Inmultire prin butasi

CocoT

Member
Dora
Trimis: Mar Mai 09, 2006 4:11 pm
Nu stiu daca se numeste inmultire prin butasi dar am sa va spun cum am inmultit trandafirii.La sfirsitul lunii august,inceputul lunii septembrie am strins 19 lastari de trandafiri cu floarea aproape scuturata,avind fiecare 4,5 rinduri de frunze.I-am plantat in gradina,introducind in pamintul bine sapat cam 3 rinduri de frunze si i-am acoperit cu PET-uri.Fiind o vreme ploioasa nu i-am udat.IN primavara am umblat la iei si am adunat buruienile crescute linga ei.Pe 8 mai le-am luat PET-urile(bidoane)definitiv.S-au prins 9 si sint mindra de ei.
 

CocoT

Member
gabriela jalba
Trimis: Mie Mai 10, 2006 10:27 am
Planta folosita : trandafir
Perioada cind se executa : luna august
Metoda :
Drept butasi ,aleg tijele care au floarea scuturata,iar fructul aproape copt (culoare verde galbui spre roscat). Butasul taiat in pana ,trebuie sa aiba 5 ochiuri( frunze). ii sap gropita,pun apa, adun pamintul in jurul lui astfel incit 3 ochi sa fie in pamint si 2 afara.dupa care ud din nou abundent. Dupa aceasta il acopar cu sticle de plastic cu fundul taiat si cu dopul bine infiletat.Sticlele se baga bine in pamintul ud ,astfel incit sa nu fie luate de vint, sau rasturnate de catei,pisici...Pina in luna mai nu umblu la ei. Daca in lunile martie-aprilie timpul este calduros,peste zi mai scot dopurile,dar seara trebuiesc infiletate din nou. In luna mai,functie de temperatura,le fac adaptarea : la inceput ii las in fiecare zi fara dop, apoi treptat si seara,iar dupa 15 mai scot sticlele si-i las liberi. In primul an nu umblu la ei si nu-i scot din pamint. In anul urmator,primavara ii mut unde vreau. Toata operatia poate fi facut amplasind din start butasul acolo unde dorim sa cresca trandafirul,astfel nemaifiind necesara mutarea lui. Eu practic butasirea in "scoala" ; prietenii imi tot solicita trandafiri.
In toamna trecuta ,am pus numai 5 butasi; 4 s-au prins(se vad prin sticla noilr frunzulite!!!). Acum 2 ani am pus 20 din care 17 s-au prins.
Truc...:sap o groapa cam de 20cm adincime (intr-o groapa de 50cm pe 50cm incap cel putin 9 butasi) si abia de la nivelul ala plantez butasii. Pamintul sapat ramine pe margine ca o coroana. Astfel se aduna zapada(sau o adun) si protejez de inghet,iar daca iarna-i fara zapada si geroasa ii protejez cu paie. In primavara zapada se topeste si le asigura umiditatea,sau ii pot uda usor.
Poze.....nu am cu ce! ..si nici nu m-am gindit vreodata sa le fac...
Succes tuturor celor ce participa la concurs!! Toti vom avea ce invata din intrecerea asta! Felicitari pentru idee !!
 

CocoT

Member
angela draganoiu a scris:
se aleg butasi tineri de trandafir se poate lua un lastar care a inflorit dupa ce floarea s-a trecut. acesti lastari trebuie sa aibe 4-5 chiar 6 ochiuri. se taie toate frunzele cu exeptia a 2 din virful lastarului. se face o groapa in pamint adinca astfel incit lastarul sa intre lasind la suprafata cele 2 frunze apoi se taie o sticla de plastic e de preferat sa se puna partea cu dop pt a putea face aerisirea lastarului, care se baga in pamint peste lastaras.
perioada optima de inmultire este dupa data de 15 august si se intinde pina toamna tirziu pina cind vremea permite si noaptea temperatura nu scade sub zero.
se pot planta in acest mod si primavara insa sansele de reusita sint mai mari daca sint plantati vara.
pe timpul iernii daca ziua temperatura creste peste zero grade se pot uda cu apa putina astfel incit sa nu ramina pe pamint si noaptea sa inghete. eu am adunat zapada din curte si am pus-o peste butasi.

am sa incerc eu sa descriu o metoda de inmultire pt hibiscus pe care am aplicat-o si o recomand tuturor pt ca nu da rateuri.
se ia un lastar tinar de hibiscus, nelemnificat, cu 3-4 frunze se taie oblic putin din tulpina si se introduce direct in pamint in ghiveci deasupra se pune partea de dop dintr-o sticala de plastic taiata. planta inradacineaza dupa citeva saptamini.
dupa ce lastarul a facut radacini, se observa prin aparitia de frunze noi, incepe partea de adaptare la mediu si se incepe prin a desface dopul sticlei si se lasa noul trandafiras fara dop din ce in ce mai mult in fiecare zi astfel incit intr-un timp relativ scurt planta tinara sa se acomodeze cu mediul si sa poata fi scoasa sticla.
am inradacinat hibiscusi si punindu-i in apa insa am observat ca sansele de reusita sint sensibil mai mari prin metoda de mai sus
lastarii se tin astfel pina in primavara cind, in zilele insorite si calde, se poate desface dopul pt o perioada scurta pt aerisire. eu personal nu pun aceasta portiune de la sticlele de plastic ci prefer parte de fund a sticlei deoarece in curte vin ciini care sapa si de multe ori mi-au scos sticlele de pe butasi.
si tot din experienta proprie pot sa spun ca scot aceste sticle la sfirsitul lunii mai inceput de iunie deoarece in zona unde am curtea, intr-un sat de linga Campina, noaptea mai sint ingheturi tirzii de primavara. dar in general sticlele se pot scoate cind vremea s-a incalzit si solul nu mai ingheata iar noaptea temperaturile sint peste zero grade.
trandafirii astfel obtinuti infloresc in vara care urmeaza.
in iarna de dupa plantare trebuie protejati cu paie , frunze si crengi pt ca trandafirii sint inca fragili si exista riscul sa inghete si sa moara.
 

CocoT

Member
Simona0808
Trimis: Dum Mai 21, 2006 8:55 pm

Reproducerea prin butasi de frunze a violetelor

De preferat in aprilie-mai se ia de la o planta matura

o frunza de la baza cu petiol,
rupandu-se cat mai aproape de planta mama. (Se poate scurta petiolul taindu-l la 2.5-4 cm de lamina dar eu personal am reusit mai degraba rupand frunza cat mai la baza, mai aproape de planta mama.)


Frunza astfel obtinuta se poate planta direct in pamant pe baza de turba, se tine in penumbra la 18-20 grade C si se uda astfel incat pamantul sa nu fie niciodata uscat.
Pentru plantarea frunzelor eu folosesc o sticla de plastic (PET) din care tai pe lungime o bucata astfel incat sa ramana o parte (mai mult de jumatate din sticla) in care se pune pamantul. Inainte de a pune pamantul se dau cateva gauri in sticla pentru a evita acumularea apei si se aseaza pe o tava. Se planteaza butasii de frunze nu foarte adanc, la 1.5-2 cm adancime.



Atunci cand avem mai multi butasi de mai multe feluri se poate intocmi o legenda pentru a sti in permanenta ce plante avem. Eu tai un pahar de plastic in fasii pe care le ascut la capat si scriu pe ele cu un marker permanent un numar care corespunde unei legende scrise sau pur si simplu se scrie tipul florii si se introduce in pamant aproape de frunza. In acest mod se inlatura confuziile.
In timp se pot observa (intorcand intr-o parte sticla) radacinile care s-au format.

In patru saptamani ar trebui sa rasara si plantutele tinere.



Cand noile frunze cresc de cca 1-2 cm inaltime pot fi transplantate intr-un ghiveci iar frunza veche poate fi taiata.



Butasul de frunza poate fi pus si intr-un pahar cu apa pana la aparitia radacinilor,


plantandu-se apoi direct in ghiveci.
 

CocoT

Member
fdana
Trimis: Dum Mai 21, 2006 9:33 pm
hai sa va spun si eu cum am reusit sa prind un puiut de gardenie
am luat de la planta mama un butas de cativa cm cred ca avea in jur de 5-7 cm cu tulpina verde nelemnificata
l-am plantat direct in pamant(normal) si deasupra am pus o punga (iin cazul meu)sau se poate pune un pet taiat si am tinut pamantul in permanenta un pic mai tare ud nu doar umed
ghiveciul a stat in fata geamului si in cateva saptamanii spre uimirea si surpriza mea au aparut cateva radacinute firave
nu stiu care sunt sansele de reusita dar se pare ca eu am reusit
insa despre evolutia plantei ar trebui sa ne tina altcineva la curent caci planta a fost daruita unei prietene dragi cunoscuta tot prin intermediul forumului
 

CocoT

Member
CoCoT
Trimis: Mie Mai 24, 2006 6:25 am
Violetele:

perioada cea mai buna pentru inmultire este primavara, insa eu am reusit sa obtin plante din frunze tot timpul anului.
se rupe o frunza de la planta mama


care se pune in pamant(preferabil turba) intr-un pahar de unica folosinta. frunza trebuie pusa putin inclinata(cam in unghi de 45 grade)


se uda pamantul si se pune o punga peste pahar care se leaga cu elastic. pentru a o uda pe parcurs punem paharul intr-o farfurie cu apa si il lasam pana cand se vede prin pahar ca apa a ajuns pana sus. se uda atunci cand vedem ca pamantul s-a uscat(se vede prin pahar)


dupa o luna ar trebui sa apara primele frunzulite noi


Dupa ce au aparut primele frunzulite noi mai dureaza cam o luna-doua pana cand pot fi transplantate intr-un vas mai mare. cand se face transplantarea se taie paharul de plastic si se muta planta cu tot pamantul din pahar in vasul nou, completandu-se apoi cu pamant.

se poate pune punga si peste fruzele plantate cu radacina pentru a grabi crestaerea noilor frunzulite. punga se ia jos dupa ce apar cateva frunzulite dar se mai lasa in pahar pana arata cam asa:

(frunza mare este frunza-mama)
 

CocoT

Member
dorinas
Trimis: Dum Mai 28, 2006 12:37 pm
Planta utilizata: impatiens
Perioada de butasire: Tot timpul anului cu observatia ca butasul inradacinat iarna creste mai greu.
Metoda detaliata:
Cu un cutit bine ascutit si dezinfectat (se tine cateva minute in apa fiarta si se lasa sa se raceasca) se taie un butas de cca 10 cm de la o planta matura.
http://img82.imageshack.us/my.php?image ... at16vf.jpg

Se curata butasul de frunzele bazale pana la varf, unde se lasa 4-5 frunze. Daca butasul are flori acestea se indeparteaza.
http://img80.imageshack.us/my.php?image ... it23ez.jpg

Se introduce butasul intr-un pahar cu apa avand grija ca frunzele sa nu fie in apa, doar tulpina pana la frunze. Paharul cu butasul se aseaza intr-un loc umbrit.
http://img123.imageshack.us/my.php?imag ... pa32vc.jpg
La o temperatura de 20 grade inradacinarea se produce in cateva zile (6-7).
http://img123.imageshack.us/my.php?imag ... at40cb.jpg
Dupa inradacinare butasul se planteaza intr-un ghiveci de 14 cm, deoarece cresterea este destul de rapida. Eu recomand ghiveciul de plastic intrucat planta este o mare iubitoare de apa.
http://img123.imageshack.us/my.php?imag ... it51wo.jpg
Pe fundul ghiveciului se pune, pentru drenaj, un strat de cca 2-3 cm de nisip sau granule de argila.Pamantul utilizat trebuie sa fie usor de preferinta 3 parti de turba si una de nisip. Dupa plantare cateva zile se tine la umbra pana-i apar frunze noi acesta fiind un semn ca s-a prins.Pamantul se pastreaza in permanenta umed (nu imbibat cu apa) pe toata perioada de crestere a plantei.
Din momentul in care planta s-a prins se aseaza pe un pervaz cu orientare estica de preferinta, fiind o planta de semiumbra.Dupa plantare la cca o saptamana se ciupesc varfurile plantei pentru ramificare.
Dupa cca 2 sapatamani planta arata cam asa:
http://img123.imageshack.us/my.php?imag ... it51wo.jpg
Dupa o luna de zile, planta infloreste, daca butasul utilizat era de la o planta inflorita.
http://img135.imageshack.us/my.php?imag ... ta72kl.jpg
Trucuri: - ciupirea plantei se face la cca 1-2 cm de un nod deoarece ulterior acesta portiune se usuca si cade, urmand ca lastarii noi sa se formeze la acest nod.
Daca se uda constant iarna-vara poate fi pastrata mai multi ani la rand.
Plantele tinere infloresc mai mult si mai abundent asa ca intineriti-le mereu prin aceasta metoda.
Observatii: nu-i place soarele direct mai ales cel de dupa-amiaza, nu-i place caldura de la calorifer iarna (a nu se aseza pe pervazele sub care sunt calorifere), ii place pamantul in permanenta umed.
Se inmulteste usor prin butasi, infloreste repede, prin aceasta metoda se pastreaza caracteristicile plantei mama.
Aceasta planta si metoda aratata poate fi folosita cu succes de catre incepatori, sansele de reusita fiind de 100%.
 

CocoT

Member
ani a scris:
Am sa va expun metoda mea de inmultire la primule.
La sfarsitul primaverii primulele si-au terminat spectacolul floral si arata cam asa:
http://s83.photobucket.com/albums/j311/ ... MULA_1.jpg
Tai inflorescenta imediat sub nod si ii curat petalele:
http://s83.photobucket.com/albums/j311/ ... MULA_2.jpg
Apoi butasul curatat il tratez cu un agent de inradacinare (RADISTIM - pentru butasi ierbacei)
http://s83.photobucket.com/albums/j311/ ... MULA_3.jpg
Butasul astfel pregatit il pun intr-un ghiveci cu turba si nisip grosier umede.
http://s83.photobucket.com/albums/j311/ ... MULA_4.jpg
Acopar ghiveciul cu un borcan si il las pana ies lastari noi, apoi las ghiveciul descoperit
http://s83.photobucket.com/albums/j311/ ... MULA_5.jpg
In acest fel primulele inradacineaza cam in 3-4 saptamani. La iarna voi avea flori la plantele noi, pe care le pot oferi celor care nu au inca.
Succes!
 

CocoT

Member
Monicagd
Trimis: Lun Mai 29, 2006 5:48 pm
Inafara concursului:

My nursery


Jasmin - dintr-un butas in pastila de turba



Hedera - dintr-un butas pus in apa



Clematis - marcotaj



Citrus Kumquat - din seminte din fruct
 

CocoT

Member
simona0808
Trimis: Mar Mai 23, 2006 6:45 pm
Inmultirea prin butasi de frunze a ficusului

Ficus elastica se multiplica prin butasi obtinuti din frunze care pastreaza o bucatica de petiol


sau din butasi obtinuti din varfurile ramurilor, a doua metoda fiind mult mai eficienta si cu rezultate satisfacatoare.

Se taie varfurile unei ramuri, de preferat toamna tarziu sau primavara devreme, cand ficusul este intr-o perioada de repaus evitandu-se astfel curgerea abundenta de seva (latex)


care este iritanta si caustica pentru piele. Se inlatura frunzele de la baza, lasand doar patru-cinci frunze.


Butasul astfel obtinut se spala sub un jet de apa calduta pentru inlaturarea sevei si stoparea curgerii ei


si se poate aseza direct in pamant pentru ghiveci imbogatit cu humus si frunze, sau poate fi lasat intr-un vas cu apa


pana la aparitia radacinilor

si abia apoi plantat.


Dupa plantarea in ghiveci se uda,
avand in permanenta grija ca pamantul sa fie umed
si se stropeste cu apa de ploaie pe frunze.

Se mentine in penumbra pana se observa ca incepe sa creasca.
Ficus elastica tinde sa creasca in inaltime, pierzandu-si treptat frunzele de la baza. Pentru a evita cresterea lui in inaltime, acesta trebuie butasit (se taie varful), stimulandu-se astfel ramificarea.



Se replanteaza la fiecare 2 ani in aprilie.
 

CocoT

Member
ana popa
Trimis: Sam Iun 03, 2006 11:42 am
Inmultirea la Diefenbachia

Diefenbachia se poate inmulti pe tot parcursul anului prin butasi din varfuri cu frunze si din fragmente de tulpina.

Dintr-o tulpina inalta se taie varful:


Acesta se va pune, pentru inradacinat, in apa.



Tulpina ramasa se fragmenteaza astfel incat fiecare portiune ca aiba doi sau trei "ochi", acele mici umflaturi care indica locul vechilor frunze si unde se gasesc muguri in stare latenta.


Inainte de plantare este bine ca butasii sa se dezinfecteze intr-o solutie fungicida, iar dupa aceea sa se lase, timp de cateva ore, sa se zvante bine taietura.

Aceste bucati de tulpina se pot pune la inradacinat in urmatoarele 2 moduri:


1. Se infing bucatile vertical, respectand sensul de crestere a tulpinii, intr-un amestec de pamant cu nisip. Ghiveciul de acopera cu folie sau cu un borcan.




2. Se pun culcate bucatile de tulpina, pe substrat, ingropandu-le pana la jumatatea grosimii lor si se uda.

In cazul in care nu aveti la indemana un ghiveci, de poate folosi si o punga. In acest caz, pe fundul pungii se aseaza un strat de pietris.



Cultura se mentine intr-un mediu cu umiditare relativ ridicata(90-95 %) si caldura multa (25-28 grade C). O data pe zi butasii trebuie aerisiti.
Radacinile si mugurii vor aparea intre o luna si jumatate, doua luni. Noile plante se vor descoperii progresiv, tinandu-i insa la cad si pulverizandu-i frecvent. Acestea se vor transplanta intr-un pamant de flori sau intr-un amestec adecvat pentru planta adulta.

Prin aceasi metoda se inmulti si dracena, pleomele, cordiline sau yucca.


Rezultatele dupa o luna:


 

CocoT

Member
Angela06
Trimis: Sam Iun 03, 2006 11:02 pm
Lămâiul - se îmulâeşte prin butaşi primăvara. Eu de regulă în luna mai tai lămâiul, iar butaşii pentru îmulţire îi pregătesc astfel:
Am tăiat crengile şi am folosit partea din mijloc, adică am tăiat vâtful, am pus câte 3-5 butaşi într-un ghiveci şi i-am acoperit cu borcan borcan respectiv o sticlă de plastic.


Pământul trebuie menţinut umed permanent până apar ramuri noi. temperatura optimă este între 20-25 g. Anul trecut din 3 butaşi 2 au făcut rădăcini. Dacă temperatura nu este constantă înrădăcinează mai greu.

Pentru prima dată anul acesta am puns butaşii în apă după care i-am acoperit cu un pet, nu ştiu care vor fi rezultatele dar o aă vă ţin la curent, deocamdată arată bine dar este devreme să spun mai multe.
Fotografii voi încerca să pun săptămâna viitoare.
 
Sus