de perlit mi-a venit de la ceea ce am vazut acum cativa ani buni intr-o sera, in Brasov. Pe atunci inca nu stiam ce era chestia aceea alba in care erau pusi butasii de plante la inradacinat. Ei bine, era perlit.
De fapt unde vroiam sa ajung cu comentariile este ca, radacinile aparute in apa sunt putine si foarte firave. Cu toate ca poate pe poze ele va par micute, insa nu am mai avut rabdare sa creasca si le-am pozat prea devreme, dar oricum, sunt mult mai dese cele aparute in perlit.
 

Fleur

Active Member
Pe un site despre streptocarpusi am vazut la fel doar ca era perlit cu granulatie ceva mai mare si nu va spun cati pui erau iesiti pe langa frunze.
 

Kati

Active Member
Nu numai cu violetele puteti incerca inmultirea in perlit, ci si cu celelalte plante. De ex. cu gardenia o sa fac o experienta, dar despre asta voi reveni in topicul rezervat ei.
 

ioana_ralu

Member
Kati a spus:
Nu numai cu violetele puteti incerca inmultirea in perlit, ci si cu celelalte plante. De ex. cu gardenia o sa fac o experienta, dar despre asta voi reveni in topicul rezervat ei.
Kati ,de unde ai cumparat perlit?
 

Kati

Active Member
Perlitul cu granulatie mica l-am primit de la Raduizol. Iar cel cu granulatie mare l-am cumparat anul trecut, cand s-a facut o comanda comuna de cateva kilograme de perlit. Citeste la topicul "Comanda Perlit".
 

iuli

Member
am constatat si eu ca violetle se inmultesc si din frunze fara codita.am taiat din ea putin ca sa ajung la acele nervuri care le are pe spate si am pus-o in pamant.deja are pui
 

iuli

Member
eu aproape la toate folosesc lumina artificiala,dar numai neon si nu bec pentru ca acesta arde frunza iar puii mi-ai iesit in aproape 2 luni.bineinteles ca de multe ori am aruncat frunzele pentru ca nu stiam dar cineva mi-a spus sa incerc aceasta metoda si nu am dat gres.si in acest moment am jumatati de frunze la prins chiar si de violete mini.aceasta metoda merge si la frunzele de gloxinii
 

byby_anka_w

Member
am si eu o intrebare.imbolnavita de curand de aceasta minunata boala al florilor:rofl:
am "furat" 2 frunze de viorele.1 era mov cu marginile albe si creata,alta visinie cu marginile albe si creata.dupa ce mi-au iesit primele flori,surpriza:nu sunt bicolore asa cum erau mamele lor :eek:
de ce?
 
Sus