Guzmania

Timy

Member
Eu le-am separat acum primavara, sper ca supa1-2anisori sa infloreasca...
Am auzit daca punem un mar putin putrezit pe langa bromeliade, emina gaze, care stimuleaza inflorirea. A mea are numai 2-3ani, dar cand vor fi maturi o sa incerc metoda. Le pun intr-o punga pt. umezeala, si langa ea o bucatica de mar :twisted:
Acum asa arata: 2 puisori+mama
http://i280.photobucket.com/albums/kk174/Timyke/P4070607.jpg
 

marirogo

Active Member
Mie mi s-au uscat vreo 2 guzmanii.La una am incercat sa-i despart puii, dar nu aveau radacini si s-au uscat. Apoi s-a uscat si planta mama.
 

marirogo

Active Member
Acum mai am una la care s-a uscat floarea,si are cativa puiuti, dar mi-e frica sa-i separ de planta mama. Daca ii las in ghiveci fara sa-i despart, nu vor face radacini puii?
 

akhalteke

Member
Guzmanica mea are deja mai bine de 1 luna si jumatate de cand am primit-o si pare sa ii mearga f bine, ii place pe capacul acvariului, inca e inflorita si ma bucur ca ii tine asa de mult "floarea", ca nu aveam de unde sa stiu de cat timp era inflorita cand am primit-o. Apa ii pun la cateva zile, putintel, in farfurioara, pe care o bea f repede si atat, de obicei cu apa din acvariu care e calduta, sau cu apa cu ingrasamant lichid universal, mai diluat decat in indicatiile de pe eticheta, care sunt doar in maghiara si nu as pricepe nimic daca nu as mai fi folosit Vitaflora. :rofl:
 

tugatita

Member
gumania

am o guzmania din februarie,floare nu i-a cazut,parca arata la fel ca atunci (putin decolorata)dar ma uimeste ca nu i-a mai aparut nici o frunza in plus macar :eek: ce de va intampla oare cu ea?
 

Roxana

Active Member
este foarte dragalas. inseamna ca planta nu mai are mult de trait, dar iti ramane puiul. :D sa ne tii la curent cu evolutia puisorului, ca la mine, daca-i desparteam de planta-mama nu rezistau.
 

refu

Member
Sfat pentru bromelii folositi fertilizant pentru orhidee. Asta datorita asemanarilor, ambele genuri fiind epifite , cat si conditiile de mediu fiind asemanatoare.O zi buna.
 

akhalteke

Member
Multumim pt sfat! Voi incerva si asta, sa vad ce se intampla. Am separat in final puiul de planta mama, dar nu sunt inca prea incantata de cum evolueaza.... abia l-am scos de langa ea. Am citit intr-o carte ca poti lasa puii si langa mama, mama va muri incet si vom indeparta treptat frunzele vechi, dar rizomul ramane viu si lastarii se dezvolta mai departe ca plante noi care pot produce si inflorescente. Din pacate guzmanica mea nu a mai dat alt pui ca sa pot incerca si varianta asta.
 

akhalteke

Member
Nick, superba guzmanie! Ce i-ai facut de luceste asa de tare? :)
Deci, incercarea mea cu puiul separat de la guzmanica a esuat. Am fost f trista, mi-am zis ca na, am ramas fara pui si voi ramane in curand si fara mama.... :( Dar pe mamica am lasat-o frumusel in geam si am tratat-o ca si pana acum, iar surpriza a fost f. placuta: avem 2 puisori noi! Pe astia nu ii mai despart, cred ca e mai sigur asa.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Guzmania e o plantă cu frunze mai lucioase de felul ei (spre deosebire de alte bromelii). Planta arată excelent, Nick!

În plus există şi luciul pentru frunze. (Deşi ador decorativele prin frunze, n-am apelat niciodată la aşa ceva. Prefer aspectul natural.)

Abia aştept să văd de bromeliadele mele mă încântă cu flori anul acesta. Mă aştept ca măcar o aechmea, o guzmanie şi vriesea să înflorească. :wink:
 

Timy

Member
Guzmaniei ii place pe balcon in umbra? Nu stiu ce sa-i fac, puii au vreo 4ani, plus mamica creste inca o serie de pui de 2ani. As dori ceva flori,voi ati reusit?
 

akhalteke

Member
Timy, din cate am citit, mamica ar trebui lasata cumva sa se usuce, ca sa se poata "desfasura" puii. Ai mei 2 pui sunt aproape de inaltimea mamei, ma intreb si eu cum ar trebui procedat exact, pt a stimula puii sa infloreasca si cum poti lasa mama sa se usuce fara sa afectezi puii?
Poate e cineva mai experimentat pe aici, sa ne mai dea un sfat.
 

Timy

Member
Puii pot fi separati cum au ajuns la dimensiunile mamei. Eu le-am separat, dar nu s-a uscat mama, ci a inceput sa produca alti pui... :)
Dupa 3-4ani, cand s-au dezvoltat, o sa faca flori cand temperatura creste peste 25grade, si am auzit ca se poate pune o jumate de mar stricat langa ea, gazele vor stimula ca sa infloreasca. Dar asta nu stiu cat de adevarat e, dar sigur o sa incerc si eu 8)
 
Sus