Hibiscus de Gradina

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pretentiosi la apa, le plac zonele cu multa umezeala si pamint acid. Sint printre florile cele mai spectaculoase in gradina verii si toamnei.
Hibiscus siriacus -hibiscus lemnos, creste ca un copacel sau tufa de maxim 3-4 m.
hibiscus moscheutos -hibiscus ierbos, lastarii mor in fiecare iarna si areapar primavara. Creste cam 2 m maximum.
cu putin noroc in curind va inflori Hibiscus moscheutos Lord Baltimore care ar trebui sa fie rosu ca singele.

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... dkN_ph.jpgHibiscus moscheutos.....Lord Baltimore...in alta gradina nu a mea......inca..;-) Florile sint cit o farfurie normala. (20+ cm)
Asta mi se pare cel mai reusit, o tufa inflorita din plin te lasa cu gura cascata.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Popgeo sunt de acord cu tine ca hibi siriacus sunt foarte decorativi.
Mai ales daca reusesti in timp sa-i formezi ca si copacei.Dar daca nu ai grija sa le iei florile uscate si sa nu faca seminte te trezesti primavara cu un cimp intreg de pui de hibi prin toata gradina.Eu si acum dupa doi ani de cind i-am scos definitiv ma lupt cu acesti puiuti care au niste radacini atit zdravene!!!
Tocmai din cauza acestei inmultiri rapide si fara mari eforturi se formeaza si gardurile vii pe care le vedem pe multe bulevarde sau pe diferite strazi in fata portilor.
 

adrianam

Well-Known Member
Am observat ca semintele sunt coapte abia prin decembrie ianuarie
Prin urmare daca ii tundeti dupa ce s-au terminat florile sau dupa ce le-au cazut frunzele, cred ca nu se mai pune problema inmultirii necontrolate.
 

zamfira

Member
..si eu cat m-am chinuit sa imi fac rost .... :)
Se pare ca tot asa se intampla .. cine vrea nun reuseste si cine nu ..are din belsug :?
 

zamfira

Member
Asta n-am stiut .. acum am 2 care au si inflorit, dar mult m-am chinuit pana am facut rost de ei .. asta inainte de a va descoperi :)
 

mflorian

Member
gabi_gabriella a spus:
..si eu cat m-am chinuit sa imi fac rost .... :)
Se pare ca tot asa se intampla .. cine vrea nun reuseste si cine nu ..are din belsug :?
Probabil ţine de zona climatică. Pipera e în zona 6 iar Mureşul în zona 5. O diferenţă de cîteva grade poate favoriza sau inhiba germinarea. La mine în grădină (în zona 5) nu s-a autoînsămînţat.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Este posibil sa fie cum zice Florian.
La mine asa a fost......... :(

Este poveste de vreo trei ani................
Saminta s-a raspindit prin toata gradina(probabil luata de vint).
Nu am stiut ce se poate intimpla,nici macar prin minte nu mi-a trecut ca se autoinsaminteaza!!!Drept urmare nu am taiat florile uscate.Abia in primavara cind i-am ferchezuit pentru a-i forma ca pomisori si tot
atunci am vazut ce dezastru se poate intimpla.........zile in sir am stat sa scot puii.Aveau deja radacinile bine formate.Nu puteam semana altceva din cauza lor :evil:
Am scos definitiv o parte dintre ei si pe altii i-am mutat.

Iar acum trei saptamini am mai gasit citiva pui pe care i-am plantat in fata portii in speranta unui gard viu.Astia sigur sunt ramasi de atunci!!!Fiindca altfel nu au avut de unde rasari.............. :x
 

carmenn

Member
stiu cum e...si mie imi tot apar pui pe sub hibi siri al meu, dar i-am cules si fac bonsai din cativa dintre ei...cresc destul de repede, si au tulpia lemnoasa, sper sa-mi iasa experimentul asta, iar restul ii tunde sotul mereu cand tunde gazonul :wink:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Sper ca in anii urmatori sa va pot arata Lord Baltimore in floare la mine in gradina. Anul asta au cam suferit de sete si nu au inflorit. Cred ca in Romania, cine vrea semintze de hibiscus moscheutos in anii urmatori sa se aboneze la mama.
Zice-se ca ar exista hibiscus syriacus rosu, dar nu am vazut decit un roz inchis.
Ma intereseaza niste semintze de hibiscus de gradina simplu mov/albastr si pt varietati cu floarea dubla.
 

masha

Member
cine nu scapa de ...balalalungi din astea si are nevoie de o minuta de ajutor? :roll: ca vreau si eu...dar nu m-am "procopsit" decit cu o nalba de gradina...frumusica de altfel, dar ditamaaaaai paluga...cred ca are 2 m... :shock:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:mrgreen: Nici nu-mi imaginam ca au asa cautare!!!
Sa fim sanatosi ca mai gasim niscaiva ........puieti.............desi personal nu mi-ar place :D .........dar precis exista.
Totul este sa cereti.
 

pedroelnegro

New Member
Zone climatice si Hibiscus syriacus

mflorian a spus:
gabi_gabriella a spus:
..si eu cat m-am chinuit sa imi fac rost .... :)
Se pare ca tot asa se intampla .. cine vrea nun reuseste si cine nu ..are din belsug :?
Probabil þine de zona climaticã. Pipera e în zona 6 iar Mureºul în zona 5. O diferenþã de cîteva grade poate favoriza sau inhiba germinarea. La mine în grãdinã (în zona 5) nu s-a autoînsãmînþat.
Clasificarea zonelor climatice existenta pe internet e realizata nu foarte recent iar pentru Romania nu exista ( sau nu am gasit eu ) decat aproximari grosolane . Consider ca pe asa ceva nu ne putem baza . Totusi , daca e sa luam in considerare "cifrele" :

Zone 1: below -46 C (below -50 F)
Zone 2: -46 to -40 C (-50 to -40 F)
Zone 3: -40 to -34 C (-40 to -30 F)
Zone 4: -34 to -29 C (-30 to -20 F)
Zone 5: -29 to -23 C (-20 to -10 F)
Zone 6: -23 to -18 C (-10 to 0 F)
Zone 7: -18 to -12 C (0 to 10 F)
Zone 8: -12 to -7 C (10 to 20 F)
Zone 9: -7 to -1 C (20 to 30 F)
Zone 10: -1 to 4 C (30 to 40 F)
Zone 11: above 4 C (above 40 F)

rezulta ca regiunea Targu-Mures apartine zonei 6 , deoarece consultand mai multe site-uri cu arhive meteorologice am putut constata ca din 1987 incoace , deci in ultimii 20 de ani , temperaturi minime absolute sub -23 nu au fost decat poate de 3-4 ori . Mai mult , statia meteo Targu-Mures este situata langa aeroportul Vidrasau , adica in afara orasului propriu-zis si exact in mijlocul vaii Muresului , acolo unde curentii de aer sunt cei mai puternici si inversiunile de temperatura specifice culoarelor de vale se produc mai frecvent decat pe terasele superioare ale vaii Muresului in dreptul orasului ( unde locuiesc si eu ) . De exemplu , atunci cand la statia meteo se anunta , sa zicem , -2 grade Celsius , la mine in gradina masor undeva intre 0 si 2 grade Celsius .
Cat despre autoinsamantarea la Hibiscus syriacus , cred ca depinde mult si de tipul de sol , expunerea suprafetei in functie de punctele cardinale , umiditate , etc. La mine in curte autoinsamantarea se produce aproape anual , asa cum a descris si Gabiuta .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Posteaza niste poze cu varietatile care le ai si mai deschizi apetitul la doritori...;-)
In principiu pt albastru-mov varianta Blue Satin e cea mai reusita, cred ca e cea care am postat-o intr-unul din mesajele anterioare.


einsteinitza a spus:
Daca vreti hibiscus syriacus eu am in gradina alb si mov albastrui tufe medii cu pui in jur si la pensiuni am o gramada de alb-roz foarte frumos,cu multi pui care tot apar din autoinsamantare.Acestia de la pensiuni deja au trei metri inaltime,sun adevarati pomi. Aici la Slanic au fost si -28 grade iarna deci e clar zona 5.Cred ca mai degraba depinde de sol,altefel nu inteleg,desi nu prea au pretentii fata de sol,cresc unde-i pui.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
einsteinitza am facut eu cateva poze cand am fost la tine. Cauta in albumul intalnirii.
 

mio

Member
Eu as vrea moscheutos, unde trebuie sa ma abonez, Popgeo?
Daca poti, transmite tu mamei tale sa ma treaca si pe mine pe lista.
Multumesc anticipat :D
Mioara
 

albela

Active Member
Spuneti-mi si mie va rog, un butas de hibiscus de gradina achizitionat si plantat acum infloreste anul acesta?
 
Sus