Iernarea cactusilor, sfaturi si experiente proprii

andre

Member
Buna ziua

Zilele trecute am facut prima udare a cactusilor si suculentelor, asa ca pot estima pierderile avute pana acum.
Mi s-au uscat cativa Gymno, cam 6 la numar, imi pare rau dupa doi din ei, netrelianum si uebelmannianum, pentru ca erau de la Ortega, dar a fost si greseala mea cand am facut pamantul ca am pus mult tuf. Dar au cedat si unii la care nu ma asteptam, dar nu plang dupa ei.
In balconul unde i-am tinut, inchis cu un rand de geamuri, a fost o temperatura de 8-10 grade, chiar in zilele cele mai friguroase, dar asta pe timp de zi, atunci cand ma duceam sa-i vad.
Totusi am avut parte si de etiolari la Matucane, Neochilenii, Copiapoa, pentru care temperatura a fost mai mare decat le trebuia. La fel la Lobivia tiegeliana, dar sunt doar urme ca ar incepe sa creasca, inca nu s-a alungit, asa ca poate fi recuperata cand va incepe sa staluceasca soarele.
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11326615
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11326545
Echinopsisi s-au etiolat putin in decembrie, pana sa fie frig afara, dar i-am tinut in bucatarie, si desi a fost geamul deschis, tot incepusera sa creasca.
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11331231
Astea au fost plantele care au facut la fel si anul trecut. Dar ce m-a mirat a fost Lobivia ferox care o luase si ea razna. Dar fusese pe ultimul raft si acolo se strangea caldura, iar lumina era mai putina decat in rest. Asa ca acum i-am schimbat locul si i-am spus sa fie cuminte, ca mai are putin si o scot la aer!
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11330361
Ce genuri au rezistat foarte bine, nu s-au etiolat, nu au murit, nu s-au deshidratat su fost: Coryphantele, Chamaelobiviile, Ferocactusii, Notocactusii, in general Lobiviile cu exceptia amintita, Astrophitii.
Astea sunt impresiile dupa prima udare, cand am putut avea acces la fiecare ladita cu cactusi si le-am trecut pe toate in revista.
Pozele le gasiti aici, mi-am facut un nou album, dedicat pozelor din anul asta.
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_dupa_iarna_2010

Asclepiadele sunt bine, desi sunt foarte deshidratate, dar cred ca atunci cand ma mai duc, acum dupa ce le-am di udat putin, o sa le vad mult mai bine.

Plantele de exterior: Cactusii sunt bine, desi foarte deshidratati. Chiar si Gymnocalycium bruchii a rezistat eroic, dar a fost acoperit cand a nins, asa ca nu a fost stat de zapada peste el.
Nu a rezistat Opuntia arenaria, pe care am cumparat-o special ca era de frig, poate ca nu era denumirea corecta... In orice caz mai am una care a fost cu cei din interior, asa ca a ramas doar un experiment pe care nu-l voi mai repeta pe viitor.
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11448274
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11326912
Ce ma mira este Delosperma cooperii, care rezista la -23, asta iarna nu au fost temperaturi asa drastice, mai ales la mine in curte unde este mai adapost, iar temperaturile care le vedeam eu pe termometru de afara mai mari decat cele anuntate la televizor cu 5 grade.
Acum arata de vise rele, dar tot sper ca odata cu incalzirea ii va mai da ramuri noi din pamant sau vor aparea noi ramuri de la nodurile existente pe tije.
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/11442036
Am putut sa fac comparatie cu Delosperma deleeuwiae, care nu si-a pierdut frunzele si arata doar putin deshidratata fata de cum era in toamna.

Stiu ca piederile se calculeaza la procent din numarul plantelor avute, dar totusi eu sufar dupa fiecare planta pierduta, mai ales ca nu am gasit inca o explicatie logica pentru care cactusii se usuca iarna, asta ca sa evit pe viitor asemenea incidente.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Andreea imi pare rau de plantele pierdute! Chiar daca-s putine, raportate la numarul de plante avute, ai dreptate cand spui ca suferi pentru ele. Mi-am incantat privirea cu celelalte, chiar daca nu afisau inca o fatza de poza. O sa-si scoata ei parleala cand se mai incalzeste si intra puternic in vegetatie.
Am o intrebare, de fapt doua. Care este cantitatea de apa recomandata a se pune la primele udari si la ce interval? Imi inchipui ca difera in functie de marimea plantei. Inca nu am udat si mi-e frica sa nu stric ce am pastrat cu grija in iarna! Multumesc!
 

andre

Member
Buna Carmen

Nu trebuie sa-ti fie frica sa uzi, pentru ca plantele trebuie sa stie ca a venit primavara si sa se scoale din hibernare.
Eu udat acum, la inceputul lui martie, apoi peste 2 saptamani, iar apoi, pe 1 aprilie le aduc acasa si le ud putin mai mult. Primavara ud dimineata, ca sa aiba timp sa se usuce peste zi, cand e vremea mai calda, iar vara, ud seara.
Cantitatea de apa ar trebui sa fie diferita in functie de marimea ghiveciului, dar nu-mi reuseste intotdeauna. Ideea ar fi sa le uzi numai cat sa se umezeasca pamantul de la suprafata, nu in toata masa ghiveciului. Eu la ghivecele mai mari fac roata cu jetul de apa imprejurul cactusului. Am insistat putin la cele care aveau pamant bazat pe tuf, pentru ca apa se scurge mai repede si sa se umezesca macar putin humusul care il au in componenta.

Anul trecut, dupa prima udare, am observat diferente vizibile la Gymnocalycium, care se umfla de la apa. Cred ca la fel se intampla si la celelalte genuri, dar eu la astia am sesizat.

Stiu ce greseli am facut anul asta. In primul rand a fost greseala cu pamantul cu mult tuf, iar ghivecele in care am pus asa ceva, le voi transplanta de urgenta.
A doua a fost ca i-am dus pre repede la iernat, ca m-a speriat o saptamana ploioasa si rece, iar apoi a urmat o luna de toamna calduroasa, in care puteau sta mult mai bine afara, dar... asta ar fi presupus sa am copertina cu care sa-i acopar imediat la nevoie, ca ar fi trebuit tinuti uscati in perioada aia. Afara, dar uscati. De aia am piedut Echinocereii care vroiam mai mult frig.
Asa ca anul asta, va trebui sa amenajez iar, ca sa nu mai am astfel de probleme si, in plus, nu se stie ce fel de an va fi! Daca e unul ploios, va trebui sa deschid "umbrela" mai des.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Buna! Multumesc! Am inteles ideea. Eu nu am folosit tuf in amestec, deci nu cred ca am probleme. :gandit: De fapt, ma tot uit la ei si parca-s in luna noiembrie, nu tu deshidratare, nu tu zbarcire, etiolare....etc. Astia ori dorm de mama focului, ori nu-s ce sa zic. :nu stiu: :? Sunt in studiu cu ei. Singurul off al meu este ca daca-i ud se trezesc si unde stau nu au suficienta lumina. Nu am unde sa-i transfer inca. Afara e prea frig si unii-s mici, mai cu seama suculentele. :nu-mi_place: Mai studiez si apoi, cand o sa "simt" momentul actionez. :whew:
 

Magdolna

New Member
Buna!

Eu nu as uda in locul tau, pt. ca se etioleaza f. repede daca nu au lumina suficienta. Nu grabi lucrurile, afara ninge. Insa celelalte plante suculente poti sa-i uzi un picut, pt. ca ele de obicei nu au asa mare nevoie de lumina ca si cactusii.

Magdolna
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Gata! Am mutat cactusii! :whew: Ieri erau 20 de grade si nu am mai rezistat, i-am deplasat de la locul de iernat in balconul deschis, la aer curat. :gandit: I-am inghesuit intr-o parte adapostita, in caz de ploaie si i-am mai udat un pic, pic, pic. :nu stiu: Se pare ca nu sunt pierderi, sper ca scorul sa ramana acelasi, adica nul, la acest capitol. Nu au nici "chiriasi", dar sunt prafuiti, de parca-r fi fost pe santier! Daca nu v-as fi citit cu atentie sfaturile, tentatia ar fi fost sa-i dusez, dar stiu ca e interzis! :nu-mi_place: O sa-mi fac de lucru cu altceva, ca sa ma pot abtine catva timp! :aoleu:
Cactusii vostri ce fac? I-ati udat, ..... mutat,....... bibilit........ etc? Mai sunt toti sau unii au pierdut "drumul catre afirmare"?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Da, tzep, am început şi eu mutatul şi bibilitul de vreo 2 săptămâni. Am declarat război "chiriaşilor" lânoşi de pe cereus şi am izolat împricinautul alături de crassula cu probleme similare, am făcut tratament preventiv şi vecinilor, am scos din iernat şi am udat epi si ceilalţi cactuşi / celelalte suculente. Stapelia a ieşit mai "şifonată" din iarnă - deshidratare severă. N-am constatat pierderi, dar nici mulţi cactuşi nu am. :D
 

marioara

Member
La invitatia lui Tzep am sa va spun cum imi ingrijesc cactusii:vara mult soare, apa cand se usuca pamantul, iar iarna la aproximativ 5 grade fara apa si atat.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Acum e bine. Depinde de conditiile atmosferice! De ex. caderea brumei, nu le prieste sigur. Cunosti zona si stii la ce sa te astepti. Incearca sa-i pui intr-un loc mai ferit unde sa nu-i ploua in caz ca........ sau sa poti sa-i acoperi. Nu sunt destul de hidratati astfel incat sa suporte o cantitate mare de apa. Daca ai posibilitatea sa-i mai feresti un pic e bine. Si nu expunere la soare direct! Acomodeaza-i treptat! Eu stiu numai din teorie astea, ca am unde sa-i tin mai feriti. Poate cineva care stie din practica, citeste si raspunde, ca sunt convinsa ca stie mai multe si mai bine!
 

magda

Active Member
Moderator
Ai mei sunt afara de pe 3 aprilie.I-am protejat de ploaie si in acelasi timp de soarele puternic cu o folie colorata pe o parte din ei, alta parte sunt in sera, iar restul pe pervaz, pe sub streasina casei. Sunt ok cu totii. Ai grija sa ii obisnuiesti treptat cu apa, mai putina la inceput si pe masura ce se hidrateaza si se incalzeste vremea mai multa. Tinem pumnii. :D
 

gino

Member
Si plantele mele sunt afara in aer liber din 3 - 4 aprilie.
De fapt asa procedez in fiecare an.
Imediat au prins o ploaie zdravana, ca tot nu mai stiau cei apa de ploaie de prin toamna...
Iar acum se pregatesc sa infloreasca.
 

andre

Member
Si eu am adus cactusii de la bloc, de la iernat, si i-am lasat afara. As fi vrut sa fie luni, in prima zi dupa Pasti ca sa-i ude a doua zi. Dar i-am adus marti, pe ploaie si i-am rasfirat prin curte ca sa-i ude pe toti, macar putin.
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/13460354
http://shaman2010.sunphoto.ro/plantele_ ... 0/13460355
Ii mai udasem de doua ori inainte, si acum astept ploaia din zilele urmatoare, ca sa-i ude mai zdravan.
Apoi o sa-i urc pe garaj, la locul lor ca sa profit ca soarele nu este inca asa puternic ca sa-i arda si au avut 2 saptamani in care s-au adaptat cu lumina, ca soare nu ajunge acolo unde sunt pusi acum.
 

Blitz

Active Member
Desi acum teoretic ne pregatim de vara, tot nu ma pot abtine sa ma gandesc ce voi face iarna cu cactusii-puiuti. La sfatul vostru i-am scos in curte, se pare ca le prieste- deh, crescuti in aer liber :wink: .

Problema este insa iarna: am acel hol orientat practic catre nord, partea inferioara este lemn, apoi sticla, cam asa:



Iarna acolo poate sa ajunga temperaturile si aproape de inghet. Acolo am avut vreo 3-4 ani cactusi, habar nu am ce fel, dar au rezistat eroic. Apoi au fost udati, a venit inghetul si.... gata.

Plantele din poze- cele 2 dieffenbachia, phala si poinsetia au locurile lor consacrate din iarna trecuta, deci holul ar fi liber pentru teposi. Si daca ar fi ok sa-i tin peste iarna acolo- tare mi-as mai mari colectia.

Rog sfat! Multumesc :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:rofl: Parca ma vad acum un an! :rofl: Nu-ti face atatea griji, cred ca locul este f bun pentru iernarea cactusilor. E minunat ca au lumina destula, sper ca nu au umezeala in exces (asta nu place cactusilor!), apa nu o sa mai pui cam de la jumatatea lui octombrie pana in martie ....asa ca nu-ti mai face probleme si fi cu ochii pe rubrica de vanzari! :wink: :idea: :visator: :giggle: Incepe cu cei mai putin pretentiosi .........citeste prin forum ...... si unde ai nelamuriri intreaba!
 

Blitz

Active Member
Iti dai seama ca asta urmeaza sa fac.

Se pare ca m-am "intepat" cu un cactus si am luat microbul- dar sunt DEOSEBITI! :D :D :D

De acu incolo la oferte o sa intreb: poate dormi in hol??? Ca acolo ar fi muuuult loc :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
 
Sus