iazul meu-lucifier

ok,va multumesc.voi aduce un brat de trestie ,o spal bine cu jetul si o sa fac legaturi cu radacinile libere pe care le voi pune in iaz.
 

aleynad

Active Member
Moderator
ma gandeam ca adera cumva la pamantul din cosurile nuferilor, in cazul celor care aveti plante acvatice
 

Sparow

Member
Sa nu uiti sa le lestezi[sa le legi o greutate] cu o piatra sau altceva greu la radacina ,nu plumb ca e toxic.Altfel nu sta pe verticala si ti se plimba prin iaz cand bate vantul.La mine iazul se rearanjeaza singur la fiecare vant puternic :rofl: .E mai interesant.Nu te plictisesti de peisaj :rofl:
 
ma puteti lamuri va rog din ce sunt facute bioballs si si siporax? sau cu ce se pot inlocui eventual.goodmans:in legatura cu biostart,mi-am facut un nou filtru si vreau sa-mi iau ceva bacterii sa pun in el dar am o nelamurire.filtrul trebuie umplut cu apa si lasat 1 zii cu bacteriile in el ca sa intre ,sa patrunda in bureti peste tot?ma gandesc ca daca filtrul functioneaza normal,in secunda urmatoare bacteriile ajung imediat in iaz.
 

goodmans

Member
pai bacteriile ajung in iaz dupa care se reintorc in filtru si tot asa.
ideea e ca ele se fixeaza si pe pietre poroase pe radacini,nu-si fac treaba doar in filtru
siporax este o ceramica poroasa si sincer nu stiu cu ce ai putea sa o inlocuiesti,stiu doar ca ofera ce mai buna suprafata pentru dezvoltarea bacteriilor denitrificatoare
bioballs le-am inocuit cu bureti de vase din material plastic,sint ideali pentru asa ceva,le mai zice "bureti de sarma" doar ca sarma e scumpa azi asa ca au trecut la plastic.
cumpara vreo 20-30buc si-ti zic sigur ca se dezvolta o colonie de bacterii in ei de sta pisica in coada.
Cand o sa am timp am sa fac poze cu mostre de apa,de la filtrul hozelock si de la cel home-made si o sa vedeti ca din hozelock apa iese cu impuritati fata de cel home-made.
Oricum am in plan un filtru mare gravitational multicameral care sa necesite curatare la cateva luni,poate de 2-3 ori pe an.
Cred ca il voi face in concediu de odihna daca voi avea ceva cash disponibil.

Cei de la acvarist.ro au schimbat forumul de cateva zile si pana si mie imi este greu sa-mi gasesc postarile.
oricum sint undeva la sectiunea pond.
Cu stima.
 

goodmans

Member
pai iti faci si tu un calcul n functie de nr de materale filtrante pe care vrei sa-l folosesti.
De ex. la mine,butoi 40L:

1/4 din el,in partea de jos este plin cu "bioballs" adica bureti de vase din plastic
urmeaza un burete grosier cumparat din hornbach
apoi 2 saculeti cu carbune activ,adica 2 cutii de 1L,cate o cutie in fiecare saculet
urmeaza vata de perlon 1/2 din butoi
si la final inca un burete dar mai fin de data asta

voi mai baga in el si roca vulcanica sau siporax cand voi avea bani.
l-am asociat cu un filtru UV-C resun de 36W la intrarea in filtru,ca sa ramana in filtru algele moarte= pret 280ron
si o pompa chinezeasca fabricata sub patent messner de 4000L/h= pret 230ron
butoiul si materialele folosite cu furtun si toate cele inca 150ron maxim
deci am dat cam 600ron pe un filtru ce bate la fund un hozelock de 1300ron
Nu e mare smecherie,in fond vorbim de niste recipienti si niste materiale filtrante,nu vad sa existe om cu chef de munca si indemanare care sa nu poate face un filtru,daca ar fi existat la mijloc chestii electronice/electrice mai ziceam....dar asa....
Spor la treaba!
 

vatany

Member
goodmans

m a poti ajuta cu niste poze de la filtru..ca de mult vreau si eu sami confectionez unul home made..ce dimensiuni au buretiI?
sunt 2 unul mai fin si altul cu pori mai mari..de unde zici u ca iai luat (hornbach ) se gaseste si in timisoara?
si lampa cu UV este benefica?sau merge si fara folosul ei..la limpezirea iazului..
mss mult
 
iti poti confectiona singur filtru dintr-un butoi de 30-40 l,nu-i mare filosofie.apa intra pe sus si ajunge jos printr-o teava pe unde iasa apa...de jos in sus pui burete de plastic de vase,apoi burete de vase dar normal dinala dreptunghiular cat palma iar sus vine vata de perlon.1/3 burete plastic,1/3 burete vase, 1/3 vata perlon.vata de perlon se gaseste la atrium center la piranha, 13 lei pachetul.cam asta e.inta pe youtube si uita-te la -pond filter.principiul e acelasi cam la toate.eu vreau multa verdeata ca sa nu-mi cumpar filtru uv,ca fara o multime de plAnte nu scapi de inverzirea apei cand da umpic caldura.
 

goodmans

Member
manuale nu gasesti pentru ca bolile pestilor sint cam aceleasi indiferent de specie.
Daca ai probleme totusi incearca sa identifici cat mai corect boala:
http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perp ... alleryId=2

dar iti spun ca bolile pestilor sint extraordinar de greu de tratat,pestii trebuiesc prinsi si tinuti in carantina,medicamentele sint scumpe,etc

cel mai bine si mai ieftin este sa le asiguri un mediu optim,o apa curata,o mancare adecvata/sezon,vitamine sau mancare vitaminizata primavara si toamna,toamna tarziu pana spre iarna mancare pe baza de germeni de grau pana la limita inghetului (eventual mancare "de fund")
bazinul sa nu fie suprapopulat.

un vechi proverb spune: Este mai usor sa previi decat sa combati!

bafta!
 

Sparow

Member
La boli nu le prea am ai mei Koy au avut anul trecut niste ciuperci albe pe solzi si aripioare.Am luat albastru de metil [dar era denumit altfel] de la acvaristi din piata,am pus 2 fiole intr-o galeata,le-am omogenizat bine si apoi am aruncat apa in iesirea de la cascada.Intr-o saptamana au fost ca noi.
Nu trebuie sa te utit ca sant Koy,ei sant pesti ca toti ceilalti.Acvaristi stiu cam ce au si ce s-ai dea.Daca ti mortis poti sa cauti pe net boli pesti crap ,caras si sigur gasesti.Cu prinsul lor si carantina de obicei se termina la fel.Pestele moare.Salveaza-i pe restul.Dezinfectante.
 
ok...momentan stau de-o sapatamana in solutii speciale,dar vad ca se agraveaza......n-o sa scape zic eu....au ceva puf alb pe ei...
 

goodmans

Member
tu zici gresit,puful ala este de fapt mucegaiul pestilor,nu e grav si se trateaza cu verde de malachit pe care il gasesti la petshop-uri,petmania are sigur ca iau eu regulat ca dezinfectant.
este ieftin si poti pune direct in iaz,pentru bai de lunga durata pui 1 sticluta la 10L de apa,scazi nivelul apei si bagi cateva zeci de sticle,repeti dupa 4 zile,lasi asa o saptamana dupa care umpli iazul la loc.
asta e semn de apa depreciata,cauta sa stabilizezi putin apa
 
au murit cei doi bolnavi....i-am tinut in solutie SERA BAKTOPUR iar dupa 5 zile le-am dat ceva de la TETRA( ANTI FUNGUS)deoarece nu si-au revenit de la baktopur.......dar si dupa 5 zile de tratament cu TETRA nu s-au insanatosit....si dupa 2 sapt au murit.mentionez ca pestii i-am cumparat duminica,nu aveau nimic...iar marti am depistat boala si am scos acei pesti...
 

Sparow

Member
Noapai asa-i daca ai marva ai si paguba :( .Si mie mi-au murit anul trecut cam jumatate din ei.Mai incerci.Cei ramasi se aclimatizeaza si nu ii mai pierzi.
 
nu stiti dupa cat timp se coloreaza caraseii?am niste pui de anul asta,din primavara,dar nu sunt colorati.arata ca cei salbatici.ca marime au vreo 4cm.am unul pestrit,dar in rest nu e niciunul colorat.
 

goodmans

Member
pai stai linistit ca nici nu se vor colora,decat daca ai vreun marker rezistent la apa...sa-i colorezi tu.
:D
glumeam evident,din aia am si eu cu zecile,nu este o regula ca toti puii de carasi,subunkin sau koi sa fie viabili,adica colorati.
Am discutat cu crescatori de pesti si mi-au zis ca la speciile astea cam 2% din puiet sint OK
Eu din 50 de pui de koi doar 10-15 am sa opresc,restul sint obisnuiti,crap comun,o sa-i donez cuiva care e la inceput de drum cu iazul si nu are bani de pesti.
 
Sus