Hoya carnosa

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
As vrea sa stiu de la cei care sunt pasionati de aceasta planta si au citit mult mai mult decit mine :wink: as putea sa scot ghivecelele cu hoyele mele la ploaie?
Sau le omor prin inundare? :oops: Ca nici nu mai stiu cum sa le ud sa le fie bine...........oooooooofffffffffffffffff :(
 

carmenn

Member
Hm :gandit: Afara n-au nimic daca raman, dar chiar in ploaie nu stiu dc le place. O ploita scurta le-ar fi benefica, insa nu o sa poti sta mereu sa cronometrezi cat e suficient pt ele. Daca vrei sa risti, e bine sa fie gaurite bine ghivecele, si drenajul bun, ca apa sa se poata scurge repede.
Si eu am scos exemplarele mature afara : calycina, carnosa ( 2), linearis, bella, si peste vreo luna am sa scot si compacta ( abia ce-o primesc) , insa eu le tin pe terasa acoperita. N-as risca sa ploua torential , sa le inunde si eu sa nu fiu acasa, sau sa le tot mut.
In habitatul lor natural, epifite fiind, le ploua fara probleme , dar radacinile se usuca rapid, nefiind imbacsite in pamant cum le tinem noi.
Eu n-as risca.
Daca totusi vrei, poti incerca sa protejezi ghiveciul cu o folie pe sub frunze, astfel incat apa de ploaie le face doar un dus sanatos, si prea putin va ajunge sa inunde radacinile.
 

rodica05

Member
carmenn a spus:
...In habitatul lor natural, epitife fiind...
:rusine:

Hoya este o planta CATARATOARE (engl. climbing), NICIODATA EPIFITA!
Plantele epifite sunt plante care trăiesc pe alte plante, fara a fi nici parazite, nici semiparazite si fara a le produce daune plantelor "suport".
Plantele epifite sunt organisme autotrofe fotosintetizante. Ele sunt deci capabile să absoarbă apa din umiditatea atmosferică şi sărurile minerale de pe suportul pe care trăiesc şi cu ajutorul clorofilei în procesul de fotosinteză să îşi pregătească singure hrana, adică să obţină substante organice necesare hrănirii, creşterii şi înmulţirii lor.
Exemplu: licheni, muşchi, orhidee, bromelii.

Gabiuta a spus:
as putea sa scot ghivecelele cu hoyele mele la ploaie?
Poti s-o scoti in ploaie fara probleme, Gabiuta. Apa de ploaie le face bine tuturor plantelor. Mai ales ca nu s-au anuntat ploi abundente...
Presupun ca ai un substrat ca si cel folosit pentru cactusi (nisipos), ceea ce-i va ajuta la drenare, apa in exces scurgandu-se fara probleme. Nu folosesti farfurioare la ghivece, ci le asezi direct pe pamant, eventual adaugi pietris sub ghivece. Cauta un loc luminos, dar nu soare direct.
Aerul si ploaia le vor fi foarte benefice, vei scapa de paraziti fara sa folosesti chimicale si vei avea infloriri abundente. :wink:

Rodica
 

carmenn

Member
" What are their main characteristics?
Most hoyas are epiphytic vines while some are terrestrial vines and a few ones are woody scrubs. In cultivation some of them do well in hanging baskets but most of them need some kind of support to cling to. "
http://www.swedishhoyasociety.com/eng/hoya.htm
Nu le spun din experienta mea, sunt altii in strainatate care isi dedica tot timpul studiului acestei plante , si inclin sa-i cred pe cuvant. E o mare discutie si cu privire ca Hoya sa fie incadrata la categoria suculente - deoarece nu toate speciile de Hoya se incadreaza acestei categorii. Da , exista o parte care putem spune ca se incadreaza.
Intr-adevar majoritatea sunt cataratoare, sau majoritatea la care avem noi acces. Unele cresc tip arbust. Multe din ele sunt insa EPIFITE !!!, si da cresc pe alti copaci, in mediul lor natural.
De asta majoritatea speciilor de hoya pe care le cultivam prefera un sol bine aerisit, in care poate exista intr-o oarecare proportie chiar substrat special pentru orhidee, in amestec cu altceva.
 

rodica05

Member
carmenn a spus:
http://www.swedishhoyasociety.com/eng/hoya.htm
Nu stiu cine sunt "baietii astia", eu citesc in general pe Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hoya
Consider ca Wikipedia este atent verificat de cunoscatori si nu spune "gogosi".

"Crescatorii" de plante au metode proprii, iar majoritatea o fac pentru vanzare. Fiecare e liber sa faca cum vrea. Aici pe internet gasesti tot felul de retete, denumiri si imagini gresite.
Ii dau dreptate Dyei, pentru certitudine trebuie sa cauti mai multe confirmari. De aceea este foarte greu cu denumirile: fiecare isi denumeste planta cum i se nazare si vin "eu" necunoscatorul si o iau de buna!
Acum, fiecare are reteta lui proprie, creata din experienta sau nu si de care tine cont. E bine sa fie mai multe pareri, pentru ca "eu", s-o aleg pe cea care mi se potriveste cel mai bine.

Rodica
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Fetelor nici macar Wikipedia nu e litera de lege. N-am gasit greseli in texte, dar povesti peste povesti da.
 

carmenn

Member
Sweedish Hoya Society , fondata in 1994- este cea mai mare asociatie din lume ce are ca scop principal impartasirea cunostintelelor cu privire la Hoya in special, si numara peste 800 de membri, multi dintre ei cultivatori. Unii dintre ei si vand Hoya, e adevarat, insa cred ca o experienta de atatia ani nu e bazata doar pe comertul cu plante. Majoritatea o fac dintr-o pasiune in a cultiva, cunoaste in invata totul despre aceasta planta.
o a 2-a sursa :
http://www.international-hoya.org/ - organizatie internationala pe tema hoya cu acelasi scop: " Most are epiphytic "

Eu personal voi mai studia problema, caci ma intereseaza in special, pentru a vedea ce argumente as putea gasi si in favoarea opiniei tale.
:)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ce bune sunt dezbaterile astea!!!Pe mine ma incinta ca in felul acesta poti invata cu usurinta de la oameni care sunt atit cunoscatori cit si pasionati :D
 

gabry

New Member
Ma scusati, vreau sa va intreb ceva, am doua hoya a casa dar nu vor deloc sa creasca una merge cum merge alta sta asa cum am cumparato, as vrea sa le schimb ghiveciu ce fel de pamint sa le pun, ii place turba ori nu, nu cred ca eu stiu sa le tin foarte bine. Daca cineva stie cum sa ma ajute. Si cu ingrasamintul cum faceti.
 

rodica05

Member
Buna Gabry,

Nu ai de ce sa-ti ceri scuze - suntem aici sa invatam (unii de la ceilalti si toti impreuna :wink: ).
Ne-ar fi fost de ajutor si niste foto...
Hoya are nevoie de substrat nisipos, apa putina (iarna deloc!).
Cat despre ingrasamant... Daca n-a pornit in vegetatie, nu ii da inca ingrasamant.
Mai spune-ne despre locul unde le tii: lumina, temperatura, curenti de aer etc.
Cat despre faptul ca nu "misca" inca... mai stai putin, fiecare planta are un reginm propriu de crestere si repaos, o sa porneasca. Atat timp cat nu da semne proaste, nu te ingrijora.

Asteptam vesti,
Rodica
 

cornelia

Fondator
Membru staff


In prima poza e hoya mea pozata azi. In poza 2 e cum arata anul trecut la inceput de iunie. Si in poza 3 una dintre flori pe care am reusit s-o pozez mai bine.

Toata iarna a stat in balcon, cam la 13 gr, udata mai rar. De cum a dat primavara a crescut mult. Are o tija noua lunga de mai mult de 1 m si 11 pedunculi florali. 2 dintre ei au trecut deja la treaba si ma astept sa am flori cam peste o luna. Dupa 2 ani i-am schimbat ghiveciul, cu unul cu 2-3 cm mai mare. Fara sa-i deranjez radacinile. Doar am translat-o. I-am completat pamantul cu GreenWorld pH aprox 6.
 

gabry

New Member
Nu stiu sa trimit fotografii, sper sa invat.
Una sta in magazin la fereastra mare dar nu o bate soarele, e foarte luminata, chind am cumparato era deja mar eacum are 1 metru creste nu zic nu dar ar trebui sai schimb ghiveciul, ca cind le cumpar marg foarte bine cind pun mina eu pe ele nu stiu, am auzit ca e foarte bine sai piu si turba putin, eu folosesc un fel di petricele mici albe care se farima pentru ca sa respire, am auzit ca e bine sa pui radacinu de copac putred, le farimi marunt, la fund di ghiveci trebue sa pui nustiu cum spuneti voi eu zic ghiuveci farmat ca sa nu se opreasca apa sa putrezeasca.
Ma gindeam de ce turba nu e acidofole.
Mai am una cind am cumparato arata foarte rau, ma ghindeam ca reusesc sai fac ceva sa creasa dar a ramas asa, sta la lumina multa dar nu cu soare direct, o ud chind vad ca se usuca pamintul, ma ghindes sai schimb pamintul din nou, poate mai aud ceva nou, ca sai pot sai fac ceva sa creasca.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: Waw..........ce frumusete ai tu acolo Doino!!!Sa te bucuri de ea!!!E superbisima.
 
D

dyayzh

Guest
Noroc sau indemanare? Cred ca putin din amandoua...dar minunata floare :D
 

Simona D.

Member
Vai Doamne :eek: :eek: :eek:
Cum ai facut-o sa infloreasca asa frumos ? Ne spui si noua ce conditii ii oferi? Unde o tii ? Pe est, vest, sud? Iarna ce temperatura are?

Nici nu am cuvinte :visator: :indragostit:
 
Sus