Inmultirea cameliei

ramona

Member
Buna fetelor!!! Eu sunt noua pe aici si as avea nevoie de unele lamuriri: ma ajutati cu o camelie? Stiu ce o sa ziceti: ca e foarte greu. Am incercat cu un butas dar nu am reusit. Acum am luat de la cineva un boboc care era cazut dar nu se uscase si dupa ce l-am crapat l-am pus in pamant. Am facut bine? Am citit pe net ca o camelie se inmulteste bine prin seminte dar oare trebuia sa scot semintele din floare? Ajutati-ma, va rog... :rugaciune: :nu stiu:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Bine ai venit.

Nu stiu ce experienta ai cu inmultirile la plante dar camelia e dificila si pentru gradinari avansati. Sunt unii care au reusit sa inradacineze lastari de camelia. Dar putini. Iar inmultirea prin seminte in mod sigur nu se face asa.

In primul rand trebuie sa existe seminte mature (floarea sa fi fost polenizata, sa fii pastrat semintele intr-o capsula pana la maturizare, etc.). Dupa aceea exista niste tratamente care i se aplica. Nici perioada nu e optima: acum sunt cele mai scurte zile.

Citeste pe aici tot ce gasesti despre camelie.
O sa te cam lamuresti.
 
D

dyayzh

Guest
Ramona nu vreau sa-ti tai avantul de gradinar, dar, asa cum spunea si Cornelia, sansele de a inmulti o camelie sunt extrem de mici in conditii normale.
 

doina

Member
Eu am pus un lastar de camelie in substrat ( pamant Florasol ) pe la mijlocul lunii octombrie. Paharul in care am pus lastarul l-am plasat intr-un pet taiat si l-am lasat la geam intr-o camera neancalzita , nu a scazut temperatura sub 15 grade. Pana la data actuala lastarul este OK si eu cred ca a facut niste radacinute dar va mai sta sub pet pana cand ii vor iesi radacinile prin gaurile paharului de uf in care a fost plantat lastarul. :D Uitati si poze
 

ramona

Member
Doina sa stii ca arata foarte bine lastarul tau. Sper sa reusesti. Dar i-ai pus pe capatul care intra in pamant solutie pt inradacinare? Daca nu, slabe sanse. Eu am incercat si asa. Am pus un lastar in pamant dar fara solutie de inradacinare ca nu am gasit la noi in Oradea in august si acum in decembrie (dupa 4 luni) a murit. Si cred ca voi face altfel: ma opresc la prima florarie si imi iau un in ghiveci gata crescuta :wink: Multumesc pentru lamuriri.
 

doina

Member
Nu i-am pus nimic pentru inradacinare deoarece la mine in oras nu se gaseste. Lastarul meu este in acelasi loc de cand l-am plantat si nu l-am bagat in seama de loc , abia astazi am umblat la el. Problema este ca acum este mai frig afara si a scazut temperatura in camera in care este, sunt cam 14 grade, dar am aflat ca-i place la frig , poate d-asta arata bine :wink:
 
inmultire camelia

cameliile se inmultesc cam ca si azaleele de interior, prea multe deosebiri intre ele nu sunt.
Deci, plantele care iarna au inflorit se tund drastic in luna martie aprilie (inainte ca mugurii vegetativi sa porneasca) -sau mai bine zis dupa scuturarea florilor. Se tunde cca o treime din lungimea ramurilor pentru a provoca cresteri abundente. Intre timp plantele se fertilizeaza si se expun in locuri cat mai luminoase; la mijlocul lui aprilie se scot chiar afara undeva la semiumbra. Din lastarii rezultati, la sfarsitul lunii mai se aleg cei mai bine dezvoltati, verticali si se detaseaza cu calcai (o bucatica de lemn de pe ramura mama). Se indeparteaza frunzele bazale si eventual se ciupeste varful daca este inca in crestere. butasii astfel obtinuti se inradacineaza intr-un ghiveci cu: turba pura+perlit, sau turba pura+nisip mare sau turba + polistiren, in parti egale si bine umezite. Dupa plantare se trage intr-o punga de plastic transparent a carei gura se lasa deschisa. Se tin peste vara undeva la umbra printre alte plante si se stropesc frecvent. La sfarsitul lunii august se pot planta in ghivece (pamant de azalee) si in octombrie se aduc in interior.
Nu lasati bobocii care se formeaza, indepartat-i deoarece slabesc planta!
In anul al doilea se ciupeste varful plantelor pentru a stimula ramificarea.

Inmultirea prin seminte este anevoiasa si contraproductiva; ea se aplica doar la soiurile cu flori simple sau la Camelia sasanqua si Camelia (Thea) sinensis insa nu v-o recomand.
In rest, inmultirea cameliilor este dificila dar nu imposibila; trebuie doar mult curaj! Mi se pare mult mai greu intretinerea plantelor ulterior in case...cum am zis ca la azaleea :wink:
 

cory_helen

Active Member
am si eu o intrebare... cand ai spus polistiren... se intelege polistiren expandat rupt bucatele? eu am vazut intr-un film cand se puneau butasii in nisip si se tineau cateva luni bune, peste vara, parca... si apoi se puneau in pamant, in ghivece...

si se puneau in plin soare... acum, nu stiu, personal nu am incercat... am vazut insa camelii la piata de flori, insa mi s-au parut cam mari... :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am o intrebare pentru Crystal(sper din inima sa-mi si raspunda):
"Se tunde cca o treime din lungimea ramurilor pentru a provoca cresteri abundente. Intre timp plantele se fertilizeaza si se expun in locuri cat mai luminoase; la mijlocul lui aprilie se scot chiar afara undeva la semiumbra. Din lastarii rezultati, la sfarsitul lunii mai se aleg cei mai bine dezvoltati, verticali si se detaseaza cu calcai (o bucatica de lemn de pe ramura mama)". Asa ai scris..........
Tunderea se face dupa ce trec florile.Corect?Ce este cu lastarii de luna mai totusi :? .Asta nu am inteles eu. :( Din lastarii rezultati din tunderile din aprilie se aleg lastarii pentru pus la prins?
Si inca o intrebare :Daca frunzele s-au deschis deja este prea tirziu sa se faca tunderea?
Mii de multumiri..........
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu intrebai pe crystal dar poate cineva mai luminat ca mine imi poate raspunde la intrebari..Totusi :oops:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
K.Dar inca ceva:cea care are inca boboci de deschis si are totusi pe unele ramuri si inceputuri de muguri de frunze noi care stau sa sparga ce sa fac?Sa iau sau nu?E o chestie concomitenta :bobocii se deschid si mugurii de frunze stau sa sparga.Na! :(
Da ,am mai vazut pozele :|
Tunsoarea de corectare,saruminuta doamna :rofl: de asemenea deranj mare :rofl: ,o fac acusica dupa ce s-au deschis frunzele noi??????? :eek: Imi pare rau dupa ele :( .Daca ai vedea-o pe cea din gradina ce mindra este si cite frunze noi are pe toate ramurile.Din nefericire nu am aparatul sa o fac vedeta :cry:
 

Viovett

Member
:rofl: Las-o asa... n-o "corecta" , stiu cum e "sa vanezi" fiecare frunza...
Poti pune la inradacinat dupa sezonul de crestere, care nici nu e f lung la camelii - depinde de varietate, dar in principiu de prin august poti sa iei din nou lastari.
Black Lace, singura care inca mai are flori si f putini boboci nedeschisi, nu a inceput sa cresca, mugurii de frunze sunt acolo dar ... asteapta sa se incheie inflorirea.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Pentru ca m-am provocat intr-o intrecere cu mine insami mi-am luat inima in dinti si m-am apucat sa pun la inradacinat 6 butasi de camelie.
Ieri am stat si am citit :aoleu: si inca cit :aoleu: pe forumuri din afara cam care ar fi rata de "prindere" a cameliei prin butasire.Si desi scorul a fost dezolant :cry: totusi.......iata ca am purces :oops: .
Ceea ce m-a uimit a fost faptul ca in locuri precum Bretania(de exemplu) ,unde se pare ca aceasta planta este ca la ea acasa,multi din cei care au incercat in diverse perioade ale anului nu au reusit nici macar un singur butasel sa prinda. :( .Dar asta este la ei............nu? :wink: :rofl:
Acum......drept sa va spun mizez si pe norocul incepatorului :mrgreen: .
Asa ca dimineata nici nu am am iesit bine din scutece :tavalit: , am mai citit odata cele scrise de Domnia Sa Doamna Niculescu si...........cu ochi ager si mina tremurinda am "hacuit" pe frumoasa mea :) care tocmai s-a dezbracat de ultima petala :oops: ,am executat amestecul de substrat (nisip si turba pura scoasa insa din banutii de turba /banuti cu care eu am avut numai reusite :!: /) si am asezat soldateste viguros butasii taiati exact ca in pozele aratate pe site-ul binecunoscut deja.
Eu personal imi urez succes :wink: .Lumina le-am daruit din belsug,temperatura optima de asemenea .Treaba domniilor lor (repet :D 6 la numar )este sa faca radacini. 8)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Soare?,nuuu.......nici vorba.Cred ca am invatat pe dinafara ce trebuie facut :twisted: iar rabdare? ce sa zic? :rofl: .Nu am :evil: dar NU o sa le bag in seama citeva luni bune :D
 

vivi23ro

Member
am pus si eu vreo 3 butasi la prins din 2 soiuri diferite sa vad ce o iesii. pina acum nu am mqi incercat..
 
Sus