Helenium

alfa

Active Member
Da, merg foarte bine. Eu am la munte si am mai vazut si pe la vecinii de acolo.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ca ati pomenit de Hellenium :( vroiam sa scriu si eu despre aceasta planta .
Se poate muta intr-un topic separat???va rog si multumesc...
Am doua tufe.Una cu florile grena si una una cu florile galbioare.
Le am de anul trecut dar anul asta e prima oara cind au inflorit.
Setoase este putin spus.....Cred ca le-ar trebui teren mlastinos ca sa arata perfect :rofl:
Le-am pus niste sedum la baza ca sa aiba permanent terenul umed desi le ud si dimineata si seara destul de mult.
Nu arata rau dar......florile nu sunt nici pe departe ceea ce se arata in pozele de prezentare .Sunt micute,diametrul lor fiind de cca 3-max.4 cm.Acum...nu bag mina in foc ca in alte zone sau in alte conditii nu pot fi mai spectaculoase.


ele asa arata la mine si sincer ma asteptam la cutotul altceva.

Iar gallardia la mine anul asta desi am citeva tufe nu a vrut sa infloreasca :cry: Frunzeeeeeeeeee fara flori :(

Jakmanii si la mine face flori incontinuu,platicodonul de asemenea .
Hai ca o luaram rau pe aratura topicului :mrgreen:
 

alfa

Active Member
Gabiuta, dar arata foarte bine. Eu nu stiu la ce te asteptai, florile asa sunt de 3-4 cm, dar foarte multe. Tufele se fac inalte si se acopera de culoare. Intradevar, este o planta setoasa ( si asta prefera muntele :oops: ).

Am si eu si rosii anul acesta, de la Levi, dar sunt inca la Bucuresti plantate in ghivece, asteapta toamna sa si mutate.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Din pozele de pe net marimea florilor era cu totul alta in mentalul meu :) oricum mult mai mare de 3 cm.Ma asteptam la ceva gen gallardia.Inflorescentele se deschid cu incetul ; cite o floare -doua nu toate odata ca sa ma impresioneze prin buchetul lor.
Din punctul meu de vedere sunt nesemnificative.
Si cum sunt si consumatoare mari de apa cred ca...o sa renunt la dinsele in toamna. :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ok.S-a facut.Ce bine ca nu mai fac pachet :dans:
Oricum aseara ma uitam cita apa au putut sa inghita dupa ce dimineata pusesem ceva mai mult de 2 l.... :x
 

veretregn

Active Member
Eu le iubesc. Probabil pentru că îmi trezesc mereu amintirea soarelui românesc. Sau poate pentru că îmi "margaretele" de toate felurile. Am și eu câteva varietăți, printre care cea classică Morheim Beauty, și mai este una galbenă și încă una mai roșiatică. Am reușit să cresc din semințe un soi de Hellenium care a înflorit în primul an și încă relativ devreme, Autumn Lolipop.

Fotografia nu îmi aparține, este de fapt fotografia comercială a plicului de semințe pe care l-am cumpărat, și din care am obținut plantele. Înfloresc, desigur, în densitatea specifică helleniumului, însă florile sunt mult mai distanțate unele de celelalte, iar lipsa de petale face distanța și mai mare. Face o tufă mult mai deschisă decât soiruile "clasice" de Hellenium, iar tulpinile florale sunt subțiri și dansează în adierea vântului. Nu am încercat, însă îmi imaginez că această varietate ar merge bine cu niște ierburi de o înălțime de 120 cm care să o complementeze. Nu pot să spun că este o plantă cu foarte mare valoare peisagistică, sau mai degrabă cu o statură deosebită, deoarece în micuța mea grădină trece foarte adesea nesesizată. Nu cred că am reprezentat-o eu corespunzător, de aceea este "pierdută". Rămâne o varietate foarte interesantă, iar lucrurile care îmi plac ea sunt culorile de verde, maro și galben. Într-adevăr un soi de dublă strigare. Hellenium înflorește toamna și apoi inflorescența arată tomnatic, deși nu varietatea aceasta înfloreste devreme. Apoi, îmi plac vigurozitatea și floribundicitatea. Am germinat semințele prin noiembrie anul trecut în casă, apoi le-am mutat prin decembrie într-un solar neîncălzit. Nu au fost temperaturi de îngheț, însă în orice caz au fost în jurul a 2- 15 grade, cu diferențe mari între noapte și zi. Abia în februarie a venit înghețul și atunci au avut 13 zile de îngheț non-stop de până la -7 grade, iar ele erau cu rădăcinile în ghivece de plastic de 10 cm diametru. Deci condițiile de cultivare au fost departe de ideal. A rezistat și a continuat să crească bine. A avut într-adevăr o lungă perioadă de stagnare de vreo 2 luni. Dar apoi a pornit bine, întrecând celelalte varietăți cumpărate de la crescători de încredere care erau deja mari, fiind puse în vase de 1 l. Înflorirea este de lungă durată, începând în iunie sensibil, iar dacă i se înlătură inflorescențele trecute, va aduna energie pentru a trimite o explozie din florală din august până la jumătatea lui otombrie. Nu a înghețat deloc peste noapte aici încă, nici nu au fost temperaturi mai joase de 5 grade. Însă a plouat abudent, furtuni, ploi mocănești și vânt în ultimele 3 săptămâni, iar planta continuă să înflorească.

Fiecare grădinar are câte o varietate favorită de la o anumită specie, iar în cazul Helleniumului, acum este Sahin Early Flowered. Am amintit de acest cultivar deoarece se distanțează de tiparul Helleniumului și, în ciuda acestui fapt, rămâne interesant.

http://www.thompson-morgan.com/medias/s ... 526366.jpg
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Foarte frumoasa pledoarie Horea...dar ai specificat in finalul expozeului tau o chestie :

veretregn a spus:
, Însă a plouat abudent, furtuni, ploi mocănești și vânt în ultimele 3 săptămâni, iar planta continuă să înflorească.
La tine conditiile sunt cu totul altele.Plantele care iubesc racoarea si apa se dezvolta altfel in clima umeda a spatiului tau geografic .La mine desi udata din abundenta atit pe timpul verii cit si in aceasta luna de toamna cind inca nu a dat strop de ploaie ,plantei i s-au uscat complet florile foarte devreme si a devenit o uscatura in mijlocul gradinii.
Nici inflorirea nu a avut loc asa de devreme cum ai specificat tu.

Alfa duce helenium la munte.Intr-o zona racoroasa.Umiditate mai mare.Si in afara de faptul ca le iubeste ,acolo plantele arata cu totul altfel.

Cui ii plac aceste plante cu siguranta nu va trece indiferent pe linga tufele din gradina ta :rose:
 
Sus