Iazurile noastre - probleme si solutii

Mali_

Member
Felicitari, emundin, ca poti convietui cu serpii. Eu de multe ori ma supar pe mine pentru aceasta frica prosteasca, dar nu o pot controla. Imi iau inima in dinti, ma fac curajoasa, imi repet ca sunt inofensivi, dar la primul indiciu ca e un sarpe in preajma ma trec fiori reci pe sira spinarii, imi tremura picioarele si vreau sa fug cat mai departe.
 

Yanquapin

Member
!O fi frica irationala, dar de aia avem ratiune :) . Daca ai fi in State la o terapie d'aia de vindecat fobiile si ai da o gramada de bani, sa vezi cum ti-ar trece- o spun si ironic, dar ironia nu anuleaza realitatea. Prinde unul cu mana ta, fara sa-l bruschezi, ca-l ucizi- ca si cum ai lua o bucata de sfoara. Zilnic faci chestii mult mai periculoase, ca de exemplu folosirea scarilor! Vei vedea atunci ce vreau sa spun- si nici macar nu musca, nu doar ca muscatura nu e veninoasa!
Uite un exemplu: mi-e groaza de coropisnite, dar numai atunci cand trebuie sa le prind. Mi-e teama ca musca, cu toate ca mare lucru nu ar face ele- cat ar putea sa muste? Pana la os :rofl: ? Ideea de fiinta mica care-si infige coltii in mine ma zbarleste. De prins trebuie sa le prind si sa le arunc din curte, si asta fara sa le rup nimic. Atunci le prind atent de torace si le fac vant peste gard. E o senzatie stranie cand tot lopateaza din labutele alea latite- foarte puternice pentru o fiinta asa mica!- dar stiu ca nu poate musca daca o tin asa, si-mi stapanesc nevricalele :rofl: :rofl: !
Prezenta serpilor indica echilibru- sunt primii care pleaca, sunt foarte sensibili la stres. Soparlele sunt mult mai robuste, am si eu in curte.
Pana la urma, frica aia irationala- sanatoasa pentru om, ca-l tine departe de un pericol ancestral, si la fel de prezenta de la soarece la leu- trebuie despicata in frica de un vierme cu solzi, inofensiv, si frica folositoare, fata de adevaratul pericol- sarpele veninos, care trebuie realmente evitat.
Criza de panica oricum nu e recomandata daca dai de un veninos, fiindca nu mai are nimic de a face cu vreun mecanism din paleocortex care te va salva. Ala e eficient si te face sa fii mai rapid ca un sarpe, cat timp n-apuci sa gandesti- daca ai gandit, ai pierdut. Nu ai de-a face deci cu ceva normal- scapa de frica asta pentru ca nu e varianta sanatoasa de frica. E doar refuzul paralizant de a actiona ca un Homo sapiens sapiens- opus spiritului care face din biped culmea creatiei, spirit care tipa de dorinta de supravietuire. Genul asta de frica pierde omul, nu-l salveaza.
Lucreaza cu incredere asupra acestui lucru, cu convingerea ca frica asta e un daunator care nu mai trebuie hranit cu energia si emotiile tale.
In plus, daca vei rupe bariera asta, te vei putea bucura de iaz cu tot cu serpi, broaste si pesti.
Dihorul e o chestie atat de zarghita, ca sunt inca nauc! Primele victime vor fi gainile, ale tale sau ale vecinilor, care nu-ti vor aprecia originalitatea in combaterea biologica a serpilor :rofl: ! Dupa cum era sloganul afro-americanilor care se opuneau inrolarii negrilor in unitatile cu destinatia Vietnam: "Nici un vietnamez nu mi-a spus cioara", asa si vecinii- nici un sarpe nu le-a mancat vreo gaina, pana nu a aparut dihorul tau (ipotetic) care le-a masacrat pe toate si a mancat doar dintr-una- ca asta le e modus operandi cand ajung intr-un cotet. Stiu ce spun, am sotie de la tara si dihor in posesie.
Succes!
 

Mali_

Member
Ai foarte multa dreptate si observatiile tale sunt de bun simt. Iti multumesc pentru acest sfat si voi incerca sa il pun in aplicare. Nu cred ca voi ajunge vreodata sa pun mana pe un sarpe, dar voi incerca sa ii privesc altfel.
 

andrada2003

Member
Chiar daca stiu ca n-are de ce sa-mi fie frica de serpii de apa, tot nu ma pot controla...mi se face pielea de gaina si tremur numai cand ii vad...Am avut chiar saptamana trecuta neplacuta surpriza sa intalnesc un ditamai serpoiul cat antebratul (de lung) la Cazanele Mici, pe Dunare, iesise la soare pe malul apei. Cine a fost in zona statuii lui Decebal, stie ca sunt niste trepte abrupte care coboara spre apa. Eu ajunsesem chiar pe ultima treapta de jos si ma uitam la Dunare, cand sarpele a iesit frumos de sub lespedea mea si a picat in apa. Probabil o sa par o fleatza, dar in viata mea n-am urcat 4 trepte cu viteza aia si nici nu cred c-am urlat in halul ala...
La casa de aici nu-mi pot lua dihor "de companie", ca toti vecinii au gaini si nu-s curioasa sa-i despagubesc saptamanal. In schimb, am 5 pisici (e drept, obisnuite prost, cu mancare din conserva), pe care o sa ma chinui sa le transform in vanatori. Sotu' face misto de mine ca-mi instaleaza boxe langa mini-iaz si lasa muzica sa mearga non-stop, poate sperie serpii. :(
 

emundin

Member
Citat Goodmans:

"Iazul meu a facut in sfarsit alge
cum scap de ele?
voi cum scapati de alge?
am pornit lampa cu UV de la filtru si am mai adaugat praf antialge de la gardena aqua activ
sper sa se mai limpezeasca in cateva zile."
 

orlovszki

Member
Faptul ca in aceasta perioada apar alge, este o reactie relativ normala. (Acest lucru nu se intampla daca aveti un sistem de filtrarea supradimensionata - care are si partile sale negative)
Primavara devreme, la prima raza de soare algele sunt cele care se inmultesc primii. (nici bacteriile denitrificatoare, nici planctonii si nici plantele nu lucreaza la o capacitate sporita.
Acum este un pic diferit.
In mod normal trebuie sa avem si bacterii, si planctoni si plante virile. Sau poate nu: Daca avem pesti multi, acestia pot rari considerabil masa de planctoni. O doza de apa clorurata de robinet, utilizat la reincarcarea bazinului, poate distruge o parte insemnata de bacterii. Poate nu exista plante destule. In tot acest timp algele o duc bine, merci si se inmultesc in caldura si la lumina.

Incercati eichhornia sau pistia. Daca apa este incarcata se vor inmulti frumos si vor curata foarte repede apa cu radacinile lor. Daca se vestejesc, inseamna ca nu mai au din ce trai, se ingalbenesc si mor.

In ultima vreme am suferit socuri termice serioase, si chiar de mai multe ori. Acest lucru afecteaza serios stabilitatea apei.
Ref. la antialge: au efect de scurta durata, de multe ori cu repercursiuni asupra pestilor (daca nu s-a respectat dozajul). Antialgele trateaza simptomele si nu cauza. (ca si Algocalminul la durerea de dinti). Daca nu ma credeti, am de vanzare cu cea mai mare bucurie. Nu spun ca nu le utilizez, dar nici nu merita sa abuzam de ele.
Regula:
plante multe, (de tarm, submerse - aeratoare, nuferi acoperitori, eventual plutitoare
pesti putini, respectand raporturile de cantitati recomandate.
hrana moderata la pesti
folositi filtre bine dimensionate (important daca aveti pesti
recirculare potrivita a apei.
umbrire naturala (nuferi) sau artificial, daca se impune
Adaugati praf bacterian, sau inoculati iazul cu apa dintr-un lac sanatos
 

orlovszki

Member
BECUL UV-C
becul uv-c nu face minuni, cu toate ca foarte multi spera sa o faca la cat costa. De multe ori este necesara, in special daca avem pesti in iaz si incarcarea cu materiale organice este prea mare.
Principiul de functionare este urmatoarea. Algele sunt iradiate de spectrul de ultraviolete in situatia in care invelisul celulei se degradeaza si devine lipicoasa. Algele lipicioase se prind in conglomerate intre ele si se agata de buretele de filtrare, sau de plante, pietris, etc, unde se descompun. Daca pe urma descompunerii nu intervin bacteriile, planctonii, si pe urma plantele, atunci se vor canibaliza de alte alge. si ciclul incepe din nou.
Foarte important este dozarea debitului de apa ce trece prin fata becului. Daca este prea mare debitul, atunci becul nu are nici o eficienta:
exemplu, sa ma intelegeti.
Ion iese la plaja si adoarme la soare. Dupa o ora are arsuri de gradul 2, suficient sa stea in pat o saptamana. Daca alearga toata ziua si trece in fata luminii doar cate un minut, nu are timp sa se arda. Tot asa, daca debitul de apa este mai mare decat maximul recomandat, eficienta este nula.
De stiut.
ultravioletele omoara nu numai alge ci si o serie de bacterii, dar si fungi, virusi, paraziti.
Ultravioletele nu afecteaza vietuitoarele care nu trec prin fata becului (pestii dar nici algele filamentare, despre care merita sa vorbim mai pe larg)

INFO
FAQ UV-C pe engleza
http://www.tmc-ltd.co.uk/pond/questions-answers.asp

Daca vreti sa va dati doctoratul din ultraviolete, atunci va recomand acest link. (are linkuri mai departe). Informatii in engleza, mult peste necesar.

http://tmc-ltd.co.uk/commercial/uv-filtration.asp
 

emundin

Member
Mutare mesaje topic din 25 Martie 2009 - Tema / Filtre

Citat mihai_c 25 Martie 2009 :

"Are cineva filtru cu ultraviolete F 8000 sau 5000 S de la Gardena? Daca da m-ar interesa cum se comporta, efiecienta,
fiabilitate sau orice altceva interesant din experienta folosirii lui."

Citat raspuns goodmans 25 martie 2009 :

"Depinde de volumul iazului tau,eu am vrut sa iau F8000 ala dar am 35.000 litrii de apa.
am luat pana la urma de la augment unul de 24000 hozelock ecoclean cu UV la pret foarte bun 1100 lei + 80 lei bacterii start."
 

goodmans

Member
Multumesc de raspuns orlovski,nu ma deranjeaza faptul ca apa este verde in fond iazul meu e total dezechilibrat,nu-mi imaginam ca plantele vor costa cat iazul in sine,l hornbach o planta de iaz este 12 lei.
am bagat 5-6 cosulete cu plante si salata a facut 3 pui dar mi-ar trebui cam de 10 ori mai multe....
mi-e frica sa nu pateasc pestii ceva.
Chiar imi place sa arate apa ca cea de balta,nu vreau limpede,pt ca mai pescuiesc seara cateva minute si in apa limpede nu este placut.
Din sfaturile altor persoane (de meserie) am inteles ca pot creste 1,5 KG peste/m cub de apa asa ca am acum in iaz asa:
2 crapi salonta de 3 KG
4 crapi romanesti de 500gr
40 carasi romanesti la juma de palma
10 carasi rosii de la hornbach (8 ca 2 sint in Rai)

Pestii sint bine,foarte activi,mai ales seara semn ca le merge bine....deocamdata.
 

orlovszki

Member
Re: Mutare mesaje topic din 25 Martie 2009 - Tema / Filtre

Am UV-C de 18W/ 20m3 apa de la Ubbink: 783 ron sau de 36W / 35m3 apa la pret de 864 RON. Si pentru "veteranii" de pe acest forum va dau 15% discount si livrare gratuita. Are vortex integrat, functioneaza impecabil. Messner sau Velda sunt la fel de bune, doar o idee mai scumpa. (cca +20%)

Am si nashpe daca vreti, "meid in ciaina" insatisfactie garantata.
 

orlovszki

Member
To goodmans:
Plantele niciodata nu sunt suficiente. In fond lasa-le timp sa se inmulteasca. Salata va creste si se va imnulti in asa hal, ca la toamna poate sa-ti invadeze iazul. Sincer. Daca o face inseamna ca ai incurcat-o undeva. In mod normal dupa 1-2 luni ar trebui sa se opreasca si salata din crestere si sa dea semne de ingalbenire, atrofiere - semn ca apa-i buna.
Pistia mea a fost mancata de pesti, eram plecat 3 zile si nimeni nu i-a hranit, drept rasplata au ros partea groasa a frunzelor.
Apoi imagineaza-ti ca acesti pesti produc fecale en-gros. Ca si cum tu te-ai duce la lac, seara de seara, pt rezolvarea urgentelor fiziologice proprii. Apa se "ingroasa" treptat si se satureaza de nutrienti. In plus, planctonii au fost precis rariti pana la quasi-disparitie, de catre pestisori
 

goodmans

Member
Mda...va multumesc pentru sfaturi dar astazi nu am mai suportat apa atat de verde,deja facuse crusta de alge la suprafata.
Am secat tot iazul,am bagat pestii in rezervoare cu oxigen,plantele le-am curatat de alge verzi si maro.
O iau de la capat,sper ca de data asta sa il startez ca lumea,plantele deja au frunze,salata are 5 pui care cresc repede.
Soare este,cam toata ziua dar partial,dimineata gardul tine umbra la juma de iaz pana pe la 11.00 dupa care casa incepe sa-i faca umbra si de pe la 17.00 este tot sub umbra casei.
Nu-mi imaginam ca este atat de greu cu algele,deja ma gandesc sa-mi mai fac un filtru home made cu site fine care sa opreasca algele si pe care sa-l curat zilnic.
 

orlovszki

Member
Filtrul home made nu strica dar faptul ca ai secat iazul fara sa pui la o parte macar o galeata de apa veche, va incepe procesul de la inceput. Neaparat inoculeaza cu bacterii.
Incearca sa umbresti, pe cat posibil.
 

goodmans

Member
am sa mai cumpar niste bacterii start si am gasit in pod niste placi/foi de polistiren subtire,verde,care se pune sub parchet.
Il voi lasa sa pluteasca ziua pe suprafata apei :) astfel voi obtura foarte multa lumina.
 

Sparow

Member
Am avut alge multe si am reusit sa le controlez scazand nivelul apei.Dupa cateva zile apa sa limpezit.Cel mai tare bec UV ,oameni buni e GRATIS si nu consuma curent!!!. Dupa ce apa e limpede am uract incet nivelul apei.Am gasit nivelul unde se mentine limpede.
 

orlovszki

Member
Sparow, nu e chiar asa de simplu. prin aerare intensa se poate ajuta de catre soare procesul de sterilizare. Dar faptul ca ai scazut nivelul apei nu este neaparat in legatura cu radiatiile benefice. Mai degraba atunci a sosit momentul ca sa se stabilizeze apa. In plus, la reincarcare vei avea sansa sa adaugi apa proaspata cu nutrienti. Si mai mult, apa cu nivel scazut se supraincalzeste excesiv. Chiar daca apa este curata va da posibilitate algelor filamentare sa se inmulteasca. Eu tin sa cred ca o apa stabila cu diferente minime de volum, va ajunge mai repede la stabilitate. Deci grija mare.
 

Sparow

Member
Ma rog nu-s expert dar de cand sant copil am colindat canalele la sat.Unde erau pesti,plante si SOARE.Apa era limpede de puteai sa citesti ziarul de pe fundul apei la 40 cm.Nu erau 10.000 de filtre aerisitoare fantani arteziene,UV si alte ghidusii.Daca menti un echilibru intre hrana pesti,pesti,plante,chiar scoici si melci care mananca ce ,,pica'' de la pesti nu cred ca iti trebuie un OZN langa iaz care sa tina apa limpede.
 

orlovszki

Member
De acord. Dar din pacate iazul din curtea noastra nu are de a face cu natura. Este o entitate artificiala intretinuta, de regula, fara pricepere, fortand nota la multe capitole (pesti multi, plante putine, apa clorurata, lipsa de rabdare si toate acestea legate de pretentii rupte din Gradina mea de Vis. Din aceasta cauza se dezechilibreaza frecvent.

Acu plec pt cateva zile, asa ca nu va mai zburlesc nervii.
 
Sus