Iernarea cactusilor, sfaturi si experiente proprii

daisy111

Active Member
Cred ca cel mai bine ti puiutul in casa,dar nu langa sursa e caldura..si eu pe aimei i-am tinut la fel cand ii plantasem si erau f mici,abia in anul urmator i-am bagat la magazie.Poate gresesc :roll: ..asteptam alte opinii :wink:
 

rodica05

Member
In functie de specie ierneaza de la -15 la 10 grade. Puii insa trebuie protejati si e bine sa mai primeasca si cate un strop de apa.
 

iza1202

Member
Si eu am o mare dilema cu repausul asta, foarte multi sunt plini de boboci si nu ma indur sa reduc udatul. In plus, cum sa-i bag in casa ca acum din cauza soarelui in balconul pentru iernat unde iarna sunt 5-10 gr acum sunt peste 20 gr. Ciudata si vremea asta...
 

rodica05

Member
Iza, cu udatul, nu-ti fie frica, poti sa-l opresti - ei tot vor inflori, n-are legatura apa cu florile.
Cat despre mutatul lor in casa... eu as zice sa nu-i muti - lasa-i in continuare in balcon. Eu ii tin in permanenta in balcon (si vara si iarna). Doar puii am sa-i aduc in casa, ca-s mai sensibili.
 

iza1202

Member
Iti multumesc Rodica, ii mai las atunci afara si o sa fiu cu ochii be buletinul meteo. Si o sa ma chinui sa nu-i mai ud :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
gino a spus:
Pentru ca vine sezonul rece (de fapt a si venit), trebuie sa stim care sunt cele mai bune conditii de iernare pentru plantele noastre, evident, si in functie de ce avem la dispozitie.
-In principiu, indiferent de regiune, in acest moment cactusii si (facand exceptie cei hardy) ar trebui sa fie la interior si incepute pregatirile pentru iernare.
-Incepand de acum, cactusii nu se mai uda.
- Exceptie fac plantele care acum inca mai au flori, sau se pregatesc de inflorire . Aici incadrandu-se Zigocactus.
-Daca plantele au vegetat in perioada calda la exterior, odata cu aducerea lor la interior, au patruns si o multime de "animalute" nedorite, asa ca se impune o examinare atenta a plantelor pentru descoperirea eventualilor "invadatori", dar si pentru a constata starea de sanatate a plantelor. Este de preferat sa se faca o stropire preventiva cu substante insecticide si acaricide.
- Locul de iernare pentru cactusi, ideal ar trebui sa fie cat mai luminos, cu temperaturi adecvate de 7 -8 grade noaptea si maxim 12 - 15 ziua, cu umiditate in limite normale (aproximativ 60%) si sa aiba si o minima ventilatie a aerului.
In general acesti parametrii pot fi obtinuti cu usurinta numai intr-o sera bine pusa la punct din punct de vedere termic si utilata cu ventilatoare si aparatura de control pentru temperatura / umiditate.
Cum majoritatea dintre noi nu dispunem de astfel de instalatii, trebuie sa ne adaptam la conditiile pe care le avem si sa dam plantelor noastre conditii cat mai bune.
-Majoritatea cactusilor pot sa ierneze si in spatii cu lumina difuza, sau chiar la intuneric (desi nu este recomandat), cu conditia ca in spatiul respectiv temperatura sa fie optima, la fel si umiditatea, iar in momentul cand plantele sunt amplasate in spatiul respectiv, substratul din ghivece trebuie sa fie perfect uscat si plantele oprite din vegetatie de cel putin o saptamana.
-Sunt si cactusi cu pretentii mai ridicate fata de temperatura.
Amintesc aici : Melocactus, Myrtillocactus, Zigocactus, Peirekiopsis, care pentru iernare au nevoie de temperaturi usor mai ridicate de 15 grade, altfel plantele sunt in pericol sa moara.
-Pe toata perioada de iernare se impun controale vizuale cel putin o data pe luna, pentru depistarea eventualelor probleme care pot sa apara.
In mare c-am asa stau lucrurile.
Vom nuanta in functie de intrebari.
...Si sa speram ca va fi o iarna usoara, desi dupa cum a inceput, numai usoara nu pare a fi...
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
gino a spus:
Cred ca-i bine perntru Epiphyllum sa aiba o temperatura ceva mai ridicata ziua, poate chiar 18 - 20 de grade, iar noaptea nu mai scazuta de 15 grade. Planta este sensibila la temperaturi mai mici de 15 grade noaptea, pe perioada indelungata, si nici nu agreaza umiditate atmosferica in exces in aceasta perioada, chiar daca este o planta destul de rezistenta altfel.
Cu cat conditiile de iernare vor fi mai bune, cu atat va inflori mai abundent in primavara.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
ruxitzika a spus:
si ce facem daca nu le putem oferi conditii cu temperaturi atat de joase. in bloc sub 18 grade nu cred sa aiba cineva...din fericire pentru noi, desigur.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
gino a spus:
Da, si asta este o problema, probabil pentru majoritatea celor care stau la bloc si nici nu au un balcon inchis.
Pentru cine are balcon este mai simplu.
Cei care nu au un balcon, ar trebui sa gaseasca un loc la nivelul pardoselei, stiut fiind faptul ca jos este o temperatura cea mai scazuta decat in apropierea plafonului. Locul ar trebui sa fie opus caloriferului sau sursei de incalzire.
Chiar daca nu au suficienta lumina, plantele oricum sunt oprite din vegetatie. Eu am procedat de mai multe ori asa pe vremea cand nu aveam balcon, cu rezultate destul de bune. Adica plantele nu au avut de suferit si au trecut peste iarna fara probleme, fara sa intre in vegetatie din cauza temperaturii ceva mai ridicate decat ar fi fost optim.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
gino a spus:
Ar fi benefic pentru toti cei interesati daca cei / cele care aveti cactusi si suculente, sa scrieti din experienta proprie de iernare.
Nu ma lasati numai pe mine sa va raspund.... :D
 

sarselia

Active Member
Moderator
Am si eu cactusi si iarna stau cuminti in pivnita.
acolo e mai racoare doar ca au un geaam destul de nimic dar nu s-a plans nimeni din cauza aceasta.
culmea e ca vara infloresc de numa' si peste iarna nu am pierdut niciunul.
iarna trecuta de ex nu i-am udat deloc aproape ca ba am uitat ba imi era greu fiind insarcinata.

:)
 

andre

Member
In sfarsit ieri am dus si eu cactusii la locul de iernare. La mine in casa e cald, nu am un loc rece in care sa-i tin, asa ca ii duc la mama mea pe balcon. Sper ca la anul sa le fac un loc acasa ca sa nu ma mai trambalez cu ei.
Este inchis cu un singur rand de geamuri, usa de la camera este deschisa tot timpul, dar casa este neincalzita, mama nelocuind acolo. Si anul trecut i-am tinut tot acolo, au stat foarte bine, nu mi-au murit decat doi cactusi, s-au uscat si nici acum nu inteleg din ce motive.
Trebuie sa mai duc si Asclepiadele, care vor sta pe o masa ca sa aiba cat mai multa lumina. Cactusii vor sta in ladite de plastic, unii peste altii, dar o sa aiba o geana de lumina.
Astea au fost pregatirile, iar dupa ce ii voi aranja, voi reveni cu alte poze, inclusiv cu ale celor care vor mai inflori, ca mai erau ceva boboci.
http://shaman.sunphoto.ro/cactusi_la_iernat_2009_-_2010
 

dr Cactus

Member
Ai mei ierneaza in sera de polietilena la care adaug 2 straturi interioare de folie, cu aer intre ele si polistiren pe laterale. Ajunge soarele la ei, au 10-20 grade in zile senine si 5-9 grade noaptea. Le place.Incalzire cu centrala pe gaz metan si in caz de urgenta suflanta pe motorina si radiatoare electrice.Ventilatoare merg nonstop ca sa miste aerul si sa uniformizeze temperatura Ideal ar fi sa am 2 compartimente distincte, unul cu temperaturi nocturne de -5.....+5 grade si altul cu noaptea 10-15 grade.
 

andre

Member
Ma batea si pe mine gandul la o sera pe garaj, in locul in care vara sunt pusi cactusii, ca sa ramana pe loc si sa nu-i mai mut. As fi facut acoperisul din polietilena, iar lateralele din doua straturi de folie. Puteam sa duc un calorifer racordat la cel din garaj.
Vara as fi desfiintat-o ca sa am soare plin pe ei.
Dar imi trebuie probabil autorizatie, ca este chiar la strada si este o cheltuiala prea mare pentru o constructie sezoniera si poate ca nici nu as fi avut rezultatele pe care le asteptam.
 

sorina

Active Member
in pivnita mea unde ierneaza multe plante au inflorit acumin Dec . Stapelia Grandiflorum si Epy rosu este plin de boboci si flori in toata regula desii nu i-am mai udat de vreo 2 luni .

iata dovada
 

Magdolna

New Member
gino a spus:
Da, si asta este o problema, probabil pentru majoritatea celor care stau la bloc si nici nu au un balcon inchis.
Salut !

Incerc sa va dau o solutie si pentru acest caz cand nu este un balcon inchis sau uscatoria pe unde se mai pot tine plantele la temperatura de 10-14 grade.Solutia exista depinde de sacrificiul fiecarui colectionar.Se alege o fereastra (sa nu fie de termopan) mai mare ,fara calorifer cu cat mai multa lumina in spatele caruia se face un raft etajat din lemn adanc de 20-30 cm si inalt cat geamul.Raftul se imbraca in folie transparenta cu acces din interior de unde putem supraveghea plantele.In interiorul miniserei vom avea o temperatura mult mai mica decat in camera.


Melchior
 

dana_rusu

Member
Eu cand mi-am construit casa am acut holul special pt flori este frigut ,noapte au un resou cu care se impaca ei bine.
 
Sus