Inmultirea corecta a trandafirilor?

TzoLy

New Member
recent am plantat aprox 50 de butasi de trandafiri pana acum.. am taiat butasul de la al 5-lea ochi de frunza si i-am bagat cam 10 cm in pamant cu sticla in cap cu tot cu dop ca sa le mai dau drumul ziua cand e prea cald.. Ce ma nedumereste pe mine e faptul ca i'am pus cam la o distanta de 20-30 cm unul de altul intr'un romb de 5m si cineva zicea ca nu e bine.. Voi ce credeti?
 

ghia_don

Active Member
Buna TzoLy, :D
Te asteptam si aici http://www.egradini.ro/forum/viewforum.php?f=25 pentru a te primi cum se cuvine in gradinuta noastra... :)
Cit priveste butasii , eu spun ca stau bine acolo pina inradacineaza , dar nu mai mult de doi ani..in acest timp tufele se dezvolta si spatiul dintre ele va deveni insuficient..Poti sa-i raresti si sa-i muti fara probleme, toamna tirziu, dupa caderea frunzelor...toamna viitoare ar fi cel mai bine...
Succes !! :D
 

TzoLy

New Member
Poi da asa daca ii las nu mi-ar iesi o jungla de toate culorile in forma de romb? :D avand in vedere ca cei de pe mijloc cresc mai inalti? :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Chestia e ca distanta intre ei e prea mica. Cu anii, trandafirul dezvolta tufa, nici vorba sa le ajunga spatiul ala de 20 cm.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pai da' ce-ai crezut, ca gradinaritul e treaba de un sezon? :rofl: :rofl: Las' ca plantele mele cred ca ma urasc deja, pe cand reusesc sa-si faca prieteni in vecinatate, hop si eu cu cazmaua si le mult in alta locatie :evil:
 

R@MONA

Active Member
Am primit niste butasi de trandafir ;neputand ajunge la tara sa ii plantez sub pet-uri, m-am gandit sa ii pun intr-o galeata de vopsea pe care o aveam prin debara; am dat gauri, dar cand sa asez pamantul am realizat ca cel de la Florimo nu imi era suficient ;pt ca nu puteam ajunge sa cumpar in acel moment,am pus niste pamant care era amestecat cu OSMOCOTE.Am mai pus si niste perlit in acel amestec, am dat butasii prin Clonex gel si i-am asezat in acel substrat:pamant Florimo+ putina turba +Osmocote+perlit.Am infasurat galeata in sac de naylon,pt a obtine efectul de sera.Problema e acel Osmocote-oare din cauza lui voi pierde butasii? daca se sufoca ?sa ii mut ,se mai prind?
nu stiu ce sa fac, ma rog sa nu ii pierd pt.ca sunt niste butasi de la o doamna deosebita!
 

sicora fabian

Active Member
Daca ii vei pierde, sigur nu va fi din cauza ingrasamantului!
La amestecul pe care l-ai descris, pericolul vine de la apa!
Al doilea aspect, eu dezinfectez intotdeauna substratul inainte de a planta butasii - in medii artificiale, caci in sol nu ma chinui cu asa ceva (tratament chimic).
 
  • Like
Reactions: efi

R@MONA

Active Member
Cum adica ,de la apa?
pai atunci nu ii mai ud....sau cum sa fac? deja frunzele incep sa se usuce....
sa ii duc sambata la tara si sa ii pun in pamant?
 

fixpix

Active Member
Eu as cam vrea un raspuns. Ca m-a pus tata pe ganduri, pornind de la vita de vie.
Cica la vie, cea altoita, de soi etc...nu prea se inmulteste din butasi, ci mai degraba se altoieste in vita salbatica.
Asa o fi si la trandafiri? Ca am multi din butasi luati de pe ici-colo... deci nu m-am chinuit (nici nu as sti cum) sa altoiesc in trandafir "salbatic" ...
E doar un mit? Sau e ok si asa cu butasirea simpla ???
 

MASCHA

Active Member
Eu nu sunt specialist,dar practic am inmultit atat vita cat si trandafiri din butasi si pot sa spun ca si-au pastrat caracteristicile parintilor,iar la trandafiri sunt chiar mai incantata de cei din butasi decat cei altoiti,pentru ca nu ma mai chinuiesc cu lastarii de macesi care rasar din portaltoi.
 

fixpix

Active Member
Mersi Mascha. Dar nu ma refeream la pastrarea calitatilor...ci mai degraba la rezistenta (intemperii, la ani, etc)
Mda, mai patesc si eu cu lastari lungi cat un pom si plini de tepi la trandafirii mei :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Calin, si eu studiez problema trandafirilor pe radacini proprii. Mai nou e in dezvoltare un nou trend si in vest, pe zona asta, zic specialistii ca, in general, cei pe radacini proprii, deci nealtoiti, au viata mai lunga, sunt mai rezistenti si la ger - chiar daca ingheata tot ce e deasupra solului, din radacini da din nou, pe cand daca ingheata altoiul, te-ai ras, din radacini iese portaltoiul. Chiar citeam pe un blog, povestea un tip de prin zona climatica 3 spre 4 cum are el un trandafir, nu mai retin ce soi, care ingheata in fiecare iarna si primavara o porneste iar. Un alt avantaj ar fi habitusul, cei altoiti arata cam ca un triunghi cu vaful in jos, dezvolta noi lastari doar din punctul de altoi, pe cand cei pe radacini proprii drajoneaza din radacina, dezvoltand o forma mai frumoasa, mai echilibrata, sa nu uitam ca trandafirii sunt niste arbusti si e frumos sa arate bine acel arbust, nu doar florile lui!
Deci, ca regula generala, sunt mai ok cei din butasi, doar ca sunt unii, mai ales teahibrizi, care fara forta portaltoiului sunt jalnici si, in plus, sunt unele soiuri, indiferent de clasa, care nu prea vor sa faca radacini.
Asa ca da-i bataie cu butasii, mai ales daca-i vorba de alte clase decat teahibrizii :)
 

sicora fabian

Active Member
Ramona, butasirea se face in august - septembrie pentru ca atunci lastarii sunt destul de copti si caldura ii ajuta sa caluseze pana la venirea frigului, eventual sa dea radacini.
Daca deja li se usuca frunzele, este un semn rau!
 

daisy111

Active Member
Nu vreau sa iau parte la acest subiect :oops: desi citesc mereu ce se discuta,subiecte interesante.....intr-o discutie Clau a zis asa "Deci, ca regula generala, sunt mai ok cei din butasi, doar ca sunt unii, mai ales teahibrizi, care fara forta portaltoiului sunt jalnici ".....rugamintea mea este sa-mi arati si mie un trandafir teahibrid ca nu imi dau seama cum aratanecunoscund inca taina lor si de care sant fiecare. :oops: :oops: Dupa mine toti sant frumosi,dar cum am spus nu vorbesc din calitate de specialist. :hug:
 

R@MONA

Active Member
sicora fabian a spus:
Ramona, butasirea se face in august - septembrie pentru ca atunci lastarii sunt destul de copti si caldura ii ajuta sa caluseze pana la venirea frigului, eventual sa dea radacini.
Daca deja li se usuca frunzele, este un semn rau!
inteleg, eu am pus si in iulie butasi de trandafir sub pet la tara ,in august si in septembrie; cei pusi in iulie au facut radacini;
butasii de care vorbesc i-am luat de la o doamna ,dar nu am putut ajunge la tara sa ii pun;de aceea am fost nevoita sa ii pun in galeata ;balconul este inchis cu termopan, caldura ziua inca este; un butas l-am pus intr-o stica gaurita, taiata pe jumatate,acoperita cu alta sticla, acesta se prezinta bine inca- doar cei din galeata arata rau si m-am gandit ca din cauza Osmocotului,ei neavand radacini..........
 

geodezia

Well-Known Member
rose

asta intra la capitolul experiente .. asa ca am pus mina pe sacii de peturi adunate am taiat sub gura petului cam 5 cm am dat gaurii in sticle cam 5 cm de la fundul sticlei am umplut cu creci de diferite rose siam astupat capacul cu scotch au miine 2 luni p[rimele 13 sticle au deja lastari noi unii din ramurele altii de jos din pamint . asta inseamna ca la cei dati din pamint am avut un ochete de anul 2 la ramurica . e si pentru ca am vazut ca au dat lastari am repetat figura si am mai pun inca si inac asi inca asa ca acum am vreo 50 de sticle puse la rpins si nu numai atit in fiecare sticla sunt nu 1 nu 2 ci 4 creci puse la prins asa ca va dati sema daca mi se prind atitia butasi .. oricum pusesem gind rau unei portiunii din gradina de legume asa ca extind gradina de rose :rofl: :) :mrgreen: :idea:
 

TzoLy

New Member
pana la urma am mai plantat si prin imprejurimi trandafiri cu si fara sticla.. am ajuns la un numar de 78 de trandafiri cu sticla-n cap :) si vreo 15 fara sticla si nu mi s-au prins 4 cu sticla din toti trandafirii :X 2 chinuiti de catel si 2 nu stiu ce au avut :|... cei fara sticla nici nu ma asteptam sa se prinda, m-au luat prin surprindere :D abia astept sa-i vad inflorind avand in vedere ca am vreo cateva specii bicolore :X
 
Sus