Hoya - marcotaj aerian & butasire

CocoT

Member
ghia_don
Trimis: Joi Dec 07, 2006 3:34 pm Titlul subiectului: Hoya-inmultire prin marcotaj aerian

Am facut anul acest o experienta si am avut succes Am de multi ani o hoya care se indesise foarte mult si pe care am vrut sa o mai "aerisesc".M-am hotarit sa incerc varianta marcotajului aerian.Am ales lastari cam de un metru pe care am reusit sa le descilcesc si cu ajutorul unei folii de plastic , am prins putin pamint pe tulpina la nivelul unui nod de unde am rupt cele doua frunze,sau intre noduri intr-un loc in care se vad niste mici umflaturi pe tulpina http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C02146.jpg Cu o seringa am pus apa din cind in cind in asa fel sa fie umed pamintul din punguta mereu.Dupa aprox o luna au aparut radacinile. http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C02149.jpg Am taiat lastarul de planta mama http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C02151.jpg L-am plantat intr-un ghivecisi i-am pregatit suportul http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C02152.jpg Acum am o planta noua, matura, care sint sigura ca vara viitoare va inflori, pentru ca are deja 4-5 pedunculi florali. http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C02153.jpg Aceasta metoda este de preferat pentru ca nu mai astepti 4-5 ani pina vezi o floricica.Succes
 

CocoT

Member
Tina Trimis: Vin Dec 08, 2006 12:13 am Titlul subiectului:

Poate spun timpenii, dar la plante curgatoare, nu se poate si sa "ingropi" in ghiveciul plantei-mama un lastar mai lung ? Eu n-am incercat, dar de mult ma gindesc daca merge..
 

CocoT

Member
ghia_don
Trimis: Vin Dec 08, 2006 9:06 am Titlul subiectului:

Da, am o hoya carnosa.Tina, e buna si metoda ingroparii unui lastar , dar mai degraba intr-un ghiveci alaturat,asa cum spune Attila.In acelasi ghiveci nici intr-un caz eu nu as fi putut face marcotajul, pentru ca planta mea e asa "stufoasa", ca nici nu se mai vede vasul.Oricum eu sint multumita de rezultat tinind cont ca am facut un experiment.La planta noua, cam in 3 saptamini incep sa-i creasca frunzulite noi daca are toate conditiile.
 

crisili

Member
Am si eu un manunchi cu 3 frunze de hoya. L-am luat de la o planta care era gata sa moara si toata tulpina era uscata mai putin doua trei manunchiuri de frunze. Oare am vreo sansa sa se prinda? Cum credeti ca ar fi mai bine sa il tin in apa pana face radacini sau sa il pun direct in pamant?
 
A

Anonymous

Guest
Daca pui direct in pamant trebuie sa-i asiguri umiditate: o mini sera realizata dintr-o punguta de plastic sau (daca e mic manunchiul) un ambalaj de bautura racoritoare taiat sa cuprinda plantuta.
Daca pui in apa formeaza radacini pe tija dar va fi mai complicat sa o pui in pamant cand vor avea radacinutele 2 cm. Eu am de-acum tehnica mea experimentata pe hoya thomsonii :).
 
A

Anonymous

Guest
Stefana, ai observat ca Ghia-don are o specie de hoya din care s-a facut comanda, adica o varietate mai rara la noi. Oare cum ii spune, iti mai amintesti ? Iar metoda de inmultire folosita pare foarte buna, pentru ca nu afecteaza deloc planta mama. Felicitari!
 

carmenn

Member
Buna...
tocmai am intrat in posesia unor butasi de Hoya curtisii , linearis si shepherdii ...
nu au radacini, si as dori sa stiu cum se pot prinde...
ii tin in apa pana fac radacini, sau ii pun in pamant?
sunt mult mai mici decat Hoya cu care sunt eu obisnuita (calycina si carnosa) , mi-e si frica sa umblu cu ele sa nu le rup...
mersi
_________________
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu in apa, vor muri. Hoya se comporta ca o planta suculenta, adica nu iubeste apa. Planteaza-i in pamant amestecat cu nisip si in ghivecele mici. Atentie la linearis: e mai sensibila decat celelalte. Pierde frunze rapid daca udarea nu este echilibrata.
 

carmenn

Member
uau mersi...
da tocmai au venit de pe drum, din belgia, au plecat in 28...nu le prinde bine un pic de apa inaiante de ghiveciul cu pamant?
 

carmenn

Member
hello...din nou eu, cu hoya shepherdii a mea... a stat pana acum cu pet in cap, am mai aerisit-o din cand in cand, si acum cand m-am uitat la ea, are pe o parte a tulpinii 3 firiosare laterale, seamana a radacini, doar ca sunt aeriene... e normal, sau ce sa-i fac de acum?? :?:
cat despre pet, eu ma gandesc sa i-l dau jos, caci am avut experiente neplacute la alta hoya, am asfixiat-o cu pet-ul .. :cry:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu n-am pus niciodata pet la Hoya. Si slava Domnului, am un car de pui. Eu zic s-o lasi in pace, fara pet si s-o uzi mai putin. Adica in asociere cu temperatura spatiului in care o tii.
 

blueheart_d

Member
bunica mea a avut o hoya. nici nu stiam ca se numeste asa. ea ii spunea " lacrimile Maicii Domnului" pt ca florile lacrimau si cica ar avea si gust sarat de lacrimi desi eu n-am incercat. nu stiu ce s-o fi intamplat cu ea.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Probabil e vorba de Hoya Carnosa, pentru ca ea e cea mai raspandita si cea mai rezistenta. Eu am cumparat-o pe ea mea din piata, ca lastar cu 2 frunze. N-avea nici 10 cm. Acum are lastari de aproape 2 m. Acum este inflorita - cine ar fi crezut ca o prinde noiembrie inflorita. Insa, am vazut si o frunza pe cale sa se ingalbeneasca. Banuiesc ca e una dintre frunzele batrane care e normal sa cada. Dar va trebui sa-i schimb si ghiveciul ca e cam mic cel pe care il are.
 

blueheart_d

Member
dupa cat imp face flori o carnosa daca pornesc de la un lastar? as vrea sa fac rost de unul pt bunica mea care a pierdut-o pe a ei si ii era cea mai draga floare.
 

carmenn

Member
hm, greu de spus, eu am avut una 6 ani si n-a inflorit.
altii spun ca dupa un an e posibil sa infloreasca dc ii asiguri conditiile prielnice.
eu zic sa cauti planta matura, care deja are radacini - carnosa o gasesti in piata la babute.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Daca nimeresti conditii bune de mediu cam dupa 2 ani. Asa a facut a mea. Am luat-o vara din piata, lastar cam de 10 cm cu 2 frunze. Si a ramas asa mica pana in primavara urmatoare. Din primavara si pana toamna a crescut ca o nebuna. In toamna a format acei muguri de floare dar florile au aparut in anul urmator. Cat creste nu are nevoie de repaus. Dupa ce s-a facut cam de 1 m lungime trece-o iarna la repaus. Cam la 10 gr. C.
 
Sus