Idee de gard .. verde

alpinia

New Member
Salutare,

In curand trebuie sa imi fac gardul la curte si ma gandeam sa il fac .. verde :)
Vreau ca intre stalpii pe care deja ii am sa pun plasa bordurata, iar gardul sa il plantez pe interior si ext ca in timp sa acopere practic plasa
Sunt din Brasov,gardul este la 2m de un drum pietruit si destul de circulat (-> praf destul). Inaltimea trebuie sa fie peste 2.5m

Am pus si o poza mai jos ptr a va face o idee. Distanta este de 25m

Ce plante mi-ati recomanda ?
Multumesc

PS: si o idee de plante /arbusti scunzi pentru marginile trotoarului este binevenita !
 

Atașamente

gomez99

Well-Known Member
ca arbusti mie imi place euonimus. tufe sint vreo 5 soiuri, inclusiv variegate, combinatii de verde, verde galben, verde alb. se si inmultesc relativ usor. s-ar mai putea pune berberis, care are ghimpi si formeaza o bariera serioasa. sau trandafiri miniatur, dar acestia necesita ceva ingrijire.
cel mai simplu pentru gard e iedera de canada, care toamna devine de un rosu bordo intens. ar mai merge si caprifoi, care e la fel de invaziv dar face si flori deosebit de parfumate, multe chiar, daca primeste si putin ingrasamint.
 

crysty

Active Member
Buna ziua ,bun venit pe forum :)
Nu cred ca am inteles prea bine din mesaj ce vreti sa faceti dar ma uit la poza si trag concluzie ca :
1. poza e facuta din interiorul curtii si dincolo de acel gard de lemn este drumul .
2. Aleea pietonala care ati facuta duce la poarta ? Ce se vede acolo inchis la culoare este poarta ? Cum de ati facut o poarta fix in stalpul ala mare telefonic ? O sa aveti necazuri cand o sa vreti sa bagati mobila in curte ,trebuia mutata poarta de acolo si implicit aleea ori mai la stanga ori mai la dreapta cum va vine mai bine.
3. Stalpii aceia din teava rotunda or sa ramana dar de ei vreti sa sudati plasa metalica care o sa fie pe o bordura din ciment ?

Daca asa este cum am inteles , exceptand locatia portii, atunci pentru a imbraca o plasa cu vegetatie cel mai indicat as spune ca este iedera . Dar plasa trebuie sa fie groasa ca sa sustina greutatea iederii .
Va arat un link mai jos https://www.instantstreetview.com/@45.433947,28.041965,14.08h,-10.48p,0.56z este pe o strada pe care am trecut des , si din poza se vede ca e recent facut gardul, poza este veche, ca idee sa va faceti, acum locurile unde este plasa de platbanda sunt imbracate cu iedera si arata chiar bine , iedera este tunsa incat nu atarna peste gard aiurea . Dar trebuie sa treaca cativa ani pana ca iedera sa imbrace un gard . Si repet va trebuie ceva solid care sa tina greutatea iederii . Daca o veti tunde sa nu atarne aiurea o sa vedeti ca o sa arate bine si poate sa ajunga deasa incat sa nu se vada inauntru , plus ca devine perdea de praf .
Ieedra nu este pretentioasa si poate rezista si peste iarna verde , depinde de friguri dar primavara se reface repede daca a pierdut frunzisul din cauza unui ger mare.
Ar mai fi chiar si luleaua turcului care avand in vedere ca va sta in soare o sa fie plina de flori in 5 ani dar aceasta nu imbraca perfect un gard asa cum o face iedera comuna (hedera helix) .
Iedera tunsa si ingrijita care acopera un gard ar putea sa ajunga sa arate asa :

sau asa :


aici gasiti niste detalii despre iedera (hedera helix) https://www.horticultorul.ro/arbori-arbusti-ornamentali-peisagistica/planta-iedera-hedera-helix-ingrijire-inmultire/ daca va intereseaza .
La inceput iedera are o crestere lenta si va incepe cu greu sa acopere gardul dar odata ce incep primele ramificatii din butas atunci incepeti tunderea ei pentru ramificare . Ca distanta intre butasi la plantare nu stiu, poate la 1 metru sau un butas la fiecare jumate de metru , mai intrebati.
Butasi de iedera se gasesc de cumparat ori la dedeman ori la o pepiniera care cultiva si asa ceva .
Cu iedera nu va asteptati sa aveti si flori pe gard dar personal cred ca este cea mai buna solutie de a imbraca un gard cu ea avand in vedere desimea ei si cum se muleaza pe fiecare sarma pentru ca mai tarziu e posibil sa fie nevoie sa dirijati lastarii care vor creste ca sa acopere cat mai egal portiunile. Iedera se inmulteste usor , odata lastarii tunsi, creati butasi din ei, ii puneti in pamant si exista sanse ca unii din ei sa se prinda dar puteti incerca sa taiati lastari care au aparute semne de radacini pe ei sa ii faceti butasi si puneti intr-o sticla cu apa ,dar sa nu uitati sa schimbati apa des si sa rupeti frunzele de la baza ca sa nu stea in apa pentru ca ele pot putrezi. Am inradacinat cateva fire de iedera asa in apa mai demult , vreo 10 fire , pentru comercializare. Am incercat si cu praf de Radistim dar nu prea ajuta mult. Acum nu ma mai ocup cu inradacinarea ei din cauza starii de urgenta ca nu pot umbla pe la fitofarmacii.
Iedera suporta bine poluarea , gazele de esapament dar si praful.

Iar pentru marginea aleii va recomand buxusul , este foarte cunoscut, usor de gasit , isi mentine vesnic frunzele si iarna . Este acel arbust din care vedeti garduri vii pe la blocuri sau acele tufe rotunde prin fata institutiilor publice sau in gradini publice . Se poate tunde usor sa ii dati forma dorita ca nu se supara si inmugureste bine . Aici aveti un articol cu poze despre cum arata in gradini https://www.horticultorul.ro/arbori-arbusti-ornamentali-peisagistica/buxus-sempervirens-inmultire-ingrijire-taiere/ . Buxusul se face mare dar asta in decurs de ani de zile asa ca oricum o sa aveti cativa ani de zile niste tufe rotunde din loc in loc pe marginea aleii daca il tundeti sa ii faceti o forma rotunda. Si de exemplu il puteti tine in ghivece daca nu vreti sa il plantati direct in sol



Buxusul este predispus la atacul omizii paroase a buxusului dar cred ca acolo in Brasov verile nu sunt chiar asa de puternice incat sa aduca invazii de omizi totusi daca vreun vecin are asa ceva si vedeti primele semne pe planta, cateva frunze uscate si aparitie de un pic de panza atunci sa interveniti cu stropitul .Dar repet vara in Brasov nu cred ca aduce asa ceva .
Si ar arata foarte frumos niste buxus in combinatie cu gazon in curte ,doar ca gazonul necesita munca de intretinere periodic inclusiv ingrasaminte.

Daca totusi nu vreti si gazon si nici buxus dar vreti sa profitati de pe fiecare metru de pamant , alimentar vorbind, atunci va recomand busuiocul grecesc (dwarf basil) care face tufe globulare nativ, si este si bun de consumat si asigura si un decor frumos .
Iar seminte de busuioc grecesc se gasesc usor in comert dar ar trebui sa va grabiti sa semanati cat mai repede . Seminte de busuioc grcesc se gasesc la magazinele de seminte fizice sau online sau pe olx . O sa faceti rudele invidioase sau or sa vrea si ei .

Doar ca busuiocul grecesc este planta anuala deci in fiecare an trebuie plantat pe cand la buxus ati scapat de plantat.
Daca nu vreti nici buxus si nici busuioc atunci va recomand tufe de lavanda pe marginea aleii din loc in loc . Lavanda rezista la seceta dar totuisi niste apa tot trebuie sa ii dati daca vreti tufa bogata si rezista si la frig , exista unele specii de lavanda in lume care rezista si la -33 de grade. Oricum clasicul tip de lavanda comuna mov Lavandula Angustifolia https://www.horticultorul.ro/arbori-arbusti-ornamentali-peisagistica/lavanda-lavandula-angustifolia/ rezista si la -20 de grade.
Lavanda poate fi tunsa si daca e tunsa la timp poate inflori de 2 ori pe an dar a2a oara doar cateva flori mai scoate dar depinde si de specie si varsta si conditii. Lavanda nu capata daunatori din cauza uleiului eteric puternic din frunze. Lavanda are in general radacinile superficiale asa ca atentie daca aveti caini care scurma prin gradina ca o poate scoate usor din pamant.

Daca nici lavanda nu vreti atunci o alta planta perena recomandata de mine pentru borduri si margini de alei este hortensia La fel si asta rezista la frig, nu necesita intretinere doar o tundere usoara la vreo fiecare 2-3 ani si nu am vazut sa faca daunatori . Este o planta insetata care are nevoie de apa mai ales prin faptul ca frunzele mari au suprafata de evaporare mai mare deci nu uitati sa ii dati apa. Lastarii de hortensie scot flori la varsta de 2 ani fiecare deci un lastar nou aparut nu va inflori ci doar la anul urmator de asta e bine cat tundeti sa nu tundeti toti lastarii deodata ca sa va bucurati de cateva flori in fiecare an. Raspunde bine la ingrasamant dar nu abuzati cu el pentru ca va face frunze mari si umbresc prea mult tufa ducand la aparitia de bete inalte . Are radacini puternice si odata prinsa si ajunsa la varsta de 4-5 ani nu o mai poate smulge cu mana nici macar omul daramite un caine care scurma in gradina din cauza caldurii.
Mai jos aveti 1 poza cu tufe de lavanda intercalata cu hortensie de la o terasa cafenea.


Recomandarile pentru alee de buxus , lavanda ,busuioc grecesc ,hortensie sunt facute pe principiul ca nu necesita ingrijire sau o atentie minima, si ca sunt destul de mici de statura incat sa nu incurce .

Altceva ce merge si este cel putin bianuala este planta de micsunele . Face niste flori micute in buchet de culoare galbena sau roscat-maroniu dar miros asa de frumos de zici ca este parfum de firma.
Micsunele


Alte recomandari de flori ar fi pentru borduri si alei, craitele dar sunt anuale deci aveti de lucru in fiecare an daca vrei asa ceva sa plantati. Nu puneti craite gigant ca alea ajung si la 1 metru inaltime .

Ar mai fi recomandari de flori chiar si bulboase precum crinii sau gladiolele dar trebuie in fiecare an sa va ocupati de ele eventual sa scoateti bulbii toamna sa nu inghete iarna daca acolo la Brasov sunt ierni foarte geroase.

Alta recomandare pentru borduri si alei ar fi chiar si coleusul colorat care este acea planta cu frunzele rosii si margini galbene :
nu e tarziu pentru coleus ar trebui sa se gaseasca rasaduri la florari daca mai sunt deschise cu criza asta. Dar nu e tarziu nici daca cautati sa cumparati seminte dart trebuie avut grija sa nu fie plicuri de seminte romanesti ca alea nu au specia asta . E cam greu de procurat asa ceva in sensul ca nu se gasesc astfel de seminte peste tot. Coleusul este din pacate planta anuala deci in fiecare an va trebui sa o plantati.

In final vreau sa mentionez ca majoritatea plantelor recomandate de mine ajung cam la aceeasi inaltime ceea ce este foarte important atunci cand se combina diverse tipuri de plante pe o alee. Avantajul combinarii diverselor tipuri de plante este ca au perioade de inflorire diferita adica pe cat posibil trebuie avut in permanenta o specie inflorita.
Iar pentru inflorire de toamna tarzie puteti planta crizanteme . Ele sunt perene (multianuale) si pot inflori timp de mai bine o luna incat le prinde chiar si prima zapada inflorite.

Micsunele sunt singurele din cele recomandate care pot fi atinse de fainare dar restul nu fac. Daca alegeti trandafiri fie ei pitici sau cu port mijlociu sau cu port inalt sau cataratori e posibil sa faca fainare ,nu stiu cum e clima acolo si daca apare asa ceva. Nu recomand carciumarese daca nu aveti timp de gradinarit pentru ca odata ce a ajuns fainarea la ele, le distruge repede frunzisul pana la jumatatea plantei.

Mai vedeti ce mai spun si alte persoane.
 
Ultima editare:

alpinia

New Member
Va multumesc mult de raspuns. Incerc sa clarific intrebarile :)
1. poza e facuta din interiorul curtii si dincolo de acel gard de lemn este drumul
Da.
2. Aleea pietonala care ati facuta duce la poarta ? Ce se vede acolo inchis la culoare este poarta ? Cum de ati facut o poarta fix in stalpul ala mare telefonic ? O sa aveti necazuri cand o sa vreti sa bagati mobila in curte ,trebuia mutata poarta de acolo si implicit aleea ori mai la stanga ori mai la dreapta cum va vine mai bine.
Poarta est epusa provizoriu, odata cu gardul o voi muta sa fie centrata pe alee.
Stalpul de curent, este pe partea cealalta de drum. Nu am realizat din poza ca pare exact in poarta :)
3. Stalpii aceia din teava rotunda or sa ramana dar de ei vreti sa sudati plasa metalica care o sa fie pe o bordura din ciment ?
Ideea de gard era asa:
Fundatie + temelie gard - temelia de 25-40 cm
Stalpii actuali ori ii iimbrac in boltari aparenti ori sudez direct de ei plasa bordurata
Intre stalpi gard viu. Boltari vreau sa fie ceva in genul de mai jos, doar ca fara partea de temelie, ci doar stalpii.


Eu suncer m-as fi gandit la un gard de tuia, pe care sa ii tai la aprox 200-250 cm.
Pot sa pun tuia in boltari ? si practic ei sa creasca din boltari ? Bineinteles cu pamant si ingrasamant, udat etc


Legat de alee, buxusul im iplace f mult. As pune intercalat si cu alte plante, poate ceva galben su alb
Plecand dinspre poarta, as pune tuia de max 100 cm, buxux si o planta mica alba .. si tot asa.
Ca si plante tot in ideea de buxux pe culoare alb / galben ce imi recomandati ?

Pe sol, intre plante, pot sa pun scoarta de copac sau acel pietris alb ?

Intradevar, gradina vreau sa o am cu gazon.

Multumesc mult de raspuns
 

crysty

Active Member
Da, asa e din poza pare ca stalpul se afla de partea asta a drumului chiar in gard si sincer sa fiu am dedus ca acolo este o poarta pentru ca nu se vede bine si am crezut initial ca este vreun transformator de la stalp :-D
In ce priveste tuia , in general indiferent unde il plantati, m-ati incuiat , in primul ca eu nu recomand tuia din punctul meu de vedere si anume una la mana ca am vazut prea multe plangeri online ca li se usuca prea mult si a doua la mana in zona de sud est a tarii unde stau aici verile sunt puternice si practic caldurile mari ard copaceii de tuia dar depinde si de specie pentru ca am observat ca speciile argintii de conifere rezista mai bine la caldura excesiva (in ciuda faptului ca sunt si mai inchise la culoare si ar atrage mai mult soare).
De asta nu stiu ce sa spun, poate ca acolo in brasov vara e mai blanda decat la galati si poate ca vor supravietui mai bine. Dar repet mai conteaza si specia asa ca daca va decideti sa ramaneti cu tuia si cumparati de la vreo pepiniera e bine sa intrebati inainte cat de bine rezista la caldura, in general cat de rezistent e soiul. Pentru ca incrucisarile genetice din zilele noastre pot avea si efect invers asupra unor plante adica se castiga o specie noua cu aspect mai frumos sau productie mai mare daca vorbim de fructe/legume dar noua specie devine mult mai sensibila la conditii de mediu si atacuri de unde si nevoia de a folosi mai multe pesticide (exemplul pomilor fructiferi columnari) . Adica banul primeaza cand vine vorba de incrucisari/modificari noi genetice la plante si animale , se exploateaza ideea ca tot ce e nou este super cautat/cumparat in comert. Ceea ce ii ia naturii mii de ani de evolutie nu intotdeauna poate reusi la om in 2 luni de munca de laborator. M-am deviat de la subiect dar am vrut sa spun in general ca alegand tuia s-ar putea sa va aduca dureri de cap. Nu vreau sa va sperii poate aveti noroc sa le mearga bine, mai ales ca nu locuiti in partea de jos a tarii unde verile sunt cu adevarat caniculare si unde practic usuca pe picioare (soarele ii fierbe) acesti copacei frumosi.
Macar pot sa va spun niste ponturi despre tuia si anume ca fiind un conifer , e bine ca sa aiba un pH scazut la radacina cat de cat, asa ca va pot recomanda ca atunci cand cumparati tuia sa cumparati si niste turba horticola acida la sac , nu conteaza ca e blonda sau rosie, sa scrie pe sac ca are un pH intre 3 si 5 ,nu conteaza ca este de 4,5 (4 jumate) si in momentul cand ati facut groapa aruncati in groapa cam un sfert din sacul de 50 litri si o imprastiati sa fie si pe margine si puneti copacul de plantat . Nu o sa reduca pHul prea tare dar macar o sa ajute un pic noile radacini. Mai intrebati si pe altii inainte sa cumparati turba acida sa vedeti ce va spun si ei.
Alt pont ar fi ca din cate am auzit coniferele de decor sunt predispuse la atacuri fungice probabil daca este un an ploios asa ca la cel mai semn de frunze ingalbenite (considerand ca ati cumparat o specie cu frunze verzi nu de culoare galbena ca exista si tuia galbeni), sa ii stropiti cu un antifungic pe baza de cupru cum ar fi Champ 77, Champion , Alcupral .
Nu stiu exact toate mofturile unui tuia dar puteti consulta si https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/ dar si https://www.botanistii.ro/blog/thuja-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-acest-arbore/ .
Ce mai stiu e ca coniferele odata taiat varful (mugurele din varf care da nastere la noi crengi) nu mai cresc in inaltime asa ca aveti grija cu tunsul varfului ,tundeti doar cand a ajuns la inaltimea optima si numai daca trebuie dar pana sa ajunga la inaltimea de 2- 2,5 metri la care de obicei lumea nu ii vrea mai inalti, vor trece ani de zile si pana atunci o sa uitati discutia asta .
E buna si poza cu modelul de gard daca l-ati face asa, este asemanator cu linkul dat de mine de la google street view dar un astfel de gard o va ridice cheltuielile de constructie mai mult decat va asteptati (meseriasii ar putea si ar trebui sa masoare fiecare stalp cu o cumpana sa vada cat de drept este si daca este inclinat atunci trebuie dezgropat si indreptat si eventual turnat niste beton in plus daca trebuie indiferent de felul gardului nou care se va face) dar parerea mea ca un asa gard si cu iedera ar fi de-ajuns si va scuteste de multe griji cum ar fi ingrasarea unor tuia pentru ca iedera nici nu are nevoie de ingrasaminte doar sa fie tunsa cand trebuie si odata crescuta mai mult nici nu ii mai trebuie apa pe cand la tuia e posibil sa trebuiasca apa cu ingrasamant .

Cat despre un gard doar din tuia , daca am inteles bine, protectia la persoane si caini si pisici si soareci de camp sau chiar cartite sau mai stiu eu ce, sa nu existe (?) , atunci nu recomand asta, ca nu suntem in America ,aici e in Romania si nici nu e vorba de centrul unui oras sau de o institutie publica . Va trebuie o oarecare protectie nu va bazati doar pe vegetatie. O sa va treziti cu vecini ca va suna la poarta ca le-a intrat gasca lor in curtea dumneavoastra si implicit pot apare discutii neplacute. Daca nu va ganditi la toate scenariile rele din start atunci nu o sa dormiti linistiti.

Cat despre tuia in boltari , nu stiu ce sa zic dar cred ca se va vedea cam golas pentru ca sa nu uitam ca o sa cada ace de la conifer si nimic nu o sa creasca sub el, nici gazonul nu o sa poata razbate daca acele ace cazute prin descompunere elibereaza tanin. As spune ca din cauza ca tuia este predispus la atacuri fungice atunci orice acopera solul sub copacei poate favoriza cresterea coloniilor de fungi . E mai bine daca este mai aerisit dedesubt si privitor la asta chiar am fost solicitat la un restaurant sa tund niste tuia mari argintii la sol (cam 50 cm) pentru ca crengile mari de la baza ajungeau pe sol. Asa ca lasata portiunea goala sub copacel (sa fie sapata sa se vada ingrijita) s-ar putea sa fie mai bine pentru copacei .

Cat despre scoarta tocata sau pietris alb intre plantele de pe langa alee pot sa spun ca daca vreti sa puneti asa ceva trebuie pus pe un celofan pentru ca cu timpul se va ingropa dar o folie de celofan impiedica tasarea si ingroparea in pamant in mod natural a scoartei, pietrisului . Cereti detalii despre asta si la magazin cand cumparati. Nu e rea ideea sa puneti asa ceva dar odata pus nu mai puteti umbla la pamant tot timpul daca de exemplu aveti de pus bulbi de flori (zambile, narcise, lalele, crini, bujori, etc) asa ca va ganditi bine la asta . Plus ca daca se pune gazon si se merge cu masina de tuns o sa ajunga la cutite sau la fir cate o piatra sau cate o bucata de scoarta caz in care probabil e mai bine daca e ingradit locul cu scoarta sau pietris. Inca ceva privind scoarta sau pietrisul, daca aveti animal de curte liber atunci sa va asteptati sa imprastie peste tot pentru ca animalul e invata sa alerge, sa scurme ca sa nu mai mentionez ca daca puneti gazon o sa il strice mai ales daca urineaza pe acolo. Urina o sa arda plantele. Daca aveti caine dar nu il tineti in tarc atunci veti munci degeaba . Cat despre securitate de perimetru in loc de caine, va montati senzori pe peretii casei, de miscare, cu lumina , etc.

Cat despre gazon banuiesc ca nu il puneti anul asta pana nu rezolvati cu gardul dar va recomand sa cautati pe cineva care dispune de 2 carute cu gunoi de grajd (balegar) si puteti sa il imprastiati in curte de pe acum dar trebuie si sapat pentru incorporare nu neaparat ca la carte si cu cat mai repede cu atat mai bine sa aiba timp sa se descompuna si sa nu arda semintele de gazon. O maruntire ideala a solului inainte de semanat se face cu motocultorul cu discuri montate. Trebuie sa ganditi la o delimitare a zonei cu gazon fata de cea cu scoarta sau pietris ca sa nu va treziti ca se amesteca pitris prin gazon. Sunt mai multe metode de separare daca doriti asta , de exemplu unii pun caramizi in pamant dar inclinate si varuite , altii cumpara si monteaza perdeluta din bete scurte (vezi prima poza de la Cineraria) , exista si folii inguste de plastic verde ondulat pe care le apasa in pamant , altii doar incadreaza zona unde are copacelul cu un pneu de masina vopsit, etc. Va pregatiti de furtun lung pentru udat sau montati aspersoare dar sa aveti grija la unghiul de bataie sa nu ude in permanenta pe/si gardul de ciment ca il strica repede.

Cat despre ceva cu galben sau alb intercalat intre buxus ,probabil va referiti tot la vreun arbust , nu stiu ce sa va recomand acum, si nici nu am vazut sa existe specii "variegate" de buxus adica cu pete pe frunze , luati in considerare ce v-a recomandat si gomez99 mai sus .
Totusi ar exista niste plante argintii care se folosesc in parcuri si gradini care sunt foarte rezistente la seceta, ele sunt:
1. Urechea iepurelui :




Dar de la urechea iepurelui nu va asteptati la o tufa frumoasa daca nu aranjati un pic planta. Florile nu au miros dar rezista foarte bine la canicula. Puteti pleca in vacanta si tot nu o sa gasiti planta uscata la intoarcere chiar si daca locuiti in sudul tarii. Aceasta planta mai este crescuta si in ghivece pentru efectul terapeutic psihologic de relaxare obtinut in urma atingerii frunzelor moi si pufoase cu perisori ca blana unui animal de unde si numele de urechea iepurelui. Daca atingeti frunza la o astfel de planta o sa va placa imediat.

2.
Cerastium tomentosum



Cerasium nu are nevoie de atentie si nici ingrasamant, are frunzele arginitii dovada ca natura ne arata ca rezista extraordinar la seceta si la frig si provine din zone alpine. Poate crea covorase de flori extraordinare dupa ani de zile si este intalnita mai des in parcurile din alte tari dar si in romania mai mult cultivata particular ca decor in gradina.
Aceasta planta i se mai spune si zapada de vara din cauza covoraselor pe care le creeaza.

3. Cineraria




Cineraria este a e 3a planta argintie foarte rezistenta si alba asa cum ati vrut . La fel ca orice planta argintie rezista fara apa chiar si pe canicula intensa si poate fi vazuta in parcuri chiar si in romania. In prima poza cu cineraria vedeti ca zona este delimitata cu acea perdeluta de bete si in mijloc sunt plante de canna. La fel si in ultima poza vedeti cineraria pe margine si canna rosie la interior.

Toate aceste 3 plante , urechea iepurelui, cineraria si cerastium sunt destul de usor de gasit seminte de la ele la fitofarmacii. Si bineinteles ar mai o planta argintie , lavanda care v-am recomandat-o mai sus .

Daca vreti o planta mai inalta spre poarta care face si o floare mare incercati Canna , sigur ati vazut-o prin parcuri. Face frunzele mari si e inalta, cu frunzele ori rosiatice ori verzi . Dar se face inalta ajunge chiar si la 2 metri. Nu cunosc acesta planta destul incat sa stiu daca rezista la frig si daca e perena . Ca aspect planta cand e mica seamana foarte mult cu planta de turmeric (curcuma).



Undeva mai aproape de casa pe lateral puteti sa puneti si coacaz daca va intereseaza si mai ales daca aveti nepoti care vin in vizita. Nimic nu se compara cu ciugulitul de fructe de padure din gradina mai ales cand stii ca sunt bio. Planta de coacaz nu are multe boli si daunatori , singura boala pe care o poate face este incretirea rosie a frunzelor pentru care se recomanda tratamentul tufei ca sa scape de boala si sa nu se compromita cantitatea de fructe dar am auzit si de cazuri cand boala a disparut de la sine dar conteaza si varsta plantei/tufei.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
@ crysty, sunteti o encineclopedie in materie de flori ! va multumesc !
Cu placere , si eu va multumesc pentru apreciere.
In prima poza cu cineraria vedeti ca zona este delimitata cu acea perdeluta de bete si in mijloc sunt plante de canna. La fel si in ultima poza vedeti cineraria pe margine si canna rosie la interior.
Acum am vazut ca am uitat sa pun prima poza de la cineraria in care se vede perdeluta de bete care se foloseste la gradini la delimitarea zonelor si care se gaseste la magazinele de bricolaj la raionul de gradinarit. Asa ca am pus poza cu pricina.
Inca o planta care este usor argintie este salvia de gradina sau salvia comestibila (Salvia Officinalis), Sage in engleza, care se foloseste la condimentat carnea sau ca planta medicinala in special pentru efectul antiseptic, oamenii folosind frunzele de salvie de sute de ani in loc de plasture sau chiar la invelit carnea pentru consum ca sa ii intarzie alterarea pe cand inca nu era inventat frigiderul . :-)
Salvia comestibila se gaseste si in varianta variegata adica cu pete albe pe frunze (un fel de vitiligo al plantelor).
Salvia officinalis

Salvia officinalis varianta variegata

Problema e ca varianta variegata se gaseste rar fiindca e vorba de o mutatie anormala naturala genetica foarte rara care apare (si ca atare se gaseste greu si in comert mai ales in tara noastra unde multi nu stiu de plantele variegate).
 
Ultima editare:

alpinia

New Member
Buna ziua, m-am gandit sa pun Cineraria in combinatie cu niste arbusti asemănători cu cei din pozele de mai jos.
Ati putea sa ii identificati va rog ? astfel incat sa pot merge direct in magazin si sa ii cumpar ?:rofl:


558EE64D-913C-48A6-93FC-612E1543F17B.jpeg
2C932529-4E28-42F7-87FB-F912DA9A7BA9.jpeg0595033A-9CD7-4250-B7E3-E32490D1E901.jpeg

Multumesc Frumos !
 

crysty

Active Member
Buna ziua, pozele sunt neclare si nici nu sunt facute la tufa incercuita mai aproape, identificarea este foarte dificila , plus ca nu pot sa stiu milioanele specii de plante dar macar pe aproape daca trag la tinta si tot e ceva.
In prima poza aveti 2 tufe incercuite, prima tufa cu flori mov chiar nu se intelege nimic , ar putea fi hortensie dar hortensia face florile in manunchi rotund. A doua tufa mai aprioata de culoare verde galbui care da o usoara impresie de curgatoare ar putea fi chiparos japonez . Aici puteti vedea chiparosul japonez https://gradinamax.ro/catalog/chiparos?gclid=CjwKCAjwnIr1BRAWEiwA6GpwNbymq36Q02NCM35YtlymxeGONyFbkp0s4zPAqrVb-Nmhf4NxO9jVgRoCGgQQAvD_BwE si aici la un restaurant cu care am colaborat pentru intretinerea plantelor https://www.instantstreetview.com/@45.428707,28.052494,355.45h,-14.05p,2.28z o sa vedeti niste tufe mari la intrare , care nu mi s-a spus ce este dar banuiesc a fi tot chiparos japonez si daca chiar este , puteti vedea cum arata cand creste si daca nu este tuns. Tufa se face mare si pentru a mentine un echilibru de marime cu alte tufe pe o alee atunci o sa trebuiasca tuns des. Dar problema e ca chiparosul este tot un conifer si poata sa aduca probleme ca si un tuia adica sa se arda usor l;a soare intens. Ce vedeti in poza la restaurant, acele tufe de chiparos arata binisor la prima vedere dar inauntru erau complet uscate astfel ca daca i-as fi tuns cum au cerut ei initial ar fi ramas mai mult tulpinile goale ceea ce este periculos de lasat asa in plina vara.

In a 2a poza pare a fi iarba decorativa https://www.google.com/search?q=iarba+decorativa&sxsrf=ALeKk02sJNiRDRjv2H77FSyVIi3TXnY41A:1587786838243&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=tcsKu2TC7mM00M%3A%2CWuj5-YQWiD6uOM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kQPuyntqXSLLdwHBwBvdMVeZ5gi4g&sa=X&ved=2ahUKEwiH7-Lz1oLpAhUjAxAIHe1GDxMQ9QEwCHoECAkQKQ Iarba albastra sau argintie este oarecum mai populara dovada ca la dedeman aduce astfel de iarba argintie la ghivece pentru plantat in gradina.

In poza a 3a pare a fi buxus tuns in forma globulara.
 
Sus