Inmultire crizanteme prin butasi

Nicolle

Member
Foarte pretioase informatiile.Multumim.Atunci e clar de ce s-au uscat deja coditele puse la prins din crizanteme cumparate.Daca stiam nu ma mai osteneam. :rofl:
 

happy

Well-Known Member
In sfarsit avem toate informatiile complete.Multumim Elixir,tare bune informatiile tale din Prahova :rofl: Tu ai crizanteme in curte?Un album nu am vazut! :!:
 

ghia_don

Active Member
Mnina a spus:
Am inceput in primavara,dupa ce citisem pe forum ca se poate.
Acum mi-au facut o mare bucurie,au boboci.
Ilustrarea ,atunci cand vor inflori.Daca nu ma credeti,poate cineva de aici si sa confirme ca le-a vazut.
Daca am vazut ca mi-a iesit,binenteles ca am pus acum la prins si alte feluri.
Mnina a spus:

Voila,gratie Victoriei,
marean a spus:
Nuuu,eu ceream detalii despre cum ai procedat,am cumparat si eu din piata niste crizanteme cu flori cat capul si eram curios daca pot sa le prind,asa soi nu am mai vazut !
tzep a spus:
Am o intrebare in legatura cu butasul de crizantema. Este luat de la planta inradacinata sau de la fir taiat? Multumesc!
Gabiuta a spus:
Raspund eu :oops: E luat de la crizantema taiata. :D
Dea a spus:
de la aceasta crizantema, cumparata prin august , atunci cand i s-a rupt un lastar, l-am luat si pus in apa!
Acum are radacini si ceva mici -mici boboci de floare!
Azi am mai cumparat o crizantema alba, cu flori mari! Revin si cu poza cat de curand! Si ma gandesc, daca as lua un lastar ... si l-as pune in apa ... :?
tzep a spus:
Nu mai sta pe ganduri, actioneaza! :D :wink: Asteptam apoi sa te lauzi cu rezultatele! :astept: :gandit: :visator: Curaj! :marfa: 8) :D
mymo a spus:
Ma gandeam si eu sa cumpar un fir de crizantema cu floarea maaaare si sa incerc sa-l butasesc.Oare daca se taie lastarul in doua si se pune unul in apa si unul in pamant cu pet in cap cam care sunt sansele?
paula a spus:
eu am crizanteme in vaza in apa , posibil sa faca radacini ? :eek:
mymo a spus:
Da,e posibil.Dar ca sa-ti maresti sansele eu iti sugerez sa pui vreo doua si in pamant.Astept vesti :D
 

veretregn

Active Member
Îmi cer scuzepentru postarea întârziată.

În primul rând, un butaș fără rădăcini nu este capabil de fotosinteză intensivă și de aceea nu țineți butașii în locuri însorite. În al doilea rând folosiți doar secatoare, cuțite perfect curate. În al treilea rând odată e ați tăiat butașul, acționți imediat. Sunteți la o prietenă și doriți un butaș? Puneți-l într-o pungă de polietilenă până acasă. Nu lăsați să se deshidrateze. Trebuie să așteptați până a doua zi, atunci păstrați butașii la întuneric, ideal într-o pungă în frigider la 4 grade C. Nu amânați butășirea.

Crizantemele sunt foarte ușor de butășit dacă butașii sunt luați primăvara. Se iau butași de 10 cm din creșterea nouă. Este nevoie de pământ steril, chiar și în nisip merge. Căldură la picioare de 20 grade și în 10 zile vor avea rădăcini. Folosirea unui hormon de înrădăcinare de tip Speedone sau Radistim 1 este indicată însă nu este absolut necesară. Mențineți cald substratul și umiditatea în aer.

De la crizantemele înflorite se pot lua butași și vor face rădăcini însă ceva mai dificil și cu ceva pierderi. se iau butași de 15 cm, fără flori sau muguri, cu cât mai cruzi cu atât mai bine. Se curăță de frunzele bazale și se folosește hormon de înrădăcinare RADISTIM 1. Au nevoie de căldurîă la bază și de un substrat perfect steril. Eu le înrădăcinez în vermiculut pur. Problema cu butașii de toamnpă la crizanteme o reprezintă mucegaiurile.Crizantemele sunt sensibile la muegaiuri și sunt foarte ușor afectate de mucegai. Dacă un butaș a fost afectat de mucegai aruncați-l rapid, altfel toți se vor contamina. Odată ce au făcut rădăcini vor trebui păsrtrați la temperaturi mai scăzute și mai uscat pe perioada iernii.

Singurul avantaj al butașilor toamna este faptul că se găsesc o gramadă de crizanteme în comerț și/ sau cele din grădinile prietenior pot fi identificate ușor. Însă clonele obținute sunt de slabă calitate.

Câțt despre butașii de primăvară? Sunt cei mai indicați și floriști cresc crizanteme doar din butașii de primăvara. O crizantemă din butași de primăvara va produce flori de o calitate mai bună decât planta mamă. Apoi prin butășire crizantemele vor fi rotite și bolile care sunt legate de pământ vor fi diminuate.

Doriți să vă sporiți stocul de crizanteme fără a avea în vedere înflorirea în anul 1? Adică vreți să vă faceți un stoc de plante mamă?

Atuni puteți continua să luați butași din primăvară până la solstițiul de vară. Crizantemele sunt plante fotoperiodice, adică își reglează ciclul de viață după lungimea orelor de lumină. După solstițiul de vară plantele vor cpntinua să se se dezvolte, însă odată cu scăderea duratei zile planta va începe pregătirea pentru înflorire. După solstițiu ramificațiile laterale vor deveni mai lemnoase și vor face butașii mai puțin buni. Apoi transplantarea va trebui să aibă loc în timp util pentru ca plantele să stabilească bine și să reziste pe timpul sezonului rece.
 
Sus