Iaz - alias, poze, detalii, idei, sfaturi

alias

New Member
Buna ziua dragi prieteni. Poate mai sunt si altii dintre voi care, ca si mine, pe timp de criza se gandesc sa-si construiasca un pond. Prin urmare va cer parerea despre modul in care ar trebui sa procedez la construirea iazului si mai mult daca se merita. Adevarat, orice petic de luciu de apa merita tot efortul, dar va rog sa imi spuneti parerile voastre sincere, punandu-va in locul meu.

Stau impreuna cu viitoarea mea sotie aproape de centrul capitalei, intr-o casa veche de vreo 100 de ani, ce-i drept renovata acum 1 an, dar din pacate am doar o farama de curte. Ceea ce este cel mai nasol este ca datorita configuratiei casei, aceasta fiind vagon (adica se trece dintr-o camera in alta) curtea mea este foarte lunga, in jur de 14 metri si foarte ingusta, avand latimea maxima doar 1,9 metri. Am doua intrari in casa, una aproape de jumatatea curtii, iar cealalta in spatele curtii.
Acum, eu as vrea sa separ curtea in 2 parti, exact dupa intrarea de la mijloc, astfel incat in jumatatea din fata sa stea cei 2 catei, iar in jumatatea din spate sa-mi pot face ponduletul. Si pentru ca situatia nu era suficient de rea si asa, trebuie sa va mai spun ca exact pe mijlocul curtii, la 95cm de zidul casei si la 95cm de gardul ce separa curtea mea de curtea vecina, trece teava de apa potabila, teava veche de plumb pe care daca o sparg, am rupt-o in fericire, mai ales ca aceasta teava ofera apa si celor doua familii vecine din curtea de dincolo de gard. In canalul din fata curtii precum si la mine in beci, teava de apa potabila se afla la adancimea de 110cm. In partea cu gardul, foarte aproape de acesta, se afla teava de canalizare, tot asa foarte veche din fonta, undeva la 30-40cm, dar nu stiu sigur adancimea pana nu ma apuc sa sap. La fel si canalizarea deserveste si celelalte doua familii de peste gard.

Avand in vedere ca din latimea curtii vreau sa las macar 50cm, o poteca pe langa pondulet, raman cu doua variante:
- sa fac iazul spre gard si sa raman cu poteca langa casa, sau
- sa-l fac spre casa si sa fac poteca langa gard.
Personal as merge pe prima varianta, dar avand in vedere tevile respective, e destul de delicata aceasta problema. Voi ce parere aveti, merita sa ma bag la cheltuieli in conditiile date? Ceva mic de 1,1m x 3m tot as putea sa-mi fac ...

Avand in vedere locatia unde stau, credeti ca sunt necesare ceva aprobari?

Cam asta ar fi planul de bataie:
http://www.startcsr.3x.ro/forum/images/Curtea_mea.jpg

Cat de curand voi pune si niste poze pentru a va lamuri mai bine.
 

Sparow

Member
Salut!Cred ca daca as fi in locul tau as face undeva unde nu sant tevi,pt ca la o interventie la ele trebuie sa reconstruiesti iazul.Daca nu poti merge in adancine poti incerca sa sapi numai un pic si sa il faci din ciment la suprafata,apoi maschezi ,,malurile'' cu pietre si plante de apa,eventual bambus.
Poate ca ar merge in loc de iaz un acvariu mare cu carasi sau Koy dar numai daca e mare.Sau iaz mic dar numai putin adanc cu un nufar mic.

Uite la DM7 http://i149.photobucket.com/albums/s69/DM7_album/Iaz/DSC01374.jpg.Nu are intindere mare pa orizontala.Si daca e peste nivelul solului si mascate marginile nu cred ca e problema cu structurile de sub el.Dar tevile se sparg.Cred ca ar fi bine sa inlocuiesti teava inainte de a se sparge si dupa aia sa constuiesti deasupra ei.Daca e nevoie de aprobari....nu stiu.Daca nu e constructie permanenta,numai pt amenajari gradina nu cred ca trebuie.
 

alias

New Member
Multumesc mult Sparow pentru parere. Problema e ca teava de apa imi strabate curtea de la cap la cap si este exact pe mijloc, asa ca din pacate nu am cum si unde sa construiesc in asa fel incat sa nu fie tevi dedesupt. As putea sa construiesc iazul lipit de casa dar ma tem sa nu traga umezeala fundatia si sa-mi mucegaiasca peretii inauntru. Din cate am studiat trebuie un minim de 80 cm adancime, ca sa poti lasa pestii peste iarna in iaz si toata aceasta adancime trebuie sa fie sub nivelul solului, deci nu pot sa-l fac deasupra decat daca mut pestii iarna.

Acvarii am tot avut, ultimul si cel mai mare de constructie proprie, avea cam 180litri si am renuntat la el acum 2 saptamani pentru ca in ultimii 2 ani a stat gol si ma tot loveam de el.

Pentru ca teava de apa potabila este la 110cm, cred ca as putea sapa lejer 90 de cm, pentru ca oricum si pamantul apasa destul pe teava dar nu cat sa se sparga. As putea sa torn un strat de beton de vrem 8-10cm pe fundul gropii, inainte sa pun geotextilul si folia.

Cea mai mare problema pe care o intrevad este faptul ca nu cred ca pot face iazul suficient de adanc pentru ca nu este suficient de lat si peretii ar fi aproape verticali si e posibil sa se surpe. Ma gandesc sa-i betonez sau sa-i ranforsez cu ceva ...
 

alias

New Member
Problema e mai complicata de atat. Si teava de apa potabila si cea de canalizare deservesc 3 familii, dupa cum am mai spus. Problema e ca ma agit singur pentru ca nimeni nu vrea sa miste 1 deget ca sa schimbam ceva, ba mai mult se tiganesc pana la ultimul leu cand e de platit apa.

Ce super trebuie sa fie acum ca ai si putiuti. Felicitari :)

PS - M-ar interesa sa stiu cam ce dimensiuni are iazul tau, ce adancime ai si cam ce volum de apa intra, daca ai masurat. Multumesc
 

emundin

Member
Buna ziua baieti :)

Am analizat problema si vin si eu cu o solutie.

Ideea pe care o ai este buna si amplasamentul este ok.

Iata cam care ar fi problemele pe care ai putea sa le remediezi.

Dupa cate am vazut in schema pusa la dispozite am observat ca iazul s-ar intersecta cu teava de apa undeva pe lateral ceea ce nu ar fi o problema.

Pentru ca vei avea nevoie de o zona unde sa pui plantele iata cam care a fi solutia mea :

1 Se sapa groapa la o adancime 1.80 bineinteles ca vei da si de teava de apa insa o lasi descoperita.
2 Delimitarea celor doua zone : Teava de apa va folosi sa delimitarea a 80 cm pentru "jardiniera de plante acvatice si restiul de 1.80.
3 Se aplica folia (sper ca nu vrei betonare) iar cand ai ajuns cu folia in dreptul tevii de apa pui nisip in acel spatiu care va fi delimitarea pana ajungi la 80 cm. Acoperi cu folie si te ridici cu ea pana la nivelul pamantului + 5 cm.

In asa fel vei avea Iaz cu 2 delimitari. Partea pana in teava mai adanca pentru ce vrei tu (balacit , pesti alte vietati :) si partea unde poti sa pui plantele.

E ? Idee buna sau proasta astept tribunalul !
 

alias

New Member
Emundin iti multumesc mult pentru raspuns insa mie imi este frica sa sap 80cm in pamant la o latime de 110cm si tu imi zici sa sap 1,80m ??? In cea mai drastica abordare a malului, la un unghi de 45 de grade ca sa-mi ramana macar o latime de 50cm de fund, ar trebui sa am minim 1,8m+0,5m+1,8m. Loc nu am decat pentru o singura terasa, deci varianta cu terasare pica si din pacate pamantul este destul de umed incat sa nu pot face peretii verticali fara ranforsre, existand un risc foarte mare de prabusire a acestora. Nu stiu daca ai vazut dimensiunile minusculei mele curti le repet acum 14m cu 1,9m latime, din care 0,5 metri vreau sa-i pastrez pentru o poteca de trecere. Multumesc inca o data pentru raspuns.
 

goodmans

Member
merita sa te bagi la cheltuieli daca le faci cu cap,a avea un pond inseamna ceva deosebit,relaxarea este mult peste orice investitie si munca de intretinere.
Teava ta e un mare fas,eu am demolat un garaj din beton pentru a avea un iaz.
Nu stiu daca ai aruncat un ochi aici:
http://s592.photobucket.com/albums/tt3/ ... /?start=20

ai toate etapele constructiei.
Pune mana si sapa ca acum vine iarna,sapa cat ai curtea de lata,pe partea dinspre casa lasi 10cm si te duci 40-50cm adancime,betonezi apoi peretele 8cm cu plasa de buzau de 4mm.
Teava o tai,chemi un instalator,o urci peste bordura ce se creaza prin turnarea peretelui de 8cm scei 10cm ramasi pana la temelia casei.O izolezi in vata minerala de 10cm si staniol si mergi cu ea pe langa casa spre intrarea in curte sau spre fundul curtii,adica dai roata pe langa iaz cu teava,la fel faci si in partea cealalta.
Pe partea opusa casei sapi la 150cm si tot asa faci perete de ranforsare la 10-15cm de gard.
Cumpara membrana epdm firestone,nu o sa-ti para rau.Pe asta dupa ce o asezi in groapa o pui peste teava,sa o acopere sa nu se vada izolatia si pui piatra de rau peste ea.
Exact la jumatate pui o grinda metalica groasa sprijinita pe peretii de ranforsare.Asta ca sa sprijine un podet care sa mearga pana la intrarea din spate.Pe jos sudezi plasa cu gaurele si faci o "mana curenta"pe partea cu apa sa nu cada careva.Apa va trece evident pe sub pod.
Ar fi multe de spus si mult mai explicit dar eu nu pot sa vad schita ta,imi da o eroare.
Nu sta pe ganduri ca investitia nu e mare si merita.

Pune schita aia undeva sa o pot vedea si eu si iti dau mai multe idei,ca sint plin de asa ceva.
Membrana am eu ramasa multa si poti cumpara kitul de lipire doar ca iesi mai ieftin.Eu nu vreau bani pe ea,am fasii de 1-1.5m si 10m lungime.
Hai apucate de treaba,ai 2 zile de sapat dupa care chemi instalatorul,iti taie teava de plumb si pune 2 conectori care fac trecerea de la plumb la polipropilena si dai roata curtii cu ea sau mai simplu o asezi pe fundul gropii ca nu are moarte polipropilena mai ales ca e noua si o invelesti in burete.
Bafta.
 

alias

New Member
Salut goodmans. Din pacate hostul unde se afla poza face figuri. Poza se afla acolo, trebuie doar sa selectezi url-ul (sa te asiguri ca este albastru tot) din partea de sus a fereastrei sau tab-ului unde l-ai deschis si sa apesi enter. Nu merge cu refresh, e aberant, dar nu ma intreba de ce.

Acum ca ti-ai facut o idee cam cat de mic este spatiul, crezi ca mai merge ideea cu toata latimea si podet pe mijloc? Sincer mi-am facut mai multe planuri de bataie, dar am renuntat la aceasta idee din motivul ca daca as fi facut un podet pe mijloc nu as mai fi avut deloc soare in pond si nu as mai fi putut sa pun nuferi, nu din lipsa de spatiu ci din lipsa de soare :(

Asa vreau si eu sa betonez peretii si sa pun armatura din plasa de buzau de 4mm. Teava de plumb este foarte problematica pentru ca nu prea mai sunt instalatori care sa stie sa lipeasca racordul pentru PPR de teava de plumb. Stiu cand mi-am facut instalatia ca am avum probleme mari si am ramas si acum cu o bucata de teava veche pentru ca n-am gasit pe nimeni care sa se bage la lipit teava de plumb. Toti ziceau ca ma rezolva dar cum auzeau de teava de pumb cum o dadeau la intoarsa. Ultimul l-am adus sa vada despre ce e vorba si cand a vazut a zis ca el nu se baga, daca gasesc pe cineva sa-mi faca lipitura cu racordul, imi face el restul dar acolo nu se baga. Am un unchi instalator, care stiu ca stie sa lipeasca, dar nu este momentan in tara, asa ca deocamdata schimbatul tevii o sa mai astepte. Teava este la 110cm, daca sap doar 90 si pun 5cm nisip, apoi geotextilul si folia tot imi raman 80cm, ceea ce e bine. Teava aia e de cand era tata copil, cred ca are vreo 50 de ani, daca nu mai mult, ma rog casa are aproape 100, dar cred ca teava e mai noua. Asa cum a tinut atata timp asa sper sa mai tina inca 10 ani, epntru ca nu intentionez sa stau mai mult aici.

Voi folosi folie EPDM Firestone PondGuard de 1,02mm (40 mil.). Am gasit undeva la 30 de RON/mp si vreau sa-mi fac un pond sa stea matza in coada, cu filtrare ca la carte, mecanica, biologica, UV. O sa folosesc geotextil de 200 sau de 300g/mp. Vreau sa-mi fac si o cascada alimentata dintr-un skimmer aflat in capatul opus, pe peretele pond-ului. Voi supradimensiona putin filtrul UV pentru ca vreau apa limpede si fara miros de helesteu. Mie imi place mirosul, nu m-ar deranja, dar mi-e ca-mi sar vecinii in cap. Nu stiu ce sa fac pentru ca nu vreau sa folosesc un skimmer de interios si din pacate nu gasesc nicaieri in Romania skimmere pentru perete, iar sa-l aduc din state ma costa mai mult decat pretul lui. M-am tot gandit cum sa-mi fac eu unul dar nu cred ca merita pentru ca in timp o sa devina casant.
 

goodmans

Member
pe vecini o sa-i omoare zgomotul cascadei/fantanii arteziene nu mirosul.
vezi ca am bagat in albumul meu o poza "schita alias" cu ideea mea.
din ce am vazut acolo teava aia iese de la tine si intra in camin unde e ceasul probabil,schimb-o pe toata si gata,mai sapi un sant de cativa metrii,2 zile de munca in plus.
membrana poti sa o iei mai ieftin de aici:
http://www.amenajariacvatice.ro/listaProduse.aspx?cID=6
sper sa nu se considere reclama dar pe praful asta tin la buzunarele noastre.
este 6 euro cu tot cu TVA.
filtru supradimensionat nu prea cred ca te tine buzunarul,va costa mai mult decat restul iazului.
eu am un hozelock de 24000l cu UV 13W am dat 1300lei pe el la mare reducere ca am luat toate materialele de acolo.
in schimb iti mai poti lua o pompa cu debit mare si iti faci tu filtru din butoi de 100L cu diverse materiale filtrante inclusiv vata de perlon,al meu are o eficienta foarte mare,un pachet de vata e 15lei si umple tot butoiul,am mai bagat evident bureti,vata o arunc cu totul cand se murdareste ca sa nu pierd vremea spaland-o.
podeaua podetului o faci din plasa si astfel ai lumina destula si sub el,dar acolo poti pune multe plante subacvatice pt oxigenare si fiind o zona mai ferita iti vor sta toti puii acolo ascunsi.
 

alias

New Member
:) Multumesc mult pentru pont. Stiam de Augment ca fiind singurul dealer oficial Firestone in Romania si mai e si in Bucuresti ;-) Chiar acu vreo 2 zile m-am uitat pe site si era 6,73 euro metru patrat si acum cand am intrat era 6 :) Initial si eu ma gandisem la fac pond-ul pe toata latimea curtii si sa fac un podet, dat cum toata curtea are 190cm latime si ca sa te poti misca pe podetul ala, pentru ca o sa aiba balustrada, trebuie sa aiba macar 60cm latime. Mai e si neajunsul ca pestii se pot ascunde sub el si nu prea imi convine asta. Marginile vreau sa le fac frumos cu pietre de rau si asta ia pe putin 20cm de fiecare parte. deci mai raman cu 150cm, din care 60cm podetul...

In schema facuta de tine pond-ul ar avea cam 6 metri lungime. Asta inseamna vreo 10-12mc de pamant pe care trebuie sa-l duc undeva si cand o vedea baba de langa sigur cheama televiziunea ca-i cade casa. Mai exista si retinerea mea de a sapa aproape de fundatie, care este din caramida veche de 100 de ani, care a stat in pamant si umezeala ... Poate-mi cade in cap :p

Pe vecini ii tot testez de ceva vreme. Initial am bagat o pompa de acvariu de 300l/h intr-un ligheam de 20l patrat. Pompa evacueaza pe un furtul care este la vreo 10cm deasupra apei si ciuruie in lighean. Am pus putin pietris, am prins dintr-un lac un somn pitic de vreo 3cm, intre timp crescuse la vreo 5cm dar l-a rezolvat pisica. Probabil l-a vazut asa negru cand bea apa pentru ca deh apa din ligheanul ala era mult mai buna decat apa de la dansa din strachina si l-o fi halit. Nu stiu exact, dar nu l-am mai vazut de vreo 3 saptamani. Momentam am 2 reginute (regina baltii) prinse din acelasi lac si au crescut mult. Aveau cam 1,5cm acum vreo 2 luni si acum au aproape 5cm. Mananca amandoua o gramajoara de tubifex pe saptamana. Am ceva plantute pe-acolo, tot de prin lac luate, ceva resturi de elodea si o pistia cumparate. Acum vreo 4 zile am bagat si o pompa mai mare de 600l/h, tot de acvariu, in paralel amandoua fac ceva galagie si inca nu mi-au sarit vecinii in cap.

M-am resemnat cu ideea ca deocamdata am doar un colt de curte si trebuie sa-mi fac un pondulet pe masura, nu de alta dar ar da ca nuca in perete daca n-as mai avea loc de o bancuta langa sa ma uit la pesti. Vreau sa pun chiar 2 bancute, cate una in fiecare capat al ponduletului.

Daca stie cineva sau daca a vazut cineva skimmer pentru peretele pond-ului il rog sa ma contacteze pe privat ca sa nu facem reclama aici.

Asa arata tipul de skimmer care ma intereseaza:


Multumesc anticipat.
 

alias

New Member
goodmans a spus:
pai skimmer de perete tot acolo gasesti,dar nu inteleg de ce e asa scump?!
Multumesc. Pe asta nu-l vazusem acolo. Nu mi se pare scump. In general skimmerele de perete se invart in jur de 350-400$ cele mai mici, in functie de producator, iar Oase este destul de bun.

PS - Momentan mai aman construirea pondului din motive de ... nunta ... sper sa reusesc sa ma insor anul asta ... sotie am de 10 ani, dar cand ne-am hotarat si noi sa ne luam, nu mai gasim restaurant :(
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu spun sa iti aduci un inginer specializat sa iti dea citeva sfaturi inainte de a te hotari sa faci ceva investitie majora, mai ales considerind tipul de fundatie si virsta casei.

Teava de plumb e o problema mare si cred ca ar fi foarte sanatos sa o schimbi pt ca plumbul are o toxicitate majora, nu stiu cit e de fezabil dar ar fi spre avantajul tau chiar daca vecinii nu vor sa contribuie. Daca schimbi teava probabil poti si sa o muti mai departe de casa, linga teava cealalta si in felul asta iti faci loc si de iaz. Daca fundatia casei nu e foarte solida (beton), atunci indiferent ce faci cred ca iti trebuie o structura de intarire cel putin la una din doua (sau bazin.. sau fundatie)... pt ca e foarte aproape.

Daca totusi reusesti sa faci bazinul ar fi mai practic sa il faci cu pereti verticali si cu 1-2 trepte de nivel..... Daca il betonezi atunci poti sa il si ridici

Eu spun ca in cazul tau nu cred ca se preteaza investitia in "pond", eventual unul mic....situatia pare complicata si ca sa faci totul cum trebuie pare sa implice aprobari si avize de la primarie pt ca aduci atingere infrastructurii esentiale si in caz de probleme cu tevile (vechi si vulnerabile) iti urci vecinii in cap si te poti astepta sa suporti toata cheltuiala chiar daca nu esti tu de vina...
Sparrow are dreptate intr-un fel... oaza de verdeatza si relaxare pe care o creeaza un iaz merita efortul dar cred ca in cazul tau riscurile si
conditiile sint cam prea dezavantajoase... Daca casa ar fi noua.. poate ar fi altceva.
Succes cu nunta... dar de obicei majoritatea restaurantelor sint retinute inainte cu 6 luni - 1 an pt asemenea evenimente.
 

Sparow

Member
Daca te gandesti sa te muti nu cred ca merita toata bataia de cap.Dupa nunta multe se schimba,incepand cu locuinta.Si tot circul nu prea merita.Poate ajungi la o casa cu curte mai mare si atunci chiar ca altfel se pune problema.Si mai e si chestia ca daca ramai cu ideea fixa de iaz 2 ani sa zicem atunci e sigur ca asta vrei.Unii oameni se plictisesc dupa 6 luni-1 an si desfiinteaza investitii mai mari chiar.Eu aveam ideea fixa cu iazul inainte de a pune fundatia la casa.Dupa ce m-am mutat in primavara nu am avut deloc fonduri,asa ca am inceput nebunia cu iazul primavara asta.
Asa ca poate ar trebui sa astepti. :wink:
 

alias

New Member
Re: Iaz - alias, sfaturi construire

Salut dragi prieteni.

Imi cer iertare pentru o lunga perioada de inactivitate. Cum spuneam venea nunta si nu prea mai aveam timp de altele. In fine nunta a venit si a trecut si dupa vreo 2 ani si divortul insa pasiunea pentru iaz a ramas.

Asadar vreau sa va prezint micul meu iaz finalizat(in versiune beta) in weekend-ul trecut. Spun versiune beta pentru ca mai am de lucru mult la el cat si prin imprejurimi, la gard, etc.

Albumul poate fi vazut aici -> http://postimg.org/gallery/2b213y8q/b2c15ac9/

Atasez doar cateva poze:



Soare direct (cel putin luna asta) am asa:
- pentru marginale intre 12:00-15:00
- oxigenatori si nuferi intre 12:20-14:40



Asa cum spuneam mai am mult de lucru, insa am reusit sa pun apa si cateva plante. Pietrele patrate de la buza din fata trebuie sa le zidesc(momentan sunt puse doar de forma), gardul din dreapta iaz-ului trebuie sa-l dublez cu un policarbonat makrolon cat mai inchis la culoare. Mai am nevoie de niste pietre si trebuie sa le aduc de la munte(paltinu), pe alocuri trebuie sa mai ajustez folia sa nu se vada, trebuie sa continui zidul in jurul filtrului(momentan are cam jumatate din ianltimea finala) si sa-l plachez tot asa cu pietre zidite si sa confectionez un capac cu care sa acopar filtrul, trebuie sa termin cascada astfel incat sa nu se vada furtunul negru de alimentare. Ca prioritate maxima insa trebuie sa montez gardul pe stalpi astfel incat sa reduc riscul unor accidente.

Mai multe informatii:

Am umplut cu apa de la robinet si intentionez ca in seara asta (dupa 72 de ore) sa pun bacteriile activatoare peste materialul filtrant. O sa opresc filtrul 30 de minute, nu stiu daca jumatate de ora este suficient pentru fixarea acestora pe burete dar mi-e frica sa tin filtrul oprit mai mult sa nu se formeze bacterii anaerobe care sa strice socotelile.

Pesti incep sa introduc treptat, in circa 2 saptamani primii.

Bazin:
Lungime: 2,5m
Latime: 1.0m
Adancimi(nivel de iarna) - pe lungime am 4 terase incepand din fata(zona cu plante): 45cm,75cm,100cm,70cm. La acestea vara se mai adauga aproximativ 20cm
Volumul aproximativ: ~1,4-1,8mc

Peretii sunt din dale de beton betonate intre ele. Iarna o sa scad nivelul cu aproxiativ 20cm astfel incat nivelul apei sa ajunga in zona protejata pe interior cu polistiren extrudat de 2cm. Zona protejata este 20cm pe inaltime si sper sa nu inghete mai mult de 15cm pentru ca altfel s-ar putea sa crape betonul.

Mi-e frica de urmatoarele lucruri:
1) Dupa ce pun gardul sa nu-l sara vreo pisica si sa pice in iaz si disperata fiind sa iasa sa nu imi ghereze folia. Nu am posibilitatea sa o protejez cu plasa de cocos din lipsa spatiului lateral.

2) Sa nu imi cada pietrele de pe margini sau de la cascada la vreun cutremur si sa-mi sparga folia. Cele mai mari pietre depasesc 27-28kg. Nu le-am cimentat ci doar le-am asezat intr-o pozitie foarte stabila. Mi-a fost frica sa folosesc ciment sa nu influenteze pH-ul apei.

Ce sfaturi imi puteti da in legatura cu aceste doua probleme?

Multumesc frumos.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Frumoasa baltuta ta!

Sa nu visezi ca iti traiesc pestii daca ai pisici prin zona.Spun din proprie experienta.Primii 12 carasi rosii au fost mancati de pisicile ce bantuie prin zona.Numai cu plasa peste bazin au rezistat ceilalti.
 

alias

New Member
Multumesc frumos.

Acum cu pisicile sincer mi-e mai teama sa nu imi zgarie si sa sparga folia sau sa nu cumva sa se innece decat ca o sa-mi manance pestii. Va tin la curent cum evolueaza situatia.

Intentionez sa pun un gard de 65cm pe stalpii de la marginea iazului. Acest gard in conditii normale nu ar fi o problema pentru pisici sa-l sara, dar daca o fac ajung fix in iaz... pentru ca de la gard la luciul apei sunt mai putin de 8cm. Sincer in locul lor eu nu asi sari, dar:
1 - eu nu sunt cotoi,
2 - curiozitatea a omorat pisica... :(

Revin cu cateva poze de sub apa dupa ce am bagat cativa bastiunasi...

[/url]

Intreaga galerie poate fi vazuta aici: http://postimg.org/gallery/1ao7h34q/

Doua filme:
http://s1278.photobucket.com/user/csr_a ... 0.mp4.html
http://s1278.photobucket.com/user/csr_a ... 2.mp4.html

Multumesc
 

alias

New Member
Salut prieteni.

Am inceput pregatirile iazului pentru iarna: am tuns la minim nuferii si cateva din plantele marginale, am scazut apa pana la nivelul de iarna 95cm, am probat pompa si copca pentru iarna si am curatat pompa, filtrul si skimmerul. In tot acest timp pestii studiau problema.

In acest moment in iaz se afla urmatorii pesti:

7 crapi koi, cu dimensiune intre 20 si 24cm,
si bastinasii...
8 rosioare 12-14cm,
1 crap chinezesc 10cm,
2 regina baltii 11-14cm,
4 carasi 10, 12, 19 si 23cm,

si urmatoare plante

nuferi - 1 Nyphaea attraction, 1 nyphaea marilacea,
marginale - equisetum japonica, myosotis palustris, acorus calamus gramineus, anemopsis californica, lythrum salicaria, iris pseudocorus variegata, typha minima, hiuttuynia cordata chameleon,
oxigenatoare - vallisneria gigantea, myriophyllum spicatum

Avand in vedere ca o parte din plante le-am pierdut (ceratopteris thalictroides, cabomba caroliniana si eichornia crasipes), am rugamintea la cei mai experimentati sa ma ajute cu un sfat si anume care din plantele marginale pot rezista peste iarna scufundate in apa, undeva in jur de 30-35 de cm. Nuferii am citit ca sut rezistenti si pot sta pe fund, la aproximativ 60-65cm (de la suprafata ghiveciului pana la suprafata apei). Tot la pierderi o sa trec si elodea canadensis pe care crapii koi au devorat-o cu o deosebita placere, probabil din cauza mancarii. Din cauza temperaturii scazute i-am trecut pe mancare saraca in proteine, fara adaos vegetal si poate pur si simplu simt nevoia de "o salata". Si ca tot veni vorba de salata, zambilele de apa au rezistat eroic toata vara, desi crapii koi lucrau in 3 schimburi la ros radacini. Toate bune si frumoase pana cand a venit frigul si eichornia crasipes pur si simplu ... s-a topit. Toate resturile le-a cules skimmerul.

Atasez si cateva poze,












 

alias

New Member
Salut. Chiar nu mai exista posesori de iazuri care sa poata ajuta cu un sfat si sa fie prezenti pe acest forum.

Toate bune.
 
Sus