Iernarea cactusilor, sfaturi si experiente proprii

Maranta

Member
Salut ,

la ora 19:00 termometrul arata pe terasa unde tin plantele 10 grade , la noapte poate or sa fie 7-8 grade , am sa mai las plantele inca cateva zile sa vedem cum evolueaza vremea(se aqnunta incalziri 18-20 grade ziua :) ).
Plantele prezentate de tine sigur au mai trecut cel putin 1 iarna deci lasa-le pe toate la un loc nu or sa pateasca nimic , eu am acum plante afara pe terasa plantule de 8-9 luni (semanaturi de cactusi din luna martie 2010 ) si nu au patit nimic...se calesc doar :mrgreen:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Anne'Mary eu ti-am spus ca iti completez pierderile, pentru ca daca patesc ceva, ar fi din vina mea. Pe principiul "cine greseste, plateste"! :)
In privinta "buletinului meteo" eu am multe linkuri ca sa stiu cum este in diferite locatii de pe glob, deci a fost simplu! :wink: :rofl:
PS: eu abia acum am bagat hibi in casa, in balcon sunt 14 grade, asa ca C$S mai au de asteptat la aer curat! :)
 

andre

Member
Buna
Eu inca nu am bagat plantele in casa, in afara de o ladita cu Asclepiade care sunt mici si mi-a fost frica sa nu le ploua sau sa fie prea rece pentru ele, la cat sunt de firave.
Le-am acoperit cu folie, cei drept o solutie improvizata, dar asa le-am protejat si in primavara si anul trecut si o sa le mai pun plasticul in cap la nevoie, pentru ca vreau sa le tin cat de mult timp se poate afara.
http://shaman2010.sunphoto.ro/Iernare_2010
Stau putin cu grija, pentru ca la un moment dat plasticul dupa Gymno si Haworthii a zburat, iar dimineata le-am gasit in plina ploaie. Dar voi vedea ce se intampla. Mereu exista intamplari neprevazute, atunci cand nu ai un sistem bine pus la punct pentru situatii de genul asta.
Asa ca cei care au mai putini cactusi, pot gasi solutii ca sa tina plantele afara cat mai mult timp, mai ales ca se pare ca temperaturile le priesc.
Tzep, eu nici macar Hibiscusii nu i-am bagat in casa, dar au frunzele cam pleostite. Sunt convinsa ca-si vor reveni cand va fi temperatura un piculet mai ridicata.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Buna!
Eu nu am bagat C&S in casa, dar cred ca am facut o prostie mare! Luni era soare si frumos si i-am bagat cu laditele sub dus. I-am tinut in cada, la scurs ~ 12 ore, dupa care i-am dus iar in balcon la racoare. Aratau asa de veseli si frumosi. Suculentele cel putin parca "radeau"! Dar de miercuri noaptea sunt 5-6 grade si-n timpul zilei au fost numai 10-12 grade C. Substratul nu e uscat, asta-i problema mea, dar nu am ce face. O sa-i bag in casa abia luni, fortata de imprejurari ca trebuie sa eliberez complet balconul, pentru reparatii. Acum ce-o fi o fi, dar sper sa nu fie nimic rau! :whew: :nu stiu: Ma incurajez, gandindu-ma la plantele voastre care sunt sub cerul liber.
Andree, hibi, erau unii din cei mai fandositi, care scrie ca nu rezista sub 10 grade. Mai am in balcon din cei clasici si sper ca rezistenti, dar luni bag tot. Nu prea stiu unde ca e jale mare de tot!!!!! :x
Sara buna!
 

Maranta

Member
Salut ,

Pitesti , ora 23:57 , afara sunt 5 grade...c&s sunt inca afara , daca si maine va fi la fel am sa incep sa pun la adapost unele specii mai sensibile la temperaturi sub 6 grade....
 

gino

Member
Plantele mele sunt afara. Au incasat o ploaie zdravana, asa ca totul este ud. Dar nu-mi fac probleme din cauza asta, nu este prima oara cand se intampla. De acum incolo vor fi protejate cu folie atunci cand ploua si descoperite cand este vreme buna.
La interior vor ajunge in jur de 1 noiembrie sau chiar mai tarziu.
 

anne`mary

Member
hello, me again. L-am batut pe sotul meu scump si drag la cap pana mi-a cumparat mospilan caci am retinut cum a spus Maranta ca ea nu baga C&S la iernat pana nu-i trateaza cu mospilan. Asa ca sunt in posesia a 2 plicuri micute, albastre dar si a lanosilor caci, da, am facut cunostinta cu aceste taratoare. Am 3 plantute infestate, 2 sunt usor atinse dar am o kalachoe deasa care trebuie tinuta sub observatie. Pentru ca nu m-am confruntat niciodata cu situatia asta nu pot sa nu ma intreb:
1. cum "emigreaza" aceste taratoare de la o planta la alta? Daca se transfera de pe o frunza pe alta, atunci, tinand florile in asa fel incat sa nu se atinga, ma apara de o infestare in grup?
2. o data cu iernarea C&S intra in hibernare si lanosii?
3. Ce se intampla daca bagi cactusi la iernat si in mijlocul lor e unul ifestat
4. daca un cactus in plin repaus se trezeste cu o taratoare nesuferita, poti tu sa-l tratezi chiar daca planta doarme?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator

A. Maranta este un el!
B. Eu am folosit un plic la 5l apa, dar daca nu ai multe plante, reduci cantitatea de solutie. Nu se foloseste decat in ziua respectiva.
1.
ACHIMENES a spus:
:ingeras: :ingeras: :? femela da din aripioare...iar voi dati-i cu Confidor :rofl:
2. Lanosii nu intra-n hibernare
3. Se infesteaza si altii.
4. Da.
cornelia a spus:
În perioada de repaus se va aplica tratamentul mecanic.

Tratamentul mecanic
Dacă planta este mică sau în perioada de repaus, păduchii pot fi îndepărtaţi mecanic, cu o emulsie de săpun preparată în casă. La un litru de apă se dizolva 30g săpun moale, care se bate bine pînă se emulsionează, apoi se foloseşte prin pulverizare pe frunze sau prin spălarea acestora cu un tampon îmbibat în emulsie. O altă metodă este prin pensularea păduchilor cu alcool denaturat.
 

anne`mary

Member
Maranta, in genunchi stau in fata ta si iti cer scuze... daca pentru un nume pocit se da un miel, pentru pocit :oops: ce se da?

1. aoleu, taratoarele au aripi (femele astea). pai in conditiile astea trebuie sa tin toata micuta mea colectie sub lupa? simt cum ma apuca disperarea.....ma ia de la calcaie.
2. daca lanosii nu intra in hibernare, asta inseamna ca trebuie sa fiu cu ochii pe plante pe toata perioada iernii, nu? Asta nu ar fii o problema, ca doar nu e departe balconul dar mi se pare nedrept fata de ele...atacate asa in plin somn.

Maranta, inca o data mii de scuze. Tzep merci pentru sfaturi. pupici
 

Maranta

Member
Buna seara ,

Anne' Mary stai linistita , nu este nici o problema sa mai intamplat....ai grija mare la lanosi sunt o mare pacoste si nu se jeneaza sa atace in orice perioada a anului dar acum este in principiu timpul lor , plantele stau pe uscat ,lanosilor nu le place apa deci este un teren propice .
Verificarea plantelor este una din activitatile iernii intr-o colectie de cactusi , planta gasita infectat se izoleaza din grupul de cactusi si se trece la curatirea ei si dezinfectare .
 

Blitz

Active Member
Eu azi m-am "obraznicit" si le-am dat tzeposilor si suculetzilor un picut de apa- in hol inca sunt peste 10 grade si mi-era un pic- daca le-o fi sete? Sper ca nu am gresit prea mult :oops:
 

magda

Active Member
Moderator
Draga Blitz chiar ca ai fost obraznicuta. Poti sa uzi din cand in cand suculentele (eu le ud cam o data pe luna cand este soare afara), dar cactusii nu. Te rog sa lasi cactusii sa hiberneze.
 

Maranta

Member
Salut ,

Blitz, Blitz nu te poti abtine nu? :rofl: :rofl: :rofl: acum serios vorbind cam gata cu udarile , pentru ca altfel combinatia de apa +caldura-lumina=etiolare si plantele au sa-si piarda din frumusete . Acum nu stiu ce genuri detii in colectie pentru ca sunt unele (cactusi sau suculente) se mai uda usor iarna , iarasi depinde de varsta plantelor daca ai in colectie plante mici de sa zicem pana in doi ani care mai necesita cate o udare usoara pe luna .
Apropo de subiectul initial al topicului , am terminat acum o saptamana de pus plantele la iernat , de scos si pus la iernat plantele care au fost plantate la sol la resedinta de la tara sperand ca la anul sa le ofer o locuinta noua tuturor plantelor ...o sera de minim 50 m2 acoperita cu folie .
Am terminat si recensamantul lor , am in colectie 548 de plante cu varste cuprinse intre 1 an si 16 ani . O sa-mi reorganizez colectia pe doar cateva genuri de cactusi , voi renunta la suculente , am o gramada de planuri dar timpul o sa le rezolve pe toate .
O seara buna !
 

anne`mary

Member
Maranta a spus:
Buna seara ,

Anne' Mary stai linistita , nu este nici o problema sa mai intamplat....ai grija mare la lanosi sunt o mare pacoste si nu se jeneaza sa atace in orice perioada a anului dar acum este in principiu timpul lor , plantele stau pe uscat ,lanosilor nu le place apa deci este un teren propice .
Verificarea plantelor este una din activitatile iernii intr-o colectie de cactusi , planta gasita infectat se izoleaza din grupul de cactusi si se trece la curatirea ei si dezinfectare .
dar daca femelele lanoase fac aripi, ma gandesc eu: la ce bun izolarea plantelor? Mai ales la mine in balcon unde nu trebuie sa ajunga in tarile calde ci la 1 m distanta si iarna cand adunati C&S la un loc e si mai usor pentru ele.
Ieri am spalat kalachoea, i-am aruncat pamantul, am "tavalit-o" prin mospilan si acum e izolata si la uscat. Oricum, sincer, m-am lecuit de cumparat cactusi. Astept rabdatoare primavara cand o sa scaoteti voi, colectionarii, flori la vanzare si nu mai cumpar de la florarii. Pe cuvant de cercetas

De udat am mai udat si eu suculentele pentru ca temperaturile in balconul meu pe timpul zilei nu scade sub 18 grade. Cactusii nu i-am mai udat, dar suculentele, mai ales sedumii, cum dau semne ca vor apa, cum le arunc o picatura de H2O. Dar au anuntat la meteo ca se raceste vremea deci o sa opresc robinetul.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
E tot mai clar cã se apropie iarna. Vor urma temperaturi negative ºi e necesar sã îmi mut ultimii cactuºi (niºte echinopsis ºi un cereus peruvianus) într-un loc mai cald. Acum sunt într-un hol luminos ºi neîncãlzit. Am douã variante de amplasare ºi de aceea aº vrea sã aud ºi sfatul vostru.

Ambele dispun de temperatura optimã de iernare (pânã în 10 grade). Sã le duc în pivniþã unde vor sta la întuneric sau sã le pun pe un pervaz în camera neîncãlzitã, unde vor avea luminã?

Deja am cazat ceilalþi cactuºi (aporocactus, chamaecereus silvestri, mammiilaria, rhipsalidopsis) în camera rece, la luminã, iar zygo ºi schlumbergera în condiþii mai bune, propice înfloririi.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Fara nici o discutie, pe pervaz, la lumina cu ochii pe termometru si pe ei. Te vor rasplati la anul cu multe flori. :gandit:
 

danya

Active Member
Anul asta nu am avut unde pune cactusii + o euphorbia, hoya, ripsalidopsis, stapelia,sansieveria la racoare, asa ca sunt in casa.
Intrebarea e, mai ud ceva. :?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Fiind la caldura, nu vor intra in repaus, asa ca o sa mai trebuiasca udati din cand in cand. Eu de cand am invatat ca iarna le trebuie repaus la racoare, nu i-am mai adus in casa, asa ca nu stiu exact ce sa-ti spun ca sa nu gresesc. Asteapta si alte pareri. :nu stiu:
 

danya

Active Member
Stiu ca le trebuie repaus, dar nu am unde. Pana anul asta, i am tinut in repaus dar m am mutat.
E prima data cand ii tin la caldura si nu stiu cum sa procedez cu ei.
 

anne`mary

Member
tzep stii ce intrebare am eu? Am o echeveria mare si frumoasa si mov-lila care , neudata fiind, s-a pleostit toata. Frunzele in loc sa fie la orizontala sunt pe langa corp iar frunzele de la baza arata foarte rau (dezhidratate unele, alte uscate). Intreb eu acum: asa e normal sa se intample cu suculentele? Sau e ceva inneregula cu a mea? preventiv am rupt o frunza pe care am sa o pun la inradacinat. Toti C& S sunt intr-un dormitor racoros dar fara prea multa lumina si neudati de vre`o luna. Arata bine majoritatea, nu ma lupt cu daunatori, e liniste si pace in zona lor dar echeveria asta m-a socat cu aspectul ei. AM si alte echeveri care sunt inca ferme pe pozitie.
 
Sus