Inmultire begonia

roxy

Member
eu am begonii puse de anul trecut si nu au vrut sa infloreasca nici atunci si nici acum :x . la una parca am vazut un bobocel dar restul.....
 

daisy111

Active Member
buna,
Am citit pe aici discutiile despre begonii pt ca am si eu una cu flori fara bulb,cred, si prin vara era sa o pierd dar am reusit sa salvez doar 2pui.Din astia 2,unul mi-a murit zilele trecute si nu am mai putut salva nimic :( Sper sa-l pot tine,pe asta care a mai ramas,in viata,oricum incerc sa uit sa-i mai pun apa :wink: Fleur despre ce ingrasamant facut de noi vorbeai?Cum se prepara? :roll:
:*
 

Fleur

Active Member
Vorbeam daisy despre maceratul de balega proaspata de vaca si urzica care se lasa 7 zile si apoi de dilueaza 1/10 in apa de udat. Eu il folosesc de multa vreme si sunt multumita de rezultate doar ca mirosul nu e tocmai placut :roll:
 

daisy111

Active Member
Multumesc de raspuns Fleur:* Nu stiam de el,dar daca e bun o sa procur si eu cele necesare si o sa incerc :wink:
 

penelope_popa

New Member
Eu am primit o begonia saptamana trecuta si nu stiu de ce dar vad ca nu ii merge prea bine la mine in camera. Oare e prea ridicata temperatura din camera pt ea? era atat de frumos inflorita si acuma florile incep sa se usuce. Oare isi mai revine? Sau ce credeti ca ar trebui sa-i fac?
 

penelope_popa

New Member
florile au inceput sa se usuce si nici frunzele nu sunt la fel ca atunci cand am primit-o.Frunzele nu s-au uscat inca, dar parca nu au un pic de vlaga in ele.
 

karmenutza

Member
Dar stii ca begonia e setoasa? Cum o uzi? Daca e foarte cald la tine in camera, poate se evapora repede apa si ii e sete. Lumina are suficienta? Sta departe de fereastra?
 

ileana80

Member
Am primit si eu doi lastari de begonie si i-am tinut in apa. Nu au facut radacini, in schimb frunzele au inceput sa se ofileasca si partea care sta in apa a capatat o culoare maronie.
E ok daca o pun direct in pamant?
 

Erwin

Member
Taie partea maronie si planteaza intr-un amestec de turba, 1/10 perlit/nisip, pamant de flori(florasol, florimo).
 

penelope_popa

New Member
karmenutza a spus:
Dar stii ca begonia e setoasa? Cum o uzi? Daca e foarte cald la tine in camera, poate se evapora repede apa si ii e sete. Lumina are suficienta? Sta departe de fereastra?
Lumina are suficienta, insa probabil e prea cald la mine in camera. De udat am udat-o cred ca destul.
 

seems

New Member
Buna fetelor, eu sunt noua pe aici, dar am citit acest topic deoarece sunt f interesata, mi-am cumparat si eu niste bulbi dintre care 4 begonii, dar vreau sa le plantez in gradina blocului. Si as dorii sa stiu cum sa le plantez si cu ce solutii trebuiesc tratate, si mai ales daca iarna va trebui sa scot bulbii! Va rog sa ma ajutati, va multumesc anticipat
 

mymo

Active Member
Bine ai venit Seems!
Nu ti-as recomanda sa plantezi bulbii de begonia in fata blocului deoarece nu-i place sa-i fie udate frunzele si nici prea multa apa la radacina(putrezeste).Begonia in general se tine la semiumbra,se ard frunzele si se pateaza,e mai bine sa le pui in jardiniere pe balcon.
Pentru gradina blocului poti sa pui begonia semperflorens,gasesti alba,roz si rosie.
Bulbii nu sunt rezistenti la frig peste iarna.
 

seems

New Member
Multumesc pentru raspuns, am luat bilbii din comert, in balcon chiar nu am unde sa i plantez, si eu sunt pe partea unde nu prea bate soarele, mai mereu am umbra, eu stau la parter si vreau sa fac gradina frumoasa. Si de aceea ma gandeam ca i-as putea planta in gradina
 

seems

New Member
Nu nu e vorba de asta ci de socrul meu, nu le pot pune in balcon. Soacra mea a murit acum un an si nu vrea sa schimbe absolut nimic, vrea sa ramana totul la fel, si abia e loc pe balcon sa faci un pas, nu ma inteleg cu el si de aceea am zis ca vreau sa fac gradina frumoasa, si aici mi-a repetat de cateva ori ca nu are rost sa aranjez, lui nu-i place sa schimbe sau sa aranjeze ceva.
 

mymo

Active Member
Nasol moment! eu am scris cam tot ce stiam eu despre begonie,dar avem topic numai despre ea,citeste si dupa aceea decizi ce sa faci :D
 

Roxana

Active Member
mirestean: stie cineva cum se inmultesc begoniile?-adica sa fiu mai explicita in primavara mi-am luat bulbi de begonii curgatoare i-am pus in pamant ,mi-au iesit ,au inflorit dar.....din cauza greutatii cred se rupea cate o tulpina .Am incercat sa le pun in apasa faca radacini da nimic....se faceau fleasca si atat.... mai mult acu observ ca bullbii ce mi-au mai ramas au camputrezit si nu prea cred sa fie de vina cantitatea de apa....aveti oare voi vreo solutie? :roll: PLANTUTE FRUMOASE SI NUMAI BINE.....

daisy111: Si eu am patit sa mi sa rupa o begonie de la greutate si am bagat-o in apa si mi-a mustacit fff frumos.Acum e pusa in pamant si a inceput sa creasca- ca nebuna,mi-a facut si o floare cu o multime de boboci. :D Iar bulbul,la fel si la mine,mi-a putrezit si nu stiu de ce. :( Sper sa reusesti sa le prinzi in apa. :rugaciune: Oricum asteptam raspuns de la expertele noastre :D ,eu nu stiu mai multe detali. :( :oops:

sicora fabian: Dupa ce se rup, nu le pune imediat in apa, las-le cateva ore sa se deshidrateze un pic si sa se cicatrizeze un pic rana. Gandeste-te ca esti la Gradina Botanica si "ai gasit" un lastar pe jos si-l pui in apa abea cand "ajungi acasa".
Nu stii ca florile "de "luat"" se prind mai bine decat celelalte carora le acorzi toata grija?

gabi_gabriella: Primavara (la inceputul lui martie ) aduc din beci tuberculii unde ii tin peste iarna
Pentru ca acolo e foarte uscat, ii tin in jardiniere in pamantul in care au stat peste vara .
Primavara , pun pamant proaspat in jardiniere , si tuberculii mai mari ii tai in 2-3 bucati . Taietuta o pudrez cu praf de carbune si apoi le pun in jardiniere si le pun in casa .
Le ud destul de putin, pana apar primii muguri pt ca sunt foarte sensibili tuberculii si putrezesc foarte usor.

Tina: Recunosc, metoda nu este a mea, am citit-o pe dibleys, dar functioneaza.
Am capatat 2 frunze, asa ca:
- pe una dintre ele am pus-o in pamint (urmind metoda de la violete)
- pe cea de-a doua am taiat-o transversal in 2-3 bucati mai mici (depinde de marimea frunzei. Pe dibleys precizeaza ca trebuie sa aiba 5 cm, eu am uitat de asta cind le-am taiat). Bucatile rezultate le-am pus in pamint- in sensul corect, adica partea de jos a bucatii trebuie bagata in pamint si nu invers.
Dupa aceea, le-am acoperit pe amindoua cu sticla (careia i-am facut gaurele).
Supriza cea mare este ca bucatile au puiuti, pe cind frunza inca nu are, desi se mentine verde.
Poza:
http://community.webshots.com/photo/353 ... 2209Fbsarn

angela graganoiu: Tina am citit undeva ca poti pune fruna de begonie direct pe pamint dupa ce ai crestat nervura principala, apoi o fixezi cu ceva sa stea lipita de pamint si face radacini.

dorinas: Da asa este, eu am reusit sa inmultesc astfel o begonie rex ( la celelalte feluri de begonie nu stiu daca merge). Puteti vedea rezultatul obtinut in albumul meu (begonie rex puiut).
Eu am procedat cam asa: intr-o caserola am pus nisip amestecat cu foarte putina turba. Frunza de begonie am crestat-o apoi oblic din loc in loc atat nervura principala cat si pe cele secundare si am pus-o cu partea de nervuri pe nisip. Se poate fixa cu agrafe metalice sau cu pietricele astfel incat nervurile sa faca bine contactul cu nisipul. Se uda pe margini (nu pe frunza) si se pune un capac transparent. Se mentine umed si se aeriseste din cand in cand. Pe locul unde frunza a fost crestata apar noile plantute. Ele nu se muta in ghiveci decat dupa cca 2-3 luni cand plantutele au crescut destul de mult si au radacini mari. Eu nu am reusit sa obtin decat o plantuta, desi s-au format mai multe plantute pe locurile crestate, acestea nu s-au dezvoltat suficient.
Metoda am citit-o intr-o revista Domus.

Andrada: Begonia o inmultesc prin frunza pusa in apa. Chiar acum am doua frunze recuperate dintr-un buchet care sunt puse la inradacinat. O frunza a facut deja radacinute si acum incepe sa dea semne bune, la baza petiolului se formeza viitoarea planta. Saptamana viitoare am sa o pun in pamant.

gabi_gabriella: Anul asta mi s-a rupt un lastar de la o begonie, si l-am infipt in pamant alaturi de "mama " lui, si ii merge bine , dar nu stiu daca merge la orice soi de begonie .

Begoniile acum 1-2 saptamani
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... CT0444.jpg
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... CT0275.jpg

Asa aratau acum 2 ani
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... ure018.jpg

http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... gonii1.jpg
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... gonii2.jpg


miha1950: Inmultirea prin frunze sau butasi merge la begoniile decorative prin frunze (rizomatoase).La cele tuberhybride nu este posibil.Unele mai inradacineaza prin lastari, dar greu.La cele din urma mie nu-mi reuseste decat inmultirea prin diviziunea tuberobulbului.

Cereus: Begoniile cu tubercul se pot înmulţi uşor prin detaşarea unei tulpini (de obicei cele cu creştere verticală au 2-3 tulpini pe un tubercul şi e bine să fie lăsată numai una). Tulpina detaşată se pune într-un ghiveci cu turbă udată bine şi se acoperă câteva zile cu pungă de plastic. Înrădăcinează repede, dar abia după câteva luni dezvoltă tubercul care în toamnă poate fi păstrat la răcoare în turbă uscată.

gabi_gabriella: Intradevar, eu am un fel de begonie, nu stiu cum ii zice , care de fiecare data , am putut-o inmulti printr-o tulpina , sau chiar un lastar , pus or iin apa , ori direct in pamant
Cu altele nu am incercat aceasta metoda

Ea e
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... CT0664.jpg
http://i82.photobucket.com/albums/j245/ ... CT0663.jpg

Cereus: Begonia din poză este curgătoare. Se recunoaşte uşor după flori, iar în lipsa acestora - după frunzele mai înguste, alungite şi ascuţite la vârf. La acest tip de begonie este bine să se păstreze cât mai multe tulpini pe tubercul, detaşând, desigur, una sau două - dacă vrei să le înmulţeşti.
 

Roxana

Active Member
helisananca: Buna Ziua,
Am si eu o begonie elatior,galbena,am primit-o cadou de Sf marie anul acesta,este galbena,si cum era normal a venit inflorita,ea saraca mai vrea sa infloreasca,dar se usuca florile ,nici nu se desfac,inainte semana cu un trandafir mai mic asa era de draguta,nu vreau sa o pierd,ce sfaturi imi dati?
O tin langa geam,are destula lumina toata ziua,cu udatul fac intocmai,cum am citit pe aici,chiar acum 2 zile i-am schimbat pamantul ,am zis sa risc ori o pierd ori isi va revenii,si am descoperit ca radacina ei era invelita ca sa zic asa cu o fasie de material, :eek: :eek: ,ma gandesc ca acolo ar fi pus cei din florarie sau nu stiu tot felul de substante,eu am eliminat acel material,eliberandui radacina,frunzele sunt verzi,doar una are mici pete,nu are paduchi nu are nimic,pur si simplu poate nui place de mine :(

sicora fabian: Ba ii place, Anca, dar i s-au terminat nutrientii. Pulverizeaz-o de doua ori pe saptamana cu un foliar care sa contina mai mult potasiu(K). Isi va reveni si te va bucura din nou cu florile ei.

diana999: a incercat cineva sa puna semintze de begonie? Pe plic scrie ca se pot insamantza in lunile 1-3.

sicora fabian: Da, dar sunt foarte mofturoase! Uneori cresc ca ciupercile dupa ploaie, alteori mor la gramada!




Este Begonia gracilis.

diana999: wow...ft multe.eu am pus un plic in 2 pahare.de 2 zile au iesit miiiiiici plantutze.sunt curioasa daca ma aleg macar cu o planta :giggle: au germinat multe.nu ma asteptam.

ghia_don: Si la mine au murit multe primavara trecuta, asta dupa ce ma bucurasem ca au rasarit "in masa". Am ramas cu vreo citeva fire, si alea numai albe, cu toate ca pe plicul cu seminte scria ca-s mix.

diana999: si la mine au inceput cateva sa moara......poate le-am aerisit prea devreme.

sicora fabian: Dimpotriv?, trebuie aerisire, c?ldur? ?i nu prea mult? ap?!

ileana80: Buna Fetelor! Unde ati gasit seminte de begonia? Ma bate si pe mine un gand...

diana999:
ileana80 a spus:
Buna Fetelor! Unde ati gasit seminte de begonia? Ma bate si pe mine un gand...
ia-tzi gandul.....nu tzi le recomand.au germinat.fericire mare! dupa ce s-a mai uscat pamantul si am udat,s-au pleostit.nu stiu daca o sa ma aleg cu vreo plantutza :(

anyny: salut fetelor
eu anul trecut am "furat" o frunza de begonie si am tinut-o in apa pana a facut radacini.apoi am plantat-o in pamant si surpriza......a inceput sa creasca :)

helisananca: a mea e decedat de mult ,dar din cauza ca cineva mi-a scoso pe balcon si a plouato grav anul trecut :cry: asta e ,m-am resemnat.

danero2004: un secret mic :D , semintele de begonie nu se acopera cu pamant si se tin in minisera destul de mult cu aerisire mica zilnica, pentru mucegai de pamant se poate presara un pic de praf de scortisoara care combate mucegaiul la rasaduri

Succes

danero2004:
anyny a spus:
salut fetelor
eu anul trecut am "furat" o frunza de begonie si am tinut-o in apa pana a facut radacini.apoi am plantat-o in pamant si surpriza......a inceput sa creasca :)
si eu facut asa dar nu a vrut deloc sa faca radacini , era prin august si cu apa schimbata zilnic tot a putrezit , era cei drept de 1 zi pe drum de la munte , dar nimic , ceva secrete magice?

presco: Asta cu scortisoara nu o stiam..Chiar functioneaza?

danero2004: amicul zicea ca in 24 ore a disparut mucegaiul sau cel putin intrase in regres

De asemeni pe un test facut ( m-am documentat si eu :p ) pe o paine injectata cu ulei de scortisoara au reusit sa nu obtina mucegai timp de 16 zile deoarece scortisoara are propietati antibacteriene.

Asa ca ....let's do it

presco: Super ideea, chiar imi aparuse un pic de mucegai pe la rasaduri! Merci!

danero2004: o sa incerc sa fac infuzie de scortisoara ca sa pot stropi si butasii de plante.

helisananca: iar am primit una cadou :) e asa dragalasa,e luat din Real insa :| cu siguranta nu imi puni mari sperante in ea :( ce i pot face de pe acum?? ea inca arata bine probabil pana cand i se vor termina substantele din pamant

presco: Pai e simplu.... pune-i ingrasamant! :D

anyny:
danero2004 a spus:
anyny a spus:
salut fetelor
eu anul trecut am "furat" o frunza de begonie si am tinut-o in apa pana a facut radacini.apoi am plantat-o in pamant si surpriza......a inceput sa creasca :)
si eu facut asa dar nu a vrut deloc sa faca radacini , era prin august si cu apa schimbata zilnic tot a putrezit , era cei drept de 1 zi pe drum de la munte , dar nimic , ceva secrete magice ?
eu am luat frunza si cand am ajuns acasa am pus-o in apa langao frunza de violeta. :)
apoi le-am schimbat apa cam la 2-3 zile k uitam :oops:
si intr-o zi mi-a facut radacini, chiar cand eram pe punctul de a o arunca k saraca frunza era vai de capul ei.apoi am pus-o in pamant si mult timp nu mi-a facut nimik pana ce a dat 2 frunze.
poate la tine a fost si drumul mai lung :?

anyny:
helisananca a spus:
iar am primit una cadou :) e asa dragalasa,e luat din Real insa :| cu siguranta nu imi puni mari sperante in ea :( ce i pot face de pe acum?? ea inca arata bine probabil pana cand i se vor termina substantele din pamant
si eu am mai patit-o cu alte flori cumparate din magazine gen real, auchun.
trebuie pus ingrasamant
 
Sus