Inmultire begonia

cornelia

Fondator
Membru staff
valentyna a spus:
buna,am o begonie din bulb de vreo 20 cm,si azi am vazut ca din pamant mai iese un lastar.ce trebuie facut?il las sau il rup.n-as vrea sa o incurce pe cea mare. :idea:
sini a spus:
Nu o incurca;lasa-l acolo.
AngelEyes a spus:
Lasa-l acolo daca e sigur begonie....va inflori si el :D
valentyna a spus:
multumesc.sigur e begonie caci ia dat 3 frunzulite si mi-am dat seama ca e tot begonie :wink:
 

valentyna

Member
azi am ciupit 2 lastari de la 2 begonii cu bulb si o sa incerc metoda lui JKATI .sper sa reusesc si eu.
 

Angelinna

Member
am si eu un butas de begonia elatior pe care as vrea sa il inradacinez.

nu este un lastar din varf, ci este chiar o crenguta intreaga care a mai ramas din planta care s-a uscat.

cum ma sfatuiti sa fac cu el? sa il pun mai intai in apa si apoi in pamant sau direct in pamant ? are cam 12 cm
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu l-as pune direct in pamant. Dar, orice metoda ai alege tot exista un risc din cauza caldurii. Cand e atat de cald cu greu se prinde ceva.
 

doina

Member
Eu am pus in apa lastarii de begonie elatior. Fac radacini destul de repade primavara , dar am niste lastari in apa de mai bine de o luna si nu se vede nici un firisor de radacina , cred ca din cauza caldurii. :x
 

fixpix

Active Member
begoniile mele...

neatza!

si eu am ceva begonii. sunt din rizomi cumparati in piata. din aia care vin ambalati in punga cu o poza superba. cei trei sunt de feluri diferite (tipa era dispusa sa desfaca pungile si sa vinda cate un rizom din mai multe culori) -

i-am pus pe toti trei intr-o jardiniera nu prea mare... dupa felul in care arata acuma, cam inghesuiti...

ce ma enerveaza... este ca au crescut foarte inalte, cam 40 sau mai bine de cm... si doar una din ele mi-a aratat ce culoare e - un fel de visiniu inchis, foarte draguta (unele flori erau mai simple decat altele, probabil depinde de gradul de dezvoltare).

dar... celelalte 2 begonii inca nu mi-au aratat florile, desi sunt multe locuri in care se pare ca se fac florile...

doar ca as vrea sa stiu cam ce sa fac... sa le dau ingrasamant din ala lichid pentru plante cu flori ??? ca nu prea arata ca begoniile de vanzare pe la florarii... mai micute, mai putine frunze dar multe flori - sau alea is prea hormonate... si sa le las pe ale mele sa se dezvolte cum cred ele de cuviinta???

apoi.... cum le pot inmulti pe astea din bulb? la primavara sa tai bulbul mare in mai multi micuti ??? oare asa merge ???

acuma nu e prea tarziu pentru o inmultire, tinand cont ca iarna "hiberneaza" ???

sunt dispus sa tai si din tulpini... fiecare bulb are cate 2-3 tulpini care se mai si ramifica... asa ca am de unde taia, daca astfel ma aleg cu mai multi... rizomi.

sau cel mai usor e sa iau mai multi rizomi la primavara ??? la 3-4 lei bucata, rizomul mare... nu e cine stie ce investitie!

mersi de orice info!


CALIN
 

Fleur

Active Member
Begoniile cu bulb nu se prind tocmai usor din butas, dar daca iti reuseste sa le tii in vegetatie peste iarna fiindca nu au timp sa faca bulb si mor. Eu am reusit acum trei ani, au crescat au inflorit dar le-am lasat in repaus peste iarna si primavara cand am unblat la ghiveci am vazut ca nu formasera bulb.
Taiere bulbului e o chestiune tare delicata care mie nu mi-a reusit. Poate mai sunt si alte prafuri care se pun pe suprafata taiata dar eu am folosit praf de carbune si....carbune s-au facut :(
Poti sa le pui ingrasamant pt plante cu flori respectand doza si periodicitatea.
 

nutilepadat

Active Member
metode de inmultire

Caline begoniile trebuie sa le uzi cu fertilizant conform prospecului mai ales in perioada de inflorire ca sa iti faca cat mai multe flori,iar inmultirea din bulb o poti face pana begonia nu are flori iar pe fiecare bulb mai mult de 2 lastari sa nu tii pt ca nu se dezvolta bine planta.Inmultirea se face in felul urmator:tai lastarul respectiv si cu putin bulb in as fel ca lastarul sa arate ca are un pinten macar si din locul din care ai taiat pune praf de carbune sau praf de scortisoara.Asa am inmultit eu begoniile.SUCCES :rugaciune: :pa: :D
 

fixpix

Active Member
hahaha.... pai fetelor... credeti ca vorbiti cu un expert? periodicitate, prospect? pai eu nu prea am habar.

o sa merg sa iau fertilizant din ala universal pentru plante cu flori... si macar de 2 ori pe luna o sa amestec in apa.

bine o fi asa.... ???

:D
 

byby_anka_w

Member
am si eu o begonie curgatoare si vreau sa va intreb daca peste iarna moare si cum sa o inmultesc.
am mai pus 2 bulbi de begonie(nu curgatoare) prin martie si nici acum nu au inflorit.defapt au o tentativa de inflorire dar..atat...boboci...si cad.ce nu fac bine?
 

fixpix

Active Member
ceau byby. idem. bulbii mei au facut niste tulpini asa inalte... dar dintre toti bobocii de flori doar doi s-au deschis...din celasi bulb... multi cad.

la mine..cred ca e prea mica jardiniera pentru 3 bulbi... (respectiv 3 plante destul de mari de nu au loc una de alta).

poate ingrasamantul... de cateva luni de cand nu mai am din ala universal in flacon verde (care si asa nu stiu cat de bun e!!!) am tot uitat sa cumpar altul... si vremea trece!

:?
 

Fleur

Active Member
Deagii mei, eu am renuntat la begonii de vreo 2 ani, fiindca obosisem sa mi clatesc ochii doar in poze :( Am inpresia ca bulbii care se vand pe piata noastra sunt cei mai prosti posibil. De foarte putine ori ceea ce e pe poza veti obtine in givecele voastre. Si nici macar nu sunt foarte ieftini!
byby, daca begonia ta e din bulb poti sa o lasi in repaus peste iarna, dar daca e cu radacina atunci trebuie sa o tii in vegetatie.
fixpix, nu e nevoie sa fii specialist sa citesti ce scrie pe ambalajul ingrasamantului. O singura regula: mai bine mai putin decat mai mult!
Va puteti prepara ingrasamant natural care este mai sanatos decat cel chimic. Chear daca nu vor fi plantele inflorite spectaculos vor fi sanatoase si rezistente.
 

nutilepadat

Active Member
Baby_Anka si Calin bobocii vostrii cad din cuza umezelii,nu udati prea des begoniile,la fel mai patesc si eu cand imi "scapa cana cu apa".Baby_Anka ai rabdare vor inflorii toate pana la urma nici ale mele nu au inflorit toate. :rose: :rugaciune: :D :D
 

byby_anka_w

Member
de udat nu le ud in exces.acum se pare ca si-au dat drumul,au o gramada de boboci si sper sa infloreasca toti

sunt cu ochii pe ele
 
Sus