Inmultire Cires salbatic ( amar )

dan_6393

Member
E vorba de acele cirese negre, marunte, din care se face o dulceata trasnet.
Vreau sa am unul in gradina ( Kogalniceanu- Constanta).
Pin Iunie- iulie, ( nu mai retin exact) am pus in gradina vreo 12 cirese intr-un strat de amestec- pamant din gradina- nisip si pamant de florarie. Am grija sa aiba umezeala corespunzatoare.
Insa, pana la primavara, cand sper ca va rasari ceva, saptamana viitoare ma duc pe undeva pe langa Tecuci ( de colo am luat ciresele) si as vrea sa stiu daca am sanse ( in situatia in care nu gasesc vreu pui de cires in curtea aia) ca, detasand o crenguta cu fragment de scoarta ( lemn vechi), sa se prinda.
Am citit azi pe un blog ca cirestul asta are prostul obicei de a fi invaziv si din aceasta cauza ramurile si radacinile nu se folosesc la compost.
Daca inteleg eu bine, se comporta cam ca hreanul care iese si din coji sau resturi de frunze
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
poti incerca , in caz ca nu reuseste sa faca radacini pana da frigul de iarna poti apoi sa l muti in ladita in beci :marfa:
 

Lopy

Member
O iesi, mai Dane, o dulceata "trasnet" din ciresele astea mici si amare, dar cine are rabdare sa scoata samburii din fructe??? :)
Am incercat eu o data, dar a fost si ultima data :rofl:
Toamna trecuta am luat si eu un cires amar de la Indagra, sper numai sa aiba fructele ceva mai mari decat cel salbatic.
 

dan_6393

Member
Sunt mici, dar e vorba aia- cu cat te chinui mai mult, cu atat satisfactia ( gustul ) e mai mare (bun).
Suna un pic "maso", dar gandeste-te la cais de exemplu :- primavara devreme te trezesti la ora 5;00 sa dai foc la uscaturi sa nu moara florile de bruma. Apoi, inca 2 luni te uiti la fructele cat bobul de mazare - jumatate in pom - jumatate pe jos.
Dar cand sunt deja mari si galbene, prima caisa are un gust de iti explodeaza cerul gurii. Si asta doar pentru ca ai asteptat atata. De fapt are un gust absolut normal !
Salutare !
 

Lopy

Member
Interesat! Nu stiam de pontul cu focul de uscaturi sub cais :D Ce-i drept, singurul meu cais e mic si n-a ajuns la primul lui fruct.
Dar, despre ciresul amar stii ceva "secrete"? N-as vrea sa-l pierd, ca prea mult mi l-am dorit (tot pentru dulceata :D ), asa cum am pierdut vara asta un cires pietros :( Era in al 2-lea an la mine si a fost verde si frumos pana acum 2 saptamani... apoi, intr-o zi l-am gasit cu frunzele uscate. :? Toate!!! Am verificat si crengile! Si ele par a fi uscate. Sa fie seceta de vina???
 

dan_6393

Member
Ciresul face parte intradevar dintre pomii pretentiosi la apa.
Cred insa ca de vina este diferenta dintre zona de provenienta a pomului si zona de plantare. Mai degraba insa de vina este solul din gradina ta.
in ambele variante, pomul "a functionat" din rezervele proprii (radacini si scoarta)
In ceea ce priveste solul :
1- Daca solul din gradina este de tip"greu" ( face crusta groasa dupa udare), desi este un sol foarte hranitor, este contraindicat inradacinarii. Ori se "incheaga" pe radacini sufocandu-le, ori se compacteaza foarte tare in jurul acestora, astfel incat nu permite dezvoltarea radacinilor tinere in cautare de resurse.
Aceasta problema o rezolvi sapand o groapa de 70 x 70 cm pe care o umpli cu un amestec de pamant de gradina, pamant de turba (florarie) si nisip in parti egale.
Abia dupa asta poti planta
2- Ca sa te lamuresti, mai pe la sfarsitul lui octombrie, sapa cu atentie in jurul ciresului si incearca sa ajungi la nivelul radacinilor.
Daca are doar radacini putine si groase, cam tot alea de la plantare, e clar.

"Focul de sub cais" este de fapt un foc de frunze uscate, carpe, lemne umede etc, foc ce trebuie sa scoata mai mult fum care sa invaluie pomii.
Se face in colturile gradinii.Nu se face imediat sub pom pentru ca flacara de la pornirea focului va provoca florilor un soc termic ( afara 3 -5 grade, flacara 400)
Se face in diminetile in care se preconizeaza producerea brumei- nopti cu 8 - 10 grade si care spre dimineata tind spre 3 -4.
Perioada critica incepe in jur de ora 5- 5;30 si este foarte periculoasa intre 6;30 si 8;00
Chiar daca sunt indeplinite conditiile de temperatura, nu este obligatoriu sa se depuna bruma, dar mai bine mai putin cu 2 ore de somn decat mai putin cu un pom !
 

Lopy

Member
Multumesc, Dan, pentru detalii!
Dupa spusele tale, cred ca pamantul din gradina poarta intreaga vina.
In toamna asta voi planta alt cires (unul autohton, ca celalat era din Ungaria, de la Multeplante), dupa indicatiile tale.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
In zona mea acum cativa ani vara s-au uscat foarte multi ciresi. Dintr-o data. Curios ca la mine s-a uscat doar un cires altoit care fusese plin de cirese in anul respectiv; cei nealtoiti aflati in apropiere n-au avut nimic. Sa mai fie oare si alte cauze ? Daca este de vina solul ce ar trebui sa fac pentru niste ciresi altoiti in varsta de 5-10 ani (am 4) ca sa nu am probleme.
Referitor la soiuri de plantat eu cred (din experienta proprie) ca cel mai bine este sa cumperi soiuri cat mai rezistente si mai putin pretentioase si care sa "mearga" in zona respectiva cel mai bine de la o pepiniera autorizata aflata cat mai aproape.
 

dan_6393

Member
mirceaspc a spus:
... Sa mai fie oare si alte cauze ?.. .
Asa cum am mai spus- si nu e de la mine-citire-, ciresul este pretentios la apa. mai ales cei altoiti ! daca mai tii minte ce soi era ala care s-a uscat, cauta descrierea soiului si s-ar putea sa ai surpriza sa constati ca era "camila" ( nevoi mari de apa).
La toate culturile, vii, livezi etc sunt de maxima importanta lucrarile solului.
in cazul tau- pomi de 5- 10 ani-, nu trebuie neglijata saparea gropilor in jurul pomilor ( Pamant afanat din primavara pana in toamna).
In livezi, periodic se ara spatiile dintre randuri, tocmai pentru a asigura un drenaj bun si mentinerea apei in sol.
In vii, cel tarziu o data la 3 ani se "intoarce brazda"- se inlocuieste stratul din adancime cu stratul de la suprafata( un strat = 25-30 cm)
In privinta pomilor altoiti cumparati ( TOTI), acestia isi intind radacinile relativ aproape de
suprafata (cca 40 -50 cm), spre deosebire de pomii crescuti din samburi, ale caror radacini cresc preponderent pe verticala in jos, in cautarea apei. Deci, in cazul pomilor altoiti, nu este suficienta turnarea a 3 galeti de apa la radacina. Majoritatea isi intind radacinile pe o raza de 4 - 5 metri in jurul trunchiului. ( Cand nu ai ce face, sapa un santulet de 1metru si adanc de 50 cm la distanta de 3-4 metri de un pom altoit ! O sa vezi ca desi nu ai nici o planta in apropiere, vei gasi radacini - si nu chiar foarte subtiri!)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pana cand noii lastari nu au macar vreo 5-8 cm eu zic ca nu se stie daca au facut radacini. Pentru ca unii butasi pornesc din rezerve, le pornesc mugurii si te gandesci ca s-a prins si cand colo, cand s-a epuizat rezerva acumulata in butas te trezesti ca moare subit...si daca-l scoti din pamant constati ca nici vorba de radacini
 
Sus