Influenta edafica asupra dezvoltarii plantelor

sicora fabian

Active Member

Ambii ficusi au aproape 7 ani.
Ambii sunt obtinuti prin butasire de pe aceeasi planta si in acelasi timp.
Unul a fost condus ca minsai, deodata in ghiveci mic, celalalt a fost plantat in ghiveci mare (au fost mai multi, nu doar cate unul).
Cel mare a beneficiat si de trei ani cu radacnile in sol (au iesit prin gaura da scurgere si le-am taiat anul trecut).
Cel mic a avut sol epuizat de la alte flori ( :oops: asta folosesc eu la minsai), cel mare a avut sol hranitor, ingrasat si fazial.
Conditiile de umiditate au fost asemanatoare.
:rofl: Unul a ajuns un urias - unul un pipernicit! Goliat si David . . .
 

vali

Active Member
Moderator
Sunt frumosi amandoi :D.
Tind sa cred ca spatiul a avut principalul cuvant de spus, in evolutia lor.
Sunt destul de "jmekeri", iar cand vor sa-si intinda picioarele, simt imediat marginea vasului. Chiar daca ramificatiile radacinii continua sa creasca si se rasucesc in ghiveci, planta in cauza devine "mai circumspecta". Creste mai atent, cu ochii-n toate directiile, convinsa ca i se pregateste ceva :). Pentru ochiul nostru, toate astea se traduc printr-un gabarit mai mic.
"Nesimtitul" ala care si-a strecurat radacinile prin gaurile de evacuare, normal ca s-a simtit "slobod" si si-a dat drumul la crescut :). Repede, repede, pana nu-l vede stapanul! :rofl:

Sa-ti traiasca!
 

sicora fabian

Active Member
Este de lucru la ei, insa pana nu i-am pus unul langa celalalt, nu mi-am dat seama cat de mare este diferenta!
Pe cel mare l-am cam neglijat, abea de anul trecut am inceput sa-l privesc mai serios!
In ceea ce-l priveste pe cel mic, ar fi trebuit sa-l cresc cativa ani intr-un vas mai mare si abea apoi sa-l "jumulesc". Asa, a crescut foarte incet . . .
Concluzia este ca daca mi-ar fi aratat cineva poza, as fi pus pariu pe aproape orice ca intre ei este o diferenta de cel putin cinci ani! Si as fi pierdut! :rofl: Tipic mie . . . :oops:
 

sicora fabian

Active Member
La cum arata radacinile adventive pe tulpina, ma bucur ca "si-a luat-o in cap"! :rofl:
PS si off-topic : trebuie sa multumesc cuiva pentru "i"-ul din titlu! Mersi!
 

vali

Active Member
Moderator
E la fel de valabila si reciproca: daca nu si-o lua in cap, radacinile adventive nu ar fi aratat asa!

Am mai spus chestia asta, cu ani in urma: cand ai un singur bonsai (chiar daca e in realitate doar un "pretendent la titlu" :rofl:, risti sa-l sufoci cu atentia, iar lucrurile sa se sfarseasca prost.
Daca ai mai multi "copii", atunci nu mai ai timpul (fizic) necesar sa-i exasperezi cu prezenta ta si ramai (iremediabil) uimit de cat de bine stiu sa se exprime si singuri :). Este primul pas alegerea de a invata de la copaci: sa-i lasam sa ne arate ce stiu.
Si - credeti-ma :rugaciune:! - chiar daca dureaza, chiar daca tre' sa ne dam jos din varful lantului trofic si sa renuntam la aroganta de a fi om, MERITA!!!

PS: Si "it's fun", de asemenea! :)
 

ovidium

Member
Salut Fabian
Am o intrebare...
Am si eu cativa ficusi mici, formati prin taierea unor crengute de la o planta mama. (as vrea sa-i las un sezon doua in pamant) Din ce stiu eu ficusii cam au probleme sub.. nu mai shtiu parca 15 grade. Cum l-ai protejat iarna pe ala care a reusit sa scape in pamant?
De fapt mai am o intrebare: s-a gandit cineva la a folosi metoda asta pt a obtine un nebari dorit? Ma refer la ghidarea radacinilor pe care le vrei sa faca parte din nebari spre cateva gauri facuta in ghiveci. Cu putin noroc si mult doamne-ajuta (sau invers :? ) poate merge....
Ca un alt exemplu am un prunus spinosa care acum vreo doi ani a evadat ca al tau si ca rezultat am avut doua sau trei radacini foarte groase dar nici una dintre ele nu pot fi folosite ca viitor nebari. La ultima replantare m-am vazut nevoit sa leg sarma deasupra lor si sa vad ce iese in 2-3 ani.
In foto se vad clar radacinile cu pricina:


Uploaded with ImageShack.us
 

ovidium

Member
Nebari cred ca inseamna radacini de suprafata. Alea care sunt vizibile deasupra solului. In general ar trebui sa fie ... stiu eu... mai groase si daca se poate dispuse radial ....... Asta spun unele teorii.
Adevarul e ca imi plac copaceii care au radacini mature la baza trunchiului.
Atunci cand o radacina scapa din ghiveci o ia razna si creste in disperare. Ideea e : poti controla asta? Daca da, poti avea radacini mature in doar 2-3 ani.
 
Sus