Gymnocalycium - specia cea mai florifera

andre

Member
Exista 113 specii cu 59 varietati.
Plante globulare, plat globulare sau cilindrice, 6- 30 cm diametru, 3-60 cm inaltime, in culori variabile de la verde la galben, rosu sau maro, singulare sau lastarite.
Radacinile : pivotante sau ramificate.
Coastele : in numar variabil, in general 7-14, mai mult sau mai putin dizolvate in proeminente de forme variate, bombate, muchiate, forma de barbie, giboase, etc.
Spinii : in general 5-7, uneori 25, de 1-2,5 cm lungime, albi galbeni, maro sau negriciosi, drepti sau de regula curbati pe planta.
Florile : 3-8 cm deschidere, in general albe sau roz, mai rar galbene sau rosii.
Seminte ; mari, maro, nuante de maro sau negre.
Provenienta : Bolivia, Paraguay, Brazilia, Argentina

Cultura : substrat mineral, poros, bine drenat, cu adaus de humus. Iarna uscat, temperatura minima 10 grade C. Vara, expunere moderata, a se feri de razele puternice ale pranzului, paravane striate pentru filtrarea luminii. Umiditate normala. Flori diurne, vara. Formele deosebite solicita altoire.

Extras din CACTUSII – Monografie de Victor Copacescu

Acum din experienta proprie.
Avantajele acestui gen de cactusi :
-sunt rezistenti, nu au probleme cu apa
-infloresc abundent din primavara pana toamna tarziu
-au crestere destul de rapida
-se gasesc usor de cumparat, chiar si in supermarketuri
-ca pot sta si mai umbriti, dar suporta si soarele plin ( ca ai mei asa au stat ! )
-sunt usor de identificat ca gen
-fac multe seminte, care sunt usor de curatat
Dezavantaje :
Din cauza polenizarii necontrolate, sunt multi hibrizi si este greu de stabilit denumirea exacta a speciei.

Si cateva poze cu Gymno, cei care mi-au inflorit.
http://shaman.sunphoto.ro/Gymnocalycium
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Foarte bine punctat Andreea! :clap: Te rog continua la fel si cu alte specii. Multumesc!
 

dr Cactus

Member
Datorita arealului mare de raspandire al genului, e greu sa standardizam conditiile de cultura; numeroase specii se simt foarte bine in plin soare, numeroase specii rezista si la temperaturi de sub 0 grade, unele chiar la -10 grade;
Cele mai harnice la infloriri au fost au fost la noi gama damsii, unele inflorind de la varsta de 1 an. Nu sunt printre cei mai rapizi cactusi ca si ritm de crestere.
 

andre

Member
Sunt unii care rezista si la -23 grade, daca ne luam dupa tabelul cu temperaturi minime.
Gymnocalycium bruchii -23
Gymnocalycium calochlorum -23
Gymnocalycium capillaense -10
Gymnocalycium cardenasianum -7
Gymnocalycium castellanosii -8
Gymnocalycium damsii -12
Gymnocalycium deeszianum -7
Gymnocalycium denudatum -9
Gymnocalycium gibbosum var. fenellii -23
Gymnocalycium gibbosum var. gibbosum -23
Gymnocalycium gibbosum var. nigrum -23

Eu anul asta fac experienta cu Gymnocalycium bruchii, ca am uitat sa pun si calochlorumul la jardiniera. Sper sa fac rost si de o varianta de gibbosum si sa verificam daca se adevereste ce scrie in tabel.
Dar ce vom face daca nu va fi iarna grea? :rofl:
Nu am plante de un an ca sa vad daca sunt harnice si infloresc, poate doar cele luate din Ungaria prin intermedium dl. Melchior. Dar nu cred ca in primii ani se va vedea vreun boboc, pentru ca tu ii tii in sera si vegeteaza tot timpul, iar la mine se vor opri din vegetatie dupa o perioada, ca am vreo 2 inca cu boboci. Iar lucrul asta nu s-a mai intamplat pana acum, ca la vremea asta plantele sa continue sa faca flori.
Si stau si ma gandesc ce gen de cactus are crestere rapida, ca din ce am eu parca Gymno mi s-au parut cei mai vioi. Poate doar Lobiviile... :gandit:
 

gino

Member
Am vazut personal un Gymnocalycium bruchii care a trecut peste iarna, afara in aer liber, dar protejat intr-un acvariu pus culcat, astfel planta a fost protejata de precipitatii, dar nu si de frig.
Deci in conditii de sol uscat nu a avut probleme.
Am lasat si eu unul in varsta de doi ani afara. Este in ghiveci sub streasina.
Daca rezista in aceste conditii, anul viitor il voi trece direct pe sol in gradina alaturi de ceilalti deja aflati deja acolo.
 

dr Cactus

Member
Buna ,
Felicitari pentru plante! Foarte frumoase!
Plantele din sera nu vegeteaza tot timpul, iarna e racoare in sera, nu se uda; este deci repaus si nu cresc. Cei mai harnici cactusi sunt columnarii, opuntiile, epifitele; dintre globulari: echinocactus grusonii, ferocactus peninsulae, unele lobivii, unii notocactusi.
Din cele peste 200 ( si cca 5000 de plante)de referinte de gymnocalycium pe care ii avem, au inflorit la varsta de 1 an cam 20 de forme (cca 150 de plante); probabil anul viitor vor urma mult mai multe si tendinta va continua.
 

andre

Member
Maranta, stiam colectia ta, dar acum am privit mai cu atentie.
Nu stiu ce Gymno este in poza 3, nu l-am recunoscut si mi se pare interesant cum are desenul cand e vazut de deasupra.
Iar Gymno bodenbenderianum cred ca este cumparat de la Melchior. Daca da, s-ar putea sa nu fie denumirea corecta, si eu am cumparat de la dansul iar apoi m-am contrazis cu diversi, cu care am cazut la pace ca este tricanthum. Cele doua specii seamana foarte bine intre ele, dar totusi planta mea seamana mai mult cu tricanthum.
Uite cum arata pe Desert Tropical ca situl asta pare de mai mare crezare.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... nbend.html
Dar de cand cu discutia in cauza, am cautat pe toate siturile care le-am gasit cu Gymno si pot sa-ti spun ca poate fi stelatum, dar cel mai apropiat este de tricanthum.
 

Maranta

Member
Salut ,

Andreea poza trei din cadrul textului sau poza trei din albumul de pe Sunphoto? Mai bine imi spui numarul de poza de pe Sunphoto (IMG_ ... ) dar daca este vorba de cel cu coastele in triunghi nu stiu nici eu este un exemplar primit de la sora mea , cumparat din Balcik anul trecut .
Legat de Gymno bodenbenderianum da este adevarat , a fost primit de la familia Melchior sub aceasta denumire...din pacate a trecut in "Regatul cerului " in aceasta primavara probabil atacat de ceva din sol pentru ca l-am gasit fara radacini :(
 

andre

Member
Cristi, daca am citit bine pe eticheta pusa in dreptul plantei cu floare, am inteles ca este vorba de un schickendantzii. Am achizitionat si eu unul anul asta, mi-au placut spinii destul de lungi si multi. E sigur mai mare de un an, asa ca la anul ii astept florile!
Si ce Gymno mi-a mai placut, achizionat tot anul asta, este damsii v. rotundulum, care a si inflorit de vreo doua ori, a facut si fructe, al doilea rand de fructe sunt inca pe planta.
http://shaman.sunphoto.ro/Gymnocalycium ... QCHCQLIFJN

Iar ultima achizitie au fost acesti Gymno, amandoi la un ghiveci, probabil baldianum si astept sa faca flori rosii sau macar roz.
http://shaman.sunphoto.ro/Gymnocalycium ... EEAAWHAKGR
 

Maranta

Member
Salut ,

acum trei saptamani am achizitionat si eu unul ca cel din ultima fotografie , nu eram sigur ca este baldianum dara cum cu ajutorul lui Andreea pot sa-l etichetez si..asteptam florile la anul !
 

andre

Member
Maranta, astepta sa infloreasca si apoi pune eticheta in caz ca florile vor fi colorate. Acum doi ani, tot in iarna, am luat tot de la Brico, un ghiveci cu 3 Gymno. Unul a fost alb, ceilalti doi au fost unul ciclam, iar altul rosu. Eu de acum nu ma mai chinui prea tare cu denumirile, in schimb scriu ce culoare au avut florile si de unde i-am cumparat, de asta poate ca unele denumiri de la pozele mele par cam ciudate. Dar ma ajuta sa-i identific ca sa-mi amintesc cum au inflorit.
 

Magdolna

New Member
andre a spus:
Iar Gymno bodenbenderianum cred ca este cumparat de la Melchior. Daca da, s-ar putea sa nu fie denumirea corecta, si eu am cumparat de la dansul iar apoi m-am contrazis cu diversi, cu care am cazut la pace ca este tricanthum. Cele doua specii seamana foarte bine intre ele, dar totusi planta mea seamana mai mult cu tricanthum.
Uite cum arata pe Desert Tropical ca situl asta pare de mai mare crezare.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... nbend.html
Salut!

La genul Gymnocalycium este posibil sa se greseasca la denumirile speciilor,datorita arealului f. mare de raspandire ,a numeroaselor variante si locatii.Noi sustinem in continuare ca sp. trimisa a fost G. bodenbenderianum,avem mai multe plante la diferite varste si aceasta sp. creste mai mare(9-12 cm) ca G. triacanthum,are 10-14 coaste asemanatoare ca la A. asterias,corp predominant plat ,gri-maroniu ,spini marginali 3-5,mai mult culcati pe planta,flori de la alb la rozaliu.
Daca urmariti lista de seminte de ex. Piltz veti vedea peste 20 de locatii diferite pentru G. bodenbenderianum si 1 pentru G. triacanthum,deci prima este mult mai raspandita.

Melchior
 

andre

Member
Buna
Bun venit Magdolna, nu conteaza ca nu ai facut prezentarea, ca printre cunoscatori, fam. Melchior este binecunoscuta si binevenita sa ne ajute cu informatii si sa ne incante cu plantele lor.
Imi pare bine ca v-ati hotarat sa scrieti aici!

Eu am luat de buna denumirea, cel care m-a contrazis a fost Misu! Poate ca denumirea lui, provenita de la Ortega sa nu fie corecta, in orice caz plantele noastre cam seamana, asa ca nici pe el nu l-am putut contrazice.
La Gymnocalycium este greu de precizat denumirea cu exactitate, dar daca semintele au fost de bodenbenderianum atunci asta si este. Eu oricum asa am pastrat denumirea si mi-e drag oricum s-ar numi.
Am o gramada de alti Gymno complet neidentificati, dar o sa continui sa adun pentru ca-mi plac!
 

andre

Member
Cand m-am uitat mai atent la ce ati spus, nici asta nu are spinii prea adunati pe planta...
http://shaman.sunphoto.ro/Gymnocalycium ... FBLTIBOUNB

Iar asta e a lui Misu, sper sa nu se supere pe mine ca am utilizat o poza de el fara acord in prelabil! :oops:
http://misu.sunphoto.ro/Cactusi_la_Mang ... DEIGCYWNNO

A lui Misu are spinii mai rari decat la al meu si mi se par si putin mai curbati, dar nu chiar pe langa corpul plantei.
Din pacate la Gymno nu putem vorbi despre identificari dupa culoarea florii ca la alte specii, ci doar dupa forma spinilor si uneori a culorii plantei.
 

Nick.A

Member
Ah fetelor,ma innebuniti cu acesti minunati Gymno si chiar daca nu prea mai am loc in balcon, mai ca-mi vine sa adun si din astia.
 

Maranta

Member
Buna seara ,

bine ati venit printre noi doamna Magdolna , iata ca incet incet se reintregeste "familia pierduta" a iubitorilor de c&s...familia Levai nu are nevoie de prezentare in lumea c&s , suntem bucurosi sa va "auzim" !
 

Magdolna

New Member
Multumesc de primirea calduroasa si ma bucur ca ne-am reintalnit cu vechii prieteni si ca am ocazia sa cunosc oameni noi cu care avem in comun aceasta pasiune: cactusii si alte suculente.

Magdolna
 
Sus