Identificare bonsai

magda

Active Member
Moderator
Carmen bonsaiul tau este un ficus dar nu stiu de care.Eu tin ficusii in fereastra, soare dimineata si ii ud cand se usuca pamantul de la suprafata.In aceasta perioada cam de 3 ori pe saptamana.
 

alerim

New Member
Buna ziua!

Am primit de curand un bonsai, iar pe eticheta lui scria k ar fi LEGUSTRUM, eu insa nu sunt foarte convinsa.
As mai avea o intrebare specia CRESSULA OVATA este specie de bonsai. Am unul acasa care are vreo 7 ani si pana sa ma uit pe acest site cu poze nu am stiut ce e, abia ieri i-am schimbat ghiveciul k pt un bonsai. Am sa atasez pozele cu ambii, sa-mi spuneti daca arata bine sau nu, si ce specii sunt!
Multumesc mult!
http://community.webshots.com/album/566115095PtutqE
 

vali

Active Member
Moderator
Da, ai un Ligustrum si o Crassula.
Chestia cu „daca arata bine” e relativa... Atata timp cat tie iti plac, totul e in ordine :D
 

zamfira

Member
George23 a spus:
In primul rand cu identificare aceastuia.
Iata cateva poze cu el :
http://www.flickr.com/photos/29680456@N07/?saved=1


In al 2-lea rand daca ma poate cineva ajuta cu sfaturi unde se tine daca e vreo problema ca il tin pe birou langa monitor daca ii trebuie lumina sau las draperia trasa daca il ud numai pe frunze sau si pe sol daca trebuie scufundat odata pe saptamana cand trebuie sa "ii fac freza" si daca trebuie schimbat vasul.In camera unde sta Bonzy e foarte cald de obicei este vreo problema? o sa revin cu intrebari si intrebari pe parcurs:D
alien.alin a spus:
salut george...si bun venit...

sa-ti zic ce specie e bonsai-ul tau...nu stiu...eu am un piper chinezesc pitic.

daca il tii pe birou e ok...cel putin al meu sta pe birou si ii merge bine, biroul fiind cu fata spre geam (eu il am pe al meu de 2 saptamani)
inainte statea pe balcon, unde era foarte cald si au inceput sa i se ingalbeneasa frunzele. l-am mutat de vreo 3 zile la mine in camera si si-a revenit.
draperia e deschisa in timpul zilei, ca nu pot sta eu sa nu vad ce e pe afara...geamu e si el deschis mai mult dimineata, vreo 3-4 ore...

de udat il ud zilnic, dimineata...uneori si seara cand observ ca pamantul o cere...nu l-am scufundat niciodata si nici nu i-am dat inca ceva hrana (dar probabil prin septembrie o sa-i dau)
George23 a spus:
ideea e ca la mine bate destul de tare si mult soarele de dimineata pana pe la 12-1 hai 2 dupa-masa si bate tare.Sa il las in lumina aia puternica?
flo_flu a spus:
eu zic ca este ulm

http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=603

deci ar trebui tinut afara
alien.alin a spus:
la mine soarele bate doar dimineata, apoi dupa ora 11 nu-l mai vad pana a doua zi...cred ca sunt un pic norocos...am si niste copaci in fata geamului si mai tin si ei un pic de umbra...eu unu nu rezist la temperaturi mai mari de 27-28 grade...iar la mine in camera e perfect de stat chiar si la 32 grade afara...datorita copacilor din fata geamului, aerul din camera ramane la 25-26 grade pe timp de vara...ceea ce e destul de suportabil.

nu ar fi bine sa-l lasi in lumina aia puternica, din cate stiu eu...dar daca este ulm, cum a zis flo_flu, sta afara...si afara il cam bate soarele toata ziua...deci nu cred ca ar fi probleme...
silviu a spus:
Tot ulm zic si eu ca este.
Aurelian a spus:
Confirm si eu faptul ca este ulm chinezesc.
George, daca doresti sa cauti informatii legate de ingrijirea lui poti folosi pentru motoarele de cautaredenumirea de ulm chinezesc sau ulmus parvifolia in egala masura.
Referitor la pozitionare,ulmul chinezesc este fara doar si poate o specie de exterior si prin asta trebuie sa intelegi ca trebuie sa stea afara tot timpul inclusiv iarna. Poate rezista o "perioada" de timp si interior , dar eu personal ti-as recomanda sa-i dai cezarului ce-i al cezarului si sa-l tii afara pentru ca acea "perioada" la care m-am referit poate varia incredibil de mult scazand si pana la cateva saptamani ...
Din cate se poate observa din pozele postate de tine...eu as spune ca pana acum lumina pe care a primit-o nu a fost suficienta. Se vede asta din dimensiunea marita a frunzelor si felul in care s-au alungit lastarii.
In concluzie eu iti recomand sa incerci sa il scoti afara in aer liber. Mai asteapta cateva zile sa treaca valul asta de caldura ca sa nu il scoti direct in cuptorul asta, apoi incearca intr-o prima faza sa ii gasesti un loc care sa nu fie direct in bataia soarelui si care sa fie si ferit de vant. Dupa ce vei considera s-a adaptat noului mediu poti sa-l lasi linistit in bataia soarelui avand grija sa il uzi corespunzator.
Succes.
 

teddy

New Member
as avea si eu o nelamurire cu bonsaiul meu .. nu stiu exact ce specie e ... si acuma a inceput sa ii miroasa pamantul a mucegai...si nu lam udat mult ca sa zici ca de la asta..apoi nu lam udat 4 zile dar se uscase si pana la urma tot a trebuit sal ud si acum sa pleostit saracul..am incercat si sal scufund si tot degeaba .. sper sa ma lamuriti :(




 

YAN

Member
Teddy !

In privinta mucegaiului eu am ras de la suprafata pamantului cu mucegai . Cand l-am cumparat de la Brico cred ca a fost udat din abundenta . Cel putin nici pana acum nu s-a uscat pamantul la suprafata .

In privinta speciei nu stiu ce poate fi . Nu prea pare a fi ficus . Si nici ulm . Ulmul are frunzele mai mici !
 

vali

Active Member
Moderator
Salut teddy,

Ai o Sageretia theezans.
Daca limba engleza nu constituie o problema, ai cateva informatii despre aceasta specie, aici:
http://www.bonsai-bci.com/species/sageretia.html
http://www.bonsaigardener.org/chinese-b ... onsai.html
http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Sageretia.html

Daca este achizitionata de curand, e posibil sa fi fost udata prea mult inainte de a ajunge la tine (stim cu totii cum sunt udati copaceii prin florarii si magazine). La fel de posibil este sa-l fi udat chiar tu prea mult, fara sa-ti dai seama. Probabil ca asta a provocat descompunerea materiei organice in substrat (si a unora dintre ramificatiile radacinii) ceea ce favorizeaza dezvoltarea fungilor, de unde si mirosul de mucegai.
Acum, nici faptul ca ai incetat sa-l mai uzi pana substratul s-a uscat nu este in regula... Gandeste-te ca planta a trecut de la o extrema la alta intr-un interval scurt de timp; e normal sa fie pleostit.
Din imagine, pare ca substratul este foarte bogat in turba, iar granulatia lasa de dorit. In conditiile acestea, e indicat sa nu exagerezi cu udarea, substratul sa fie mai mult reavan decat umed si sa-i gasesti o locatie in care aerul sa fie in miscare (cam dificil asta intr-un apartament, dar nu imposibil). Fiind o specie mai sensibila, iar exemplarul tau fiind si-asa vlaguit, o inlocuire a substratului in acest moment, nu stiu cat de adecvata ar fi... Dar ar trebui sa te gandesti serios la o replantare in primavara. Tot cu aceasta ocazie vor trebui inspectate minutios si radacinile; e posibil ca parte din ele sa fi murit si sa trebuiasca eliminate si curatat locul. Pana atunci ai timp sa te documentezi si sa-ti faci rost de cele necesare.

Sper ca de individul din cercul rosu (imaginea de jos) ai scapat dupa ce l-ai tras in poza :)
http://i466.photobucket.com/albums/rr23 ... 621if8.jpg
 

vali

Active Member
Moderator
Sa nu ne lasam pacaliti de denumirea data de vorbitorii de engleza. In plus, „plum” inafara de pruna mai poate insemna si stafida, boaba, boboc, etc.

Dar in primul rand, sageretia face parte din familia Rhamnaceae, genul Sageretia, pe cand prunul face parte din familia Rosaceae, genul Prunus.

Nu se poate spune ca sageretia este „un prun”.
 

teddy

New Member
vai de mine nici nu lam observat .. .adica :eek: wow .. un gandac pe bonsai .. nu nu lam observat dar rau e ca nici pana acum nu lam mai gasit :| am observat ca unele frunze pareau a fi muscate sau rupte...sa fie el de vina ? :x :x .. multumesc de informatii si sper sa se faca bine :( .. app .. lam asezat intro zona unde are lumina toata ziua dar nu lumina directa si langa geam unde mai circula cat de cat aerul...am scapat cat de cat de mirosul de mucegai /... acum mai am o singura intrebare...ce fac cu frunzele ingalbenite ? astept sa cada sau le pot rupe eu cu mare grija ? :? si inca ceva :) stiu ca va stresez dar sunt noua in domeniu si nu ma pot abtine :oops: pamantul .. este foarte foarte uscacios si chiar daca ii pun apa tot uscacios e si se defragmenteaza :| iar la suprafata pare sa aibe cristale de sare dar nu sunt sigura ca e sare :rofl: si cred ca il influenteaza negativ pt ca mi se usuca frunzele de verzi .. mai spre tulpina .. pur si simplu il iubesc prea mult pe Bibou ca sa moara :cry:
 

vali

Active Member
Moderator
teddy a spus:
vai de mine nici nu lam observat .. .adica :eek: wow .. un gandac pe bonsai .. nu nu lam observat dar rau e ca nici pana acum nu lam mai gasit
Asta e... daca l-ai ratat, iarta-l acum. S-o fi plictisit si s-a dus la vecini :) .
teddy a spus:
lam asezat intro zona unde are lumina toata ziua dar nu lumina directa si langa geam unde mai circula cat de cat aerul...am scapat cat de cat de mirosul de mucegai
Mi-e greu sa cred ca un miros de mucegai atat de puternic incat sa te puna in alerta ar fi putut sa se estompeze de pe-o zi pe alta doar in urma unei simple schimbari de locatie. Mai degraba cred ca te-ai alarmat tu un pic cam devreme si fara motiv (mirosul de pamant reavan, sanatos, este multe ori confundat cu mirosul de mucegai). Daca aveai intr-adevar o problema SERIOASA la nivelul substratului, nu avea cum sa se remedieze atat de repede si simplu, crede-ma. In fine, bine ca e asa!

Referitor la frunzele ingalbenite, nu te complica... Nu sta nimeni in "stand by" cu penseta in mana si cu ochii pe frunze sa vada daca se ingalbenesc si sa le smulga. Fie ca le lasi sa cada de la sine, fie ca le elimini tu din considerente estetice, e acelasi lucru.
teddy a spus:
pamantul .. este foarte foarte uscacios si chiar daca ii pun apa tot uscacios e si se defragmenteaza iar la suprafata pare sa aibe cristale de sare dar nu sunt sigura ca e sare si cred ca il influenteaza negativ pt ca mi se usuca frunzele de verzi ..
Din imaginile furnizate de tine, nu pare ca substratul este unul incarcat de saruri. Acestea cand/daca se depun, o fac sub forma de pelicula, initial pe marginea interioara a vasului, apoi si pe suprafata substratului aderand la elementele mai grosiere (radacini vizibile, granule mai mari de substrat, etc.). Daca ceea la ce te referi tu arata ca niste granule albicioase raspandite prin substrat si care se sfarama usor intre degete, atunci este foarte probabil sa fie perlit, sau alte materiale de amestec ale substratului.

Faptul ca ai frunze care se usuca (in interiorul coroanei, spre trunchi) este un fenomen firesc, explicabil prin aceea ca planta se afla acum intr-o perioada de adaptare la un nou mediu (a fost luata din sera/magazinul unde era expusa si a aterizat in apartamentul tau). Unii copacei isi pot pierde si toate frunzele intr-o asemenea situatie, iar apoi isi revin fara probleme (in conditiile in care sunt ingrijiti corespunzator).

Deci, concluzia ar fi: relaxeaza-te si mai lasa-l si pe el sa respire :) .
Multi copacei "singuri la parinti" mor de prea multa atentie... Ca sa aiba o sansa, ar trebui ca posesorul sa-si mai ia unul si astfel atentia acordata sa fie impartita :D
 

teddy

New Member
:rofl: gata domn profesor mam calmat il voi lasa sa respire :wink: dar no...trebuie sami intelegi si tu panica si curiozitatea fata de acest copacel pentru ca mi lam dorit prea mult! :p cat despre "domnul intrus" nu era un gandacel :rofl: ci era doar o crenguta din spate foarte subtirica ...
:D multumesc mult vali pentru tot!

 

vali

Active Member
Moderator
N-ai pentru ce...

Panica si interesul sunt de inteles... De-aia nici nu te-am „palmuit” de la prima interventie (altii stiu despre ce vorbesc) :).
E normal sa te simti oarecum pe un teren strain...

Dar daca „aia” era doar „o crenguta din spate foarte subtirica”, eu ii mananc si crengile din spate si pe cele din fatza, si substratul cu vas cu tot :rofl:.
ALA E GANDAC 100% :rofl:

Sa fiti bine (si tu si copacelul)!
 
Sus