Intrucat am fost intrebata de mai multe forumiste despre inmultirea violetelor am sa pun mai jos un articol pe care l-am incropit mai demult citind informatii pe net si cumuland cu experienta personala:
Inmultirea violetelor prin frunze
Procesul dureaza intre 8-12 luni pana la inflorirea noii plante. Se alege o frunza sanatoasa, viguroasa, fara pete, decolorari sau ofilita.O frunza produce radacini urmate de frunzulite.Exista 2 metode:1. in apa si 2. in pamant.
Metoda 1.- in apa
Se alege frunza cea mai sanatoasa, aproape cea mai mare si se rupe cat mai aproape de planta.Apoi se taie codita oblic la o distanta de 1,5-2,5 cm de la marginea frunzei.Radacinile si plantele pui se vor forma la capatul coditei.
Se umple un pahar cu apa iar gura se leaga cu o folie de aluminiu prin care se fac gauri cu un creion si codita frunzei se baga prin gauri in apa.Partea principala a frunzei va sta pe folie, apa se va pastra la un nivel ridicat astfel incat codita sa fie in apa cca 2,5 cm. Frunza se va pastra intr-un loc luminos cu lumina indirecta.Se schimba apa saptamanal si se asteapta.In nici un caz nu se pune apa rece ci apa pastrata 1-2 zile intr-un vas deschis, la temperatura camerei.In cateva saptamani se vor forma radacini urmate de mici frunze verzi.In acest moment se scoate planta din recipient si se planteaza intr-un ghiveci de 6-7 cm in diametru. Se ingropa radacinile si frunzulitele la 1,5-2,5 cm adancime. Frunza se ingroapa in asa fel incat codita impreuna cu suprafata pamantului sa formeze un unghi de 45 grade. In acest mod va asigurati ca puiul nu va creste in umbra mamei, beneficiind astfel de toata lumina.
Metoda 2. - in pamant
Se alege frunza ca la metoda indicata mai sus.Crescatorii experimentati de violete incep cu frunzele de violete puse intr-o mixtura formata din vermiculit si perlit. Altii mai adauga in plus muschi sfagnum la ingredientele de mai sus.Frunza poate fi pusa de asemenea intr-un amestec de pamant de la florarie (turba)2 parti si perlit 2 parti.Se pune pamantul intr-un ghiveci de 4-6 cm diametru (pahare de unica folosinta) apoi se ingroapa frunza in pamant la o adancime de 1,5 - 2,5 cm la un unghi de 45 de grade de suprafata pamantului. Cu cat se planteaza mai adanc frunza cu atat va trece mai mult timp pana la aparitia noilor plante.Nu sunt necesari hormoni de inradacinare.Pentru a se pastra umiditatea solului ghiveciul cu frunza se aseaza intr-o punga de plastic (se acopera) sau se pune in propagator.Se continua cresterea in lumina dar indirecta. Se deschide punga saptamanal sa se verifice daca solul este umed.E putin probabil sa trebuiasca apa mai devreme de 2 saptamani.Una din cele mai frecvente greseli este udarea in exces ceea ce duce la topirea frunzei.In cateva saptamani planta pui ar trebui sa iasa din pamant.La varietatile cu flori duble sau cu frunza variegate ar putea dura mai mult pana apar pui. Daca frunza pusa la inmultit este sanatoasa atunci asteptati si in final vor aparea si puii. Nu se vor folosi fertilizatori pana la aparitia puilor.Cand apar puii se scoate ghiveciul din punga sau din propagator.Din frunza mama se taie 1/3 din varf pentru ca pui sa creasca mai repede.Dupa cateva luni puii vor fi suficient de mari pentru a putea fi separati.
Separarea puilor
De regula pui se separa de planta mama atunci cand au cel putin 4 frunze de marimea unui ban.Exceptie fac frunzele variegate la care puii mai trebuie sa aiba suplimentar si jumatate din suprafata noilor frunze verde.
Pentru separare se prind pui de tulpina si se desprind usor impreuna cu radacina aferenta de frunza mama.Majoritatea frunzelor produc mai multi pui.S-ar putea ca nu toti puii sa fie gata de separare in acelasi timp.In aceasta situatie se separa doar cei care intrunesc conditiile de mai sus, ceilati se pun inapoi impreuna cu frunza mama, eventual se mai completeaza cu pamant locul ramas gol.Se ingroapa sistemul de radacini astfel incat cea mai joasa frunza sa fie chiar la marginea pamantului.
Puii separati se planteaza cate unul in ghivece de 6 cm diametru. Presupunand ca pamantul folosit este umed (asa se gaseste in comert) se uda fiecare ghiveci cu 1-2 linguri de apa.Atunci cand se planteaza pui au tendinta sa se balangane asa ca se strange putin pamantul in jurul tulpinii si se pun betisoare de jur imrejur (de exemplu scobitori) pentru a se stabiliza.Ghiveciul se va pune din nou in punga sau propagator pentru cateva saptamani.Umiditatea creeata va ajuta puiul sa se prinda mai usor.Din cand in cand se aeriseste.Se pune apa cu zgarcenie cat timp este in punga.
Pentru stabilirea corecta a marimii ghiveciului in care urmeaza sa se puna noua planta se masoara suprafata totala a plantei si se imparte la 3. Pentru o planta matura cel mai mare ghiveci care va fi folosit va fi de 12 cm diametru.Saintpaulia are nevoie sa stea cu radacinile putin inghesuite pentru a inflori frumos.
Schimbarea ghiveciului
Cand cresc puii necesita schimbarea ghiveciului.Pamantul se prepara astfel 3 parti de turba si 1 parte de perlit. Se calculeza marimea ghiveciul, pe fundul acestuia se aseza un strat de 1-2 cm de nisip sau granule de ceramica.Se aseaza in mijlocul ghiveciului nou un ghiveci de marimea celui vechi (in care e planta) si se pune pamant in jurul lui.Apoi se scoate planta din ghiveciul vechi si se pune in locul ramas liber din mijlocul ghiveciului nou, dupa ce in prealabil a fost scos ghiveciul pus in mijloc.
Schimbarea ghiveciului la o planta matura
Anual se schimba pamantul unei saintpaulia matura pentru a beneficia de substante nutritive.Se scoate planta din ghiveci si se sectioneaza transversal la jumatatea pamantului.Nu se va folosi un ghiveci mai mare de 12 cm diametru.Se prepara pamantul ca mai sus, se pun la fundul ghiveciului 1-2 cm de nisip sau granule de ceramica apoi se pune pamant pana la jumatate.Se aseaza planta sectionata si se mai completeaza cu pamant daca e cazul.Se rup o parte din fruzulite pentru a se echilibra reducerea radacinilor care s-au facut prin taiere si suprafata frunzelor. Se uda putin.