ingrijirea trandafirilor pentru a da flori toata vara

elipopa

Active Member
din ce luna putem fertiliza trandafirii? eu pana acum nu am folosit nimic ca sa-i stimulez, dar aveam numai din cei prinsi cu pet-ul!
in toamna mi-am marit colectia cu cei cumparati si as vrea sa infloreasca toti bogat!
 

Blitz

Active Member
Nici eu nu le-am dat nimic pana acum, dar luni am avut treaba de scarbici in Timisoara si la intoarcere nu am putuy sa ma abtin sa nu intru in BAUMAX unde am luat un ingrasamant pentru trandafiri (ceva bobite albastre). Mai ales ca anul trecut nu mi-au "mers" trandafirii prea grozav.
Asa ca ieri, dupa ce am mai ajustat din "freza" lor, am spart crusta si am presarat din bobite. Ca se anuntase ca va ploua. Sper ca nu am facut prostii prea mari :oops: .
Va tin la curent cu evolutia. :D
 

victoria222

Active Member
Eu cred ca cele mai bune ingrasaminte pentru trandafiri sunt cele organice: mranita, compost, pamant de padure, macerat de urzici, macerat de gainat si altele.
 

mg

Member
Poate pe undeva scrie , dar functia de cautare a forumului este " praf " .
De o saptamina am pus apa peste o jumatate de galeata de gainat de gaina . Cum procedez mai departe , ce fac ? Stie cineva reteta ?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
da, concentratia, din cate stiu eu, e de 1:10. dar sa-l mai lasi la macerat o saptamana, cam 2 saptamani e termenul
 

mg

Member
Sa inteleg ca zeama scursa ! o inmultesc de 10 ori . Pina aici ok , dar cita pot pune la un trandafir si cum ?
Multumesc mult .
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu zeama scursa! Omogenizezi gainatul ala cu apa pe care ai pus-o peste el, in galeata. La 'smantana' rezultata, adaugi apa. Eu de obicei iau cu un vas de un litru din smantana aia, pun in galeata de 10 litri si completez cu apa pana se umple galeata. Cu aia ud liber trandafirii. Ideea e sa nu uzi cand terenul e uscat, ca si orice fertilizant, de altfel, se aplica atunci cand terenul e umed.
 

elipopa

Active Member
multi din trandafirii mei noi au lastari care sunt sterpi, nu mai fac frunzulitele acelea in varf si nici boboci! cum sa procedez ca sa-i stimuleaz sa infloreasca? sa tai varful acela?
 

v.cristina

Active Member
eu personal cred ca nu este cazul sa-i tai ; nu este perioada in care se taie trandafirii si poate pe parcursul verii vor aparea si boboci pe acei lastari :)
 

elipopa

Active Member
nu ziceam sa-i tai de tot, sa tai doar sub frunza aceea care nu are varf, ma gandeam ca asa poate stimuleaza lastarirea din nodurile de mai jos, ca si cand ar fi avut floare si as fi taiat-o!! la astfel de taiere ma refeream!
 

FlorentinaS

Member
Am intrebat si eu pe nenea care ne-a ajutat cu gradina si care a cumparat trandafirii mei din Ungaria ce fel de ingrasamant sa le dau. Precizez ca are studii superioare in domeniu, a lucrat in Germania 9 ani si are firma de amenajari gradini si e producator de diverse flori anuale (nu trandafiri) de vreo 10 ani.
Mi-a zis sa nu le dau nimic, ca au pamant bun (de padure, adus anul trecut) si sa ii las sa infloreasca atunci cand au chef si sa se opreasca atunci cand au obosit.
M-a lasat sa cuget la problema asta... :mrgreen: si deocamdata nu am cumparat nimic.
Dar trandafirii mei, dupa o explozie de flori, mai au doar vreo 5 boboci fiecare si ma intreb daca asta a fost tot spectacolul in anul asta? :?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Trandafirii cu inflorire remontanta au 2-3 valuri distinctive de inflorire, unii cu ceva flori si intre acestea, deci nu sunt plini de flori din primavara pana-n toamna, nu are rost sa-i indopi cu ingrasamant, ca tot nu infloresc non-stop. Ai mei incep sezonul cu mranita cu care au fost musuroiti peste iarna, dupa care le mai dau ingrasamant doar o data, in luna iunie. Domnul acela are dreptate, sa stii...mai ales daca au fost plantati in pamant bogat in nutrienti nu e cazul sa-i supraindopi ca nu obtii nimic, dimpotriva, excesul de ingrasamant creeaza dezechilibre. :D
 

miki70

Active Member
Eu anul acesta le-am pus ingrasamant si au inceput sa lastareasca , la vreo 3 le-a dat lastari foarte grosi de jos, la un catarator m-am grabit si i-am taiat si acum regret pt ca nu cred ca toti erau din portaltoi. Am observat o inflorire mai abundenta decat anul trecut cand nu i-am tratat deloc.

Eli eu am taiat toti acei lastari care nu aveau varf si i-am lasat pe cei cu bugure floral in varf, poate si asta i-a ajutat intr-un fel.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, cand se scutura florea de unde trebuie sa o tai, cate noduri de la floare in jos trebuie sa tai. Si inca o intrebare de nestiutoare in ale trandafirilor :oops: , portaltoiul se ingroapa? Eu i-am lasat afara ca sa vad de unde dau lastarii dar nu stiu cat de bine este.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
floarea o tai de unde vrei, depinde ce forma vrei sa obtii de la tufa respectiva. Daca tai mai lung intarzii inflorirea un pic, cu o saptamana- 10 zile, deci trebuie sa decizi din punct de vedere al formei trandafirului. Daca e foarte inalt si dezlanat iti convine sa tai mai jos ca sa ai o tufa echilibrata, noul lastar crescut sa nu ajunga cu florile la 2 m inaltime, ca sa-l admiri de pe scara.
Punctul de altoi se ingroapa, in primul rand, la clima noastra, ca sa fie ferit de inghet. Un alt motiv este ca in felul acesta stimulezi altoiul sa dezvolte radacini proprii, care e o alta poveste. N-are rost sa lasi punctul de altoi la suprafata, lastarii crescuti din portaltoi sunt vizibili diferiti de cei ai altoiului, se disting usor prin culoarea frunzelor, forma, etc.
 

miki70

Active Member
Claude multumesc pentru raspuns. Eu am lasat portaltoii la suprafata iar peste iarna trandafirii au ramas nemusuroiti pt ca nu am putut, am avut norocul ca nici unul sa nu-mi inghete. Am un trandafir care l-am facut copac si-l admir din casa (nu ma urc pe scara :), stau la parter) . Acest trandafir are un lastar nou dat de jos si cred ca dupa scuturarea florilor trebuie o sa-l tai la 30-40 cm. Acesta este http://s280.photobucket.com/albums/kk19 ... C03164.jpg
 
Sus