iazul meu - kaenderr

kaenderr

New Member
Salut!

Este primul meu post pe forum si vreau totodata ca prim pas sa-mi prezint pseudo-mini-iazul.

Eu din pacate, am inceput cu sfarsitul. Intai am construit totul si apoi am inceput sa citesc despre apa, pompe, filtre, plante. N-ar fi prima data cand fac asa ceva :). Nu am avut un plan de la inceput, am facut totul pe masura de ce am avansat si am incercat sa realizez un peisaj de munte - ca un lac la baza unui munte cu stanci si padure.

Asadar, aveam un butoi mare de fosa in curte, de 3600L, l-am taiat in doua si l-am bagat in pamant. Este din PVC gros de 3-4mm. Dimensiunile sunt 1.9mx1.4m. Adancimea, relativ constanta (fara diverse niveluri) este de 0.6m. Dintr-un calcul mai mult sau mai putin precis a reiesit un volum de apa de ~1200L. Mi-e greu sa calculez pentru ca am folosit partea de jos, care are preformate niste picioare.

In jurul lui am pus borduri sparte si peste am facut un capac din scandura astfel incat sa nu se vada "din avion" taietura si bordurile. Pozele sunt mai jos.

Intr-un colt am facut un mic "alpinariu" din bolovani adusi de la munte si conifere de diverse soiuri (cumparate cat si aduse de la munte) si 2 berberis pentru un colorit viu. In jurul intregului "ecosistem" am pus scoarta de copac pentru a tine sub control buruienile si gazonul.

Pentru seara am vreo 6 lampi independente UV de gradina si 3 reflectoare tot solare. Este un peisaj destul de placut.

In apa am pus 2 mini-nuferi si niste plante plutitoare - de la hornbach. Pare ca le merge bine, insa un nufar nu a miscat nici un cm in timp ce celalalt are deja 2 frunze la suprafata. Cel care nu creste este verde, are 2 frunzulite, dar nu misca deloc - ce ar putea fi? I-am plantat pe ambii in cosuri speciale cu pamant special si un strat de pietris deasupra.


Am cumparat o pompa/fantana arteziana de 25W de putere maxima 1500L/h. Probabil asa cum este amplasata acum are un flux mai mic, de cca 700-800L/h. Am facut totodata un filtru dintr-o galeata gaurita la baza si apoi de jos in sus ca si straturi: roca de lava pentru gratar, burete de filtru, ceva deseuri de plastic (tevi flexibile de curent taiate, dibluri stricate, ...). Peste toate acestea am pus un gratar si deasupra pompa. Apa intra pe la baza si trece prin toate aceste straturi. Varianta de duza pentru fantana arteziana care se vede in poza este singura care nu stropeste pe laturi. Am in plan sa fac si o mini cascada, am incercat diverse variante pana acum dar nu mi-a iesit mare lucru.

Pesti nu am si ma gandesc ca nu voi avea pentru ca iarna nu am ce face cu ei, iar bazinul meu nu este optim pentru asa ceva.

Apa nu am mai schimbat-o de aproximativ o luna (de alfel toata cosntructia are 2 luni), s-a facut destul de verde, si nu se vede aproape nimic mai jos de 15cm de la suprafata. Filtru UV nu am. Apa a stat cca 2 sapt la inceput fara "bacterie" si prima saptamana fara pompa. Apoi am cumparat si pus JBL bactopond, doza de start de 80ml si apoi completat cu 20-40ml dupa ploi (in ultimele 2 saptamani a cam turnat). Apa pare ca stagneaza si nu se limpezeste (asa cum am citit ca ar fi cazul dupa o vreme). Mai nou face si o spuma alba sub fantana arteziana - se vede si in poza. Din pacate este in plin soare iar plante de apa am putine, adica o algele sunt in mediul lor.

Ieri am remarcat in bazin 2 musafiri: 2 broscute verde inchis - negru. Nu stiu daca este de bine sau nu - in sensul ca ecosistemul functioneaza :).

Pun cateva intrebari si m-as bucura daca m-ati ajuta cu niste raspunsuri:
1) ce sa fac cu apa? mai astept sau sa incerc sa o schimb si sa spal bazinul?
2) ce sa fac cu nufarul care nu "misca" deloc?
3) ce sa fac cu broscutele?
4) fantana arteziaza asa cum este ea, reprezinta un stres pentru plante?

Nu in ultimul rand, pozele:
http://img820.imageshack.us/img820/4003/sg109608.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/7825/sg109610.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/6672/sg109611.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/4026/sg109613.jpg

Promit sa revin cu poze mai bune - deocamdata acestea sunt cele mai actuale.
 

kaenderr

New Member
Multumesc de primire si promit ca imi voi face timp sa scriu cateva cuvinte despre mine :).

Mai am cateva intrebari:
- imi place ideea de fantana arteziana/cascada, insa luciul apei fiind mic observ ca frunzele de nuferi incearca sa se departeze de cursul de apa - ar trebui sa-mi fac probleme?
- am nevoie de ceva plante pentru oxigenarea apei (nu am pesti)? Nu am pompa de aer, foloseam fantana pentru o cvasi-oxigenare
- exista o diferenta importanta intre un filtru extern si unul intern care contine si pompa dpdv al eficientei? am tot cautat pe net si nu am reusit sa gasesc un raspuns clar. Din punctul meu de vedere ambele ar trebui sa fie identice ca si functionalitate si rezultat.

Multumesc!
 

Sparow

Member
Din cate stiu eu la toti nuferii le place muuult soare,lumina.Si nu le place sa fie stropiti pe frunze,nici curentii de apa.Oxigenare nu cred ca ai nevoie daca nu ai ganduri sa iei pesti.De asemenea daca nu vrei pesti nu vad de ce te framanti pt filtre,nu ai ce sa vezi in apa,pe tine te intereseaza doar luciul apei,si daca iti merg nuferii o sa ai luciul repede acoperit.
De broaste ,pe mine m-au scos din minti cu oracaitul noaptea.
Sugestie:marginile le-as acoperi cu lespezi de piatra asemanatoare cu cele din alpinariu.
 

baby_blues

Member
Eu am trecut pe aici doar ca sa scriu ca-mi place in mod deosebit micul iaz care este facut chiar cu gust. Deja al meu imi pare urat. :( :)
 

kaenderr

New Member
@sparrow: Mult soare din pacate in ultima luna nu a fost - vremea a fost cum a fost.
Cu filtrul ma chinui pentru ca din ce am citit trebuie si pentru un iaz fara pesti asa ceva, altfel apa devine o mlastina. Sa intleg ca acum consum curent de pomana?

Singurul lucru care ma opreste sa iau pesti este gandul ca iarna nu vor supravietui si decat sa chinui animalele mai bine ma lipsesc. Nu am adancimea necesara, iar la Brasov in iarna asta am avut 3 nopti la rand cu -30 grade. Minima a fost -33.

Din pacate marginile nu-s tocmai usor de acoperit cu lespezi, pentru ca nu-s chiar regulate, iazul nefiind facut din folie. Ma gandeam insa sa fac o cascada din lespezi, in coltul iazului ;-).

@baby_blues, multumesc de apreciere.
 

baby_blues

Member
Pai poti sa incerci cu niste carasi , care din proprie experienta iti pot spune ca-s foarte rezistenti. Exista solutii de incalzire a apei , etc.
 

kaenderr

New Member
Ce fel de carasi? Cei de balta romanesti, prinsi cu undita?

Apa mea este din ce in ce mai verde :( si nu stiu ce sa fac, incep sa-mi pierd rabdarea asteptand minunea care intr-o zi din supa asta verde va face o apa cristalina :). Filtrul meu subacvatic merge continuu. Am tocat niste paie de pastic (de baut) sa fac mai mult mediu de filtru dar inca nu am apucat sa-l le introduc. Deocamdata ca si mediu de filtrare pe langa vata de filtru, burete si lavarock sunt doar vreo 10 buretei de vase de nailon.

Toata galeata are 25L (poate chiar 30), gaurile sunt pe lateral in partea de jos, apoi materialul filtrant vine in straturi de jos in sus: lava rock, burete de filtru, vata de filtru, burete de filtr iar pe untimul nivel: pompa si in jurul ei bureteii de plastic si urmeaza paiele.

Plantele actuale ocupa cca 10% din luciul apei iar restul este in plina lumina. Probabil pana sa ajunga ele sa acopere 50-60% din suprafata apa mea se va face un sos verde. Ce sa fac? O schimb sau ma inarmez cu rabdare?
 

baby_blues

Member
Eu am luat carasi de balta prinsi cu undita. Dar din cate stiu pestii nu au un mare aport la schimbarea ciorbei in supa :D Avand in vedere ca iazul meu nu e expus 100 % la soare nu pot sa dau sfaturi pertinente vis-a-vis de problema cu ciorba . :D dar o lampa Uv ti-ar imbunatati sigur situatia.
 

Sparow

Member
Am si eu probleme cu algele nu-i problema.La toamna supa verde va deveni cristal limpede,pana dupa inghet,apoi din juma februarie....iar supa verde.
 
Sus