Inmultire Tuia si Buxus

ACHIMENES

Member
DA si dupa ce au incoltit le-am trecut intr-un ghiveci cu pamant. Metoda asta pe vata am facut-o pt a incerca si altceva, dar nu este nemaipomenita .
Unele seminte au incoltit dar altele nu. Poate daca le puneam in nisip sau pamant aveam mai multe incoltite.
Poate anul acesta am sa merg prin parc, am sa adun mai multe seminte de conifere si am sa incerc alte metode de inmultire.
Apropo am pus la stratificat in nisip, seminte de CERCIS ( arborele lui Iuda).Este superdeosebit prin faptul ca face flori si pe trunchi (seamana cu cele de corcodus, dar sunt roz inchis). Am pus o multime de seminte anul trecut la incoltit, dar nu a iesit decat un pui miiiiccc de Cercis, pe care il ocrotesc ff mult.
 

The Gardener

New Member
Cercis

ACHIMENES a spus:
Apropo am pus la stratificat in nisip, seminte de CERCIS ( arborele lui Iuda).Este superdeosebit prin faptul ca face flori si pe trunchi (seamana cu cele de corcodus, dar sunt roz inchis). Am pus o multime de seminte anul trecut la incoltit, dar nu a iesit decat un pui miiiiccc de Cercis, pe care il ocrotesc ff mult.
Cercis-ul se-nmulteste doar prin samanta. Din toamna pana in primavara oricand se pot recolta semintele. Le tii intr-un loc uscat, apoi prin aprilie, dupa oparire la semanat cu ele! ;-) Puietii de-un an sunt sensibili la ger, de aceea trebuiesc protejate. Atentie! Nu rezista la replantat decat pana la o "varsta" de 2-3 ani!!! Sunt sensibili si la gerurile tarzii de primavara! Ii place pamantul cald, bine afanat si calcaros.
Mult succes colega!!!
 

ACHIMENES

Member
Mersi colega.
Sunt disperata sa iasa ceva din semintele alea, ca mi s-a pus pata pe ele. Tot ce nu imi reuseste, ma face sa incerc pana sunt multumita de rezultate.
Mai am o problema cu Buddleia davidii, nu a vrut si pace sa se inradacineze, desi am incercat in toate perioadele posibile. Mi-am cumparat unul de culoare alba, a crescut frumos si acum am de unde sa-mi iau butasii. :D
Ai cumva de vanzare puiuti de........... orice :rofl: :rofl: ( betula, liriodendron etc ) :rofl:
 

daisy111

Active Member
Am si eu cateva intrebari :oops: ,am citit tot ce s-a scris,dar nu am inteles ceva:butasii sunt acele crengute care practic sunt frunzele tuiei?sau trebuie sa rup mai din mijloc sa ma bag printre crengute? :oops: ...si o alta intrebare,o pun in pamant intr-un ghiveci, cu pamant de florarie merge? si la ce temp tebuie sa o tin pana se prinde?
 
inmultire tuia

iarasi io:

la Thuja se disting doua tipuri de inmultire: prin seminte si prin butasi (nimic nou pana acum nu?)
1. inmultirea prin seminte sincer nu v-o recomand la Thuja occidentalis deoarece plantele rezultate nu sunt uniforme la maturitate; eventual daca doriti sa le folositi in ziduri verzi sau curtine, masive, da, asa merita insa ca exemplare izolate sau aliniamente nu prea au valoare. In cazul speciilor Thuja plicata si T. orientalis (sau Platycladus) puietii din seminte sunt mai uniformi. La Thuja orientalis Aurea (sau Pyramidalis aurea) puietii sunt in proportie de 75-80% identici cu parintii, eventual pot avea un coronament mai neregulat. In oricare dintre cazuri semintele se recolteaza in oct cu conuri cu tot si se pastreaza in sticle ermetice unde ele se deschid. Se pot semana in ghivece sau chiar si afara pe straturi bine pregatite acoperite cu nisip si umbrite in primul an de viata. Puietii de T orientalis si T plicata sunt mai sensibili in primul an la ger deci tb protejati toamna (cu frunze, paie sau talaj)
2. inmultirea prin butasi este cea care v-o recomand deoarece are avantajul ca plantele rezultate sunt identice cu parintii. Butasirea se poate face in iulie-august sau in dec-ian. In sezonul de vara se va folosi perlit cu granulatie mare, nisip (0.3mm, min) sau un amestec de perlit si turba in proportii egale. Se poate aseza in ghivece sau ladite cu adancimea de 10cm. Ramurile pentru butasi se aleg din partile cele mai insorite (terminale) ale plantelor, preferabil fara conuri. Se confectioneaza butasi cu calcai de 10-15cm, obtinuti prin detasarea unor ramificatii de 1-2 ani de la punctul unde ele sunt deja lemnificate. Operatiunea de butasire se face repede pentru a nu se deshidrata; alegeti de preferinta zilele mai noroase. Dupa confectionare butasii se infig in substratul prealabil umezit in randuri la3-5 cm distanta intre ei astfel incat sa nu se atinga prea mult. Dupa plantare giveciul sau ladita se "trage" intr-un cornet (punga) de plastic formandu-se o microsera. Lasati partea de sus libera si evitati ca plasticul sa atinga butasii. Puneti vasele cu butasi intr-unloc umbrit dar calduros si stropiti butasii cu apa zilnic in primele doua saptamani apoi odata pe saptamana. In cca 1-1.5 luni ei vor avea radacini. Recomand ca inainte de plantare sa "caliti" plantele prin indepartarea plasticului si expunerea la aer. Butasii inradacinati in susbtrat cu turba nu trebuie transplantati decat in primavara. Protejati buatsii peste iarna cu frunze sau ace de brad.
In cazul butasilor de iarna se procedeaza la fel numai ca ramurile pot fi ceva mai lungi. Vasele cu butasi se amplasaza undeva la cald si semiumbra; daca este posibil asigurati caldura mai multa la baza butasilor decat in aer (asezati laditele pe o scandura pe calorifer) si lasati partea de sus a pungii de folie deschisa. Stropiti frecvent cu apa in primele 2 saptamani apoi saptamanal. Inradacinarea se produce in 1-1.5 luni iar plantele rezultate se pot planta in ghivece cu pamant prin aprilie -- nu uitati sa le caliti inainte de expunerea in aer liber.

In cazul Buxus, inmultirea prin seminte nu este recomandata. Butasirea se face ca si la tuia cu ramuri de 1-2 ani de 10-15cm, cu 2-3 ramificatii recoltate in iulie sau ian-februarie. Inradacinarea se produce mai rapid vara decat iarna insa plantele obtinute sunt sensibile la frig. Alegeti numai ramuri bine expuse la soare (coapte) de preferabil cele formate in gardurile tunse cu un an inainte si evitai tufele mai batrane de 10 ani. Cu cat plantele sunt mai tinere si cresterile mai recente cu atat sansa de inradacinare este mai mare :wink:
In ambele cazuri, curatenia mediului si mai ales a substratului este de importanta maxima. Folositi numai ingrediente curate, spalate iar turba trebuie sa fie bruta, acida, fara fertilizanti si alte adaosuri. In primele doua saptamani de viata trebuie atentie mare la aerisiri si pulverizari. Nu aplicati ingrasaminte decat la 2 luni de la plantarea in ghivece cu pamant.
Dupa un an de crestere in ghivece plantele se pot planta in camp sau in alte ghivece mai mari deoarece se dezvolta rapid.

... am scris si io cum mi-o venit...
 
inmultire cercis

Cercisul se inmulteste prin:
1. seminte, care dupa recoltare este bine sa se pastreze in pastai (silcve) pana primavara, in vase de sticla inchise ermetic sau se pot pune la caldura si dupa eliberare sa se se stratifice; adica, se amesteca in parti egale cu nisip (cu granulatie mare si curat), umezit bine si se aseaza la frigider (la 3-5 grade). Prin stratificare ajutati embrionii sa se matureze si evitati distrugerea acestora datorita deshidratarii sau unor tratamente "dure" (fierbere, scarificare...). Semanatul se face in pamant de gradina amestecat cu nisip (nici un caz in turba) iar semintele rasar bine in cca o luna. Evitati amestecurile "organice" bogate deoarece nu folosesc plantelor (cercis sunt in simbioza cu bacterii fixatoare de azot deci se descurca) si pe deasupra le procopsesc cu te miri ce micoze. Dupa rasarire, plantele se lasa in primul an in acel ghiveci si abia in anul 2 se transplanteaza - cu pamant pe radacini!!!. In primii 3 ani de viata se ierneaza in solarii sau chiar pivnite deoarece sub -12 ingheata.
2. prin butasi, recoltati cu calcai in luna iulie si inradacinati in nisip cu perlit. Inaradacinarea dureaza mult (cca 3 luni) deci vasele cu plante trenuie aduse in sera peste iarna. Transplantarea se va face prin aprilie iar puietii se intretin la fel ca cei din samanta. Butasii de iarna se fac in luna noiembrie-decembrie cu calcai multianual dupa aceeasi metoda ca la buxus.
3. marcotaj prin musuroire: plantele mai batrane sau afectate de ingheturi au "obiceiul' sa produca puieti (drajoni sau marcote) in zona coletului. Acestia inradacineaza natural in 1-2 ani si se pot detasa de plantele mama in luna martie.
4. altoire: se foloseste pentru propagarea soiurilor cu flori albe, rosii inchis, visinii sau varietatilor cu frunze purpurii (Cercis canadensis "Forest Pansy"...de ex). Se atoieste pe puieti de 2-3 ani de grosimea unui creion iar metoda obisnuita este chip-budding (oculatie "in uscat") rar copulatie sau despicatura. Altoirea se face in sere calde iar puietii se aduc inauntru in luna nov-dec si se altoiesc 1 luna mai tarziu cand au pornit. Desi procedeul este foarte complicat este singurul prin care soiurile noi pot fi inmultite.
Succes!
 

tranda09

Member
prin butasi, recoltati cu calcai
Cum se taie butasii ca sa fie cu calcai? Poti, te rog, sa dai detalii pentru incepatori?
 

ACHIMENES

Member
Nu se taie...... ci se smulg ( se trage in jos de ramurica ) si in felul acesta mai ramane o portiune de scoarta si cambiu de pe planta mama. La unele specii, acest calcai asigura o inradacinare mai buna decat butasii simpli - de exemplu buxusul. Daca este necesar, se mai reduce un pic din lungimea calcaiului ( daca e prea mare ) :gandit:
 

ACHIMENES

Member
Azi m-am catarat prin pomi dupa pastai de Cercis, ( pomul era intr-o statie de autobuz, in mijlocul Bucurestiului )dar cred ca asta fuse ultima tura :? pomul creste si eu nu mai ajung la el :cry:
Am mai capturat si niste seminte de .. basicoasa... adica Colutea arborescens, dupa astea nu a fost nevoie sa ma catar ci sa ma intind.... si se uitau trecatorii ...la mine ca la :) nu e nevoie sa spun, stiti si voi.
Joi trag o fuga prin Agronomie sa vad cu ce pot sa-mi imbogatesc colectia de seminte.
 

ACHIMENES

Member
Gabiutaaaa nu esti cuminte deloc, vrei sa inebunesti lumea cu Cercisii aceia.... bestiali, semintele recoltate provin dintr-un pom cu flori..............roze si nu atat de spectaculoase ca cultivarurile "fluturate" pe la nasul oamenilor ""bolnavi dupa asa ceva"".
Ce zici, vrei cateva pastai si de una si de alta??
Hai ca azi este oferta :rofl: :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dragaaaaa............daca e oferta :wink: de ce nu????
Saru-mina. :oops:
Eu nu stiam cum arata,sincera sa fiu insa cind am dat cautare si am vazut am zis ca nu vad bine si ca am tastat gresit :hipnotizat: .
Hai ca merita cataratul :) ...eu asa zic! :mrgreen:
 

tranda09

Member
ACHIMENES a spus:
Nu se taie...... ci se smulg ( se trage in jos de ramurica ) si in felul acesta mai ramane o portiune de scoarta si cambiu de pe planta mama. La unele specii, acest calcai asigura o inradacinare mai buna decat butasii simpli - de exemplu buxusul. Daca este necesar, se mai reduce un pic din lungimea calcaiului ( daca e prea mare ) :gandit:
Multumesc pentru lamuriri.Sigur as fi facut amputari.....
 

crirus

New Member
Buna,

am facut un test de inmultire de tuia, acu vreo luna am pus in nisip vreo 20 de ramurele si le-am udat zilnic cu un puf de ala de spalat geamuri.

Imi puteti spune cand si cum se face transplantarea in ghivece cu pamant, or fi prins deja radacini?
 

sicora fabian

Active Member
AP

Adica 3-4 cm? Este subtire si risti sa-l scapi uscat, iar baza butasului ajunge la fundul vasului. Ii trebuie macar 10 cm de substrat, pentru a fi linistita. Unii butasi inradacineaza in doua luni, altii dupa jumatate de an. Care incep sa se usuce, scoate-i.
 
Sus