Incalzitor Solar - Sticle PVC

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pensionar mecanic Jose Alano a inventat un simplu si economic încălzitor solar de apă care beneficiază mii de oameni. Iată cum se face…

José Alano este un model de creativitate în abordarea problemelor de mediu din Brazilia. În 2002, mecanic pensionat a transformat o grămadă de sticle de plastic şi cutii de carton într-un încălzitor de apă solar. De atunci, mii de oameni din sudul Braziliei au beneficiat de invenţia lui Alano, economisind bani în timp ce reduc deşeurile
Ideea a venit de la lipsa de reciclare, în oraşul său natal Tubarão. Refuzul de a arunca sticle de plastic, carton şi alte deşeuri reciclabile pe dealuri.., José Alano curând si-a dat seama că a avut o problemă: o camera plina de gunoaie.

“Avand 59 de ani, am avut ocazia de a asista la progresele tehnologice ale ştiinţei, care au îmbunătăţit depozitarea alimentelor. Dar în zilele noastre, unele ambalaje cantaresc aproape la fel cat alimentul în sine! Cu ani în urmă, eu cu soţia mea şi am realizat că nu am fost pregătiţi pentru această nouă formă de consum. ”

Folosind cunoştinţele de bază privind sistemele de încălzire solară a apei, el şi soţia lui au construit o versiune alternativă folosind 100 sticle de plastic şi 100 de cutii de lapte. “A functionat foarte bine, şi am scăpat de deşeuri într-un mod responsabil,” spune el.

O invenţie câştigătoare

Inventia lui Alano a devenit cunoscuta în Brazilia după ce a câştigat premiul Superecologia, oferit de revista Superinteressante pentru proiecte din surse regenerabile în sectorul non-profit. De atunci, el a fost ocupat cuworkshopuri şi conferinţe în şcoli, în special în sudul statului brazilian Santa Catarina, unde locuieşte.

Cu toate acestea, Alano nu a vrut să profite de ea, şi explică de ce: “Sunt o persoană simplă, dar sunt foarte conştient de responsabilităţile mele ca şi consumator. Incalzitorul solar de apă reciclat a fost doar mica mea contribuţie pentru mediu, şi pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor care au nevoie sa economiseasca bani. Mi-am înregistrat invenţiei, astfel încât nimeni altcineva nu ar putea-o copia si profita de ea. Deşi informaţiile cu privire la modul de a o construi este de domeniul public şi oricine o poate accesa, există două restricţii: a producţiei industriale şi a utilizării acesteia de către politicieni în timpul campaniilor electorale. ”

Informaţii cu privire la modul de a construi încălzire reciclate a ajuns la comunităţi prin sprijinirea administraţiilor locale, mass-media, companii de stat şi private de electricitate, care au donat, de asemenea, tevi si alte materiale.

Alano spune că acum este greu sa urmăreasca toate proiectele în curs de dezvoltare în Brazilia, dar el menţionează unele cifre din statele din sud: “Mai mult de 7.000 de oameni sunt deja beneficiază de sistemele de încălzire solară doar în Santa Catarina. Există două cooperative, unul în Tubarão şi a altor în Florianópolis, care produc 437 de încălzire solară pentru a fi instalate în case de consiliu. În statul Paraná, numărul de sistemele de încălzire solară a ajuns la 6,000 în 2008, mulţumită DIY(fa singur in traducere) şi atelierele de lucru pe care organismul guvernamental SEMA le-a organizat acolo. ”

Do it yourself

În ciuda latitudinii şi diferenţelor climatice între sudul Braziliei şi Romania, boilerul solar proiectat de Alano se bazează pe principiul termosifonului, utilizat în mai multe încălzitoare comerciale vândute cu mai mult de € 2000. În acest sistem, nu este nevoie nici de pompa, nici de energie electrică. Densităţi diferite de apă sunt suficiente pentru a provoca o mişcare ciclică de la panoul colector la rezervor: apă caldă mai puţin densă în sus de ,apă rece mai densa în jos .

Ansamblul este simplu, şi pot fi mai bine înţeles prin ilustraţii conţinute în prospect DIY (numai ca textul e în limba portugheză). Evident, dimensiunea nu conteaza. Alano crede că pentru a încălzi apa pentru un duş pentru o singură persoană, un panou de 1m ², ar fi suficient.

Dacă sunteţi interesat în construirea propriul incalzitor solar, acestea sunt materiale de bază necesare:



sticle de 2L din plastic (60),
cutii de carton (50),
teava din PVC diametru 100mm (70 cm),
teava din PVC diametru 20mm (11.7m),
coturi din PVC 90 de grade de 20 mm (4),
T din PVC-conectori de 20mm (20),
capace de la capete 20 mm, din PVC (2),
adeziv PVC,
vopsea negra mata şi penson (sau rola),
hârtie abraziva,
banda auto-fuzionare(poate stie cineva cum se traduce “self-amalgamating tape” sa lase un comentariu),
ciocan de cauciuc,
fierastrau,
lemn sau alt material pentru sprijin


Cu diagramele din prospect DIY ca un ghid, utilizează ţeava din PVC de 100mm ca un template şi taia partea de jos a sticlelor. Taie teava de 20mm de PVC (de 1m) în 10 şi 20 piese x 8.5 cm, si se asambleaza cu T-conectorii. Tăie şi vopseste cutiile (pag.10-12), precum şi teava de un metru . Asamblarea conform figurii B.

Panourile trebuie să fie plasate la cel puţin 30 cm sub rezervor şi să fie amplasată pe un perete cu orientarea spre Sud pe acoperiş. To optimise heat absorption, the panels must be mounted at the angle of your latitude, plus 10°. Pentru a optimiza absorbţia de căldură, panourile trebuie montate in unghi de 55°(latitudinea + 10 grade). Alano recomandă ca sticlele de plastic din panouri să fie schimbate cu altele noi la fiecare 5 ani: “In timp, plasticul devine opac,si se reduce transferul de căldură, în timp ce cutiile negre ar trebui revopsite.”

<embed src="http://www.youtube.com/v/ehDgXrpRlTU?fs=1&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="300" height="255"></embed></object>
sursa ..PTN RO si THE ECOLOGIST
http://www.theecologist.org/how_to_make ... ttles.html
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
colaboram , mai ales daca ii plac sucurile , asa fac si eu rost de sticle :)

La ideea cu cartonul din sticla pot sa vin cu o idee mai buna , sa iei un sprau de vopsea neara si sa vopsesti interiorul sticlei

Eu ma gandesc sa adaptez asa ceva la incalzirea unei sere iarna
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Chiar acum ma uitam si la o alta idee cu tevi subtiri de cupru

<embed src="http://www.youtube.com/v/LJcykIg8oHU?fs=1&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="300" height="199"></embed>
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
<embed src="http://www.youtube.com/v/bkoEqcNH4ps?fs=1&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="300" height="255"></embed>

La dus se uita sau la .... :eek: :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Alta solutie din cutii de suc

<embed src="http://www.youtube.com/v/bRZvAAqzXIw?fs=1&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="300" height="255"></embed></object>
 
si fiindca tot am discutat aici de modalitati de a obtine apa calda gratis,sotul meu a pus in practica aceasta idee....




acum avem apa fierbinte gratis si la dusul din gradina si la cel din casa....intre timp a mai pus doua butelii ...in total 150 l apa
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
logica era ca incalzitorul de apa sa fie ca zona de incalzire si nu de depozitare si langa el sa se afle un vas de depozitare cu capacitate mai mare
 
Sus