Gutui japonez - Chaenomeles japonica

marq

Member
Unii bonsai au nevoie si de cateva zeci de ani sa ajunga la o forma armonioasa/finala :mrgreen:
Ceva nu i-a priit la tine. :cafea:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
marq, eu nu-l voiam bonsai, voiam tufa mare si frumoasa in gradina dar el n-a vrut :rofl:
 

angela draganoiu

Active Member
Va multumesc. Nu le-am culesdesi a dat bruma.
Claude si eu am unul pitic desi voiam unul mare si falos da' n-a fost sa fie. mi-e draga de el asa cum e mai ales ca face si fructe.
 

marq

Member
Fabian trebuie sa-i selectezi, pentru cei care vor mari si pentru cei care vor mici :) sau poate gutuii japonezi de Moldova nu cresc decat foarte mici. Eu unul stiu o tufa pe la Teatru National si e la fel de pitica de ani buni, nu cred ca ajunge nici macar la 1m.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Sint si mari si medii si mici. De la 60cm la 3m sau mai mult.
 

marq

Member
Aseara am preparat o dulceata de gutui japoneze, am gasit 3, acum sunt cazute numai bune de cules, mi-au iesit 2 linguri :).
A iesit buna, cu un gust acrut specific.
 

adrianam

Well-Known Member
Am si eu vre-o 3 printr-un gutui japonez, sau poate mai multe, ca nu m-am uitat cu atentie.
Daca as cumpara si cateva gutui normale si le-as amesteca sa fac un gem, ar iesi ceva bun?
 

marq

Member
A iesit foarte buna dar cam putina :nu stiu: daca ai pune zahar atat de mult incat sa-i dispara acea "acreala" atunci ar fi ca un sirop simplu de zahar. Trebuie sa aiba si gutuia japoneza ceva specific, a... nu mai trebuie pusa lamaie ca la dulceata de gutui obisnuite.
 

marq

Member
Am vazut o floare frumoasa la o tufa de gutui japonezi, se pare ca nu vor sa faca nanita. Toamna asta lunga ii da peste cap.
 

pintilie_m

New Member
Am primit 2 caserole de cate 1 kg, de gutui japoneze, pentru a-mi trata o trombo-flebita. Am incercat sa mananc una, dar practic mi-a paralizat gura de acreala. Initial am vrut sa le arunc, insa uitandu-ma la pretul exorbitant de pe eticheta, m-am gandit ca nimeni nu da atatia bani de nebum , trebuie sa aiba o utilitate. Mirosul este deosebit, un miros puternic de condimente apropiat de foile de dafin.
Am citit pe acest forum ca se face dulceata, dar la varsta mea si cu problememe de circulatie nu este o solutie recomandata.
In primul rand 5 buc. nu sunt coapte (galbene) complet - cam 60-80 % coapte, oare se mai coc daca la las ca pe gutuile obisnuite?
Ii rog pe cei cu experienta sa ma ajute cu retete cat mai exacte, despre modul de prepare.
As opta pentru ceva gen compot sau poate uscate pentru preparat ceai, sau macerate.
S-au poate ma insel si pentru uz terapeutic se foloseste extern (pomezi, pristine, etc).
Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Va urez numai bine!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Voi pune intrebarile Dv. pe FB in grupul nostru.Poate acolo gasim persoane care chiar se pricep sa va raspunda.In felul acesta va putem ajuta.Cu drag v-as da niste sfaturi dar zau ca habar nu am ce sa va raspund ca nu am citit nimic nisiodata despre acest subiect si nici nu am folosit aceste gutui.
 

pintilie_m

New Member
Multumesc mult Gabiuta pentru intentie.
Intre timp m-am documentat, si unde ma puteam documenta mai bine decat intr-un restaurant chinezesc, unde contra unui bacsis afli o intreaga istorie.
Daca in Europa si America de nord, „gutuiul” asiatic este considerat un arbust ornamental si fructul un „fruct” (scuze pt. exprimare), in Asia, America de sud, nordul Africii si Tarile Baltice este un arbust salbatic, se inmulteste in mod natural si cu ajutorul caprelor, iar fructul o considerat o „leguma”.
O parte importanta a populatiei traieste de pe urma acestor arbusti, este greu de cules, datorita tepilor, fapt ce contribuie alaturi de multimea intermediarilor la pretul ridicat.
Se foloseste la:
a) Bauturi alcoolice.
- fructele de dimensiuni mici se pun in sticle cu diferite bauturi pentru aroma si savoare;
- feliile de fruct se foloseste in ritualul bautorilor de tequila in locul lamailor verzi;
- prepararea diferitor lichioruri, etc.
b) Preparate culinare.
Se folosesc, in special in combinatie cu „legumele dulci”: praz, ciuperci, sfecla rosie, varza, castane, fasole, mazare, orez, grau, etc. Merg foarte bine cu peste, fructe de mare, carne de pasare, carne de capra, oaie, porc, si alte mamifere comestibile in Asia. Datorita faptului ca in contact cu sarea lasa zeama, iar preparatele au gust acru, acreala este controlata prin amestecul cu alte legume, dupa gust, la prepararea:
- salatelor;
- diverselor garnituri, piureuri, pilaf de orez, pilaf de cereale;
- supe, creme;
- in compozitia umpluturilor pentru peste, pasari, iepuri, etc.
- adjuvant in prepararea gemurilor, jeleurilor, dulcetilor, sucuri.
c) In scop medicinal si cosmetic.
Crude ca atare (ce sa faci? – rezisti), coapte la cuptor sau in salate imbunatatesc circulatia, stimuleaza memoria. Se fac si masti cosmetice. Macerate in alcool pentru frectii reumatice.
Zeama (se storc fructele) amestecata cu tinctura de propolis si lapte pentru ulcer, gastrite, zeama cu ulei de masline pentru eliminarea pietrelor la fiere. Tot zeama sau felii pentru scoaterea petelor de tutun de pe degete, inmuierea bataturilor, vindecarea unor ciuperci si exeme.
Din pacate eu le-am mancat majoritatea ca atare, cu timpul te obisnuiesti cu acreala.
Iar cu ultimele 2 buc. am facut o salata cu, varza, ceapa si ridichi negre.
Numai bine.
 
Sus