Inmultire hibiscus prin butasi

Sash

Active Member
Rami11 a spus:
Am si eu o intrebare. E vreo problema daca nu se formeaza prea mult condens pe peretii petului? :?
Depinde ce intelegi prin prea mult... ceva condens ar trebui sa se formeze ca altfel inseamna ca nu-i destul de cald in camera...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
nki a spus:
:eek: sunt uimita ,eu din ce butasi am pus in turba si cu pet nici unul nu mai traieste... au decedat cu succes :cry: bravo,sa ne spui secretele toate toate :wink:
stai linistita, nici mie nu mi-a iesit pana acum faza cu inradacinarea butasilor de hibi, important e sa perseverezi incercand sa descoperi varianta optima.
Cred ca pentru hibi, chiar mai mult comparativ cu alte plante, e foarte important sa menti umiditate si temperatura optima in procesul de inradacinare. In ceea ce priveste umiditatea, pentru ca sphagnumul retine apa in proportie de 20 ori propria greutate, pare sa fie un mediu propice inradacinarii. De asemenea, si pastilele de turba sunt bune, cu aceeasi mentiune - e importanta pastrarea umiditatii.
 

popescu gp

Well-Known Member
hibi

Si mai este o conditie esential zic eu:perioada de obtinere a butasilor si felul lor(din butasi lemnosi si toamna este greu de prins plante chiar daca le creiezi caldura si lumina);eu am incercat si asa si cu pet in cap si nu toti butasii s-au prins( mai au si ei toane si o parte de noroc)
 

nki

Member
bravo giorgiana :D care e secretul ,nu prea mi-au reusit inmultirile anul asta ,de fapt in general la hibi ,nu ma prea pricep :?
 

nki

Member
probabil ca ai dreptate ,conteaza perioada ,eu am taiat un hibi rosu ,comun ,in vara ,si am pus butasii in apa ,aproape toti au facut radacina ,acum sa vecem daca vor creste ,si cred ca mai conteaza si soiul ,parerea mea :D
 

Loreioana

Member
si eu am scos saptamana trecuta de tot petul :) la trei hibi si azi am completat cu substrat pe langa pastila de turba :D
am avut 6 hibi in pastila, 3 au radacini si 2 sunt in apa pt ca nu le-a placut deloc in pastila era sa-i pierd :(
am pierdut doar un butas, din cauza ca era prea crud cred :cry:
 

Cristiana

Member
Ajutati-ma si pe mine cu un sfat: am doi butasi primiti ieri si-i vad mai "tristi" decat imi place, cu frunzulitele lasate in jos. Exista vreo tehnica de reanimare verificata? Multumesc.
 

ghia_don

Active Member
Intii si intii, cind puneti lastari la prins, indiferent prin ce metoda, taiati-le frunzele...incepind cu cele de la baza, pe care le eliminati de tot, terminind cu cele din virf, din care lasati doar jumatati, si chiar mai putin. Eu las doar doua trei frunzulite in virf, cele mai mici cu putinta, si una-doua jumatati din cele mai mari, cele mai apropiate de virf.
Daca aveti lastari care au calatorit citeva zile si sint ofiliti, daca vreti sa-i puneti la prins in pamint sau in banut, intii lasati-i sa se hidrateze in apa o zi, bineinteles dupa ce i-ati frezat :wink: .
Succes!!
 

Cristiana

Member
Multumesc pentru raspuns. Am tuns, am scurtat frunzele din varf si am cazat fiecare butas in garsoniera individuala la caldura si lumina. La violete cel mai bine mi-a mers inradacinarea in perlit, asa ca am aplicat acelasi lucru si aici, sa vad ce imi iese.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
eu am o problema cu estetica inmultitului daca se poate spune asa si cu optimizarea spatiului asa ca asta e metoda pe care am gasit-o eu ca fiind foarte usor de aplicat:
<img src="http://lh4.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/TOwhJnZBk5I/AAAAAAAAIDk/BmzrFBsVuUc/s144/IMG_6604.JPG" height="144" width="108"> <img src="http://lh4.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/TOwhJNx3X-I/AAAAAAAAIDg/qGc-iOiAFos/s144/IMG_6603%20-%20Copy.JPG" height="144" width="108">

Adica pastila de turba in care pun butasul frezat asa cum explica ghia_don mai sus, pastila o pun in pahar transparent de plastic si acopar tot cu pahar de plastic transparent.
Arata ok (oricum, mai bine decat cu pet-uri), se aerisesc foarte usor si ocupa si putin spatiu. Marimea paharului o aleg in functie de dimensiunile butasului.
Si un alt avantaj este ca vad foarte usor daca butasul a facut radacini :D
 

kerkyra

Well-Known Member
Si eu folosesc tot pahare transparente, acoperite cu alte pahare, principalul avantaj fiind intr-adevar ca vezi cand apar radacinile :D . Anul acesta am avut reusita 100% din ce am pus la prins direct in pamant.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Bravo Corina! Eu prefer banutii pentru ca sunt mai usor de manipulat si fac mult mai putina mizerie :)
 

dana

Member
Banuiesc ca aici va fi locul experientelor noastre la inradacinarea butasilor din comanda Monicai si Ioanei.

Eu,sincer,am trecut peste faza cu apa oxigenata si dupa ce i-am tinut 48 ore la frigider in apa cu zahar,azi i-am trecut la munca.
I-am tinut in solutia de Clonex pe o portiune de 2 muguri si acum stau frumusel cate 2,cate 2 in paharute de plastic si in sera facuta din peturi de 2 litri- paharul si sticla.

Pana vor da radacini va fi un calvar pentru colegul de birou ptr.ca vor fi non-stop 26-27 grade. :evil:
Noroc ca si el este un mare iubitor de flori si in speranta ca va ciuguli si el ceva lastari va suporta cu stoicism.

am ales varianta cu biroul deoarece soarele sta toata ziua in fata geamurilor si fiind o incapere destul de mica se incalzeste foarte usor.

alte experiente?

in eventualitatea in care moderatorul propune un alt post il rog sa mute mesajul.
 
Sus