Inmultirea prin frunze

doina

Member
ena a spus:
Pentru inverzirea puilor poti folosi sulfat de magneziu.
La mine nu a mers cu sulfatul de magneziu , nu s-au inverzit puii .
Am avut in primavara niste rozalii ( poza este din 19 februarie) care nu au vrut sa se inverzeasca.
Am rupt din frunzele mari si roz si am transplantat frunza cu puii in pahar putin mai mare si substrat nou .
Au inceput sa creasca verzi si in curand pot sa-i separ.
diana999 a spus:
Au parte de soare doar dimineata cateva ore.
Varietatile veriegate se ard mult mai repede decat cele cu frunze verzi , fii cu ochii pe acesti pui sau da-i de acum putin mai departe de fereastra.
 

adite

Active Member
Si eu ma gandeam sa rup frunzulitele albicioase ale puilor de Cool Mint sau sa separ puiul cel mai mic si sa-i las pe ceilalti sa se dezvolte normal.Ultimele frunzulite aparute sunt tot mai verzi.
 

doina

Member
Cred ca poti sa le rupi linistita , faci loc sa creasca frunzele mai verzi .
Dupa sarbatori voi face poze cu rozalii mei , pe care cred ca pot sa-i separ in curand .
Poti si sa transplantezi totul intr-un pahar/ghivecel putin mai larg, pentru ca imi par destul de ingramaditi puii tai :gandit:
 

victoria

Active Member
De curand m-am imbolnavit rau de tot............de VIOLETITA :rofl:
Asa ca, de putin timp, am devenit mandra posesoare a 9 pui si 24 de frunze de violete africane cu nume,care mai de care mai frumoase.
Initial,pentru ca nu reusisem sa le fac inca loc,am tinut puii afara,pe o masuta sub foisor.Mare greseala,de care mi-am dat seama abia dupa 2 saptamani cand am vazut ca incep sa se inmoaie frunzele.
Acum,le-am pus in casa,la un geam nordic.Au lumina multa si nici o secunda de soare,pentru ca am streasina mare la casa,care umbreste geamul.Deja dupa 2 zile de stat in casa s-a vazut diferenta si plantele si-au revenit.
Sper sa reusesc sa am grija asa cum trebuie de ele ca sunt superbe.
O intrebare am.Am tot citit pe aici dar nu sunt sigura.Am niste ingrasamant lichid de la Vitaflora pentru plante cu flori.Pot sa le administrez din el si la pui si la frunze,care sunt puse in pamant?
 

doina

Member
Poti sa pui Vitaflora dar nu este indicat sa pui la frunze, nu ai de ce pentru ca pamantul are tot cele trebuie. Poti pune da cateva ori solutie mai slaba de Atonik.
Poti sa pui Vitaflora diluat de 4 ori mai mult decat sacrie pe flacon la 1-2 luni dupa transplantarea puilor.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Anul acesta am decis sa tai circa 1/3 - 1/2 din limbul frunzelor puse l-a inradacinat. Comparand niste fotografii mi-am dat seama ca frunzele de anul trecut au continuat sa creasca dupa ce le-am pus la prins. Poate asta a fost unul din motivele pentru care puii au iesit destul de greu.

 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Cred ca si substratul e important, Ruxi. Chiar mi-ai dat o idee sa fac un experiment: o sa pun cateva frunze de violete in diverse tipuri de substrat: banuti de turba, perlit simplu, mix de perlit 1:1 cu turba. As mai putea incerca si turba si nisip in parti egale.
Ce zici?
 

doina

Member
Eu am inradacina frunze in pasile de turba, in perlit, in muschi sphagnum, in bile de argila, in turba+perlit.
Este important si substratul dar dupa parerea mea, daca substratul este destul de usor, pentru timpul in care apar puii conteaza mai mult frunza, adancimea la care e plantata si conditiile de mediu ( lumina, caldura )
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Substratul este foarte important. Daca este usor, radacinile vor creste cu usurinta, la fel puiutii care trebuie sa iasa la suprafata. Eu am folosit pamant special pentru violete si perlit in proportie de 50% fiecare. Anul trecut am folosit si vermiculit in compozitie, cate o treime din fiecare. Daca folosesc metoda de udare pe fir chiar am nevoie de un substrat usor si poros.
 

ena

Member
Eu pentru frunzele puse la inradacinat nu folosesc asa de mult perlit in substrat. Au fost ok frunzele puse pe fir? Nu am incercat pana acum.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Anul trecut am pierdut doar 2 dintre cele cumparate la expozitie. Dintre cele no-name pe care le aveau deja s-au prins toate. Eu sunt foarte multumita de metoda asta de udare, imi pare rau ca nu am incercat-o mai repede. Ca si o constatate, varsta si starea de santate a frunzei sunt foarte importante. Am pus cateva frunze care s-au rupt in timpul transportului si erau tinere dar bine dezvoltate. Puiutii eu iesit repede, in circa 6 saptamani. Apoi am folosit o frunza mai batrana si mai palida, s-a prins si ea dar mult mai incet.
 

doina

Member
ena a spus:
Eu pentru frunzele puse la inradacinat nu folosesc asa de mult perlit in substrat. Au fost ok frunzele puse pe fir? Nu am incercat pana acum.
Ena eu pun tot pe fir chiar si frunzele puse la inradacinat. Imi este mult mai usor asa.
Nu pregatesc substrat diferentiat, pentru violete indiferent in ce stadiu sunt folosesc 50% perlit.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Dintre cele 12 frunze la inradacinar dupa Paste 5 au deja capsoare verzi iesind din pamant :ingeras:
Pana acum 0 pierderi de frunze.
Mai am 5 cumparate in urma cu vreo 3 saptamani. Una dintre ele nu se simte prea bine :nu-mi_place:
 

doina

Member
Ce are cea care nu se simte bine ?
Zilele astea am umblat si eu la frunzele luate de la expozitie si toate sunt ok. Unele erau cam moi pentru ca de cand le-am plantat ( 25-26 mai ) nu am mai umblat la ele si aveau substratul cam uscat.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Este lesinata, nu sta batoasa ca celalate insa e verde. Apa isi trage din recipient si are o pungulita in cap cu mic orificiu de aerisire, exact ca celalate.
 
Sus