Inmultire petunie

CocoT

Member
rosebud
Trimis: Joi Mai 18, 2006 10:50 am
Am o petunie care imi este tare draga, si as vrea ca sa ii iau din seminte sa o pot avea si la anul. Imi puteti spune cum sa fac asta?
 

CocoT

Member
Sarah
Trimis: Joi Mai 18, 2006 10:58 am
DACA se formeaza (in cazul in care este una "super clonata" nu prea sunt sanse), semintele se formeaza intr-o capsula in forma de lacrima - evident - in locul unde a fost floarea. Cand aceasta capsula se usuca (inainte de a se deschide), se detaseaza de pe tija. Pastrarea - ca pentru orice seminte: uscat, intuneric. S-ar putea sa existe si nesansa sa nu creasca din seminte o floare identica cu floarea mama.
 

CocoT

Member
adrianam
Trimis: Joi Mai 18, 2006 11:18 am
Am citit pe diferite site-uri ca petuniile hybride se pot inmulti prin butasi.
Am incercat anii trecuti toate metodele pe care le cunosteam: cu si fara stimulatori, cu si fara sticla deasupra insa in afara de a ocupa spatiul si asa restrans de pe balcon, altceva nu am obtinut.
Este drept, toate incercarile le-am facut in timpul verii- perioada care nu este propice in general inmultirii datorita temperaturilor prea ridicate. Toamna nu am incercat.
 

CocoT

Member
Corina
Trimis: Lun Mai 22, 2006 1:09 pm
Se pot inmulti petuniile hibride prin butasi. Eu am reusit, sa butasesc o petunie grandiflora, deci se poate. Sa nu ma intrebati cum, ca nu mai stiu, a fost acum 3-4 ani.
 

CocoT

Member
iza1202
Trimis: Mie Mai 24, 2006 7:11 am
Cu siguranta da!. Fi-miu are prostul obicei de a juca fotbal in curte si mereu gasesc cate una kilarita. Tot ce fac este sa o infig alaturi fara a o mai baga in seama. Dealtfel este singura floare la care scapa teafar daca o rupe si asta pentru ca oricum trebuie periodic sa le ciupesc varfurile (of, tare-i greu sa rup bobocii, calvarul vietii mele). Dar asa ele se ramifica si se fac tufe frumoase
 

CocoT

Member
vveronica
Trimis: Vin Iun 09, 2006 8:10 am
am incercat sa iau seminte de la petunie..si am tot luat..de la fiecare floare..m am gandit ca am mai multe sanse daca iau de la toate..nu a iesit nici macar una.evident, ca in fiecare an, mi am cumparat
 

CocoT

Member
simona2
Trimis: Vin Iun 09, 2006 9:40 am
probabil nu le-ai lasat sa se usuce bine ! eu in fiec an culeg semintele pe care le sadesc in ianuarie si-n fiec an am petunii .
 

CocoT

Member
gabita
Trimis: Vin Iun 09, 2006 10:56 am
Anul trecut am avut o jardiniera cu petunii care au inflorit si au facut seminte la greu....seminte care au cazut pe pamintul din jardiniera si din care,spre sfirsitul verii,au iesit noi plantute.Dupa ce s-au uscat petuniile mari,le-am taiat,dar am lasat plantutele mici iesite din seminte si am tinut jardiniera in balcon toata iarna,chiar si cind au fost gerurile acelea aprige(-25grade afara).Petuniile mele au rezistat eroic si acum au crescut si au inflorit
Ca sa poti obtine plante noi din seminte,capsula in care se formeaza trebuie lasata pina in momentul in care se desface singura,cind semintele sunt mature.
O poza cu petuniile incapatinate
http://pg.photos.yahoo.com/ph/onutuc/de ... pg&.src=ph
 

CocoT

Member
IoanaM
Trimis: Joi Iun 29, 2006 8:36 pm
Am reusit si eu sa inmultesc prin butasire petunia! Am luat una din piata, era destul de anemica, nu avuse parte de multa lumina, si avea lujerii destul de lungi ... Am taiat unul si l-am pus in pamant, pe care l-am mentinut umed.
Acum imi face flori!
 

CocoT

Member
cristi504
Trimis: Sam Aug 12, 2006 10:59 pm
Secretul la inmultirea petuniilor prin seminte este ca nu trebuiesc acoperite cu pamint.Semintele de petunie(ca si cele de tarhon...s.a.) este ca germineaza NUMAI in prezenta luminii.Se presara pe pamint,se uda prin pulverizare dupa care se preseaza usor cu un carton.
 

CocoT

Member
IoanaM
Trimis: Joi Sep 15, 2005 1:34 pm
Andreea,
daca nu sunt hibride, petuniile se pot inmulti prin seminte.
Pentru a obtine seminte, florile trebuie polenizate. Daca petunia ta sta afara, este posibil ca insectele sa o polenizeze. Daca nu, ar trebui sa faci tu treaba insectelor: cu un betisor cu vata (poti folosi si cel pt. urechi) iei polen dintr-o floare si il presari peste pistilul altei flori, de la aceeasi planta. De fapt cred ca e suficient sa ajunga polenul pe pistil la aceeasi floare, nu stiu sigur. Altfel spus, pui varful betisorului in mijlocul unei flori, acolo de unde pornesc petalele, invarti un pic, dupa care faci aceeasi operatiune cu alta floare, si tot asa. Dupa o vreme - o saptamana-doua, in locul florii se va forma o capsula, care la inceput e verde, de marimea unui bob de mazare mai mic, care la un moment dat se va usca, si se va deschide. Inauntru vei vedea multe multe seminte, negre, sau maro inchis, ca niste boabe de mac. Le culegi, le pui un pic la uscat, dupa care le pui in plicuri de hartie, care trebuiesc tinute la uscat pana la primavara.
Daca ai conditii, se pot semana la inceput de februarie, sau chiar mai devreme, in minisere.
Voila! E destul de simplu.

Daca sunt hibride nu fac seminte. Asa cum le vad eu este posibil sa nu fie.
Dac totusi nu reusesti sa obtii seminte, inearca sa le pastrezi peste iarna, chiar si in casa. Am observat ca petunia are o singura tulpina lunga, fara ramificatii. Dupa ce perioada de inflorire s-a incheiat, taie o parte din acea tulpina, lasand din ea cativa cm. Anul viitor va da ramurele laterale, si vei avea o petunie mai bogata!
 

silvia

Member
S.M

Petunii atarnatoare.Au trecut cateva luni de la ultimul mesaj referitor la petunii.Incerc sa reinoiesc subiectul intrucat astazi am pus la germinat semintele minuscule.Am folosit pahare de cafea din plastic in care am pus cate 2 seminte.Am doua culori si am avut grija ca macar in faza aceasta sa nu le amestec.Am pulverizat apa peste ele apoi le-am acoperit cu un geam de sticla.Le tin in camera unde sunt 22 grade C.Sunt curioasa daca o sa am petunii in laditele mele de la veranda casei pe timpul verii.
Sigur e mult mai comod si mai sigur sa cumperi gata crescute, dar fiind mult mai scumpe am preferat varianta aceasta.Anul trecut am gresit in procedeu caci nu eram atat de informata cum (cred ca )sunt acum.
M-ar interesa sa stiu in ce stadiu se afla petuniile voastre semanate deja.
 

bibacj

Member
Anul trecut am plantat mai multe intr-o jardiniera si le-am replantat doar cand erau mai mari (4-5 cm). Nu e prea repede?
 

silvia

Member
M.S.

Bibacj...Desigur ca este devreme sa plantezi petuniile.Asta va fi probabil pe la mijlocul lui aprilie.Anamaria... te rog sa ne mai spui in ce faza sunt semintele etc. tale cu atat mai mult cu cat ai spus ca ai procedat asa de mai multi ani.Am inteles ca peste 3-4 zile,daca vor aparea semne de vegetatie ,voi da geamul cu care sunt acum acoperite la o parte si le voi acoperi numai noaptea lucru pe care l-ai neglijat tu si din care cauza a aparut un mucegai usor.Iti doresc sa le poti salva si sa te bucuri la vara de splendoarea lor.
 

monix

New Member
si eu am semanat deja petunii (din productie proprie :), am patit de multe ori ca cele cumparate sa nu "corespunda" pozei de pe plic).Metoda mea poate parea ciudata pt unii: am folosit carcasele de la cutiile de bomboane, gaurite fiecare in parte pentru a-si trage apa mai usor.E o metoda verificata de ani de zile de mine, asa ca v-o recomand cu incredere :D Dragele mele floricele sunt deja la a patra frunzulita!!!
 

silvia

Member
S.M

Monix intrucat te afli la prima ta interventie pe acest forum iti spun bun sosit printre iubitorii de a invata cat mai multe despre plante si plantute.--------------------------------------------------------------------------------------
Incep sa nu inteleg mesajul tau cat si de la anamaria.Eu am pus semintele de petunii in casa la caldura.Voi unde le-ati pus si mai ales cand.Nu aveti poze cu ele in faza actuala :?: :?: Eu am procedat in a le semana prea tarziu? :?: :?:
 
Sus