Iedera ofilita

AnaT

New Member
Buna ziua!

As avea nevoie de niste sfaturi in legatura cu iedera din curte care subit a inceput sa se ofileasca, intr-o luna i s-au uscat toate frunzele complet. Mentionez ca este plantata acum 4 ani, la o distanta de 1 metru jumate de alta iedera. Ambele s-au dezvoltat extraordinar in acesti ani ( ramurile s-au si intrepatruns). Acum aproximativ o luna frunzele au inceput sa i se pleosteasca, ajungand uscate complet. Cea plantata langa este intacta, la fel de verde si frumoasa. Nu inteleg ce i s-ar fi putut intampla. In cazul in care mai exista un topic despre iedera, imi cer scuze pt crearea unui topic nou, va rog sa ma indrumati catre acela.
 

crysty

Active Member
Buna ziua, o planta nu are cum sa i se ofileasca frunzele asa de repede daca sa zicem ca ar fi fost vorba de invazie/colonie de insecte . Cat o fi fost plina de paduchi sau purici, tot se chinuie planta, ii ingalbeneste cate o frunza, incep sa cada cate una, s-ar fi vazut ca planta sufera .
Cand frunzele se ofilesc de verzi repede nu exista decat asftel de motive :

1.Radacinile au fost roase ori de soarece de camp ori de cartita care si-a facut galerii si planta era pe traseul ei.
2. Aveti curte comuna cu alti vecini si cineva s-a razbunat pe planta, de la o disputa, si i-a turnat ceva la radacina (nu stiu, apa cu dero, otet, bere, etc) ca sa faca rau.
3. Ati folosit chimicale cum ar fi pesticide sau ingrasaminte si ati abuzat de concentratie, sau ati dat cu erbicid in zona si ati atins planta(plantele) respectiva.
4. Aveti animal de curte care si-a facut prostul obicei sa urineze doar la planta respectiva. Sau a ros baza tulpinii... Zilele trecute cineva mi-a spus ca a pierdut o tufa de coacaz deoarece avea un iepure dragalas in curte si i-a ros tulpinile... :D , i-am recomandat sa il faca rasol dar a spus ca iepurele e febletea fetei si a sotiei. :D
5.Larvele mari de carabusul de mai (viermi mari in pamant) rod radacinile la plante. Ei se pot instala (oua depuse de carabus) acolo unde terenul nu este sapat deloc.

Nu are cum sa fie de la soare, iedera e dracul gol , nu poti pierde planta asa de usor ,nu e o planta sensibila, si soarele si seceta nu are cum sa o distruga mai ales asa de repede cum spuneti ca s-a ofilit suspect de repede. E o planta foarte rezistenta la conditiile meteo din tara de la noi.
Luati o stropitoare sau un bidon cu pompa si stropiti frunzele ofilite cu apa si vedeti daca da semne de usoara revenire. Daca da atunci luati daca credeti ca se merita si va permiteti, o sticla de Amalgerol de la fitofarmacie (costa 12 lei pentru 100 ml) , si puneti la un litru de apa 3 ml de amalgerol si stropiti plantele care sufera si chiar si pe cele sanatoase ca nu le face rau. La plantele care sufera trageti un pic de pamant sa faceti ca un musuroi la baza tulpinii si stropiti cu solutie de amalgerol si pamantul.
Ar mai fi o metoda de incercat si anume cu Radistim tot de la fitofarmacie, sa puneti in apa de udat si sa udati planta care sufera, la baza tulpinii tot asa cu un mic musuroi facut, cu solutia facuta ca poate ajuta sa emita planta radacini noi.
Zgariati cu unghia tulpina si vedeti daca mai e verde sub coaja atunci poate are sanse sa isi revina. Daca cu timpul se usuca si tulpina atunci va luati adio de la ea si o inlocuiti cu altceva in toamna cum ar fi o tufa de coacaz sau de trandafiri (eu prefer sa fiu mai practic), chiar daca de exemplu trandafirii fac fainare pe frunze si trebuiesc stropiti cu Thiovit.
 
Ultima editare:

AnaT

New Member
Va multumesc f mult pentru raspunsul prompt. Sincer initial si eu ma gandisem la vecina, ca s-a plans de cateva ori ca iedera ii face ei umbra in partea ei de curte. Din tot ce mi-ati scris, singurele 2 motive care ar putea fi sunt ori vecina ori cainele. Uitasem complet de el si intradevar de cate ori intra in curte, doar acolo face pipi, dar asta se intampla o data pe zi pt ca el locuieste in casa de fel.
O sa testez azi tulpina cum ati spus, sper sa fie verde si o sa cumpar o sticla de Amalgerol.

Va atasez si doua poze cu ea, intr-una se vad ambele iedere si cum se intrepatrund, cea sanatoasa nu da niciun semn de imbolnavire.4a35f6f4-d755-4560-820b-1a41536a6324.jpg7b49eaf6-8f1a-4d16-ae09-f4ba39c975ba.jpg
 

crysty

Active Member
Din poze se vede ca toata planta s-a uscat in mod uniform ,semn ca a suferit un soc la radacina, ori radacinile au fost roase de ceva ori au fost supuse la substante chimice ori din cauza urinei de la caine.
Uitasem sa mentionez ca ar mai putea fi o cauza , de la coropisnita care poata sa roada radacinile la plante.
Nu puteti acuza vecina pana nu ati prins-o in fapt pentru ca mai rau va faceti in relatia cu vecinii si nu puteti certa cainele ca tot nu pricepe, nu cunoaste limba romana :D .
Planta se mai poate usca toata si daca a fost stropita cu erbicid, este de ajuns un erbicid universal sistemic cu care daca stropesti buruienile cu el pe frunze , fara sa tai buruienile sau plantele, erbicidul patrunde prin frunze, circula cu toata seva plantei si ajunge pana la radacina si asa distruge toata planta complet in decurs de vreo 4-5 zile depinde de marimea ei si posibil ca uscarea sa inceapa de la varf si probabil sa gasiti inca coaja verde la baza daca zgariati cu unghia . Daca a fost stropita o planta cu erbicid atunci nu o mai poate invia nici mama Amalgerolului. Dar nu puteti sa va dati seama daca e de la caine sau de la erbicid decat cu analiza de laborator a unei frunze sau mostre de tulpina. Poate nu e de vina nici cainele , nici vecina, ar putea fi de vina chiar si o mica coropisnita daca s-a pus pe ambitie sa roada toata radacina cat e de groasa desi e cam greu de crezut sa fie posibil. Daca nu ati luat inca Amalgerol, mai asteptati o zi sau 2 sa vedeti ca daca sub coaja planta mai era verde sa nu se usuce intre timp si sa dati bani pe Amalgerol degeaba ..dar nu veti cumpara degeaba ca puteti stropi orice planta cu astfel de solutie, le face bine, indiferent ca e planta de interior sau exterior mai ales pe canicula, este si anti-stres pentru plante, o sa va confirme si cei de la fitofarmacie.
Dar si erbicidul e greu de crezut sa fi folosit cineva pentru ca daca ar fi stropit frunzele , fara sa vrei atingi si a 2a planta si s-ar fi uscat si aia , asa ca mai degraba ramane motivul turnarii la radacina de substanta chimica , ori urina de caine ori radacinile au fost roase de ceva in pamant. Verificati cu atentie frunzele uscate asa cum sunt, daca nu au avut insecte (puncte de intepaturi ingalbenite mici si multe) sau panze de paianjen pe codita la frunze (acarieni), daca nu au fost roase de vreo omida ca sa fiti sigura ca nu a fost atac de insecte. Daca planta a avut atac de insecte atunci se poate recupera cu amalgerol si cand temperaturile mai scad ea va inmuguri iarasi.
Vecina/vecinii
In legatura cu vecinii/vecina, stiti ca e o vorba, tineti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape, asa ca incercati sa vorbiti si sa va imprieteneti mai mult , ca altfel veti avea zile fripte si stres tot restul vietii cat veti locui acolo. Si sa incercati sa ii explicati daca trebuie, ca chiar daca scoateti iedera uscata, gard tot trebuie pus ca sa delimiteze intimitatea omului si pana la urma gardul tot va face umbra si el. Faceti economii si va puneti gard inalt din tabla zincata cutata si nu are ce sa mai zica.
Anul trecut am fost la cineva sa il ajut sa curete masiv iedera deoarece nu avea gard despartitor cu vecinul, dar casa vecinului (peretele casei vecinului) juca rol de gard si iedera care o avea pe o plasa in curte langa casa vecinului la o distanta de vreo 50cm, incepuse sa se intinda pe peretii casei vecinului si vecinul a cerut ca sa nu mai vada iedera pe peretii lui de la casa asa ca chiar daca puneti gard de tabla, sa zicem, si o plasa/grilaj mai in fata gardului la interior, iedera posibil tot o sa se urce pe gard asa ca va ganditi bine ce solutie gasiti , dupa cum vad sunt multe plangeri intre vecini ca iedera deranjeaza pe celalalt . Daca puneti gard despartitor nu are ce sa zica nimeni nici macar la politie, chiar daca face umbra gardul.
Cainele
Exista pe la Dedeman (sau pe internet) repelente pentru animale de casa (caini, pisici) si daca sunt sub forma praf atunci presarati prin locul unde urineaza cainele . Nu am avut ocazia sa vad cat sunt de bune sau cum se procedeaza cu ele asa ca va trebui sa mai intrebati sau sa cumparati si sa testati, eventual cititi instructiunile de pe cutie inainte sa puneti produsul in cos.
Persoana la care am fost sa curatam iedera care incepuse a creste pe peretii vecinului avea si caine , il tinea in spatele casei intr-un tarc special amenajat dar ii mai dadea drumul sa zburde prin curtea din fata casei unde era gazon semanat si nu urina neaparat la iedera ci pe unde apuca inclusiv ca se rahatea peste tot prin gazon iar gazonul era terminat avea goluri multe si am vazut ca erau si 2 gauri sapate de caine, nu se putea spune ca are gazon in curte ca omu'.
Eu mereu recomand la persoanele care ma intreaba de idei de amenajat gradina sa nu aiba animale de curte daca vor o gradina frumoasa si sanatoasa inclusiv faptul ca scapa de miros. Nu se poate avea si animal de curte si o gradina de invidiat in acelasi timp, dar fiecare face cum doreste pe mosia lui. Cainele face cele mai mari pagube fiindca e cel mai mare animal de curte . Nu o sa spun sa scapati de el ca sigur v-ati atasat de el si e ca si un copil dar sa incercati sa il tineti mai des intr-un tarc al lui.
Acum 2 ani o doamna m-a intrebat de niste sugestii ca sa amenajeze gradina si avea un amstaff mare de culoare maro (caine periculos de lupta) intr-un tarc si inainte sa ii spun cam ce sa planteze si cum sa isi faca alee i-am spus sa nu se incante sa dea drumul la caine in curte pentru ca va investi bani degeaba in gradina, ca o sa ii strice plantele , mai ales gazonul prospat semanat si daca vrea sa aiba siguranta ca nu umbla hotii noaptea sa isi cumpere senzori si alarme .
 
Ultima editare:

AnaT

New Member
Va multumesc cu intarziere pt sfaturile suplimentare. Din tot ce mi-ati scris si analizand planta, raman cele doua variante: vecina sau cainele. Avand in vedere ca asa cum ati spus, pe vecina nu o pot trage la raspundere pt ca nu am prins-o, ramane sa incerc doar sa salvez planta. Testand tulpina, am vazut ca nu e uscata, am folosit substanta data de dvs si acum asteptam. Ce o fi, o fi.

Si daca cumva a fost vecina, ma enervez pt ca am pus suflet in cresterea acelor plante pt intimitatea noastra si pt a avea verde in jur, dar la fel de bine daca nu isi revine planta, o sa o dau jos si imi pun un gard inalt ca sa o linistesc definitiv.

Cainele nu mai are acces in curte de cand am citit postarea dvs, oricum el de fel traia in casa cu noi si la plimbare iesea in afara curtii dar cand stateam toti afara, statea si el cu noi si intradevar isi facuse un obicei sa cam faca pipi fix acolo.
 

crysty

Active Member
Cu placere. Daca se ajunge la ridicat de gard sa va verificati actele/masuratorile proprietatii si firma sau meseriasii care il ridica sa masoare de 2 ori ca sa nu va gaseasca vecina motiv de plangere la politie. Sa nu ii rupeti din teren nici macar 1 cm si daca trebuie baza zidita de sustinere a stalpilor si a tablei pe lungime mai bine intrati cu braul de zid in interiorul terenului dumneavoastra ca sa nu aiba motiv de plangere. Romanul este dusmanos din fire si nu da pace vecinului si poate sa si inventeze si extra motive daca are deja macar unul , ba se apuca sa faca plangere ca furati din curentul electric de la stalp, ba ca a intrat cainele sau pisica la el pe teritoriu si i-a stricat rosiile , ba ca a ajuns apa de la irigat gazonul si se aduna la el in curte, etc. Cele mai bune exemple de vecini dusmanosi si invidiosi sunt in emisiunea "D'ale lu' Mitica" de pe TVR2. Atat timp cat aveti dreptul legal sa va ridicati gard si atat timp cat gardul respecta masuratoarea terenului atunci nu are ce sa va spuna nimeni nici la politie. Daca intreaba de ce vreti sa ridicati gard ii spuneti ca mai dati drumul la caine in curte sau ca urmeaza sa va luati un iepure de curte sau o pisica de rasa si ca sa nu o pierdeti prin vecini sau sa nu se duca sa isi faca nevoile in fata casei ei, sau ca vreti sa reamenajati gradina sa puneti gazon in toamna si sa puneti o masa cu scaune de gradina pentru musafiri ,zic si eu.
Poate se recupereaza iedera asa cum sperati, si daca cainele nu se mai urineaza acolo e si mai bine , daca trebuie sa udati planta la radacina atunci va recomand sa puneti cativa mililitri de amalgerol si intr-o galeata cu apa, de exemplu la o galeata de apa de 10 litri puneti 15-20 ml de amalgerol. Aceasta este solutie foarte diluata si nu are ce rau sa faca , concentratia normala sigura ar fi de 3-5 ml la 1 litru de apa dar mai bine mai diluat. Doar o singura data puneti si in apa de udat. Amalgerolul ajuta si solul intr-o oarecare masura, stropitul si pe sol fiind recomandat chiar de dl. ing. Horea Ghibu specialist in protectia plantelor de la Ce vor Plantele de pe AgroTV sau puteti intreba si la fitofarmacie daca puteti pune o data si in apa de udat.
Pomii care au suferit un soc si li s-au uscat frunzele de la atac de insecte se recupereaza doar dupa ce la cad frunzele ingalbenite asa ca e posibil si la iedera sa vedeti un semn de recuperare adica muguri noi, mai in toamna cand se mai racoreste afara si cand a pierdut si ultima frunza verde, plus ca pentru stimularea inmugurii recomand sa taiati varful la cateva vitze de iedera . Am avut si eu iedera am crescut butasi in ghivcece si am vandut-o si stiu ca iedera inmugureste si lastareste greu, sa aveti rabdare ca daca e sa isi revina vor apare si semnele , probabil in 2 luni. Daca planta nu da semne ca isi revine atunci va faceti gard pana nu vin ploile in noiembrie sau de la anul, cand doriti.
 
Ultima editare:

AnaT

New Member
Buna ziua! Revin cu o intrebare, citind ce mi-ati recomandat, ca sa nu fac vreo prostie, am inteles bine sa tai iedera aproape de baza ei (tulpina)? absolut toate ramificatiile ei si frunzele sunt complet uscate. NU stiu daca sa o mai las asa sau sa o tund. O sa astept pana in primavara anului viitor sa vad daca isi revine si daca nu, de abia atunci o sa trecem la ideea de gard.
 

crysty

Active Member
Buna ziua! Revin cu o intrebare, citind ce mi-ati recomandat, ca sa nu fac vreo prostie, am inteles bine sa tai iedera aproape de baza ei (tulpina)? absolut toate ramificatiile ei si frunzele sunt complet uscate. NU stiu daca sa o mai las asa sau sa o tund. O sa astept pana in primavara anului viitor sa vad daca isi revine si daca nu, de abia atunci o sa trecem la ideea de gard.
Buna seara, pai daca este uscata si nu mai scoate muguri noi pana la primavara atunci o taiati de la nivelul solului ca sa nu va impiedicati de ciot cand umblati prin zona .
Deci daca spuneti ca crengile de sus sunt uscate atunci parerea mea este sa o taiati de tot de la sol in primavara.
Acum s-a terminat cu caldurile mari si plantele incep sa vegeteze normal cat timp este placut afara, adica probabil pana pe la 1 noiembrie cand o sa apara riscul de bruma , dar pana pe la 1 noiembrie ar trebui sa vedeti daca iedera isi revine cu muguri noi pe tulp;ina groasa .
Daca nu isi mai revine atunci o retezati de la sol (eventual cand faceti gard la primavara rugati un muncitor sa o taie cu un fierastrau) , nu lasati cioate sa se impidice cineva de ele.
Daca totusi nu vreti gard si vreti iedera iarasi, puteti taia niste lastari de la iedera buna care o mai aveti pe plasa, cam prin februarie si ii tineti in borcan sau pet de plastic decupat, la interior, cu apa si in 1-2-3 luni ar trebui sa dea radacini daca le schimbati apa . Lastarii taiati sa fie semilemnificati si sa aiba frunzele curatate de la jumate in jos ca sa nu stea cu ele in apa si sa putrezeasca frunzele sa nu contamineze apa cu bacterii. E foarte important ca apa in care se pun la prins butasi sa fie cat mai sterila de bacterii deci sa nu uitati de ea si sa gasiti frunze cazute putrezite in apa. Eu as recomanda vreo 2-3 picaturi de Radistim solutie puse cu o pipeta sau cu o seringa in apa noua din borcan de cate ori este schimbata apa. Trebuie mai multi lastari taiati si pusi la inradacinat pentru ca nu toti vor scoate radacini.
Sau gasiti la Dedeman butasi de iedera de cumparat dar pretul depinde de marime si de sezon si de soi, ar putea sa fie 4 fire in ghiveci si sa coste cam 21 de lei.
 

avas76

New Member
Buna ziua.
Multumim pentru postari, sunt de un real ajutor.
Cunostintele dvs. impartasite aici sunt de 10 ori mai utile decat un curs intensiv.
Fiind la prima experienta, am la randul meu oserie de intrebari ...
.... doresc sa "imbrac" gardul in iedera. Gardul este facut din tabla ondulata de 2m inaltime, continuat cu o construtie de lemn pana la inaltimea totala de aproximativ 4-5 metri, orientat 170* Sud , deci cam toata ziua insorit.
Ce specie imi recomandati ? Ma intereseaza sa aiba un ritm de crestere cat mai rapid, o densitate cat mai mare si bineteles un aspect cat mai frumos pe tot parcursul anului. Ca si aspect m-as orienta catre Iedera Japoneza sau Canadiana.
Iedera creste viguroasa pe acest gard de tabla sau este necesar sa vin cu un adaos ? Ideea mea este sa creez un gard viu, dens peste acest gard care arata foarte urat.
La ce distanta una de alta trebuiesc sadite plantele ?
Va multumesc anitcipat pentru ajutor .
 
Ultima editare:
Sus