In sfarsit

vali

Active Member
Moderator
Prin 2009 participam la concursul Art Of Bonsai Awards si castigam sectiunea Plante Companion. Am vorbit la vremea respectiva, aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=9735
Tot pe atunci, ma bucuram ca premiul consta intr-unul din vasele Ming - serie limitata, create de Robert Steven.
Pe masura ce timpul trecea fara a primi vreun semn, imi trecea si mie :) . Dupa un an de asteptari, mi-am zis: asta e... n-a fost sa fie!
Dar iata ca la aproape doi ani de la eveniment, vasul a ajuns - in sfarsit! :whew: - la mine.

Imagini:
http://4.bp.blogspot.com/-YkFKdGG-Lh0/T ... CF3846.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-fdfVTJwhGVc/T ... CF3847.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-DDdrYzHu4SY/T ... CF3849.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-6h_j1h-iGaE/T ... CF3853.jpg

Mai ramane sa reusesc sa realizez un copacel care sa merite sa stea in acest vas!
 

alien.alin

Member
Sa dea Dumnezeu ca acel copacel care va sta in acest vas sa aibe o viata cat mai lunga si fericita alaturi de stapanul lui!


Ah, si sa nu uit...FELICITARI PENTRU PREMIU SI PENTRU VAS!!!
 

Mar1vs

Member
Felicitari si de la mine, atat pentru premiul "onorific" (pe vremea aia nu eram pe forum ca sa va felicit) cat si pentru premiul material. :)

cipikkus a spus:
Multe felicitari. Astept sa vad cine este onoratul de va sta in acel vas.
Ciprian, asta asteptam toti... Doar stim de ce e-n stare dl. Scordaliu.
 

adrianam

Well-Known Member
Felicitari cu intarziere pentru premiu! :D

Este foarte frumoasa fitonia aceea! De curiozitate, o mai ai in viata? (ca eu nu prea am reusit sa le mentin!)
 

cory_helen

Active Member
felicitari, vali... sa ne prezinti candidatii pentru vas... poate alegem noi fericitul copacel...
:oops:
 
felicitari pentru vas! A meritat asteptarea! Pentru acel frumos loc castigat in concurs, te-am felicitat la vremea respectiva, dar asta nu inseamna ca nu pot sa o mai fac inca o data, caci abia acum putem vorbi de un premiu in integrum :wink: : felicitari Vali!
 

vali

Active Member
Moderator
Va multumesc, tuturor!
In primul rand, o precizare: eu cand am zis ca mai ramane sa creez un copacel care sa merite sa stea in acest vas, ma refeream asa... la "in aceasta viata". Nu e musai sa apara in urmatorii ani. Si nu e musai sa apara!
Asa ca celor ce doreau sa vada "candidatii", le cer scuze. Candidati nu exista.
Acum, sa incerc sa raspund si intrebarilor:

- da, adrianam, acea fittonia mai exista, chiar daca nu in forma din imagine. Se labartase prea rau, asa ca am luat varfuri din ea si le-am plantat. Acum (cea pe care am pastrat-o), este intr-un ghiveci normal, de plastic.

- nu, pork, de atunci n-am mai participat pe nicaieri.

Inca o data, multumiri!
 

sicora fabian

Active Member
Vali, stii ca nu ma pricep la arta bonsai, de aici si intrebarile de novice pe care le am! Am observat ca esti foarte incantat de acest vas. In afara, probabil, de calitate, ce-l face atat de special? Apoi, mi se pare cam inalt, ce forma ar trebui sa aiba copacelul - tabulara, semicascada?
Este cu atat mai jenant pentru mine cu cat, se pare, sunt singurul care nu ma pricep, toti ceilalti apreciind foarte mult vasul acesta. Mie, unul, mi-a placut vasul in care ai prezentat ulmul . . . :oops:
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Este cu atat mai jenant pentru mine cu cat, se pare, sunt singurul care nu ma pricep
Fabian, esti sincer, iar pentru asta nu trebuie sa te simti jenat. :D
Intr-adevar, vasul este unul special, cel putin pentru mine.
Calitatea este si ea neindoielnica: peretele fin, subtire, detalii atent executate, lipsa oricarei imperfectiuni, sunetul ca de portelan atunci cand este lovit.
Dar adevarata valoare ii este data de "incarcatura" pe care o poarta. Autorul sau, Robert Steven, este un artist bonsai de notorietate si un apreciat sculptor indonezian. De cand i-am vazut primele lucrari, a intrat pe lista mea cu "ASA DA". Si a ramas acolo si-acum! :)
Insa felul cum s-a nascut acest vas il face unic... Ideea lui Robert Steven a fost de a realiza acum, in zilele noastre, niste veritabile vase Ming. A decis ca va fi o serie limitata de 500 de vase, replici la scara 1:3 ale unui vas din Dinastia Ming. Dar replici sau nu, vasele realizate de el sunt niste piese Yixing autentice, create in modul traditional (adica exact asa cum se faceau pe la 1400) si arse in Cuptorul Dragonului, un simbol al ceramicii de Yixing, dupa unii, chiar leagan al acesteia.
Cuptorul Dragonului se afla in satul Qian Shu din provincia Yixing, Jiangshu, China. Este vechi de peste 600 de ani, dar perfect conservat si functional. Nu exista decat doua asemenea cuptoare antice, el fiind unul dintre ele. Numele ii este dat de la forma pe care o are, fiind, practic, un tunel de peste 40 m, practicat pe o coasta a unui deal. Are mai multe guri de admisie pe laterale, iar noaptea, cand este aprins, pare un dragon in flacari ce se odihneste intins pe deal. Pentru arderea vaselor, in acest cuptor nu s-a folosit niciodata altceva decat lemn de pin si bambus.
Cele 500 de vase sunt lucrate exclusiv de Robert Steven, nu a existat o echipa care sa-i pregateasca materiale sau sa faca anumite prelucrari grosiere. Fiecare vas este imprimat cu sigiliul personal al autorului. Chiar daca arata la fel, vasele nu sunt identice. Fiind lucrate manual, mici diferente exista, fapt ce le confera unicitate.
Cam astea ar fi motivele pentru care il consider un vas special.
Este, fara doar si poate, o piesa de colectie.
Ca forma, este un "lotus" cu picioarele "norisori", un clasic Yixing. Inaltimea il recomanda pentru o semicascada, dar nu e obligatoriu. Culoarea (rosu de Yixing) si lipsa glazurii il califica pentru conifere.

PS: vasul in care am prezentat ulmul este japonez, un Mizutani, dar de serie, nici pe departe atat de valoros ca cel despre care am vorbit mai sus. :D
 
Sus