Iesirea din iarna a suculentelor

tzep

Well-Known Member
Moderator
Pentru ca a fost prima iarna cand am avut mai multe suculente, am citit despre modul cum sa le pregatesc pentru parcurgerea perioadei reci. Se pare ca am citit bine, am intrebat mult si pe cine a trebuit, ca acum la vreme de primavara si „bilant hibernal”, scorul este mai mult decat multumitor.
Genurile de suculente care se afla la mine sunt urmatoarele:
1. Andromischus cooperii, in casa din ianuarie
2. Ceropegia woodii, casa
3. Crassula ovata
4. Crassula licopodioides
5. Echeveria
6. Euphorbia milli, casa
7. Euphorbia mammillaris
8. Gasteria brachyphylla
9. Graptopetalum paraguayense
10. Hawortia
11. Huernia rubra, din ianuarie la ghena
12. Kalanchoe blosfeldiana, casa
13. Lithopsi
14. Pachyphytum oviferum
15. Pleiospilos
16. Sedum nussbanianum
17. Sempervivum globiferum
18. Sinocrassula densirosulata
19. Titanopsis calcarea
20. Tradescantia navicularis
21. Trichodiadema densum
Ele sunt plasate in 35 de ghivece. Cele din casa au avut max 20 grade C, celelalte au iernat in bloc, intr-o incapere uscata, cu o fereastra mica si temperatura minima de 5-6 grade (numai in unele nopti). Ultima udare a fost facuta in jur de 20 octombrie 2009 si au fost mutate in acel spatiu dupa 6 decembrie. La „inspectiile periodice” nu au prezentat urme de suferinte. Acum temperatura a crescut brusc si ieri, cand erau 20 de grade, le-am mutat in balconul deschis, intr-o parte adapostita, de vant si de ploi, le-am udat un pic si pt noapte le-am acoperit. Azi noapte temperatura a fost de 8 – 9 grade in zona lor. Inainte de udare le-am studiat si am constatat ca le-a priit iarna, adica nu-s deshidratate mult, nu au "insotitori neprietenosi" ..... sunt cam prafuite atata tot.
Doar Graptopetalum si Sedumul nussbanianum au pierdut cateva (4-5) frunze bazale, Trichodiadema e mai „anemica”, dar din toamna era cam asa si am o pierdere, Euphorbia mammillaris se pare ca nu a rezistat uscaciunii. Am udat-o un pic, dar nu cred ca-si revine.
Lithopsii se prezinta asa: din 4 bucati, 2 au camasutze noi (se chinuie in continuare s-a le imbrace), unul e „stafida” (nu-si revine sigur) si unul e „putin ridat” (acesta a fost inflorit pana in 23 octombrie), dar pe sub smocul de floare uscata, am vazut si „hainuta lui”.
Pleiospilosi-s doi si parca-s de ceara, nu tu riduri, nu tu „stafida”, nimic, nimic. Stau desfacuti si asteapta........ nu stiu ce, ca despre ei nu am prea gasit informatii amanuntite!
Chiar daca bilantul e bun, mie-mi pare rau de tot de Euphorbia mea si de abia astept sa-mi iau alta!
Suculentele voastre cum au iernat, cum se prezinta acum? Descriind experientele noastre vom putea in viitor, sa evitam greselile si sa nu suferim dupa plantele pierdute!
 

magda

Active Member
Moderator
Ca in fiecare an am avut pierderi la stapeliade. Am ajuns la concluzia ca nu ne intelegem si voi renunta la ele, binenteles daca mai supravietuieste ceva.Am pierdut adeniumii, cred ca din lipsa de apa in prima saptamana din februarie. Plantele au stat la lumina (cata a fost in iarna asta) in sera mea cea mica, la temperaturi de cel putin 5 gr. C. Au fost putin udate in decembrie, pe 1 martie si dupa inca 2 saptamani. Am emotii pt. cei 3 pachipodiumi pe care i-am tinut in aceleasi conditii si nu arata prea infloritor.
 

enya

Member
eu am pierdut vreo 4-5 specii de aloe...am ramas doar cu aloe aristata...si haworthii am pierdut vreo 3...la capitolul suculente am pierdut cam multe plante iar la cactusi am pierdut vreo 3...am avut 2 lithopsi si un pleiospilos si i-am pierdut pe totzi trei...imi pare tare rau dupa plantutzele mele dar asta e...le voi inlocui cu altele...
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Da, plantele sunt usor de inlocuit, dar ideea este sa stim unde s-a gresit ca sa nu mai repetam!
 

enya

Member
La mine a fost chestia cu mutatul dintr-un oras in altul,de la o clima mai rece la una mai calda,le-a cam prins si frigul pt ca m-am mutat in iarna,plus ca le-am schimbat locul...toate astea au dus la pierderea unora dintre plantele mele...
 

ghia_don

Active Member
Pentru ca lewisia e tot o suculenta, am sa postez tot aici...
Pot sa va spun ca lewisiile mele au trecut iarna cu bine, in conditiile in care toamna trecuta le-am plantat in gradina, din cauza de suparare pe ele ca anul trecut n-au vrut sa infloreasca :x . Dupa iarna asta atit de geroasa, neprotejate cu nimic decit cu zapada cazuta din cer, au rezistat eroic, n-au pierdut nici o frunzulita, iar acum vad boboci la una din ele :) ...
Undeva la fisa plantei, am scris dupa informatiile pe care le-am gasit, ca rezista pina la -3 grade......acum , dupa experienta mea cu ele, pot spune ca rezista pina la -30 grade. :D
 

fixpix

Active Member
eu am pierdut doar un adenium. la inceputul iernii.
toate suculentele sunt ok. unele in camera, altele pe balcon inkis dar ne-incalzit, deci... nu am probleme majore.

wow. lewisia. si io asa stiam ca sunt rezistente. sper macar anu asta sa imi fac si io rost de cateva ca sunt foarte faine. in gradina!
 

popescu gp

Well-Known Member
pierderi si rezistente

Si eu am pierdut cam 6 adeniumi din cauza marilor scaderi de temperatura din arnacca-23 geade ceeace in Dobrogea nu am mai intalnit;khalanchoele mi-au rezistata inclusiv tessa care a si inflorit ca si multe din cele obisnuite;am vazut la un magazin floricol khalanchoe cu flori mai mari decat cele obisniuite si frumos batute la 15 lei un ghivecel;nu mi-am permis sa cumpar.Acum regret dar nu am ce face
 

Fleur

Active Member
Eu la suculente n-am pierdut niciuna si mi-e tare drag de ele ca nu trebuie udate mereu :) Adeniumii i-am tinut intr-un dormitor spre sud unde temperatura n-a prea scazut de 17-18 grade si le-a mers f bine, iar unul o tine tot intr-o floare de vreo luna de zile.
Mai toate au stat la temperaturi de peste 14-15 grade, lumina buna si cate putina apa din cand in cand, exceptie facand lithopsii care n-au primit deloc apa din toamna.
 

celeste

Member
Aloe broomii, aloe ferox si o aloe arborescens... Desi in ceilalti ani le-am lasat in aceeasi casa neincalzita si nelocuita unde au mers foarte bine, iarna asta au fost "testate" la temperaturi scazute. Se pare ca ele au fost pe post de termometru, asa am aflat ca in casa temperatura a scazut sub 5 grade, si probabil o perioada mai mare. :(
 

Kati

Active Member
Suculentele mele au iesit cu bine din iarna. Unele se pregatesc de inflorit, altele infloresc deja.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Primavara se apropie cu pasi repezi si avem iar de povestit despre plantele noastre! Ati inspectat cum se prezinta? Asa la o prima evaluare, sunt pierderi? :?
Eu ieri am facut o inspectie tematica "Iernarea suculentelor"! :giggle: Rezultatul este foarte bun. Nimeni nu ne-a parasit, nu au aparut "musafiri nepoftiti", nu ne-am stafidit prea tare ....
Unele Echeverii mici s-au etiolat un pic si au pierdut din frunzele bazale. Tinand cont ca plantele au fost udate ultima data pe la jumatatea lui octombrie, nu ma mira uscarea frunzelor. In imaginea a II-A se afla o Echeverie mai mare care chiar nu stiu de ce s-a etiolat. Teoretic stiu cauza, dar practic ea era in aceleasi conditii cu alte plante carora nu le-a aparut fenomenul. In imaginile 3, 4 si 5 sunt laditele exact cum au fost la iernat. Echeveriile etiolate au fost cele mici intr-o lada si cea mare in cealalta. Nu stiu prea multe amanunte despre luminozitatea preferata de acest gen de plante, dar se pare ca totusi vor mai multa lumina decat celelalte. Trebuie sa fac cercetari despre asta!

Asteptam si alte experiente legate de iernarea suculentelor.
 

Roxana

Active Member
la mine au dus-o bine. Nu am pierdut nici una din ele, kalanchoea infloreste... :) Acum debea asteapta sa iasa pe balcon. :D
 

cory_helen

Active Member
le-am inspectat si eu... si le-am pus cate un pic de apa... acum sambata trecuta...

dar e posibil sa fie prea devreme... inca nu a trecut iarna...
 

anne`mary

Member
buna. Si eu am dat iama in C&S. Le-am completat cu pamant, pietris, le-am sters un pic de praf, le-am udat putintel caci la mine in balcon sunt 23 de grade. Pierderi nu am avut...o singura suculenta a facut figuri in sensul ca se innegrea tulpina, dar am taiat-o si cred ca s-a prins. Unele sunt mai putin dezhidratate, altele mai mult dar eu cred ca or sa-si revina toate.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Buna Anne'mary!
Vezi ca ai reusit sa treci, C&S, cu bine peste indelungata iarna? Aveai griji ca nu o sa te descurci ......si acum esti mandra de plantele tale. :clap: :marfa:
Ai grija cum le adaptezi primaverii ....... cate putina apa, chiar daca nerabdarea ne impinge sa le dam multa ca sa-si revina repede.
 

anne`mary

Member
daaa iti aduci aminte ce disperata eram? Le-am dat putina apa si le aduc treptat la geam chiar daca soarele nu e foarte puternic. Toata iarna au fost aduna-te in ladite dar azi le-am insirat si am realizat cat sunt de multe. Am vazut multi puisori dar niciun bobocel ....dar Ana nu se supara 8)
 
Sus