Iazurile noastre - probleme si solutii

Sparow

Member
Patronul nevesti-mi are iaz mai mare ca al meu si a aruncat ceva substanta antialge dar din pacate a distrus si nuferii.Alta persoana a dat cu antialge si a ramas fara zambilele de apa.
Acu ca a dat caldura iar apar alge la greu.Din solutii antialge care e mai putin periculoasa pt pesti si plantele folositoare?Am vazut si in piata unde se vand pesti de acvarii si iaz tot felul de solutii.Ce recomandati?Ce rezultate a-ti avut?



:rofl: :rofl: :rofl: A apropo tot la seful nevestimi,o barza a aterizat [de mai multe ori] in gradina si i-a golit iazul de pesti...si omul sta in localitate :rofl: :rofl: :rofl:
 

mirela06

Active Member
De iazuri vom vorbi mereu, pt. ca acestea fac parte din locul nostru minunat. Unii cunosc mai multe, altii mai putin, iar altii invata din experienta altora. Pt. aceasta sunt aceste forum-uri ,sa ne ajutam, sa ne intelegem si sa facem cit mai placuta viata noastra :D
 

orlovszki

Member
Sorry. am fost plecat o saptamana
Cea mai buna algicida este, dupa parerea mea zambilele si salatele de apa.
antialgele sunt bune, daca nu mai exista alta solutie. Functioneaza bine, dar trebuie respectat indicatiile. Altfel sufera ba pestii, ba plantele. Si, cum am mai spus-o. Luati substantele anti-alge drept medicatii de tratarea efectelor si nu a cauzei. Intr-un iaz cu plante destule si pesti in cantitati moderate, nu se intampla asemenea probleme.
 

goodmans

Member
se pare ca apa e mai stabila si la mine,nu au mai aparut alge.
nuferii au crescut,zambilele la fel in schimb salatele s-au oprit din crestere/inmultire de vreo saptamana.
Nu mai cresc deloc,puii au ramas la fel de mici si parca se palesc frunzele pe margini.
Apropo...se pare ca o crapoaica si-a depus icrele la timp pentru ca am zarit vreo 8 puisori de 1cm,or fi mai multi dar atat am apucat sa numar.
 

orlovszki

Member
Rabdarea aduce rasplata. In caz contrar puteai schimba apa saptamanal si sa nu rezolvi nimic. Salata se va duce incet. Da-l la un prieten
 

goodmans

Member
problema grava,am nevoie urgenta de sfaturi:
-pestii mei au o boala,nu stiu care anume si nici cum sa o tratez.
pestii au o culoare albicita,ca o mucoasa depusa pe ei si inotatoarele distruse inclusiv cozile
unii mai mult altii mai putin.
cum se numeste boala asta si cum scap de ea?
am inteles ca popular s-ar numi mucegaiul pestilor??!
 

mihaelas

Member
oooooooo grava problema saracii pesti de unde sau procopsit cu asa ceva intereseazate repede ce poti sa faci pina nu mor bafta
 

goodmans

Member
i-am tratat cu JBL Furapond iar ca backup aam cumparat 40 sticle de verde de malachit care trateaza majoritatea bolilor parazitare.
Asa i-am primit,deja bolnavi.
oricum vreau sa renunt la pestii mari,aia de 3 KG fac multa mizerie.
Treptat am sa trec la koi.
 

Sparow

Member
NAMOLUL da problemmm

Se pare ca din cauza ca stau aproape de TM si ca se construieste prin zona,e mult praf care se depune uneori ca o pelicula pe suprafata apei,dar in final tot in namol se transforma.
DECI si prin urmare :
1 CUM procedati cu malul?
2 CU CE il scoateti
3 CUM faceti sa scoateti numai namolul si nu si puietul de peste [ca am vreo 100]?
4 CE faceti cu namolul ?[ca peste gazon pute]
 

goodmans

Member
sparow eu scot namolul cu un aspirator pondovac de 75 euro de la
augment
http://www.amenajariacvatice.ro/detaliu ... produs=243
nu are filtru scoate namolul de pe fund prin furtun pe care trebuie sa-l pui la o canalizare ceva,eu i-am adaptat un filtru DIY din butoi 30l cu nisip,vata de perlon si site si bag apa la loc in iaz,dupa 3 aspirari arunc tot ce e in filtru.

am insa o problema cu nuferii despre care nu stiu mare lucru
ma bucuram cand am vazut primul boboc,cand mai avea 10-15 cm sa iasa la suprafata apei in Bucuresti a venit o saptamana plina de ploi asa ca am scazut preventiv nivelul apei din iaz cu 15cm astfel incat bobocul de nufar a ajuns mai repede la suprafata si a doua zi a inflorit
bun....a inflorit 3 zile dupa care am ridicat nivelul apei la loc iar nufarul a ajuns la 10cm sub apa si acolo a ramas.
nici nu mai creste ca sa iasa din apa,nu stiu ce sa-i mai fac...
mentionez ca jongleriile cu apa le-am facut seara cand nufarul era inchis.
 

emundin

Member
Nufarul nu ar trebuie sa aiba probleme la inflorire . Adevarul este ca lor nu le place asa de mult sa te joci cu apa in jurul lor insa intra si taie toate frunzele ce sunt moarte si verifica daca are frunze noi in general face boboc dupa ce bobocul vechi moare adica la 4-5 zile da boboc nou.
 

Sparow

Member
Am nuferi vreo 5 care infloresc si unul mare si puternic.Nici o floare nu tine mai mult de 2-3 zile,dar face mereu altele[ ala mare].Am si nuferi care nu au inflorit deloc desi am 4 la fel doar 2 au inflorit de 2-3 ori.Deci daca planta e tanara-mica-slaba nu te astepta la infloriri mari si dese.Nu vorbesc despre ingrasaminte si alte artificii ca si asa am alge[de dat nu de luat :rofl: :rofl: ].

La fostul acualul subiect.EEU nu am canalizare de la oras.Momentan nu sant toate casile in jurul meu construite.Presupun ca daca arunc malul pe gazon o sa puta de dau pe spate.Gazonul nu cred ca sar supara din cate stiu eu malul ,in doze mai mici e ingrasamant.
Despre pompe.astea de ape poluate din comert gen Praktiker o fi bune?
 

alias

New Member
Buna ziua tuturor si bine v-am gasit :)

goodmans a spus:
i-am tratat cu JBL Furapond iar ca backup aam cumparat 40 sticle de verde de malachit care trateaza majoritatea bolilor parazitare.
Asa i-am primit,deja bolnavi.
oricum vreau sa renunt la pestii mari,aia de 3 KG fac multa mizerie.
Treptat am sa trec la koi.
Salut goodmans. Din experienta mea de acvarist invatacel pot sa-ti spun ca verdele de malachit nu se descompune si expunerea prelungita poate fi toxica. Sfatul meu este sa folosesti un vas/bazin de carantina in care sa faci tratamentul. Altfel va trebui sa schimbi apa aproape in totalitate, destabilizand astfel echilibrul format.
 

goodmans

Member
salut alias
am rezolvat atunci cu mucegaiul,m-am mai documentat intre timp si am aflat ca asa ceva apare doar la pestii foarte slabiti si care sint loviti sau au rani,ei fiind cumparati din bazinele metro/carefour erau plini de julituri.
In perioada aceea i-am scos din iaz si i-am tratat separat,cate 30min in bai cu verde malachit dar am bagat si in iaz pt tratarea apei/plantelor iar dupa 4 zile am schimbat-o in totalitate.
Asta a fost prima problema de incepator.
A doua problema majora a fost cand am adus de la tara niste plante acvatice si nu le-am tinut in carantina,aveau larve de lernea si dupa o saptamana au aparut pe pesti cativa paraziti de acest gen,fixati pe coada si inotatoare,nu toti au fost afectati.
I-am scos imediat pe toti,bai cu verde de malachit,bai cu saramura concentrata si indepartarea manuala a acestor paraziti dupa care iar am schimbat apa din iaz.
In ultima perioada nu am mai adus nimic nou si oricum am invatat ceva din lectia de mai sus.

Acum apelez la semenii mei mai "batrani" in meserie pt ca am nevoie de sfatul lor urgent.
Niste persoane deosebite mi-au daruit niste Koi deosebiti.adulti de 35-40cm,o femele si doi masculi care au crescut cativa ani intr-un acvariu si nu mai aveau loc acolo.
Eu vreau sa scot toti crapii salbatici care sint acum in iaz si sa-i eliberez intr-un lac si sa schimb iar apa pentru a baga acesti koi si sa fiu sigur ca apa nu contine vreun parazit ceva,eventual ramas pe plante,ideea este ca ei intra acum intr-un mediu natural afectat de factori externi,cu timpul de vor acomoda si vor deveni rezistenti la "vitregiile naturii" tocmai de aceea pt inceput vreau sa fiu sigur ca apa este impecabila.

Cum imi recomandati sa fac aceasta deciclare/ciclare sa fiu cat mai sigur de curatarea totala a pondului? eventual una care sa-mi curete si plantele din apa?

Am discutat cu cineva si mi-a recomandat sa folosesc Triclorfon pentru reusita 100%,l-am gasit in compozitia unui deparazitant extern de uz veterinar si anume Galifos pudra,se foloseste 1Gr/3mc de apa.
Oare aceasta substanta ataca plantele?ca nu vreau sa-mi moara nuferii si ce mai am pe acolo.
Ce sfaturi imi dati?
Multumesc anticipat! in seara asta vreau sa ma apuc de treaba.
 

emundin

Member
Goodman cred ca ai inebunit cu pulberea galifos eu o folosesc pentru pisicile mele sa scot din ele purecii si capusele !!! este toxic pentru vietatile acvatice iar 100g daca iti cad din greseala in iaz iti omoara si bacteriile si plantele! Scoteti-va oameni din cap ideea ca un peste Koi trebuie sa stea in apa 100% curata. Daca ai crapi rosii adica GoldFish ori Comet ori Normali si crapii Koi vor supravietui. Iar nu uitati ca daca ati optat pentru un Iaz este imposibil sa-l aveti 100% curat cristalin sau cum vreti. Plantele de iaz isi fac treaba de minune. Ele au nevoie de aceste microorganisme pentru a se dezvolta armonios altfel trebuie sa le puneti batoane in ghivece ca sa va traiasca.

P.s pesti mei koi treiesc foarte bine in dita mai iazul si chiar imi mananca si din alge :) Pana si peste iarna ii las tot in iaz se duc mai la fund si ierneza acolo impreuna cu verii lor
 

goodmans

Member
Emudin,am rezolvat situatia.Ideea era ca vroiam sa curat iazul sa fie ca in prima zi.
Galifos ala este pentru caini si pisici intradevar dar contine 15% Trichlorfon care se poloseste in piscicultura pentru paraziti si larvere acestora inclusiv crustacee.
Am eliberat intr-o balta din apropiere pe care o stiu inchisa 3 ani,toti crapii mei.
Am golit apa si am scos plantele,pe toate,folia am spalat-o manual cu burete de vase si solutie superconcentrata de apa si galifos din ala.
Am clatit superbine de 3 ori si am umplut la loc cu apa,plantele le-am tinut in verde de malachit,le-am curatat,am schimbat pamant/substrat la ele si le-am introdus la loc.
Acum iazul e ca nou,am muncit 3 zile la el,trebuie sa-l reciclez la loc cu bacterii denitrificatoare.
Am bagat si koii ieri si sint bine merci.Am doar 3 dar sint exemplare la 35-40cm.
Nuferii n-au fost foarte tare afectati pt ca azi 3 au inflorit la loc.
Pun poze noi in album cu koii mei.
Aveti doua filmulete aici:

http://www.220.ro/UrzsFrrnb7/Crapi-Japonezi
http://www.220.ro/DE6knVJE2v/Crapi-Koi

si inca o intrebare la voi,sau mai bine zis cineva ar trebui sa deschida un thread cu explicatii amanuntite referitor la ce face cu plantele iarna,in functie de specie.
Cineva care a trecut iarna cu plantele OK.
Eu nuferii la 50-60cm sub apa,2 pontaderia plantate in ghivece cu gaurele multe,ghivecele sint in apa dar buza lor iese din apa 5cm.
jardiniere cu stuf si papura la 5cm sub apa.
Bambus tot asa,in jardiniera la 5cm sub apa.
Ce voi face cu ele iarna?pe care le las in iaz si cum?
 

goodmans

Member
DM7 ai umblat cumva la apa?nivelul apei?ai vreo fantana sau curs de apa langa ei?
ai mei au avut o perioada de 3 saptamani in care au inflorit in draci dupa care am fost nevoit sa golesc iazul sa-l curat si sa bag iar apa ca am schimbat pestii cu niste koi.
3 saptamani dupa aceea nu am mai vazut floare de nufar si de curiozitate ieri m-am bagat in apa sa vad ce-i cu ei.
au iar boboci,saptamana viitoare vor inflori iar,deci faptul ca am umblat la apa ia afectat putin si am citit undeva ca lor le place apa mai statuta,nu e indicat sa circule apa tare in preajma lor ca nu infloresc.
 

goodmans

Member
nu cred ca este din cauza pestilor,dimpotriva,cand aveam crapii aia mari multi si apa era tulbure nuferilor parca le mergea din ce in ce mai bine.
acum cu pestii astia koi ingrijesc iazul mai mult,fac schimburi partiale de apa mai des,bag aspiratorul mai des si parca frunzele nuferilor cresc mai greu si nici nu mai ating diametrul de odinioara.
Ar merge incercat un schimb de pamant,sa pui ceva mai fertil sau sa bagi in apa ceva substante cu nutrienti pt plante,poate ai urnesti din loc.
Cu umbra cum stai? ca prefera foarte mult soare,mult soare.
Asta e criteriul cel mai important in inflorirea nuferilor:
apa cat mai statuta si mult soare.
Nu ca as fi profesor,sint mai incepator decat tine dar am citit mult despre ei in ultima vreme ca ti-am zis,am avut aproape o luna fara nici un fel de floare.


citat:
Ingrijirea nuferilor
Alegerea locului.Toti nuferii trebuie amplasati intr-un loc scaldat de razele soarelui pentru a inflori; de asemenea, ei nu isi deschid total florile decat in bataia soarelui. Cresc de obicei in ape linistite, asa ca nu incercati sa ii cresteti in fantani, etc. Cea mai buna perioada de plantare a nuferilor este din aprilie pana in septembrie, perioada in care se gasesc de vanzare in ghivece mici, in magazinele specializate. Inainte de a-i scufunda in iaz/lac schimbati ghiveciul.

Dupa plantare. Adancimea la care se planteaza nuferii variaza in functie de specie, de la 15 cm pana la 1,2 m. Plantele se scufunda la adancimea corespunzatoare treptat, intr-un parcurs de cativa ani, mai ales la speciile de adancime. Aceasta operatie se face in modul urmator: initial plasati ghiveciul pe cateva caramizi asezate pe fundul iazului (aveti grija: daca iazul dvs. este captusit cu cauciuc, asezati caramizile peste cateva lopeti de prund). De asemenea, acoperiti si pamantul cu un strat de prundis curat, pentru ca apa sa nu il spele. In iazurile mari, nuferii se planteaza direct in malul de pe fund. Odata ce si-au prins bine radacinile, nuferii au nevoie de putina ingrijire in afara inlaturarii frunzelor uscate, toamna. Tratati plantele cu tablete de ingrasamant speciale pentru nuferi - se infig in pamant, la baza plantei.

Nuferii care cresc in iazuri mici ca adancime pot ingheta iarna, asa ca este bine sa ii protejati pe perioada rece (apasati aici pentru mai multe informatii).

Florile de nufar. De la plantarea nuferilor si pana la inflorirea lor trebuie sa treaca un timp. Daca insa nuferii nu infloresc, una din cauze poate fi ca sunt plantati la o adancime prea mare. Rupeti florile in primul an de inflorire, astfel dati sansa nufarului sa se obisnuiasca si sa creasca mai bine in noul mediu; in anii urmatori nu mai este nevoie sa faceti acest lucru pentru ca florile trecute vor fi ascunse (florile dureaza 3-5 zile si, pe masura ce se usuca, tulpinile se curbeaza si se scufunda, tragand sub apa floarea inchisa).

Plantarea nufarului in vas. Containerul obisnuit pentru nuferi este un vas de plastic captusit si umplut cu pamant de buna calitate.
1. Puneti un strat de lut de gradina de buna calitate sau compost acvatic.
2. Nufarul trebuie plantat astfel incat punctul de crestere sa fie la nivelul solului.
3. La sfarsit puneti un strat subtire de prundis pentru a impiedica raspandirea pamantului.

Divizarea nuferilor. Aceasta operatie se face la aproximativ 5 ani, perioada cand nuferii au deja frunze care se ridica din apa si acopera florile. Primavara, ridicati toata planta si indepartati pamantul. Cu un cutit ascutit detasati o parte de rizom care are un punct de crestere viguros si plantati-l separat. Nufarul care va creste din acest rizom va putea inlocui planta batrana.

Pericole si daunatori. Nuferii nu au prea multe probleme din acest punct de vedere. Ei pot fi atacati de daunatori si diferite boli dar acestea sunt superficiale si nu vor afecta permanent planta. Folositi cu grija substantele chimice daca aveti si pesti in iaz. Daca frunzele si florile nufarului sunt atacate de afide, indepartati-le cu un furtun - pestii le vor manca cu multa placere.

Specii recomandate. Alegeti o planta cu mai multe frunze tinere decat flori, pentru ca va creste mai viguroasa. Atunci cand alegeti nufarul nu uitati ca iazul/lacul trebuie sa aiba cel putin 2/3 apa la 1/3 plante (va fi o reflectie mai buna si veti evita aspectul inghesuit).
Pentru iazuri mari: N. Alba.
Pentru iazuri medii sau mici: N. Gonnere, N. Marliacea Chromatella, N. Marliacea Rosea, N. Pink Sensation, N. odora minor, N. Vesuve
 
Sus