Gradinile noastre in 2009

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

emundin

Member
daaa acuma au inflorit si irisii albi galbeni si mov :) dau bine langa iaz :) am si in iaz insa sunt deja trecuti :)
 

padrian

Member
Elf_a a spus:
padrian -cine a facut amenajarea de gradina?
nu-sh de ce dar nu-i profesionist in mod sigur si a incercat sa copie stilul unui arhitect peisagist in voga acu
nu i-a reusit in totalitate scara ,dar in rest e ok(adica amenajarea n-a fost facuta la scara vcorespunzatoare in anumite parti)

In mod sigur dai cu presupusul si ...si mai sigur ... ca si formare profesionala e inginer proiectant si a facut ceea ce a crezut el in decursul a 2 ani de zile fara absolut nici o inspiratie din arhitectura peisagistica in voga.
Ceea ce a iesit e prezentat in cateva imagini pe :

http://padrian.sunphoto.ro/
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
padrian, eu nu vad pozele...nu stiu din ce cauza....asa ca te rog tare mult sa pui un lik catre ele, sunt curioasa foc, mai ales ca deja s-au aprins spiritele. si mai intai de toate Bun venit pe forum si in sectiunea Amenajari de gradini.

elf_a, spune-ne te rog cine este peisagistul in voga despre care vorbesti...ar trebui sa-l cunosc facand parte din bransa.
 

emundin

Member
Ma bag si eu nu ca as fi super profesionist :)

insa iata ce am observat bune si rele :)
Prima poza arata in gard superb care imi place la nebunie un mini-iaz cu o cascada / pe cascada o buturuga 8) pe langa iaz cred ca tufele alea sunt bambus.

Iata si ceea ce nu prea merge :
punct 1 Iarba este dificil de taiat dupa cum se si vede ...insertiile de pietre prin iarba la fel fac viata si mai grea. Cel mai bine era de facut o alee din pietris mic cu bordura de lemn. Gradina banuiesc ca nu este mai veche de 2 ani....

punct 2 Muschiul de gazon este in exces si curand va napadi tot, asa ca trebuie imediat tratament anti-muschi pentru gazon.

In pozele urmatoare, se observa niste conifere care in 2-3 ani vor creste si vor arata inghesuit asa ca ar trebui distanta mai mare intre ele.

In o alta poza, vad un trandafir galben.. Sper ca nu primeste apa tot timpul gen ploaie ... ei au nevoie de apa numai la baza nu si pe frunze sau flori pentru a evita aparitia bolilor.

Felinarele imi plac foarte mult, imi place si pavajul din dalle si imi place ca ai pus si un sistem de drenaj sau cel putin asa cred ca apare.

Acuma ajungem la gradina alpina care nu este mai veche de 2 ani insa arata bine. Poate din cand in cad este bine sa o "inunzi" putin cu apa.

Am vazut pozele si ajung la concluzia finala :)

In general imi place spatiul, nu este asa de generos insa a fost imaprtit destul de bine ar putea fi multe imbunatatiri, de exemplu pe langa iaz in latura stanga asa cum vad din poza pe acolo pe langa tufa mare ar sta foarte bine o mini gradinita de trandafiri combinata cu alte plante gen bulboase in fata de tot, radacinoase pana in 80 cm la mijloc si trandafirii in spate aproape de gard.

Cu siguranta nu este creat de un peisagist ei fac treaba in general mult mai buna insa arata si da destul de bine.

Rugaminte pentru mai multe informatii ce specii ai prin gradina si cum se comporta :)
Nu uita sa treci pe la iazuri sa pui poza cu iazul si sa-mi spui cum l-ai facut ce materiale toate detaliile :)

Mercy !
:oops: :oops:
 

adiadi

Member
hop si eu cu o intrebare/doua
Padrian am dat o tura prin gradinuta.
e impresionant. doar ca e f incarcata asa cum vad in poze.
dar sa nu dau cu paru', sunt convinsa ca pozele nu sunt f fidele.
intrebarea e daca ai copii unde se joaca in curte si cand vrei sa stai in iarba sa citesti care e locul preferat?
nu te supara,nu vreau sa fiiu rea,dar pare totul mult prea elaborat.
 

padrian

Member
adiadi a spus:
hop si eu cu o intrebare/doua
Padrian am dat o tura prin gradinuta.
e impresionant. doar ca e f incarcata asa cum vad in poze.
dar sa nu dau cu paru', sunt convinsa ca pozele nu sunt f fidele.
intrebarea e daca ai copii unde se joaca in curte si cand vrei sa stai in iarba sa citesti care e locul preferat?
nu te supara,nu vreau sa fiiu rea,dar pare totul mult prea elaborat.

Raspunsuri :

copilul se joaca cu gagicile acum ....si nu prin curte :)
locul preferat e pe terasa pe care o sa o prezit ;-) sau sub pergola din spate
asa inghesuita cum e ....mie imi place ...e munca mea si a pustiului ...si are loc si o masina retro ( o sa o prezint si pe asta :rofl:

o sa le mai inghesuiesc nitel;-) ...mai vreau sa fac o plantatie de hortensii :rofl: ...pe celalant loc cu aspect montan ...unde e o varietate de brad ...BRAD PLETOS ( vezi link...

http://padrian.sunphoto.ro/Picea_Inversa

 

adiadi

Member
:clap:
ideea e ca inainte de posibilitati,talent in amenajare,inspiratie, spatiu si clima chiar trebuie sa te bucure ceea ce ai.
adica sa nu incarci o gradina numai de dragul de a avea mult,elaborat si ca sa o prezinti altora. e mult de muncit sa o intretii.
si asa cum scria Emundin trebuie sa fie si practica...adica sa-ti usurezi efortul unde se poate.

dar vad ca ai totul asa ca nu pot sa-ti doresc decat sa te bucuri de ce ai si spor la munca
 

irinabv

Active Member
Moderator
Intr-adevar e destul de incarcata gradina, si cred ca acest aspect este accentuat si de faptul ca nu e iarba tunsa. Dar daca observati, casa e intr-un cartier rezidential, unde casele sunt foarte inghesuite, strazile inguste, gradinile mici, si cred ca Adrian a vrut sa compenseze asta si a pus cat mai multa verdeata in gradina lui. Mie personal imi place mai mult aspectul asta salbatic decat o gradina cu pavaj si gazon. Mor cand vad case frumoase cu gradini mari, care au numai gazon super ingrijit, nici o floare macar. Oricum, gradina are abia doi ani, in timp isi va da seama cum se dezvolta fiecare planta si va putea sa faca modificarile necesare. Important e sa-i placa lui si sa se simta bine in ea. Mie imi place si adresez felicitari proprietarului :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Mie mi-a placut la nebunie gradina, mi se pare ca descoperi cate ceva dupa fiecare coltisor...iar iluminarea nocturna este de foarte mare efect!
Felicitari sincere, mi-as dori un asemenea coltisor de rai! :clap: :clap: :clap:
 

lelia

Well-Known Member
Pentru ca si eu am o gradina mica ,mult mai mica decat a domnului Adrian ,il inteleg perfect si cred ca si daca as avea o gradina uriasa tot asa as face.Se vede ca iubeste plantele si frumosul ,a avut posibilitatea sa apeleze la un specialist ,asta nu inseamna ca n-a avut un cuvant de spus .Asa si-a dorit sa iasa ,ii place si se simte bine .Eu am spus-o de multe ori ,nu e nevoie sa fie perfect ca sa fie frumos .
Domnule Adrian ,frumos ,placut ,deconectant ,parca ati fi intr-un basm.Poate din cauza ca sunt inghsuite, imi place foarte mult gradina .
Sa traiti s-o stapaniti sanatos si sa va bucurati de ce ati realizat impreuna cu cei dragi.Felicitari!
 

padrian

Member
Elf_a a spus:
cu riscul de a-l supara si mai rau pe padrian
sunt cam multe soiuri de plante intr-o suprafata asha de mica
dupa parerea mea lotul nu depaseste 5-600mp din care daca scadem cam 100-150mp amprenta casei la sol ,raman cam 400-450mp din care se mai scade terasa,intrarea si aleile...deci ajungem la un maxim de 400mp de teren pt plante in care sunt ingamadite in jur de 20-25 de conifere de toate soiurile si marimile
daca calculam cam care ar fi diametrul fiecarei conifere cam in jurul varstei de 10 ani..........in curand avem o jungla.e drept cum zona romaniei se presupune ca va fi supusa deshertificarii ,e placut sa ai o oaza de racoare langa casa
ruxitza poate sa ne spuna daca din punct de vedere horticol am sau nu dreptate in privintza coniferelor
mi-e greu sa-mi imaginez unde ar mai avea loc si hortensiile si cum s-ar simti ele
emudin are dreptate e o gradina "tanara" si in care s-au plantat totushi exemplare relativ adulte (nu puietzi)
oricum e doar o parere.fiecare ishi face gradina cum doreste
io la marimea aia a gradinii ma limitam la maxim 5 tipuri de conifere si incercam o gradina mai spre rustic
intimitatea fatza de vecini mi-o obtzineam din panouri de gard zabrelite pe care plantam agatzatoare de tot felul,inclusiv trandafiri
pergolele din fatza intrarii sunt absolut fantastice si daca sunt si facute de proprietar atunci sunt de 2 ori mai valoroase
de asemenea si trandafirii
ce n-am inteles e de ce sunt orientate spre strada si nu spre casa,ca sa ofere adapost si intimitate?

:rofl: de :rofl:

pergolele au flori pe ambele parti ...deci nu au o orientare

dar daca vrei ..iti pot da un raspuns elaborat ...in privinta orientarii ... de aia :)

cum definesti rusticul ?

ceva grau ...porumb ...secara ? :rofl:

coniferele sunt de tip coloana ( adica cresc in inaltime si mult mai putin in diametru :) ) o sa spun si specia la momentul oportun si cu poze la maturitate ale arborilor asta spre ciuda carcotasilor :)

in rest toate coniferele sunt aproape de dimensiunea de la maturitate . :evil:

azi am tuns si iarba :D


stai ca pun si poze cu hortensiile ..sa vezi incadrare ... :)

calculul pe care l-ai facut vis a vis de terenul meu e departe de real :)

o intrebare am si eu daca imi permiti :

Locuiesti la casa sau la bloc ?
 

Mali_

Member
As vrea sa va cer si eu parerea si as vrea si sa trecem peste momentul acesta neplacut. Pentru vara asta, mi-am stabilit doua obiective pentru gradina: sa amenajez niste carari si sa amenajez o cismea. Deocamdata avem o teava neagra cu un robinet, prinsa de gard. As vrea ceva din piatra, sau imitatie de piatra, dar ce am vazut pana acum ma depaseste ca pret, adica 800-900 lei pentru o cismea. Am vazut foarte multe modele frumoase in Grecia, doar ca erau foarte grele si noi aveam deja masina plina si nu am putut lua.
Iar cararile as dori sa le fac din ceva sa fie si ieftin si sa nu solicite nici prea multa munca. :) Stiu ca cer prea multe, dar sotul meu tocmai si-a deschis un magazin de mobila care a inghitit toate economiile familiei si tot timpul lui. O sa fac o fotografie de ansamblu a curtii si poate primesc niste sfaturi si despre pe unde e bine sa treaca aceste carari ieftine si bune. Acum fotografia pe care o am este asta: <table><tr><td><img src="http://lh4.ggpht.com/_oniNQPTQRWg/SRrAM8s2GGI/AAAAAAAAD74/z-RMmkkIb8k/s144/curtea%20in%20august%202008.jpg"></td></tr><tr><td></td></tr></table>. Promit sa revin cu una actuala.
 

elenafles

Active Member
Eu cred ca pe acest forum ne-am intalnit iubitorii de plante si flori .Amenajarea unei gradini sau terase depinde de gustul si bugetul de care dispunem.Fiecare se mandreste cu ce a realizat in gradina sa iar acest forum este si o sursa de inspiratie unde gasim idei pe care le putem aplica in gradinile noastre.Sunt frumoase si gradinile cu gazon si conifere dar si cele rustice unde intalnesti tot felul de plante asezate uneori "fara o ordine prestabilita" cum spune Gabiuta.
Asa arata gradina si terasa mea in 2009.
 

daisy111

Active Member
Elf_a a spus:
daisy tzi-au inflorit hosta bicolora?
zi si mie cum ai facut?
din poza nu-mi dau seama daca e alba si e reflexie violet de la altceva sau are floarea violacee
frumoase garofitzele nemtzesti-dianthus,parca
am si io ......un covorash ,dar doar pe nuantze de roz nu si roshu tau si nici grena cu alb
Floarea o face mov.Am sa o urmaresc si cand se deschide,pac cu foto!! :oops: Nu i-am facut nimic,pur si simplu infloreste...cred ca-i place de mine! :) :oops:
Daca vrei,iti pod da un ceva din tufa,dar imi spui in ce perioada e mai bine sa nu avem surpriza ca nu rezista. :D
 

daisy111

Active Member
A mea sta sub bolta de vie,intre trandafiri.Dar pe seara,cam de la 5 incolo,vine soarele pe ea.Sper sa-ti infloreasca si a ta,macar de rusinica... :rusine:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus