Identificare daunatori de interior

sicora fabian

Active Member
Voi incerca sa prezint principalii daunatori ai partilor aeriene ale plantelor de interior, punand accent pe simptomele specifice ale fiecaruia in parte pentru a se putea face o identificare usoara si rapida.
Acest topic se doreste a fi mai mult unul de informare, pentru ca utilizatorii sa se poata lamuri cu ce daunatori au de-aface si apoi sa mearga pe topicurile specializate din aceasta sectiune pentru a afla mai multe detalii sau metode de combatere.
Daunatorii de care voi vorbi sunt
afidele (paduchii de frunze) [preluata de pe forum] (ignorati musca, priviti sub boboc, pe codita, dar sunt de toate culorile, nu numai verzi; in spatiile protejate se inmultesc continuu, iar afara rezista ca oua pe sub scoarta ori pe resturile vegetale sau in sol),
paduchii lanosi (paduchii albi) [preluata de pe forum](pufuletii aia albi, moi, desi sub "lana" sunt galbui; afara nu rezista, iar in interior - daca scade temperatura sub 20 de grade, se retrag in sol, printre radacini),
paduchii testosi [preluata de pe forum] (seamana cu o mica zganca pe fata frunzei, de obicei, cam cat o gamalie de chibrit; afara ierneaza ca maturi, sub scoarta ori pe resturile vegetale),
acarienii (paianjenii) (asa se vede sub o lupa puternica; se pot observa si cu ochiul liber, ca o faramitura alb-galbuie cat un varf de ac pe dosul frunzei sub un paienjenis foarte finut intre nervuri; afara ierneaza tot sub scoarta plantelor lemnoase ori pe resturile vegetale),
tripsii (tot sub lupa, insa se observa foarte bine si cu ochiul liber ca niste fire de par negre, mai grosute si lungi cam de doi milimetri, pe dosul frunzelor ori in cupa florilor; nu rezista afara, sunt doar la interior),
si musculita alba de sera [preluata de pe forum] (cat o betivanca de otet, doar ca este mai supla si albicioasa; primavara - cum da caldura iese si se inmulteste afara, pe aiurea, dar unele mai raman si in spatiile adapostite, iar toamna se retrag inapoi inauntru, la caldura).
Primul simptom care apare la un atac de daunatori este gofrarea (incretirea) frunzelor. Doar la acarieni se gofreaza foarte putin, abea vizibil, insa apar pete caracteristice de decolorare in puncte confluente sau ruginii lucioase [preluata de pe forum]. Sa va uitati pe dosul acestor frunze si veti vedea o panza fina - fina, iar daca veti privi mai atant cu o lupa (sau cu ochiul liber pentru cei cu o vedere agera), veti observa niste punctulete albicioase care se misca cand suflati incetisor - asta, pentru ca lor le place aerul uscat, iar cel expirat este umed!
Nici la atacul de trips nu se observa incretiri foarte puternice, insa apar si puncte de decolorare care apoi se usuca in jurul intepaturii , dar mult mai mari si fara sa se uneasca ca la acarieni. La cinerarii apar niste besicute specifice atacului de trips ! Dar ce-i mai interesant - sar ca purecii! :twisted: Serios, astfel adultii nu pot fi confundati, iar larvele - maronii un pic la culoare, n-au darul topaitului, insa alearga ca masinile de formula 1! Daca nu misti repede mana, cad de pe frunza ori trec pe partea cealalta!
Deci daca nu se gofreaza foarte tare, frunzele sunt curate si apar puncte pe ele, atunci sunt acarieni ori tripsi.
In momentul in care se incretesc dar apare si o substanta cleioasa pe ele ori chiar o funingine lipicioasa, atunci sunt paduchi ori musculita! Roua de miere - cum se numeste aceasta substanta lipicioasa, nu este altceva decat dejectiile lor! N-am incercat niciodata, dar se pare ca-i dulce :mrgreen:
Acestia sunt foarte usor de observat cu ochiul liber!
Paduchii de frunze stau pe coditele frunzelor tinere sau ale bobocilor, ori pe dosul frunzelor.
Paduchele lanos se observa la subsuoara frunzelor si la baza limbului frunzei, unde incepe codita, uneori ca o spuma albicios-prafoasa.
Paduchele testos apare pe tulpini si frunze, mai rar pe cele tinere.
Musculita alba de sera nu-i deloc mofturoasa; de la tulpina pana la varful frunzelor sau al bobocilor, toata planta este a ei! Cand sufli sau dai cu mana, zboara roiuri - roiuri, o placere, nu alta! :rofl: Mai ales cand iti intra in nas sau in ochi! :x
Dupa un atac prelungit - chiar daca nu foarte puternic, apare pe frunze acea funingine brun-negricioasa pe care se dezvolta o ciuperca neparazita - Capnodium salicinum - fumagina. Este indirect daunatoare prin impiedicarea patrunderii luminii si lipseste frunza de fotosinteza, in timp ingalbenindu-se si cazand daca nu se spala fumagina (cu o carpa uda).
Este foarte importanta diagnosticarea corecta, deoarece trebuie substante diferite pentru a scapa de ei!
Paduchii de frunza sunt cei mai sensibili, dispar aproape cu orice insecticid.
Paduchii lanosi si testosi este bine sa fie curatati mai intai manual cu un betisor cu vata muiat in alcool diluat si apoi stropit cu insecticid in a carui instructiuni sunt stipulati expres!
De obicei, daca se respecta concentratia de pe instructiuni, musculita sucomba la primul tratament cu un produs destinat ei. Este bine sa se repete totusi tratamentul pentru a nu rata larvele ce ies mai tarziu din oua!
Cu tripsii este mai greu (cel putinn eu nu am scapat usor de ei), trebuie mai multe stropiri repetate la o saptamana cu produse specifice.
Mentionez ca produsele care au combatut tripsii, au avut efect si impotriva celorlalti daunatori - musculite si paduchi!
Pentru paianjeni sunt produse speciale, acaricide, care nu au efect asupra celorlalti dar nici invers. Niciodata!
La atacuri puternice, toti acesti daunatori produc o stagnare in crestere, plantele se debiliteaza, frunzele se incretesc puternic, se usuca si cad iar bobocii se deformeaza si nu se mai deschid ori florile care apar sunt diforme si-si pierd culoarea sau parfumul! Asta . . . daca ajung sa infloreasca si nu mor intre timp! :evil:
Cum am mai spus, mai multe informatii despre ei si despre combaterea lor gasiti pe topicurile special adresate lor!
Nu sunt frumosi ori draguti, dar dau mari satisfactii iubitorilor de plante atunci cand sunt corect identificati iar tratamentul ales da rezultatele scontate!
Caci de intalnit . . . sigur veti face cunostinta cu ei! :rofl: :)
 

popescu gp

Well-Known Member
felicitare

Sicora frumoasa prezentare pe intelesul tuturor fara termeni stiintifici;ti-as propune sa adaugi si ce tratamente ai facut sau ai auzit la aceste atacuri.Multumesc.
 
Sus