Inmultire begonia

Roxana

Active Member
catica: Am o frunza de begonie, nu stiu exact cum se inmulteste. Tin frunza in apa sau o asez pe pamant sa faca radacini din nervuri?
Cum se numeste begonia asta? Era in ghiveci cu ub bobocel de de bloare.
http://i114.photobucket.com/albums/n261 ... 06/beg.jpg

miha1950: O tii in apa pana cand apar frunzulite la baza frunzei ( langa petiol)

anamaria: Am gasit pe un site o chestie extrem de interesanta.

frunza de begonie se cresteaza un pic, peste nervuri si se fixeaza pe pamant (cu niste jumatati de agrafa). Parerea mea ca se time acoperita si asa apar puiutii.
Caut acum site-ul si daca-l mai gasesc, revin.

catica: Aici am gasit inmultirea din frunza pentru begonia rex

http://forums.gardenweb.com/forums/load ... 25400.html

Pot folosi metoda asta?

anamaria: In link e o frunza de begonie tintuita cu scobitori... Asa ceva am vazut si eu.
Parerea mea e ca poti sa-ncerci. Ce-ai de pierdut? Doar o frunza de begonie.
Asteptam si parerea specialistilor. Totusi begonia rex e o planta fara bulb... poate se inmulteste altfel decat cele cu bulb :roll:
Mai caut si eu site-ul de care ziceam.

Am revenit: http://www.mygarden.me.uk/Begonia%20lea ... 20June.jpg

catica: Anamaria am gasit si eu aici foarte frumos explicat.
http://www.121.ro/content/show_article. ... le_id=2117

este tot pt begonia rex
Oare sa ma incumet? Frunza e de la soacra mea (radia de bucurie ca ea are begonie si eu...) si nu stiu de mai da alta. Nu i-a placut ideea sa rupa o frunza dara si a doua. Asa ca nu vreau sa dau gres.

masha: da, catica, eu am incercat asa si pot spune ca am reusit, dupa vreo luna de zile, poate una jumate....Succes orice metoda ai alege...Am incercat si in apa si mi-a putrezit frunza cite putin, cite putin...

dorinas: Mie mi se pare ca frunza pe care o ai este de la o begonie cu bulb si atunci metodele aratate nu cred ca vor da rezultate. Begonia rex se inmulteste usor si pusa pe pamant si pusa in apa, eu am incercat ambele variante si ambele au dat rezultate.

anamaria:
catica a spus:
Frunza e de la soacra mea ... si nu stiu de mai da alta.
:rofl: Cunosc... Insa am ajuns sa-mi ceara ea mie flori...
Eu zic sa-ncerci. Si daca nu merge, am si eu doua begonii din care as putea sa-ti dau (una curgatoare si una normala, dar care nu a inflorit si nu stiu ce culoare e.

simonag: Asta-vara am incercat sa inmultesc o begonie cu tubercul prin frunza, intr-un mod asemanator cu cel descris in link-ul dat de Catinca. Au format radacini destul de greu si in iarna au murit. O singura frunza a ramas verde si in iarna i-a dat un pui. Se dezvolta greu. Nu stiu daca si cand va forma bulb.

adrianam: Pot sa-ti impartasesc si eu din experienta mea. In primul an in care am cumparat bulbi de begonii, de primavara pana toamna le-am tot jumulit de frunze pe care le-am pus la prins in apa si in pamant. Nu s-a prins nici macar una. Toamna, dupa ce le-am tuns pentru a le pregati de iernat, am pus din nou o gramada de frunze, butasi de tulpina si am gasit si un bulbil mic cu tulpina si frunze format pe unul din bulbii mari. Singurul care a prins radacini si a rezistat peste iarna a fot bulbilul acela. A inflorit anul urmator dar nu a facut decat o singura tulpina. Toamna, dupa ce l-am tuns, s-a topit.
De atunci nici nu imi mai pun problema sa inmultesc begoniile cu bulb.

Pe un site canadian, un iubitor de gloxinii dadea ca metoda de inmultire pentru begoniile cu bulb, prelevarea primavara, din bulbul mare, bulbili cu tulpina formata si plantarea lor separata. Sau taierea bulbului astfel incat fiecare bucata sa aiba cate un mugure.

Asa ca sfatul meu este sa achizitionezi mai bine bulbi.

catica: Ma bucur mult ca ati scris din experientele voastre si va multumesc de sfaturi.
Anamaria esti foarte draguta ca vrei sa-mi dai begonii dar nu locuiesc in Romania. Vad ca toate soacrele sunt la fel peste tot! "Poame acre".

gabriela jalba: am O !!! frunza de begonie cu un melcusor argintiu pe ea. Credeti ca o pot inmulti dupa aceeasi metoda? Cum nu am cum sa-mi fac rost inca de o runza,nu as vrea sa ratez inmultiea.

adrianam: Eu cred ca poti pentru ca nu este din cele cu bulb.

Si eu am prins begonii numai din frunze sau din tulpini puse direct in pamant. (cu exceptia celor cu bulbi).

dorinas: gabriela jalba eu am pus una in apa si a facut radacina, apoi am pus-o in pamant si s-a prins. O am la serviciu si daca pana ma intorc din concediu e ok pot sa-ti trimit eu o frunza daca nu-ti reuseste experimentul.

gabriela jalba: De asta melcusor ??? ai asa ceva??? Ma bucur!!! Inca astept. E in apa deo saptamina asi e vioaie,asa ca poate am sanse. Am mari satisfactii cind le cresc (plantele) dintr-o bucatica!!!
iti multumesc tare mult!!!

ghia_don: Gabriela, am si eu o begonie de genul acela, nu are bulb. poti sa pui frunza in apa si o lasi pina ii dau frunzulite la baza petiolului. La mine a durat cam mult, nu mai stiu exact cit, dar metoda a mers. Dupa ce au aparut frunzulite noi , frunza mama s-a uscat , a ramas numai petiolul cu noile frunzulite pe care l-am plantat.

Roxana: Si eu as vrea sa inmultesc prin frunze o Begonia. Am inteles ca exista anumite tipuri de Begonia care se poate inmulti asa. care sunt acelea?

tudurachilarisa: Roxana ,prin frunze se inmultesc doar begoniile de frunze cum se spune la noi ,adica cele cu radacina fibroasa sau cu rizomi, prin lastari se inmultesc cele Elatior ,cum ai tu si cele curgatoare. Am prins si o begonie cu bulb dintr-o frunza dar nu a rezistat.
 

Roxana

Active Member
Roxana: Deci nu am sanse. dar totusi o las in apa, poate cine stie. Nu stiu exact ce specie este si radacina e cam ciudata, seamana si cu un rizom sau bulb.

tudurachilarisa: Cele care au rizomi se inmultesc si cu portiuni de rizomi ,ingropate doar pe jumatate in pamint ,dar se are grija la udat ,nu prea le place multa apa begoniilor.

serenity: cum se inmulteste o begonie cu bulb?

cornelia: Exista posibilitatea sa sectionezi bulbul in conditiile in care exista mai multi muguri (sectiunile se lasa la zvantat dupa care se tamponeaza cu fungicide). Dar se intampla rar acest lucru. Unii au incercat sa le inmulteasca prin lastari, dar nu-mi aduc aminte sa fii spus cineva ca acei lastari ar fi ajuns la maturitate si ar fi format la randu-le bulbi in pamant. Unii bulbi nu infloresc un sezon si formeaza alti bulbi mai mici care se pot folosi la inmultire. Dupa cum vezi, depinde mult de fiecare planta in parte. Sa ai grija ca Bucurestiul are temperaturi mult mai mari vara pentru ca begoniilor cu bulb sa le mearga bine. Ele se dezvolta in zona montana de minune, pe aici pe la noi se cam "topesc". Merg mai bine begoniile elatior (fara bulb) si cele decorative prin frunze.

serenity: offf...nuj..ca vad ca au cateva pete maronii pe frunze..o fi de la soare... :(

cornelia: E posibil. Numai ca begoniilor nu le plac nici stropii de apa pe frunza. Ai grija cand le uzi sa nu cumva sa le stropesti si frunzele. In alta ordine de idei, begoniile nu agreaza soarele direct. Umbreste-le un pic.

rosa: Eu am pus o crenguta de la o begonie cu bulb in toamna in pamant acoperita cu un borcan,si udata din cand in cand.Am lasat-o asa pana in ianuarie cand am vazut ca are frunzulite noi. acum e prinsa.

valentyna: am 2 begonii din bulb care acu sunt marisoare si au si boboci.nestiind ca nu se uda pe frunze,cand pulverizam fucsia le pulverizam si pe ele.nu le tin la soare,ele stau pe pervaz si vreau sa spun ca chiar le place sa fie pulverizate.iar in legatura cu begonia rex prinsa din frunza ,sunt la a 2a incercare si deja de semne ca nu ar merge,dar nu ma las.,daca la altii a reusit trebuie sa reuseasca si la mine.succes la toata lumea.e o satisfactie sa o vezi cum creste sub ochiii tai :rose:

Fleur: Valentina, ai grija cu pulverizatul begoniilor ca odata ai sa te trezesti cu ele pline de fainare sau alt atac fungic si va trebui sa lupti mult sa le salvezi.

koso: am doua begonii elatior, una rosie, una galbena. am pus frunze in pahar cu apa si au facut radacinute. azi am pus in ghiveci puiutul de begonie rosie.ma intreb daca nu e cam tirzie perioada , august fiind.si tot nu am inteles cum voi proceda cu begoniile in perioada de iarna.poate ma ajuta cineva cu un raspuns.
http://community.webshots.com/user/mutter0253
http://koso.sunphoto.ro/flowers

valentyna: :D am o frunza de begonie.este super!nu am mai vazut asa ceva.incerc sa o inradacinez,sper sa si reusesc. :wink:

Roxana: succes valentyna! :wink:

iudit: In apa am inradacinat cel mai bine frunzele de begonie.

daisy111: Buna fetelor,
De curand am gasit intamplator cum se inmulteste frunzele de begonie rex si am facut rost si eu de 2frunze diferite.Le-m sectionat nervurile principale si le-am pus pe pamant fixate cu pietricele...acum astept sa vad daca intradevar o sa iasa ceva :wink: ..ca stau acolo cam de 2saptamani si inca nu au dat nici un semn :rofl: ...au ramas intacte din toate punctele de vedere :rofl: Am sa fac si niste poze sa va arat ce a iesit..asta in cazul in care o sa iasa si nu o sa se putrezeasca :roll: Dar stiti in cat timp se formeaza puiutii? :gandit: cat mai am de asteptat ? :?o zi placuta :*

iudit: Cel mai bine am prins frunzele de begonie,in apa.Relativ repede fac mustati si in 2-3 saptamani apr si noile frunze pe frunza veche.
 

Roxana

Active Member
valentyna: Iudit, in apa frunza se pune cu tot cu codita sau fara??? :?

iudit: Cu codita cu tot,de fapt doar codita sta in apa.Frunzele noi vor aparea pe frunza veche.

daisy111: Buna,cum va ziceam de ceva timp ca am pus frunzele la prins prin metoda gasita,azi am descoperit ca o frunza nu mai exista acolo :( nu stiu de ce s-a topit total si fara nici macar o urma :( acum 2 zile era toata si azi nimic,in schimb am vazut niste viermisori mici albi si cam transparenti.Oare ei au mancat-o? :eek: Nu am mai patit asa ceva :cry: Dar cealalta frunza din cealalta caserola vad ca e intreaga,sper sa nu pateasca la fel :x Stiti cumva ce s-a intamplat cu frunza mea?sau de ce au aparut dracii aia de viermisori?ca de cand am pus frunza,eu nu am mai udat pamantul si nici atunci nu am pus multa apa :eek:

ACHIMENES: Dupa cum puteti vedea in poza, un fragment de frunza pusa la inradacinat nu va da doar niste radacinute firave, cum rezulta din inmultirea frunzelor in apa, va rezulta o mica rozeta de frunze, bine formata, adaptata iar in cazul streptocarpusului chiar avand boboci.

In concluzie, eu pledez pt metoda de inmultire prin fragmente de frunze, inradacinate in nisip si cutia acoperita cu folie transparenta, pt. begoniile decorative prin frunze si pt.streptocarpus


ACHIMENES: Dassy 111, nu crezi ca este mai sigur sa folosesti nisipul ca substrat de inradacinare in locul pamantului. In pamant nu stii ce se poate ascunde, pt ca nu ai cum sa vezi, pe cand in nisip nu prea stau, ca acesta nu are ce sa le ofere.
Recomandarea mea este sa folosesti nisipul, dar mare grija de unde il iei, cel mai bun nisip este cel de rau, cel mai prost este cel de cariera ( folosit pe la contructii ) dar acesta este bogat in oxizi de fier, toxici pt plante.

daisy111: pai..nu stiam ca trebuie nisip de rau ca luam de la tara....asa ca am folosit pamant de flori din florarie :( Nu m-am gandit ca asta o sa faca viermisori.Sper sa nu-mi mai moara si cealalta frunza ca ma imbolnavesc :cry: asa de mult eram incantata ca o sa am si eu o begonie rex :cry: inca nu am scos pamantul de acolo pt ca ii bagasem si codita pe langa frunza si vad ca ia nu are nimic si se tine bine,doar ca nu i-am mai pus capacul la cutie.Oare din codita e posibil sa iasa ceva?sa o mut in alt vas,sau sa o las tot acolo? :roll:
multumesc de sfaturi :*

ACHIMENES: Incearca sa lasi o parte in pamant iar o parte din frunze muta-le in nisip. Poate asa ai mai multe sanse. Mult noroc!!

yca: eu am pus frunza direct in pamant de padure si am udat mai mult decat la celelalte flori si imi ies deja frunzulite


Fleur: Am incercat si eu metoda cu frunzele crestate si puse apoi peste pamant si fixate cu ceva dar... :( esec total. Data viitoare voi pune segmente de frunze sa inradacineze in perlit si cred ca rezultatele vor fi bune.

Gabiuta: Da Fleur perlitul se pare ca este ideal pentru frunzele astea.Si pentru cele de gloxi si de violete.
Stii ca desi nu am imi povestesc fetele :oops:

daisy111: Imi spuneti si mie ce e perlitul? :oops: Si unde se gaseste de vanzare? :) Ca daca asa da rezultate bune vreau si eu sa incerc :wink: Si mai vreau sa stiu cum sa sectionez o frunza,sa pot pune din ea in vasute separate...ca am tot auzit ca se taie pe langa nervura pricipala,dar cu celelalte nervuri cum fac? :roll:
Achimenes,te rog,spune-mi si mie ai bagat frunza cu codita toata in nisip(sau ai bagat si putin din frunza) si apoi i-ai pus folia? Sa ai parte de ele,sa te incante cu cat mai multe flori :hipnotizat:

ACHIMENES: OK, am sa-ti raspund cat de curand, punand niste poze cu o demostratie pe viu cu aceasta metoda de inmultire. Un picut de rabdare si o rezolvam si pe asta. :D

daisy111: Buna ,stiti cand va ziceam ca am pus 2frunze ca in experimentul cel gasit pe un link si ca una s-a topit cu totul? :cry: Cealalta frunza vad ca se tine tare pe pozitie si ca a dat ,unde coada a fost taiata,radacinute :dans: sa nu o laud prea mult ca nu vreau sa se deoache :wink: ,dar o sa fac poze cand va face pui cu frunzulite pt ca acum nu mai umbu la capac,cum am facut si cu cealalta :x

kriss: am nevoie de un sfat va rog. nu am avut niciodata begonii si nu ma pricep deloc la ele. as vrea sa stiu daca pot inmulti urmatoarea begonie din frunza:

begonia nu este a mea si nu pot obtine mai mult de 1-2 frunze.
as vrea sa stiu daca este cu bulb si daca iarna moare.

ghia_don: Cred ca e o begonie Elatior, care se inmulteste prin butasi si frunze...daca ai noroc :wink:

daisy111: Nu vreau sa te dezamagesc,dar eu am trecut-o la lista cu plante de unica folosinta ...pt ca nu rezista pe timpul iernii...si nici nu am reusit sa o prind din frunza,desi am incercat,am avut doua mari....am reusit doar cu butas ce mi-a decedat si el in toamna :cry: Dar poti incerca :wink: ,poate ai mai mult noroc ca mine :wink: ...Bafta!!!!

mymo: Draga mea, tu ia frunzele, pune-le in apa sau perlit si apoi vezi tu daca fac sau nu radacini....nu-i frumos sa refuzi :rofl:
De pierdut nu pierzi nimic,din contra castigi experienta :wink:
Succes!

kriss: multmesc fetelor pentru lamuriri.
ai dreptate mymo. :rofl:

nutilepadat: Succes Kriss ,poate tu ai noroc ,apropo de begonia elatior am o colega de servici care a reusit sa o tina in viata 5 ani...asa ca totul este posibil.

kriss: multumesc. iau zilele astea frunza sau frunzele si sper sa reusesc sa mi se prinda. o sa va tin la curent cu evolutia.
 

anette_b

Member
dupa ce am killerit o multime de begonii in alti ani , as vrea sa mai incerc odata. acum cu vremea rece , poate au mai multe sanse in balconul inchis. ma refer la begoniile de florarie , cele cu flori maricele , rosii , galbene...cred ca elatior. daca as lua lastar , ar prinde radacina ? sau prefera primavara , vara...?
 
Sus