Inmultire petunie

Fleur

Active Member
Vor iesi multe si dese Gabiuta ca sunt f mici semintele, ca daca le-ar fi putut pune cate 1-2 in pahar ar fi fost ideal.
Karmenutza, daca poti sa le oferi lumina multa si temperatura mai scazuta dupa ce vor creste putin vei avea petunii inflorite devreme. Iata rasadurile mele de petunii de anul trecut
http://fleur.sunphoto.ro/rasaduri/EDZEZHVMDOFHOGHFGEZ -17 feb
http://fleur.sunphoto.ro/rasaduri/SQFHQXOMSEFDHNCJAJE -15 mar
Eu cred ca le-am pus mai devreme ca imi amintesc cat de greu cresteau, dar am putut sa le tin la racoare su multa lumina.
 

karmenutza

Member
Racoare - la balcon. Si lumina cat e ziua de lunga. Dar rezista? Ca e destul de rece acolo...cat de racoare sa fie, adica? Camera neincalzita nu am...din pacate.
Gabiuta, omul cat traieste invata! Pe vremea aia nu va cunosteam pe voi, ca sa stiu ca bulbii se pastreaza. Si asa begonii am avut toata vara!... :)
 

Fleur

Active Member
La racoare le duci cam la o luna dupa ce vor rasari si balconul daca e inchis e ok, dar daca nu e le poti acoperi cu un pet de 5 l, ori altceva, noaptea si in zilele racoroase. Mai discutam atunci :wink:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Fleur a spus:
Ar fi trebuit sa le pui intr-o caserola Madalina si atunci cand le repicai le puneai in pahare de turba iar cand ajungeau la marimea potrivita de pus in ghiveci le plantai cu tot cu pahar. La Brico era duminica pamant special pt insamantat.
Fleur, multumesc pentru sfaturi!
Sincer, chiar nu stiam ca exista pamant special pentru insamantat dar omul cat traieste invata. M-am straduit sa pun putine seminte in fiecare pahar, nu mai mult de 4-5 in ideea ca e mai simplu daca vor creste asa decat sa le mut atunci cand sunt fragile din caserola in pahare... O sa vedem, omul cat traieste incearca. O sa fac poze si o sa le postez maine - cu siguranta incerc metoda ta in urmatoarele saptamani :D
Intrebare: voi fi plecata pana la sf saptamanii viitoare. E necesar sa ude cineva rasadurile intre timp? Ma gandeam ca nu va fi nevoie daca saunt protejate de folie, mai ales ca intr-o saptamana de-abia germineaza... ce ziceti? :?
 

Fleur

Active Member
Cred ca pot sa stea o saptamana fara sa se usuce pamantul, fiindca folia nu lasa apa sa se evapore.
 

karmenutza

Member
Au iesit petuniile mele, puse acum cateva zile! Au cam 1 cm. Dar ciudat este ca sunt puse aproape de fereastra dar ele au crescut toate in directia opusa ferestrei - adica spre lumina de neon, pe care o am in bucatarie :) Daca au 1 cm le mai tin cu geam peste ele? Deocamdata il dau la o parte cate 1 ora, doua.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Maresti "doza" de aerisire zilnic si apoi treptat le treci mai la racoare.Dupa ce mai cresc putin trebuie neaparat sa le repici.
 

karmenutza

Member
Adica sa le despart?
Cate pun in paharele? Ca ele acum sunt foarte, foarte dese. Iau asa, ca o lingura/paharel bineinteles cu tot cu pamantul de sub ele? Peste paharele mai pun alt pahar deasupra, capac? Nu cred ca o sa reusesc sa iau fix cate una.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
gradinar1 a spus:
Am insamantat si eu ieri petunii de la Vilmorin - acelasi lucru scria pe pachet, ca se insamanteaza in lunile de iarna. Eu am folosit pahare de turba de la Werga (le-am luat din Bricostore) si pamant Florabella. Cum semintele sunt atat de mici, nu a fost nevoie sa folosesc tot pachetul asa ca o sa consider incercarea de acum drept experiment ... sper totusi sa am si niste rezultate :D
Pana una-alta, prima observatie referitoare la paharele de turba este ca mi s-a parut ca "pierd" foarte usor umezeala. Ieri pusesem o folie transparenta doar deasupra paharelor dar azi le-am invelit cu totul in folie in speranta ca vor pastra umiditatea solului cat de cat constanta.
nu a iesit nimic din petuniile mele :(. Experimentul continua ca alte plantute... care arata chiar bine. Paharele de turba nu sunt o idee rea numai ca pana cand apar micile plantute le-am asezat in caserole de plastic acoperite cu folie transparenta si asa si-au pastrat umiditatea.

toate semintele de pana acum au incoltit mai putin peturniile si primulele. :( - cu dovezi: banuti australieni si garoafa dubla chinezeasca
<img src="http://lh4.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SZvtgB48MiI/AAAAAAAAAxQ/xVG7voQXlm8/s144/feb%202009%20014.jpg">
 

Fleur

Active Member
Mai lasa-le putin ca din cate imi amintesc eu petuniile incoltesc mai greu si cresc tot greu. Nu toate plantele au aceeasi perioada de germinatie.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Fleur, stii ce am facut?M-am suparat pe ele si le-am aruncat... :(

De data asta o sa fac cum mi-ai zis tu: am luat pamant special de semnat si o sa le pun in caserola transparenta. Nu le-am acoperit cu pamant ca am inteles ca germineaza la lumina, su avut umiditate cta si tot degeaba. O iau de la capat azi - ma gandeam sa incerc si metoda lui Emudin cu berea, ce ziceti? Berea ar trebui sa actioneze ca un mediu de cultura care sa stimuleze cresterea cred eu...
 

karmenutza

Member
Ale mele au rasarit, au crescut de vreon 2 cm si apoi s-au pleostit. Le-am aruncat si mi-am luat alte seminte. Tot nu ma las :rofl: Doar ca nu stiu cam cand sa le pun ca sa fie bine.
 
Salutare, tuturor!
Am si eu o intrebare :D
Credeti ca pot sa tin o jardiniera cu petunii in interior?
As vrea sa imi pun pe pervazul de la birou. Ce ziceti?
O sa reziste?in interior?

Va multumesc!
 

andrada2003

Member
Nu stiu cat de bine sau de rau am procedat, dar ma bucur ca eu, super-incepatoare, am reusit sa prind petunii din seminte. Intai pe balcon, apoi in gradina, in pamant.
Am plantat semintele (foarte aiurea, cred) in pahare de plastic gaurite in fund si umplute cu pamant de la florarie. Spun "aiurea" fiindca am presarat semintele si le-am apasat putin cu degetul, apoi le-am udat si le-am tinut pe pervazul ferestrei de la dormitor, desupra caloriferului (asta se intampla la sfarsitul lui martie, cand centrala mergea de zor). Le-am picurat cu apa in fiecare zi, apoi mi-au iesit primele frunzulite, in aprox.10 zile. Le-am adus la gradina din casa noastra de la munte, le-am scos cu totul din pahare si le-am transplantat vrac in pamant, apoi le-am udat ca si pe celelalte flori din zona, adica odata la 3-4 zile (aici a plouat mult si a fost si destul de frig, mi-a fost teama sa nu le pierd). Acum insa, din plantutele respective, a iesit o ditamai tufa de petunii, inca nu au boboci dar se vede ca le merge foarte bine, se tot intind pe pamant.
Eu le-am plantat in zona in care soarele bate de la 9 dimineata pana pe la 16 dupa amiaza, si se pare ca am nimerit-o. Acum, de cand s-a incalzit, le ud zilnic si tot astept sa vad cand imi apar si primii boboci. Presupun ca am gresit ca le-am pus in pamant fara sa le raresc, dar mi-a fost frica sa nu le rup, erau mici si fragile.
Maine incerc sa postez si ceva poze. Deocamdata, singurele fotografii pe care le-am facut sunt cele cu telefonul mobil, si nu sunt prea clare. Incerc sa le trag in blitz si cu aparatul lu' sotu'.
 

ladybird

Member
Am gasit si eu un plic cu seminte de petunii, nu stiu cum l-am uitat.
Pot sa mai pun semintele acum? Are rost sau sa astept pana la anul?
 

ACHIMENES

Member
Poti, de ce nu?
Fiind cald afara, semintele vor germina repede, problema este ca vor inflori mai tarziu un pic, dar vei avea flori pana in octombrie.
Spor la semanat :D
 

angela draganoiu

Active Member
am citit undeva ca unele petunii se pot inmulti si prin lastari si cum am gasit prin piata lastari cazuti de la petuniile curgatoare le-am luat si le-am pus in apa. mi-a fost mila de ele. dar acum ma intreb oare daca le pun in pamint se vor prinde ?
 
Sus