Guzmania

schlucky

Member
ioana ce stiu eu despre ea: in rozeta la baza sa fie mereu apa ...

apoi din carti:
-partea verde a rozetei poate atinge o dim de 50cm diametru
-prefera lumina multa, dar nu soare direct
-temp. cel putin 18-20°C
- prefera umiditate mare, zilnic stropita cu apa fara calcar, iarna mai rar
- se inmulteste prin divizarea puilor care au ajuns jumate de mari fata de planta mama
-in vara ingrasamnt, si prefera un sol fromat din: :rofl: ace de brad, frunze de stejar :roll: , muschi si nisip ( va dati seama ca denumirile sunt traduse din germana...asa ca ...scuze) (provine din SV padurilor tropicale din America de Sud)
 

Roxana

Active Member
Din cate stiu eu:
- guzmaniei ii place caldura;
- pulverizare cu apa dimineata nu trebuie omisa;
- in cornetul frunzelor trebuie sa fie mereu apa;
- fertilizarea se face o data pe luna;
- substratul trebuie sa fie usor reavan, dar nu ud;
- patarea galbena a frunzeor este actiunea directa a soarelui;
- brumificarea varfurilor este din cauza aerului uscat;
- moartea plantei poate fi cauzata de excesul de apa din substrat.
 
George a spus:

corinaczm Trimis: Vin Feb 18, 2005
Intre timp, partea rosie dinn mijlocul guzmaniei s-a decolorat de tot si s-a uscat.


acelasi lucru mi s-a intamplat si mie. am inteles ca de vina poate fi aerul uscat si am tot pulverizat-o, dar arata la fel de rau. de la un timp si frunzele au inceput sa se rasuceasca.
in plus, nu i-am schimbat ghiveciul, deoarece am primit-o intr-un ghiveci destul de mare, si fiind iarna nu i-am pus nici un fel de ingrasamant. i-ar fi putut face rau pamantul de la florarie?
 

Roxana

Active Member
Si mie mi se intampla acelasi lucru cu Guzmania. Este un proces normal. Guzmania face doar o floare,care dupa cateva luni se decoloreaza, se usuca si apoi cade.. Dupa ce face pui, Guzmania moare.
 
asta aflasem si eu, dar din cate am inteles floarea guzmaniei nu este acea rozeta rosie. am inteles ca acelea sunt tot frunze - o inflorescenta aparenta, care poate creste pana la 20-25 de cm.am avut acasa vreo 3 guzmanii carora le crescusera frunzele foarte mult, si din mijlocul lor se dezvoltase o.. nu stiu cum s-o numesc, cred ca era floarea, foarte subtire,lata, de o alta consistenta decat a frunzelor.
de cand am primit floarea asta, rozeta rosie nu a crescut deloc, tot continua sa se decoloreze. nici vreun semn de pui laterali nu vad, deocamdata. dar poate ai dreptate, poate a ramas pitica din cauza iernii si conditiilor, si trebuie doar sa am rabdare. mie mi-e teama numai sa n-o pierd.
 

_zuzu_

New Member
Si Guzmania mea a facut un pui pe care ieri l-am pus in alt ghiveci... planta mama inca traieste si pare a fi sanatoasa. atat ca floarea s-a decolorat ... mai sunt sanse sa mai faca pui?? sau va muri?? :?
 

Roxana

Active Member
Inainte sa moara (dupa ce floarea se trece), Guzmania face 3-4 pui care trebuie despartiti de planta mama si plantati in ghivece separate pentru a se putea dezvolta.
 

iza1202

Member
Eu constienta fiind ca habar n-am sa ingrijesc o guzmanie, am evitat sa-mi cumpar. Dar uite c-am primit anul trecut una cadou, asa ca acum trebuie sa-i fac fata :D . Nici pamantul nu i l-am schimbat de teama sa nu fac vreo boacana. Dar acum floarea rosie a-nceput sa se duca si la baza i-am descoperit puiuti:
schlucky a spus:
- se inmulteste prin divizarea puilor care au ajuns jumate de mari fata de planta mama
Cred ca e imposibil ca in ghiveciul ala sa creasca puiutii pana la jumatatea plantei mame. Asa ca nu stiu ce sa fac, sa schimb ghiveciul cu tot cu pui, daca-i separ or fi prea mici :? Si-am inteles eu bine, planta mama moare (asta ca sa fiu fff sigura si sa n-am mustrari de constiinta)
 

Roxana

Active Member
Cand am avut Guzmanii eu am plantat puii in ghivece separate. planta mama nu mai are rost sa o transplantezi ca oricum moare dupa ce face floare si pui.
 

valentyna

Member
am primit un puiut si sper sa ma descurc cu el.am sa caut cat mai multe informatii sa nu fac vreo greseala.daca mai poate ajuta cineva cu sfaturi sa pofteasca... :wink:
 

v.cristina

Active Member
eu am facut o descoperire inedita guzmania iubeste bucataria ..oare ii place mirosul de mancare???? :rofl: :rofl: :rofl:



pana acum nu imi placea deloc aceasta flaore si mi se parea ca se inmulteste groaznic de repede dar acum imi este chiar draga...se mai schimba omul!! :wink: :wink: :wink:
 

IULIA

Active Member
uite fructele de phisallis. asa am si eu plantaaaaa.
de unde le ai?
sint off topic stiu, dar ma macina curiozitatea.
 

v.cristina

Active Member
le-am primit cadou :wink: :wink:
din cate am inteles planta este o tufa care creste afara si din cate mi s-a spus sunt cam otravitaore ..adevarat???
 

lizyly_30

Member
Despre guzmania pot sa va spun doar atat din proprie experienta plus ce am citit prin unele carti...face parte din familia bromeliilor (dar asta stiti deja :wink: )infloreste in timpul iernii,flori ce pornesc din mijlocul rozetei de frunze(florile propriu-zise sunt marunte si galbene,si din cate am citit prin carti,inconjurate de niste bractee rosii,la care eu ma uitam si ma intrebam ce sunt :? pana am aflat)am udat-o cu apa fiarta si racita (ma refer la cea de la robinet,daca ii pui apa nefiarta ii vor aparea niste urme albe pe frunze care treptat vor duce la pierderea ei si asta din cauza duritatii apei)si dupa cum am vazut stiti ca ii place sa aibe pamantul umed in permanenta + rozeta umpluta cu apa mereu...si nu ii place doar sa fie stropita ci si sa ii fie sterse frunzele de praf intai cu o carpa uscata(mai ales vara cand aerul este uscat si praful zburda peste tot in jurul nostru) si pe urma poti sa-i faci dus...cand este in crestere poti sa-i administrezi ingrasaminte,solutie,cartile ziceau la 2 saptamani eu i-am administrat pana au aparut puii si a reactionat bine....acuma depinde de floare cat de mare este (a mea era mica dar am vazut si guzmanii mari cu rozeta rosie sau galbena) sau mediul in care sta....nu-i place soarele puternic,eu o tineam pe raftul de jos al rastelului cu flori vara sau pe masuta de cafea din mijlocul sufrageriei....iar in cazul in care nu are lumina suficienta nu infloreste.....pretinde umiditate ridicata dar nu foarte multa pentru ca duce la patarea frunzelor....nu doar soarele o poate deranja ci si apa excesiva dupa cum bine ati observat....poate fi atacata deseori de paduchii cu scut,iar lipsa fierului + soarele direct poate sa usuce frunzele ducand la pierderea ei....acuma am un puiut de guzmania de la ea atat mi-a mai ramas pana am reusit sa-i dezleg misterul :rofl: :D dar acuma sunt cu un pas inainte am informatii (cartile si de la voi si va multumesc) si putina experienta proprie :D
 

v.cristina

Active Member
ce i-ai facut de a inflorit?? care-i secretul ???ca la mine nu vrea sub nici o forma sa-si arate coloritul
 
Sus