Ingrasaminte pt orhidee -marci,aplicare,concentratii

refu

Member
corinap a spus:
Ingrasamantul de orhidee se poate folosi si la alte plante :?: la care? la hibi e bun :?
Da, dar la plante epifite, gen Bromelii, Platycerium, etc. eu le folosesc si e ok. Unele ferigi emrg bine deoarece si ferigile au nevoie de un nivel al aciditati mai mare de ex Asplenium.
 

corinap

Member
Multumesc pt. raspuns,chiar aveam mare nevoie sa stiu ce sa fac ,cu acel ingrasamant ,pentru ca am foarte mult :D
 

corinap

Member
Esti o comoara la casa omului,nici nu stiu cum sa-ti multumesc.Este primul raspuns strict, la obiect si complet pe care l-am primit vreodata :D .In 80% din intrebari,nici nu am primit vreun raspuns,din pacate :(
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu nu. Si cand am ingrasamant si stiu ca e bun nu prea le pun. Zic ca e mai bine sa le las in pace sa se dezvolte ... pe limba lor. :wink:
 

Camik

Active Member
Multumesc de raspuns,Cornelia.
Oare acest bio worm care se gaseste pe la noi este acelasi cu tea worm?
Intreb pt. ca am citit ca acel tea worm face minuni ...,pe un forum strain.
 

cataliny

Member
Foarte adevarat, dar macar in cazul orhideelor care in general au scoarta in loc de pamant, nu exista posibilitatea de a retine multa solutie si nici riscul de a fi supra fertilizate ci eventual mai putin bine hranite.
Pe majoritatea fertilizantilor am citit de multe ori despre niste concentratii periculoase de genul 650 PPM saptamanal.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pai de ex la N se poate jongla bine cu PPM in plaje mai comode , dar la P si K un PPM incorect calculat la o sticla de solutie poate arunca in zone destul de "fragile"

Fertilizantii pot arde la concentratii incorecte chiar si in coaja de copac :incapatanat:
 
[quote="danero2004
Fertilizantii pot arde la concentratii incorecte chiar si in coaja de copac :incapatanat:[/quote]
Si eu zic la fel, deoarece am reusit sa ard toate frunzele unei Miltoniopsis. Am folosit doza recomandata pe fertilizantul Compo pentru orhidee in apa de udat si a doua zi frunzele au facut puncte galbene care s-au marit si extins. Dupa trei zile am aruncat orhideea.
Apa si fertilizantul au fost masurate cu exactitate. Phalele n-au avut nimic, dar Cambria si Miltonia au fost mai sensibile.
Asta vara am luat o cantitate foarte mica (1 ml) din solutia de azot pregatita (este adevarat, la o anumita concentratie) pentru plantele din acvariu si am amestecat-o cu 500 ml apa. Am pulverizat frunzele unei Phale. In cel mult 2 zile i s-au inrosit radacinile si i s-a ingalbenit o frunza. Sa nu credeti c-am pulverizat toata apa, doar 2-3 pulverizari.
Zygo si Aganisia cyanea vor fetilizanti si mai putini, chiar daca doza recomandata pe sticla o impart la 6, altfel se ard frunzele la varfuri.
Dupa aceste experiente, masor intotdeauna fertilizantul cu seringa si am redus mult doza folosita.
 

cataliny

Member
danero2004 a spus:
Fertilizantii pot arde la concentratii incorecte chiar si in coaja de copac :incapatanat:
Pai sunt sigur de asta, daca nu se pastreaza o ratie de bun simt si daca nu sunt udate inainte de fertilizare, eu ma refeream strict la cantitatea in mg de N,P,K ramasa in substratul de scoarta fata de turba sau altele. Asta era si ideea, sa vedem si noi cum sta treaba in realitate fata de ce scrie pe eticheta.
Am vazut ca fert. Compo Orchid are NPK 3-4-5 (nu stiu cat spun ei ca trebuie folosit la 1l sau cat are un capac), dar daca vrem 150ppm N avem 88ppm P si 207ppm K :hipnotizat:
Alti fertilizanti de orhidee aveau mai mult uree ca si N, cu siguranta din acea solutie Orhideea in scoarta nu va beneficia de Azot in viata ei si stim bine de ce.
Important este sa stim ratia corecta/necesara pentru fiecare planta sa citim bine despre continut si concentratii si sa le folosim corespunzator.
Apropo de ratii, Hibiscusii mei au luat-o razna in sensul bun de cand folosesc 17-5-24 preparat de mine.
 

akhalteke

Member
Eu am cumparat ultima oara ingrasamant pt orhidee Florimo, l-am folosit in concentratie f redusa (mai putin de jumatate din doza recomandata pe eticheta) si am fost foarte multumita, plantele se dezvoltau f bine iar phala pestrita dupa ce a umplut o tija cu 9 flori a pornit deja a doua tija iar florile sunt mai mari in comparatie cu tija anterioara, cand nu i-am administrat ingrasamantul. La fel de multumita am fost si de substratul pt orhidee de la Florimo, care contine si perlit si a fost un real ajutor pt phalele proaspat mutate in ghiveci nou.
 

yo_man

Active Member
Am si eu o nelamurire legata de concentratia ingrasamantului. Din ce am citit pe net am inteles ca vara pot pune ingrasamant la phale o data la 2 saptamani, iar iarna o data pe luna. In prezent ii pun 1ml/l dar nu stiu ce cantitate sa-i pun dc vreau sa ii dau ingrasamant o data pe luna. Pe sticla scrie 6ml/l.
 

Anysa

Member
Pentru orhideele mele eu folosesc VitaFlora5, e bun? are npk 4,5-4,5-8 Ieri l-am cumparat si folosesc pt prima data. Am emotii, mi-e frica sa nu stric ceva la orhidee.
 
Ultima editare:

nicoleta81

New Member
Buna. Eu folosesc un ingrasamant pentru orhidee sub forma de betisoare (nu retin denumirea produsului). Se pun in ghiveci pur si simplu si la udare isi face treaba. A mai folosit cineva ceva de genul acesta? La mine nu am vazut rezultate spectaculoase si il folosesc de cateva luni. As vrea sa trec la varianta cealalta cu ingrasamantul in apa.
 
Sus