Iazul meu - IulianGradinarul

IulianGradinarul

New Member
Este vorba despre un iaz situat in Bucovina, intr-o mica depresiune, la aproximativ 450 m altitudine. A fost facut acum aproximativ 25 de ani. Cand eram mic tin minte ca acolo era o parte mlastinoasa a gradinii. Tatal meu a facut un mic iaz (aprox 10 x 7 m ) cu un excavator. Pamantul a fost excavat de jur imprejurul iazului si de aceea malurile s-au surpat in scurt timp (1-2 ani). Apoi a facut iazul actual (aprox 30 x 15 m) cu un buldozer. Pamantul a fost imprastiat si tasat de greutatea acestuia. Pe latura cu adancimea maxima are calugar (2.5 m inaltime) si malul este placat cu dale mari de beton asezate pe un soclu de beton. Pe latura opusa are malul cu o inclinatie mai mica. In mijloc i-a pus doi stalpi de fier in beton pentru un viitor pod.
Din pacate iazul nu se umplea. Apa iesea pe la calugar, printre scanduri si ce aceea am batucit pamant intre scanduri. Nivelul apei a stagant in jur de un metru adancime la calugar si tot iesea printre scanduri si pamant. S-a lansat ideea ca izvoarele s-au lasat in jos din cauza budozerului.
Copil fiind tin minte ca era perfect pentru baie. In dreptul stalpilor era pana pe la genunchi. Mergeam la pescuit pe la alte iazuri si aduceam peste ca sa-l repescuiesc :).
In anii in care tineam rate sau gaste, acestea stateau toata ziua pe iaz.
In timp iazul a fost populat cu peste. Peste iarna iazul ingheta si patinam sau jucam hochei. In unii ani am mai spart gheata (groasa de 25-30 cm) ca sa intre aer la pesti dar peste noapte ingheta la loc... In unele primaveri am mai gasit cativa pesti morti dupa topirea ghetii dar nesemnificativ - zic eu.
Iazul s-a umplut de carasei (cred). Nu mai mari de 25-30 cm. Dar si foarte multi pesti mici care nu mai cresc!!!! Nu apuci sa arunci undita in apa ca dau toti piticii navala :). Ocazional le mai aruncam paine in apa si ii vedeam cum tabarau pe ea.
In ultimii ani (cu inundatiile) iazul s-a umplut si apa trecea peste mal, pe langa calugar si se scurgea. Scandurile si pamantul din calugar nu mai permiteau apei sa iasa dar nici in partea dinspre iaz - in calugar - nu era apa pana la nivelul iazului: trecerea dinspre iaz in calugar s-a blocat cu namol -probabil.
Iazul nu a fost curatat niciodata si saptamana trecuta avea la calugar 90 cm namol si 140 cm apa (mai erau 20 cm - pana la 250 cm peste nivelul solului peste care trecea apa). Adica: bag un bat in apa 140 cm dupa care il apas mai tare ca sa intre in namol pana la ciment inca 90 cm. Deci apa pare sa aiba 230 cm dar e un strat cam gros de namol sub apa. Numai aprox 1 mp este ciment sub apa in dreptul calugarului.

Dupa ce am citit pe forum despre iazuri am inceput sa golesc iazul cu ajutorul unor furtunuri. Ce ar fi bine sa fac acum?

Pestisorii au inceput sa iasa parca mai mult la aer. Eu ma gandeam ca in cel mai rau caz las iazul fara apa un an... O fi bine?!
As vrea sa-l curat (desi nu stiu exact cum) si sa-l umplu la loc. Sugestii?
 

goodmans

Member
mana cereasca iazul asta mostenit...
arata super,ca in povesti...
daca scoti toata apa ce faci cu pestii?banuiesc ca sint multi?!
eu i-as elibera pe toti intr-o garla,ca tot sint carasi
as lasa cateva zile iazul fara apa,sa se intareasca putin namolul ala si impreuna cu neamurile/familia as incepe sa scot namolul
il arunci pe camp,transportat cu caruta sau ce gasesti.
dupa reumplere as baga numai crap romanesc.
bafta!
 

Sparow

Member
Pare gigntic in poze.Cred ca ar fi multe variante dar nu stiu daca sant aplicabile.Daca il lasi uscat o vara intreaga cred ca ai pute sa scoti namolul cu un buldozer .Cu mana chiar si cu neamurile nu cred ca tine ca ai acolo vreo 50 de metri cubi de namol pe putin.Dupa ce ii curat poti pune si crap dar cred ca ar merge si alte feluri.Dar daca sant izvoare narurale nu stiu daca namolul s-ar usca suficient sa poti intra cu exccavatorul-buldozerul.
 

IulianGradinarul

New Member
Namol mult

@goodmans: usor de zis - greu de facut. Am pus si crap romanesc si nu l-am mai vazut ...
@Sparow: nu era chiar asa de mare initial. Apa a ros malurile si acum o varianta ar fi ca sa pun gard de rachita in interior la 1-2 m de mal si sa umplu cu pamant ca sa revin la dimensiunile initiale. Ai dreptate cu namolul! Nu stiu in mijlocul iazului cat e dar incepe de la margine cu 30 cm!! Plus ca m-a incurcat si nu reusesc sa golesc iazul in intregime.

Bietii pestisori - mi-e mila de ei dar nu am ce sa le fac!

Noua problema aparuta este golirea. Am incercat sa adancesc la calugar dar fara prea mare succes. Acum inteleg mai bine rolul calugarului. Plus ca o simpla ploaie imi strica toate socotelile. Este exclusa uscarea completa a namolului. Ar trebui sa prinzi o seceta prelungita iar aici este exclus asa ceva.
 

goodmans

Member
nu mi se pare chiar asa grav din ce vad in prima poza
eu as cumpara o pompa de namol/mizerie
au si debit mare si as baga-o acolo unde inca ai apa si as impinge namolul de pe margine spre interior,s-ar dilua si ar fi absorbit de pompa
evacuat peste calugar apoi.
o idee....posibil sa functioneze.
 

emundin

Member
Iazul intra aproape in categoria natural :) Iata cam ce se poate face insa investitia te va cam lasa fara bani. Oricum pentru acest iaz cred ca ai lua bani si din fonduri (in caz in care vrei sa-l exploatezi) Am vazut ca nu este asa de mare insa asa cum ai spus pentru ca nu este protejat de jur imprejur apa mananca din pamant asa ca se mareste pe an ce trece. Ar fi pacat insa sa incepi sa-l modifici avand in vedere ca arata bine si asa (cel putin din poze) insa se poate goli, si se poate pune o folie numai pe fundul iazului + 1.50m pe peretii iazului. Restul ce ramane lasi cum a fost initial altfel tot ce este in jurul lui (salcii etc) vor fi dezamagite ca le furi din hrana :) O pompa de circulare a apei de 15.000 litri pe ora si apoi pesti la greu.
 

emundin

Member
Am uitat sa mentionez ca iazul cu cat este mai vechi in stare "naturala" cu atat mai greu este sa-l reamenajezi.
 

IulianGradinarul

New Member
Scop golire iaz

Nu cred ca se poate evacua atata namol cu ajutorul unei pompe!!! S-ar depune in partea cealalta si s-ar bloca scurgerea... In calugar s-a si depus namol de la evacuarea apei.
Exclud si acoperirea cu folie. Nu intentionez deocamdata sa exploatez iazul. Deocamdata am aflat cam ce pesti are, cat namol este si ma gandesc sa-l fac doar de 1.8 m adancime. As vrea sa pun namolul in locul din care a provenit (din malul stang si din cel drept) si sa-l fixez cu gard de rachita.
Iata "monstrul" de nici 0.4 kg capturat cu greu cu minciogul alaturi de alti pesti capurati asemanator:
 

alias

New Member
Salut. Foarte frumosi pesti. Nici nu cred ca realizezi cat esti de norocos sa ai un asemenea iaz. Nu stiu cum vrei sa pui namolul in maluri. In primul rand trebuie sa-l usuci. Daca vrei sa seci iazul si sa se usuce el de la soare probabil ca nici in 4-5 ani nu ar fi uscat complet. Parerea mea e ca trebuie sa folosesti neaparat folie, pentru ca altfel mereu te vei lovi de namol. IN timp ce tu te chinui sa refaci malurile si sa le fixezi cu pari, in acelasi timp apa ar infiltra fundul care la randul lui s-ar transforma in namol. In timp parii respectivi vor iesi suprafata.

Daca vreu sa scapi de probleme, dar pentru totdeauna poti sa betonezi malul cu armatura din plasa de buzau si ai terminat povestea. Oricum acest lucru s-ar merita doar daca intentionezi sa-ti recuperezi cumva investitia, altfel nu.

Pe scurt daca vrei sa faci un iaz ornamental pui folie. Daca vrei sa se poata pescui cel mai sigur betonezi doar peretii. Bafta multa si tine-ne la curent!
 

sicora fabian

Active Member
AP

Fa un gardut de rachita impletita pe cativa metri de la dale spre fundul iazului, apoi curata numai dalele de namol pana la nivelul apei pe care nu o mai poti scoate si pune-l dupa gardut, ca sa nu-l cari departe. Daca nu ai izvor puternic, nu cred ca este nevoie sa desfunzi calugarul. Negolind tot iazul, salvezi si pestii, insa au nevoie de hrana, ar trebui sa plantezi niste stuf sau papura intr-o parte, langa mal, spre dale, ca sa nu se intinda prea mult spre centrul iazului. Daca ai bani sa bagi in el, ideal ar fi sa betonezi malurile sau sa faci gabioane(piatra este pe acolo). Si asa daca-l lasi, tot esti un norocos, bafta!
 

IulianGradinarul

New Member
namol

Mie nu imi este clar cum si de ce se formeaza namolul si cu ce incurca el. Deocamdata am inteles ca daca nu protejezi malurile apa le erodeaza. Nu cred ca daca as pune folie sau daca as betona as scapa definitiv de probleme. Consider ceva normal ca din cand in cand (la 5-10-15 sau 20 de ani) sa cureti un iaz mai ales ca nu are cine sa se ocupe in mod regulat de el. Am scos cateva lopeti de namol din apa si nu e foarte greu. Dar e foarte mult. Nu trebuie sa fie uscat. Poti sa-l scoti si din apa. Ideala ar fi o draglina. Eu cred ca se poate curata namolul fie manual - cu o echipa harnica fie mecanizat. In cazul al doilea am auzit de curatarea cu ajutorul unei cuve. Aceasta este trasa de pe maluri, intr-o parte si in alta, de catre doua vinciuri (de pe tractor sau TAF).
Pana acum iazul a fost in primul rand util pentru cresterea ratelor si gastelor. Pe locul doi au fost pestii. Pasarile fac mare mizerie. Cred ca si pestii fac dar mult mai putina, nu?
Papura am pus intr-un an cateva fire si in anul urmator tot iazul era plin de papura :) . Acum as vrea sa incerc si cu nuferi...
 

IulianGradinarul

New Member
Restul la anul

Deocamdata nu voi mai umbla la iaz. Ramane anul acesta cu namolul pe care il are.
alias a spus:
Daca ai panza freatica relativ aproape de suprafata atunci nu merita sa investesti bani in folie, dar daca panza freatica este la adancime mai mare, decat nivelul fundului iazului, atunci trebuie neaparat sa pui folie pentru ca altfel risti sa-ti sece iazul complet. Daca solul este foarte argilos poti sa incerci sa-l compactezi foarte foarte bine astfel incat sa pierzi cat mai putina apa in perioadele secetoase cand nivelul panzei freatice coboara si mai mult. Personal daca as avea terenul si iazul pe care il ai tu, as face intai un studiu amanuntit al zonei, al terenului si al solului si cel mai probabil as merge pe folie.
Parerea mea e ca panza freatica este relativ aproape de suprafata. Iazul nu a secat niciodata. Dimpotriva! Chiar in perioada in care il goleam, daca opream golirea crestea nivelul apei fara ploaie. Si a fost facut acest experiment chiar in perioada secetoasa din acesta vara. Cum as putea sa fac acest studiu amanuntit?
 

Sparow

Member
Mal se formeaza in orice iaz.La mine din pricina prafului din aer care se depune in iaz intr-o veselie.Nu stiu daca ai vazut cum ies uneori gaze din mal,asa ca nu stiu daca nu e un pic toxic.Pe de alta parte sant unii pesti care se simt minunat in mal,tiparii si somni,etc.Si la carasi si crapi le place sa ,,foreze'' in mal.
 
Sus