Inmultirea orhideelor

oncilica

Member
Desi sunt mandra de ele... am doua mici probleme :

1. Prima din ele era tinuta in sera cu radacilnile libere, gradul de umezeala era foarte mare . Practic, orhideea era prinsa de un trunchi de copac, radacinile erau la vedere. Nu o pot planta, mi-e teama sa nu o omor. Am improvizat un fel de mini sera, pana reusesc sa imi dau seama cum trebuie crescuta. Pana acum se pare ca i-a placut, s-a mai format o frunzulita ( o am de circa 2 saptamani ) :

Tinand cont ca planta din care a fost desprinsa era la randul ei tanara, ma intreb daca la maturitate o sa arate asa :


2. Cei trei pseudobulbi aveau toate radacinile putrezite, ba chiar si bulbii sunt patati de mucegai. I-am despartit "ca la carte" si i-am plantat pe fiecare individual, asa cum am vazut in linkul postat pe forum cu ceva timp in urma. In acest moment am 3 bulbi plantati separat, in pahare transparente, acoperite (am intepat folia care ii acopera) si asezate intr-un loc mai luminos si mai calduros, fara soare. exista vreun tratament pentru mucegai? Nu am reusit sa vad daca exista muguri activi la baza bulbilor...
 

oncilica

Member
Update pentru ceea ce eu cred ca e un Dendrobium ...
L-am scos din mini sera improvizata si l-am plantat in pamant. Nu stiu daca am procedat bine, dar acum arata asa


Deasupra am presarat niste muschi ( cam uscat, e drept) bine imbibat in apa, sa retina umezeala in compost. Am procedat bine?

In ceea ce priveste pseudobulbii, inca nu se observa nici o plantuta noua ( de fapt e prea devreme, a trecut doar o saptamana de cand i-am plantat). Imi e putin teama cu ei, erau bolnavi si toate radacinile erau putrezite.

PS : trebuia sa postez la sectiunea "pepiniera"?
 

marean

Active Member
E bine aici,oncilica !
Cand spui ca ai plantat psbulbii in pamant,despre ce pamant e vorba,sper ca nu de gradina ?
Inmultirea din back-bulbs e un procedeu care dureaza foarte mult timp . Vei vedea plante noi in cateva luni,nu in doar o saptamana .In cazul meu,a durat cam 4 luni de zile pt un dendro ,si mai mult putin pt un oncidium,pt ca si ai mei,ca ai tai,nu aveau radacini viabile.Mai intai vor face radacini,abia apoi pui .
 

ghia_don

Active Member
Experimentul meu s-a "stricat" ...nici unul din butasi n-a vrut sa ramina cu mine, toti au decedat "mortal" :cry: .Cred ca nu le-a convenit substratul, in carte spunea de muschi umed, si eu am pus perlit...Dar de unde sfagnum??
Nu-i nimic, eu continui experimentele :wink: ...
 

oncilica

Member
marean a spus:
Inmultirea din back-bulbs e un procedeu care dureaza foarte mult timp . Vei vedea plante noi in cateva luni,nu in doar o saptamana .In cazul meu,a durat cam 4 luni de zile pt un dendro ,si mai mult putin pt un oncidium,pt ca si ai mei,ca ai tai,nu aveau radacini viabile.Mai intai vor face radacini,abia apoi pui .
oh yessssss, au sanse !
cat de des i-ai udat? Eu ma gandeam sa ii ud cand peretii paharului in care sunt pusi nu mai prezinta urme de "condens". Nu i-am deranjat pana acum, paharele sunt acoperite cu o folie pe care am intepat-o putin penru a permite circulatia aerului.
 

marean

Active Member
Sunt sanse oncilica !
I-am udat rarisim,cand se usca substratul (eu in substrat pt orhidee i-am inmultit) .
Aimei,ce-i drewpt,nu au stat in microsera,pt ca mi-a fost frica ca umiditatea ridicata sa nu duca la putrezirea psbulbilor .
Mult noroc !
 

IULIA

Active Member
Ghia, ce lungime au keikii?
sau inaltime?
ca nu imi dau seama dupa poza...e intoarsa.
daca au cel putin 7-8 cm, merg, ca au radacinile bogate.
sa incepi cu ceva amestec de cocopeat si scoarta marunta si perlit, sa inradacineze bine. :D
ce culoare e? pare alb............ :D
 

ghia_don

Active Member
keikii au cam 2 cm la frunze si cam tot asa la radacini...deci mai am de asteptat pina la 7 cm :( ...

E dendro nobile, dar nu stiu ce culoare e :oops: ...
 

marean

Active Member
oana_oana a spus:
Am reusit sa rup din greseala acest lastar de dendro.
Am sanse sa-i dea radacini? Ce sa fac cu el?
http://oanapinky.sunphoto.ro/probleme/H ... XSDNKDWXMU
Sunt destule informatii si aici .

De unde l-ai rupt,Oana,e de la baza sau s-a rupt numai un varf ?
Oricum ar fi, eu asa as proceda - lasi lastarul la umbra vreo 4-7 zile,cat sa se cicatrizeze rana , apoi ,intr-un pahar de unica folosinta pui cocos in amestec cu perlit cat sa ajunga sub prima frunza .
Cocosul trebuie sa fie umezit,nu ud,daca il prepari cu vreo 3 zile inainte si apoi il storci bine,e perfect.
Nu uzi pana nu se usuca substratul , iar apoi,la cateva saptamani , pulverizezi usor cat sa se umezeasca uniform .
Multa bafta !!!!
 

marean

Active Member
Cu placere,Oana !
Mult succes,daca a fost rupt de la baza are si mai multe sanse de a inradacina !
 

Edelweiss

Active Member
Am citit din site-ul acela in germana, cultura nodului in pamant. Engleza nu stiu, dar banuiesc faptul ca nu-s greseli de traducere din germana in engleza. Scrie ca este vorba de pamant de flori, nu altceva. Dupa ce se taie nodul cu ceva ascutit (lama, bisturiu) care nu produce stricaciuni mari, se aseaza in pamant. Etc, etc...ce spuneati voi aici. Numai ca din experienta proprie spun ca se da cu carbune activ la taieturi, le va usca si dezinfecta. Carbune activ e cel folosit in acvaristica la filtre.
Se acopera totul cu folie de alimente care are proprietatea de a mentine umiditatea dar schimbul de gaze se face. "Secretul" ar fi umiditatea, nimic altceva. Pielita, solzul, care acopera nodul se trage putin cat sa descopere nodul, nu se desprinde complet ca raneste planta. Ideea este ca viitorul mugure nu are forta sa iasa singur de sub acel solz.

Din cate am citit acum pe forumul nemtesc, e o metoda care tine de noroc si de sterilitatea acelei sere improvizate. Ei mai inmultesc Phale fara sa taie tija, o taie decat de unde se ramifica si la cele cateva noduri pe tija ramasa (data la taietura deasupra nodului cu carbune activ) infasoara muschi apoi infasoara cu o punga de plastic. Arata ca o palnie iar nodul sa aiba acces la aer, la fel ca la cultura in pamant. Tot umiditatea are rolul primordial, dar se pare ca e mai buna metoda, deoarece nu putrezeste tija. Acel muschi se uda cu apa de ploaie sau distilata.

Sphagnum? De la munte. Cine a mers vreodata de la Diham direct in Gura Diham a vazut desigur la poalele brazilor un muschi. Acela este Sphagnum sau muschiul de turba. Se ia putin si se pune in vase pe pamant de turba si va creste. Muschiul are urmatoarea dezvoltare: creste mereu si se scufunda sub greutatea lui, ce se scufunda, devine pamant.
E antiseptic, se poate pune pe rani, apa retinuta de el se poate bea. Muschiul de turba se recunoaste usor prin prisma faptului ca arata ca "bradisul" pentru acvarii dar de dimensiuni mici si pe fiecare fir de muschi sunt cate 2 feluri de frunze: unele verzi, asimilatoare, si, dedesubt in jumatatea inferioara are frunze moarte si putrede. Arata cam asa: jos e roscat, sus verde. E singurul de acest fel dintre muschi. Il gasim in locuri umede la munte, radacina brazilor, la margini de poteci.

Acum cred ca nu mai e o problema Sphagnum-ul. Se poate cultiva acasa pentru experimentele noastre. Singura problema: se strica de la apa de robinet, calcaroasa, folosim numai apa de ploaie si ce ar mai fi bun este apa de la aerul conditionat.

Hai ca iar am scris mult, dar ma veti ierta daca e ceva folositor :D
 
Salutare, tuturor!
Zilele acestea am mers in vizita la soacra mea si am vazut ca are un puiut la phale. Am pus poza aici : http://s519.photobucket.com/albums/u351 ... g&newest=1

Din pacate eu nu am orhidee si nu prea stiu cum sa le ingrijesc si nici ea...
Puteti sa imi spuneti daca puiutul, care are deja 3 radacinute de cate 2,3,6 cm, trebuie lasat sa infloreasca pe planta mama?

Sau poate fi deja desprins?

Si inca ceva :) daca va uitati in poza, cred ca are si 2 radacini care au iesit in sus ca niste tije...cum le putem curba spre pamant fara a le rupe? pentru ca as vrea sa ii schimb si scoarta, pentru ca dansa fara sa stie, a completat ghiveciul cu pamant de flori si din cate imi dau eu seama, multe radacini au putrezit :(

Va multumesc!
O seara buna!
 
Sus