Indragostiti de trandafiri

mio

Member
Spor la munca tuturor!
Revin cu intrebarea mea si sper sa nu fiu sacaitoare. Imi doresc tare mult trandafir pomisor, deocamdata pe aici prin florariile din vestul tarii, sau magazinele de specialitate care vand puieti primara nu am gasit nimic. Daca stiti ceva despre acest gen de minune a gradinii sau balconului, deoarece cred ca poate fi plantat si intr-un ghivec mare pe o terasa/balcon deschis, va rog informati-ma si pe mine.
Iar apopo de transafiri, eu am inmultit trandafiri de mai multe feluri sub flacon si sunt multumita de "procentul de viata": din 30 de fire plantate, s-au prins 20, deci, binisor pentru putina atentie pe care le-am dat-o. Am avut astfel toata vara flori pentru buchete, vaze, festivitati, etc.
Merita incercat!
Am reusit chiar sa "prind un trandafir din soiul celor "dichisit" in florarii. Am primit de la fiica mea cu ocazia aniversarii casatoriei un fir de trandafir bordo satirat cu galben. L-am plantat deoarece mi-era mila sa-l arunc. Surpriza a fost in primavara urmatoare cand a inflorit si a fost superb. Ghinionul a fost ca un cocosel razlet din "ograda" mamei mele a reusit sa omoare frumosul meu trandafir. Degeaba l-am pansat de acolo i-a fost sfarsitul. Dar nu ma las, am sa mai incerc.
Va doresc curaj si imaginatie ca dragoste de flori aveti si de dat!
Mioara
 
A

Anonymous

Guest
Trandafiri pomisor (pom mai degraba) am gasit la Metro anul trecut in primavara, cu tulpina inalta de 110 cm. si cu flori foarte frumoase, elegante, uriase si parfumate. Am vazut apoi si la Carrefour insa nu asa de vigurosi. Eu mi-am luat doi albi care se numesc Queen of Denmark si au flori mari albe. Cred ca vei gasi din nou in primavara.
Am vazut si la Florariile Tria's dar erau mitititei, cam 50cm tija iar soiul era Rumba cred (flori medii galbene care pe masura deschiderii devin portocalii, apoi rosii asa ca pe o tufa poti avea trei culori de flori
 

mio

Member
Dragele mele si dragii mei!
Am eu trandafiri de dulceata de aceia plini de istorie. sunt intradevar teposi dar se inmultesc atat de tare si de usor incat daca vreti, la primavara va trimit eu.
 

mio

Member
Multumesc de informatie!
Pai, in primavara cand incep sa gradinaresc (la mama in gradina, ca eu nu am , stau la bloc :cry: ), promit sa scot lastari si sa trimit. Ramane sa primesc adrese si sa fie cu noroc.
 

mio

Member
M-ai intrebat, dar, sincer nici nu stiu ce sa cer, mi-e si cam rusine, abia am venit si sa incep sa cer, parca-i prea...
Pentru trandafirul de Damasc (adica cel dorit de tine), cu cat ii dai mai mult spatiu cu atat mai bine pentru ca e o tufa inalta si bogata, ce sa zic, daca-i dai voie e tuia in toata regula. nu e pretentios (parerea mea), eu l-am asezat intre doi pruni in gradina parintilor mei si e bine mersi. De la o mica plantuta am ajuns la trei tufe uriase. Vara, culeg petale si fac suc proaspat pentru fetele mele. e parfumat si racoros. Procedez ca la sucul de soc. Toamna culeg maciese uriase pentru ceaiul iernii.
Da, are tepi multi si lemnosi foarte ascutiti, dar daca-l iubesti il ierti ca se "joaca" cu pielea ta uneori.
 

disperat

Member
Am plantat in toamna cativa trandafiri cataratori. (am mai scris asta si in alt post dar nu l-am mai gasit) Aveau deja muguri, asa ca am considerat ca e mai bine sa-i musuroiesc de tot cu pamant. Pana acum nu am umblat la ei deloc (desi nu a fost prea frig). Intrebarea mea este: sa-i scot la lumina? Sa-i las asa pana vine primavara cu adevarat (adica pana trece riscul inghetului) Sa-i dezvelesc acum si sa-i acopar din nou daca vine frigul (asta e cam riscant ca eu vin destul de tarziu acasa, nu prea am timp)?
Multumesc!
 

schlucky

Member
@einsteinitza ..as vrea sa te intreb de ce sunt impartite punctele de vedere cand vine vorba de taierea radacinilor subtiri la trandafiri inainte de plantare?

te intreb fiindca in numarul din marite al revistei "mein schöner garten" este un articol despre "plantarea corecta a trandafirilor" unde se specifica printre altele: radacinile vechi se taie cca 20cm iar cele subtiri nu au voie sa fie deranjate

pe forumul aceleiasi reviste sunt iar sfaturi contradictorii...unii sustin ca prin taierea firisoarelor subtiri... dupa plantare plantei ii va fi mult mai greu sa se acomodeze si sa se prinda .... altii ca daca sunt lasate planta va fi orientata doar sa le dezvolte pa astea si in primul an ea nu va creste deloc ....

tu esti d.p.m.d.v. o experta in trandafiri ... ce parere ai?
 
A

Anonymous

Guest
:oops: :oops: :oops: :oops:
Cine poate sa bage trandafirii in pivnita, e excelent. Doar desfaceti putin ambalajul, mai ales daca e de plastic si cine poate o lopata de nisip peste radacini. Daca pivnita e buna, rezista si o luna asa. Totusi, cei din sud pot planta fara grija. Eu mi-am pus primii trandafiri din gradina pe un ger de imi ingheta fata, cu lapovita groaznica. Pentru ca aveam 30 si nici o groapa facuta, ajunsesem sa vorbesc cu sotul meu prin semne, asa inghetata aveam fata. Toti sau prins, dar nu uit acea plantare :twisted:
Asa ca, la treaba, iar cei care au inca zapada, sa mai astepte putin, vine vreme mai buna.
Nu va faceti griji, mai bine plantati pe frig trandafirii si plantele inca in repaus, decat pe vreme buna trandafiri porniti care au ramurele sensibile.
Asa ca, la munca.
 

Florin

New Member
Si eu am plantat in noiembrie trecut trei trandafiri cataratori pe care scrie "plantare toamna". Au stat toata iarna cu un bidon in cap si acum au frunzulite, inca nu le-am dat bidoanele jos. Azi am mai cumparat doi trandafiri, o sa-i pun in weekend.
 
A

Anonymous

Guest
Plantele cumparate cu radacini nu au nevoie de bidon in cap.
 
A

Anonymous

Guest
Gabiuta, sa nu te grabesti cand vine vremea buna sa desfaci musuroiul.
 

mflorian

Member
Din păcate am ratat-o şi eu cu trandafirii la rosafruct. Nu mai există în stoc New Dawn şi cu altceva nu vreau să îl înlocuiesc. Am văzut că au New Dawn la staţiunea Băneasa, dar ar fi total deplasat să fac un drum pînă acolo numai pentru un trandafir. Asta e, mai aştept un an.
Mai mult ca sigur, stocurile se fac în toamnă iar în primăvară se fac doar "lichidări de stocuri".
 
A

Anonymous

Guest
Eu m-am pacalit cu ei din greu!!
Am facut mai demult o comanda, mi-au adus cu lipsuri, iar trandafirii erau vai de steaua lor. Slabi, ramuri subtiri, anemice, radacini putine si subtiri, iar prinderea a fost cam de 60%. Numai din lipsa de timp nu le-am facut plangere. O rusine pentru comertul cu trandafiri. Grabiti sa scoata cati mai multi si cat mai repede. Pana sa-si revina cei care s-au prins v-a dura. In schimb din alte parti am trandafiri care in doi ani nu se mai pot muta. I-am trimis lui Ste unul, nici nu stiam cum sa-l impachetez, asa gros era.
 

disperat

Member
In dimineata asta am descoperit trandafirii cataratori plantati in toamna. Cred ca s-au prins toti, au lastari destul de mari (pana la 10 cm). Care este viteza de crestere a acestor tip de trandafiri? In cat timp acopera 2 trandafiri un panou din lemn de 1.8m x 1.8m?
 

disperat

Member
Am citit pe site-ul rosafruct ca dezgropatul se face "cand a trecut pericolul ingheturilor sub -7 -8 grade C si mugurii au inceput dea sa se umfle. In functie de zona, acest moment coincide cu inceputul sau mijlocul lunii martie" Sa inteleg ca se refera doar la trandafirii mai vechi de un an?
In ce priveste soiul urcatorilor habar n-am. Am aruncat ambalajul si nu mi-am notat. Stiu doar ca 2 sunt rosii si 2 sunt albi. Si i-am cumparat de la Brico.
Eu mai am cateva tufe de trandafiri si nu le-am ingropat niciodata si n-au avut nimic pana acum.
Deci, ii ingrop la loc? De tot sau las afara o parte din muguri?
Multumesc.
 

disperat

Member
Se vad, dar din pacate sunt in germana. Poate ne pot ajuta cei care cunosc aceasta limba. Nu am vazut totusi in primul filmulet musuroiul peste trandafirul plantat. Plantarea s-a facut in oct-nov, nu?
 

schlucky

Member
disperat a spus:
Se vad, dar din pacate sunt in germana. Poate ne pot ajuta cei care cunosc aceasta limba. Nu am vazut totusi in primul filmulet musuroiul peste trandafirul plantat. Plantarea s-a facut in oct-nov, nu?
da scrie pe ecran ajutataor ca plantarea se face in oct-nov, dar se poate face si in martie, intr-un loc insorit pt. a evita bolile sau semi-insorit si aerisit
dar sa nu se lase pana la plaatre in soare direct si sa nu se usuce
ca se pune pt. 5 ore intr-un vas cu apa, se sapa groapa, se pune pe fund ingrasamant (special de trandafiri), se taie radacinile la 5-15cm pt. a produce o dezvoltare noua a radacinilor, se pune 5 cm de altoi sub pamant se apasa bine, se face un "zidulet" de jur-imprejur si se uda bine

ma gandeam ca nu e asa imp. "vorbaria" caci oricum fiecare avem metoda noastra :oops:
 
Sus