Ingrasamant bonsai

redknee

Member
Tocmai am luat de la Baumax niste ingrasamant lichid pt. bonsai.
Contine:
Azot 3.5%
Fosfor 7%
Potasiu 4.5%
Magneziu 1%
Bor 0.013%
Cupru 0.003%
Fier+EDTA 0.021%(EDTA fiind acid ethylenediaminetetraacetic)
Mangan 0.011%
Molibden 0.0011%
Zinc 0.0058%
Sedilueaza 20ml in 2L de apa si se aplica tot la 2 saptamani in perioada de vegetatie.
E ok sau sa imi vad de treaba cu el?
Multumesc!
 

vali

Active Member
Moderator
In timp, am invatat ca orice fertilizant pentru plante ornamentale poate fi folosit si la bonsai, in conditiile in care sunt respectate indicatiile de pe eticheta (atunci cand exista :) !).
In cazul ingrasamantului tau, faptul ca in raportul NPK predomina fosforul, poate fi de bun augur pentru o carmona, care infloreste si face si fructe.
 

bandi87

Member
azi am citit un articol scurt al lui WP in care zice ca el foloseste de obicei ingrasamant de valoare 10:10:10 sau 20:10:10(NPK) in cantitati foarte mari si dese....

Adica el nu feritilizeaza odata la 2 saptamani sau 3, ci odata la zece zile. Astfel plantele lui cresc foarte mult si poate sa le modeleze mult mai mult intr-un an.

Insa el subliniaza de multe ori faptul ca este foarte important tipul solului folosit. Aceasta metoda este aplicabila DOAR la solurile care retin putin apa(adica soluri care au granulatie mai mare si contin multa argila expandata, sau pietre, etc). Solurile clasice retin mult mai multa apa si acolo nu e voie sa se aplice o fertilizare atat de deasa.
 

vali

Active Member
Moderator
Walter Pall foloseste ca substrat Maxit-ul, aproape exclusiv. Desi, in functie de stadiul de formare al plantei, mai adauga un 10-max.20% de turba sau ”scortisoara” :), ponderea este pe maxit. In conditiile astea (un substrat cvasi-inert si lipsit de nutrienti), evident ca e necesara o fertilizare agresiva. Daca ai observat, el incepe fertilizarea IMEDIAT DUPA replantare, considerand ”regula” care spune sa nu se administreze ingrasamant decat dupa 4-6 saptamani, inutila.
Lucrurile s-au schimbat si au evoluat si in bonsai, ca in toate celelalte domenii, fapt determinat de aparitia de noi materiale, noi oportunitati si noi abordari. Tendinta folosirii unui substrat eminamente anorganic, nu mai este de mult o noutate, sau o curiozitate, in bonsai. La fel cum, de ex., asezarea straturilor de granulatii diferite in vas (granulatia cea mai mare la baza vasului si descrescator catre suprafata), care era atat de atent urmarita acum 3-4 decenii, s-a dovedit a fi o prostie.

Walter Pall este o voce din ce in ce mai puternica in combaterea ”regulilor” impamantenite si care se dovedesc, din ce in ce mai des, perimate. Este vehement in sustinerea puctului sau de vedere, argumentand (pe buna dreptate) ca toate cartile considerate ”Evanghelii bonsai”, scrise de autori asiatici sau nu musai, au aparut inainte de anii 70. Cele scrise ulterior, nu sunt altceva decat variatiuni pe tema, care foarte rar au venit cu ceva nou. El nu are o biografie incarcata de ani de ucenicie si de studiu in Japonia, de scoli bonsai absolvite, in schimb are o experienta de peste 30 de ani, extrem de solida. Este un fin observator al naturii si in special al plantelor si si-a dezvoltat o intuitie extraordinara, vis-a-vis de nevoile acestora. El a invatat cel mai mult de la copaceii lui, iar mai ”de la sursa” decat asta, personal cred ca nu exista.
Daca i-ai urmarit aparitiile, ai observat ca el nu face trimiteri la reguli si canoane, uneori chiar socheaza prin declaratii, cum a fost cand a recunoscut ca atunci cand e plecat, sotia ii uda toti bonsaii; nu stie ce uda si cum, dar o face :). Asta in conditiile in care udarea e considerata cea mai ”spinoasa” activitate :).
El indeamna pe fiecare nu se lase ingradit de carti, sa caute si sa-si gaseasca propriul echilibru, legat de locatie – cu tot ce ofera ea, de specia plantei – cu toate particularitatile sale si de abilitatile, priceperea si inventivitatea posesorului. Cartile trebuie citite!, dar nu trebuie sa ramanem in granitele celor ce am citit.
”Modelul Walter Pall” este extrem de interesant si ar trebui cel putin urmarit, daca nu urmat.

Am pornit de la fertilizant si am ajuns in balarii...
 

Sash

Active Member
:rofl: Ba eu zic ca discutia este inca foarte on topic - toate chestiile astea sunt legate. Si eu consider intuitia un ingredient important al ingrijirii plantelor (si copiilor :) ) numai ca merge numai daca observi atent "subiectul" si daca te documentezi un pic inainte.
 

bandi87

Member
eu personal urmaresc tot timpul lucrarile lui WP si tot ce scrie, fiindca imi place foarte mult stilul lui si creatiile sale. Merita citita aceasta mica introducere facuta de vali fiindca pentru cei care sunt interesati de bonsai, WP este o sursa de invatat foarte buna(totusi e o alternativa...sunt multe tehnici, multe idei legate de cresterea bonsailor...dar merita cunoscute cat mai multe.).
 

Sash

Active Member
pork a spus:
Salutare.
Am achizitionat astazi un ingrasamant pt bonsai de la Vilmorin. Problema e ca nu zice cat de des trebuie sa il folosesc.
Aici gasiti descrierea produsului, compozitie: http://bricostore.ro/ingrasaminte-trata ... 54430.html

A folosit cineva?
Astept un sfat. Mersi
pork a spus:
Am citit metoda de fertilizare a lui WP. Chestia e ca el isi stie foarte bine solul, eu nu cunosc ce este in ghiveciul meu pt ca am cumparat bonsaiul de o saptamana...Tot ce stiu e ca e destul de nisipos, apa se scurge aproape instant din el insa ramane umed pt cateva zile dupa udare( 2,3 ). Asadar, nu stiu daca trebuie sa adopt o fertilizare agresiva ca a lui WP, el de asemenea udand bonsaii zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, fapt ce duce la spalarea solului si disparitia pericolului de a arde radacinile.
Cred ca am sa incep cu o fertilizare o data la 2 saptamani, cu doza recomandata pe cutie si in functie de rezultate, maresc sau scad doza/frecventa.

Totusi, WP zice ca se fertilizeaza de la inceputul lui martie pana la inceputul lui octombrie. Pe ingrasamantul meu scrie sa nu se fertilizeze in iulie si august...Aveti idee de ce? Ce ar trebui sa fac?
Sash a spus:
E posibil ca substratul in care este bonsaiul (daca zici ca l-ai cumparat de 1 sapt) sa te "pacaleasca" - adica de fapt sa fie ok doar pe la suprafata si in centru sa fie un "balot" de radacini la care de fapt apa sa nu ajunga.
Eu prima data as transplanta copacelul si as astepta apoi un pic cu fertilizarea.
 

pork

Member
Am fost atent si am observat ca apa se scurge destul de repede la udare, tind sa cred ca este un sol ce contine destul nisip si este destul de aerat.
Totusi astazi am fertilizat cu doza recomandata si voi mai fertiliza peste doua saptamani. Nu il fertilizez agresiv deocamdata pt ca nu il ud la fel de des ca si WP si nici solul s-ar putea sa nu fie chiar cel mai ok. Am sa ma adaptez si dupa rezultate.

Cat despre transplantare, nu am posibilitate chiar acum, sunt la camin (facultate) si nu am posiblitatea sa prepar un sol, sa il schimb si nici timp nu prea, pt ca intru in sesiune.

Am sa incerc acest lucru, cand ajung acasa. Apropo, o transplantare la mijlocul lui iulie este ok? (pt serissa phoetida)
 

nely

Member
Ref la fertilizatorul mentionat de Redknee la inceputul subiectului, este potrivit acest fertilizator si pt specii care nu fac flori, mai exact pt Ficus Retusa sau ce fel de fertilizator ar fi mai potrivit pt aceasta specie?
 

vali

Active Member
Moderator
@ pork - eu personal, daca nu l-as fi replantat pana acum, m-as abtine sa-l gadil la talpi mai devreme de primavara urmatoare.

@ nely - fertilizantul in cauza este valabil si pt retusa.
 

pork

Member
As vrea sa il replantez, dar nu am conditiile necesare acum.
O replantare pe la jumatatea lui iulie ar fi ok?
 

Sash

Active Member
Eu din ce zice vali inteleg ca replantarea ar fi indicat sa se faca primavara, in cazul de fata la anul.
 

pork

Member
Am citit pe undeva ca exista 3 perioade de replantare, 3 perioada in care seva circula mai abundent. Cea mai indicata este intr-adevar primavara, dupa care ar fi o perioada prin iulie si una prin toamna undeva.
Totusi, astepti pareri avizate.
 

vali

Active Member
Moderator
Nu stiu care este sursa informatiilor tale si nu o contest.
Replantarea trebuie facuta la un moment premergator perioadei de maxima dezvoltare a plantei, nu in mijlocul perioadei cand planta deja e cu motoarele turate la maxim, iar o interventie ar intrerupe ciclul si ar intarzia dezvoltarea.
Pe de alta parte, in luna iulie (in general in mijlocul verii), plantele sunt intr-o perioada de repaus urmata de o dezvoltare mult mai slaba ca cea din primavara. Personal, n-as considera vara ca un moment propice replantarii, daca nu vorbim de unele specii de pin care prefera sfarsitul verii pentru aceasta operatie.
Toamna e ok, o parte a speciilor accepta sa li se umble la radacini, dar nu chiar toate.

Totusi, in speta fiind vorba de o serissa care e o semi-tropicala si accepta cu usurinta replantarea din primavara pana in toamna daca regimul de intretinere post-replantare este bun, ai putea (teoretic) s-o replantezi oricand.
Eu am sugerat sa astepti primavara, cu gandul la faptul ca esti inca foarte nesigur pe tine, iar aceea e perioada in care ai cele mai mari sanse ca planta sa ierte orice stangacie.
Daca m-am inselat, poti trece oricand la treaba.

Spor.
 

pork

Member
Mersi pt sfat. Ti-am spus ce am citit dar nu am sustinut si ca sigur e adevarat. De aceea tot intreb, ca sa pot aduna cateva informatii sigure.
As putea bineinteles sa astept primavara, dar problema e ca din cate am citit, bonsaii ce vin din comert au de obice un sol destul de prost si radacinile crescute prea mult in ghiveci. De aceea am fost sfatuit ca o transplantare ar fi necesara...
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
... din cate am citit, bonsaii ce vin din comert au de obice un sol destul de prost si radacinile crescute prea mult in ghiveci.
Si asta este adevarat...
Dar in bonsai (si nu numai) trebuie luate in calcul toate aspectele, trebuie puse in balanta toate plusurile si minusurile, iar abia apoi actionat.
Daca la momentul actual substratul constituie principala problema si de schimbarea cat mai rapida a acestuia depinde supravietuirea plantei, fara indoiala ca trebuie schimbat indiferent de cat de neadecvat e momentul.
Personal, nu cred ca e cazul serissei tale.
E o planta care are nevoie sa se obisnuiasca cu noua locatie, are nevoie de activitati de rutina (udare, pulverizare, fertilizare, control daunatori, etc.) cat mai constante si cat mai corect aplicate, are nevoie "sa simta" ca stapanul stie ce face :) (daca mi-e permis).

Sfatul meu ar fi sa va observati reciproc si sa va obisnuiti unul cu altul.

Spor. :D
 

pork

Member
Cu siguranta ai dreptate. Intr-un fel am ajuns si eu la aceeasi concluzie, am sa iau deciziile pe parcurs (la fel si cu ingrasamantul). Pana la urma, fiecare copacel are nevoile lui in functie de mediul in care sta. Nimic nu este batut in cuie.
Oricum, pana in iulie, mai am timp destul sa il observ si sa ma obisnuiesc cu cerintele lui.
Si daca tot "te-am prins" in acest topic. Ai idee ce poate insemna un fel de praf alb de la baza trunchiului? Am observat chestia asta intr-o parte a bazei(nu pe toate circumferinta).
Sa fie mucegai? (daca da, am citit ca nu dauneaza). Sa fie fungi? Ce sa fie?

Multumesc frumos pt sfaturi.
 
Sus