Identificari plante suculente

Richelieu

Well-Known Member
Cu placere. N-am planta dar vreau sa achizitionez cand gasesc. Ii trebuie foarte multa lumina si putina apa, mai ales in perioada rece.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Știți câte ceva despre planta asta? Apelez la cunoștințele dvs. enciclopedice.
nu am crescut asa ceva asa ca nu am ce ponturi da dar am apelat la fratele mai mare Google si am aflat ca este o specie de suculenta nu prea populara printre crescatorii de plante deoarece stapellia se incadreaza si in categoria plantelor cu floarea care miroase a imputit/carne stricata/mortaciune .
Asa ca daca iti vine miros urat nu e de la canalizare si nici nu trebuie sa iti faci griji ca vreo vecina batranica nu a mai fost vazuta de cateva zile .:-D
Unii spun pe internet ca atrage si mustele de hoituri asa ca vara daca e inflorita, sa nu lasi carne/friptura descoperita pe masa si cu geamul deschis ca sa nu te trezesti cu oua de la muste pe carne.
Poate nu e cazul si pentru varietatea asta sa miroasa asa sau asa de tare la floare dar principalul e ca ingrijirea atunci trebuie facuta ca la suculente/cactusi.
Aici este un clip care o sa te dea pe spate cum se inmulteste simplu si usor (e alta varietate dar sunt aceleasi reguli) , fara sa fie udata deloc :D pentru vanzare. (conteaza mediul foarte mult si ca e lasata afara nu este in apartament ).
Le taie, le lasa la uscat o saptamana , le pune in pamant uscat si lasa ghiveciul fara sa il ude, in sera timp de 1 saptamana.
Daca te uiti cu incetinitorul la clip pe la inceput, mai exact in primul minut la 00:47 cand intinde mana sa ia ghiveciul cu floare, o sa vezi ca sunt muste chiar pe floare.
Aici gasesti varietati de stapellia https://ro.pinterest.com/jenniiwren37/stapellia/?lp=true
Aici se pot afla niste ponturi de crestere https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/cacti-succulents/starfish-flower/growing-starfish-flowers.htm si anume ca trebuie sa aiba pamantul umezit ,nu aproape uscat ca la cactusi si ca se poate inmulti prin butasi chiar si in turba uda nu neaparat in pamant uscat asa cum este clipul youtube. Fiecare gradinar inmulteste in felul lui si cum stie ca i-a mers sau e dator sa incerce diferite metode pana aflacare functioneaza in acele conditii de mediu .
Daca nu le ai cu engleza atunci foloseti optiunea de traducere de la google ori cu dreapta click.
Multe multumiri lui Richelieu pentru identificare ,altfel nu aveam ocazia sa mai invat ceva nou :hug:
Stiam ca exista o floare parazita de 1 metru diametru maxim, fara frunze si fara tulpina,

care miroase a cadavru dar credeam ca este singura in regnul vegetal :D.
 
Ultima editare:
293A28C2-85C8-4509-AB78-8456C0CCF341.png 351B3333-32FE-4D30-9A4F-BEC4B5B48F44.jpeg Am facut rost de un puiut suculent si de alti cativa de la o prietena care voia pur si simplu sa scape de ei. Imaginati-va cat de rau mi-a parut mie :tavalit:.
V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati ajuta sa-i identific aceste plante superbe pe care l-am plantat provizoriu in vase, pentru ca nu le-am gasit pe net.
 

crysty

Active Member
Vezi atașament 8320 Vezi atașament 8319 Am facut rost de un puiut suculent si de alti cativa de la o prietena care voia pur si simplu sa scape de ei. Imaginati-va cat de rau mi-a parut mie :tavalit:.
V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati ajuta sa-i identific aceste plante superbe pe care l-am plantat provizoriu in vase, pentru ca nu le-am gasit pe net.
Poza unde sunt mai multe in vas este o specie de Sempervivum , nu stiu exact ce varietate dar oricum e una comuna , des intalnita care se gaseste prin comert.
Daca vreti sa stiti exact ce varietate este aceasta suculenta trebuie sa cautati cataloage (online sau nu) de la universitati horticole . Dar chiar si asa va puteti pacali pentru ca sunt multe varietati care seamana foarte mult intre ele. Cautati pe Google cuvantul Sempervivum si o sa gasiti sute, mii de rezultate. Sau mai puteti afla exact ce specie este prin metoda investigatiei "Sherlock Holmes" :-D adica daca se considera ca fosta proprietara a plantei a cumparat planta de la magazin, faceti o vizita la acel magazin din zona dansei , magazin care vinde si asa ceva si puteti afla denumirea ei ca varietate la raft. Dar si aici va puteti pacali pentru ca am observat o tendinta ascunsa a comerciantilor (online sau nu) de plante sa le inventeze nume de varietate ca fiind ceva nou si sa isi faca vanzare . Sau poate doar nu stiu si le incurca si de asta le pun nume de varietati diferite pe siteurile de vanzare sau la raft . Oricum ar fi, este o suculenta Sempervivum.
De exemplu puteti gasi aici o categorisire a sempervivum , cred ca e doar o parte din zecile de varietati https://worldofsucculents.com/page/3/?genera=sempervivum si inclusiv o catalogare a suculentelor.
Cealalta planta separata singura in vas tot o suculenta este dar nu stiu ce nume are. Poate va ajuta altcineva cu un raspuns si daca intre timp vad planta pe internet va anunt. Oricum un punct de plecare e cert , ca e suculenta si asta.

Sempervivum inseamna vesnic in viata adica se spune ca planta cand face o tija lunga cu floare in varf, dupa inflorire va muri dar ea intre timp va face pui de asta i se spune vesnic in viata.
Am acasa si eu sempervivum vreo 10 plantute , vareitate asemanatoare cu frunze tari, dar probabil din cauza lipsei luminii indeajuns au facut tija lunga de vreo 5 cm si ma astept sa moara ca vad ca nu au dat pui. Daca vine caldura mai repede or sa isi revina, daca nu, asta e , am mai pierdut cate un sempervivum nu e prima oara.

Acel Sempervivum unde aveti mai multe plante e o varietate cu frunzele tari, astfet de varietati sunt cele mai rezistente. Exista varietati de sempervivum cu frunzele moi care au in varf impresia de panza de paianjen, o sa le vedeti in linkul catalogului care vi l-am dat ceva asemanator din genul Sempervivum arachnoideum , asta sunt cele mai sensibile la umezeala si la lipsa de aer proaspat si mor repede chiar in cateva zile. Am patit-o cu varietate de arachnoideum si nu imi mai trebuie varietatea assta decat poate vara atat.
Depinde si de conditiile de crestere pe care le poate oferi cineva.
 
Ultima editare:
Mulțumesc pentru răspuns.
Da, așa este, sempervivum sunt foarte ușor de confundat (unele chiar îmi par a fi la fel). Am și eu câteva soiuri pe care le țin intr-o sera neincalzita și arată ca și cum le-ar plăcea frigul. Cele cu frunze tari nu sunt rezistente la frig/îngheț?
 

crysty

Active Member
Mulțumesc pentru răspuns.
Da, așa este, sempervivum sunt foarte ușor de confundat (unele chiar îmi par a fi la fel). Am și eu câteva soiuri pe care le țin intr-o sera neincalzita și arată ca și cum le-ar plăcea frigul. Cele cu frunze tari nu sunt rezistente la frig/îngheț?
Cu placere, in mare parte nu prea v-am ajutat cu raspunsul daca vroiati sa stiti numele exact al varietatii pe care le ai.
Am observat asemanari de planta dar numele mic al varietatii schimbat si la craite pe internet asa ca nu e numai sempervivumul botezat. Si nu e vorba doar de sempervivum sau craite, mai toate plantele care sunt la vanzare ,ca sa nu mai spun si de trandafiri . Motivele le-am enumerat si mai sus si anume plus inca vreunul :
1. Comerciantii ar putea sa le schimbe numele mic doar ca sa incante clientii care vor crede ca e vorba de o varietate noua si se vor incanta sa cumpere. (deci cu intentie) . Traim vremuri cu publicitate agresiva si minciuni de marketing care cresc vanzarile (nu vreau sa ma gandesc ce va fi peste 100 de ani :D in ritmul asta) . Nu spun ca toti comerciantii inventeaza nume de varietati de plante dar cred ca sunt destui in lume.
Nici in internet nu mai ai incredere deplina ca afli ce trebuie, daca de exemplu ne intereseaza o varietate de la o planta care are 20000 de varietati in mod natural atunci probabil inca 2000 or sa se mai inventeze pe internet sau la raft sau doar din faptul ca au fost doar polenizate incrucisat 2 specii care poate nici macar nu se stie numele adevarat al lor si probabilitatea ca sa dai peste un nume inventat e cu atat mai mare cu cat sunt mai multe varietati naturale in regatul plantelor.
Morala : Botanica nu e o stiinta exacta ca matematica . Aici 2+2 = approximativ 10 cand vine vorba de comert :tavalit:

2. Comerciantii probabil amatori , cu un site de vanzari, sa greseasca numele fara intentie fiindca au vazut si ei pe internet diverse denumiri dat fiind faptul ca ei ar fi putut cumpara in cantitate mare o planta de la o sera doar etichetata cu "succulente mix" . Supermarketurile folosesc denumiri de astea "la kilogram" pentru pui de plante si anume succulente mix, cactusi mix sau plante mix sau plante de rocarie, si atunci resellerul daca ia de acolo trebuie sa isi caute singur denumirea plantei pe internet .

3. Posibil chiar sa fie vorba o varietate noua modificata genetic si atunci numele folosit pe internet sa fie real dar cum am spus, raspunsul cert il puteti afla doar de la profesionisti (universitati horticole, gradini botanice, cataloage online de comunitati cu pasionati doar de o anumita planta, etc) si chiar si asa unii vor cere sa faca teste de laborator la planta pentru identificare.
Cunosteam pe cineva, un inginer, care din fericire ajunsese sa lucreze la muzeul de stiintele naturii de la mine din oras si din discutie pe strada l-am intrebat daca pot veni la muzeu la sere la angajati ca sa imi recunoasca o specie de planta, nu i-am spus de care, doar ca parere si mi-a spus ca da se poate doar ca nu am mai fost eu (planta murise intre timp, si cred ca vroiam sa stiu de busuiocul african blue care e cred cea mai rara specie de busuioc, foarte sensibil la variatii de temperatura care e si perena si se inmulteste doar prin butasi ca nu face seminte) dar cred ca acolo in serele muzeului sunt profesionisti care pot recunoaste o varietate din ochi dar cred ca nici ei nu mai pot tine pasul cu noii hibrizi de plante care pot apare pe an. De aici ideea ca ce bine era acu vreo 20-30-40 de ani, aflai cu siguranta ce varietate cresti ca erau mai putine si cursa hibrizilor in laboratoare inca nu era pornita :-D

Sempervivum rezista bine chiar si pe la +5 grade dar nu rezista la inghet. Sunt foarte putine plante care rezista la inghet sa inghete si sa isi revina cum ar fi, nu stiu exact acum, salata ,varza si care or mai fi, ele au fost obiectul studiului NASA pentru agricultura in sere in spatiul cosmic pentru domurile viitorului, statii orbitale, etc. Coniferele rezista si ele la inghet pentru ca au putina apa si mai mult ulei in frunze. Lavanda la fel rezista sub 0, exista specii care rezista si la -33 grade dar si asta are mai mult ulei si mai putina apa in frunze. Aici m-am referit la plantele/pomii care nu au lepadat frunzele din toamna.
Am avut un sempervivum afara si a prins-o primul inghet si frunzele erau stravezii adica era terminata. Poate or fi varietati care rezista dar ce am eu nu a rezistat.
Plantele mai arata ca le merge bine in alt mediu deoarece e vorba si de aer proaspat circulat nu ca in casa unde se deschide geamul mai rar iarna sau mai ales daca se fumeaza in camera.
 
Ultima editare:
Este bine sa aflu ca nu chiar toate rezista la inghet; chiar aveam de gand sa le scot afara. E adevarat ca la mine aici rar da inghetul, dar nici nu vreau sa ma risc sau, mai bine zis, sa le sacrific. Imi plac tare mult!
Saptamana trecuta cand am fost la un centru de gradinarit, am observat ca aveau diferite sempervivums si sedums afara, insa erau protejate de un acoperis din pexiglas, probabil sa le protejeze de inghet si mai ales de ploile dese de aici.
 

gomez99

Well-Known Member
am primit azi un ceva pe post de sempervivum. are niste frunze neobisnuit de subtiri. am cautat eu pe net, da n-am reusit sa dau de ceva asemanator. poate cineva sa imi spuna cum il cheama?
20190423_202307.jpg
 

crysty

Active Member
am primit azi un ceva pe post de sempervivum. are niste frunze neobisnuit de subtiri. am cautat eu pe net, da n-am reusit sa dau de ceva asemanator. poate cineva sa imi spuna cum il cheama?
Vezi atașament 8552
a cauta ce varietate este un sempervivum e ca si cum ai avea o piatra si vrei sa afli de la ce munte provine. Chiar mai rau , pentru ca la munti nu li se schimba denumirea dupa bunul plac al fiecaruia. Si anume ca cred ca ai observat deja la unele plante si anume varietati asemanatoare 100% ca au diverse nume pe internet . Cred ca unii comerciantii le mai si inventeaza nume diferite ca sa creada lumea ca este vorba de o varietate noua si sa cumpere.
Chiar eu am gasit un comentariu acu' vreo 2 zile in urma despre o varietate la o planta, cineva spunea ca nu are varietatea aia si simte nevoia sa o cumpere.
Doar un test genetic la un institut si cu un catalog in fata, ar putea cineva sa spuna daca o varietate este unica din punct de vedere genetic si nu e una si aceeasi cu alta varietate botezata dupa bunul plac de unii doar pentru a face bani. Cred ca ai prins ideea ce vreau sa zic .
Planta din poza cred ca se incadreaza la red sempervivum dar nefiind expusa mult timp la soare nu s-a facut destul de rosie.
Am dat cautare pe google la red sempervivum https://www.google.com/search?rlz=1C1CHWL_enRO773RO773&q=red+sempervivum&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjMwefh1OnhAhVR46QKHWf-CAcQsAR6BAgHEAE&biw=1366&bih=654#imgrc=_XvDhNRTqN1DcM: , am observat ca aceasta sempervivum care o ai in poza este cu frunzele mai lanceolate . Constat ca acest tip de sempervivum este si la Hens & Chicks dar si la Red Ace.
Daca o sa cauti hens & chicks o sa afli ca arata si atlfel planta si anume ca lumea le boteaza sau le schimba numele doar ca sa isi faca vanzare.

Hens & Chicks


Red Ace


E foarte posibil ca planta ta sa fie una din cele 2 doar ca nu a avut parte de soare mai mult si nici de mai mult ingrasamant ca sa faca frunzele mai mari. Dar in mare tipul lanceolat , frunze lungi se aseamana mult.
Imi pare rau ca nu pot sa te ajut sa iti spun specia/varietatea la sigur.
Cum am spus si unei doamne din Austria parca, aici pe forum, cel mai bine este sa mergi pe urmele plantei, sa afli din ce florarie sau supermarket a fost luata si daca te duci acolo si mai e planta la vanzare poate ai o sansa sa afli denumirea exacta.

Varietati de sempervivum mai sunt si aici https://simplysucculents.com/sempervivums/ dar nu ai de unde sa stii ca unele nu sunt botezate dupa bunul plac al vanzatorului.
Aici ai un catalog mondial al speciilor de plante si anume pagina este de sempervivum dar nu are poze ci doar denumiri http://www.catalogueoflife.org/col/browse/tree/id/f402448addd088ed78cc4123afcd8fbe . Doar sa dai highlight pe denumire si dreapta-click pentru search pe google la fiecare nume de sempervivum in parte si sa vezi ce imagini afiseaza google pentru fiecare denumire.
 
Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
multumesc pentru efort, de gugaluit am gugaluit si eu, fara rezultat. hens and chicks e destul de comun, am avut si eu, dar nu e acelasi lucru. o sa mai vad ce si cum, am niste amici in bulgria care m-au mai ajutat cu niste plante, poate rezolv cu ei.
 
Sus