Gradinile manastiresti

cornelia

Fondator
Membru staff
De cate ori mergem in concediu sau in vreo excursie la manastiri ne intoarcem cu povesti despre ce gradini frumoase am vazut acolo. Insa, o poza face cat 1000 de cuvinte. Cum concediile sunt pe sfarsite si sigur sunt cativa care au trecut si pe la manastiri, va invit sa postati poze si sa ne povestiti ce v-a placut mai mult. Ce specii si varietati erau acolo? Cum le ingrijeau maicutele sau calugarii. E vreo diferenta intre gradinile manastirilor de maici si cele de calugari? Si daca da, de ce credeti ca exista aceste diferente? V-ati intors sau nu cu lastari de la manastiri? :wink:

Haideti, povestiti.
 
pe 20 07 08 am fost la manastire si nu mi-a placut ,este de calugari

pe16 08 08 am fost la manastirea sambata de sus,gradinile amenajate auster dar cu gust, in schimb vizitatorii au lasat de dorit
 
D

dyayzh

Guest
Eu vizitez anual manastirile din nord. Imi place atmosfera, curatenia, linistea si florile. Mai ales cascadele de flori de la etajele chiliilor, predominant muscate curgatoare, in diverite degradeuri de alb si rosu. Nu va pot spune acuma la fiecare Manastire in parte ce flori mi-au placut. Pot sa va spun ca m-a impresionat o alee de agaphatusi albasti infloriti la maxim. M-a impresionat o orhidee fantastica ca marime si forma florii, de un alb imaculat, de pe mormantul lui Stefan Cel Mare de la Putna, niste fucsii imense de la Voronet.
Cat priveste bunatatea calugaritelor..hmmm..am cerut tare frumos de la 2 calugarite un lastar de fucsie de la o fucsie mare. Am fost refuzata categoric. Abia a treia mi-a dat si cred ca din tot sufletul dupa zambetul intelegator.
Va pot spune ca peste iarna au amenajate sere speciale unde le tin, iar florile sunt ca si copii lor: nu le scapa din ochi si le ingrijesc cu sfintenia obisnuintei de zi cu zi.
Va mai pot spune ca la o manastire am vazut "pe viu" o exorcitare...mie mi s-a parut un pic cam regizata, dar cei cativa cetateni straini erau pur si simplu speriati si inmarmuriti de "raul" care o chinuia pe biata femeie ce gemea si se rostogolea pe podea.
Nu comentez...doar descriu.
Voua nu vi se par cam asemanatoare aceste Manastiti?
Pot sa va mai spun ca la Putna s-a deschis un muzeu...3 covoare si niste copii de prost gust...chiar nu merita.
In rest?? Mergeti cand e zmeura in toi si o sa aveti de unde va face multa dulceata buna :D
 

mimish

Active Member
In vara am fost la cateva manastiri din jud. Valcea! Toate cele pe care le-am vazut mi-au placut, insa ce m-a atras si mi-a ramas in inimioara, este Schitul Ostrov! Linistea, curatenia, bunul-gust iti raman in suflet si in minte! Caut imediat pozele!
 

mimish

Active Member
iar aici am cateva poze de la man. Cozia http://mimish.sunphoto.ro/Cozia

un loc superb, plin de istorie....dar...unde ajung destui turisti mai putin civilizati :( oricum, chiar si cu acesti turisti, raman locuri in preajma man. unde poti fi doar tu cu ale tale ganduri
 
A

Anonymous

Guest
gradini manastiresti

Ce subiect frumos.
Cand am facut prima data turul manastitilor moldovene,mama a cerut de la maicute flori si maicutele au spus ca dau cu placere,dar ca nu se prind,ca au dat si in anii precedenti si s-au intors pelerinii spunand ca nu s-au prins.Au spus ca aerul de sfintenie propriu manastirilor e regula pentru flori ca ale lor.
PEste ani am fost uimita sa vad la fiecare chilie de la manastirea Pasarea minunatie de flori multicolore.
Eu,in schimb culeg plante medicinale din zona manastirilor
de la Cernica urzici si paducel
dela Comana salvie,dragaica/sanziana,cimbrisor,coada soricelului
de la Pasarea maces,porumbe
de la Caldarusani leurda
etc
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Gradini manastiresti din Toscana

Majoritatea asezarilor monahale au fost infiintate in Evul Mediu, asemanandu-se prin arhitectura lor cu niste mici fortarete. Biserica, cladirele anexe ale acesteia, campanila si zidurile perimetrale formau un ansamblu compact, ce separa comunitatea din interior de lumea exterioara. In interiorul manastirii, datorita arhitecturii cladirilor se formau astfel mai mult spatii interioare, valorificate ca si gradini interioare, de forma patrata si dreptunghiulara. Colonadele specifice arhitecturii toscane delimitau perimetral aceste gradini.
Scopul initial al acestora era mai mult unul functional decat estetic, aici fiind cultivate diverse plante medicinale, aromatice, legume si pomi fructiferi. Modul de aranjare al acestora era unul simplu, bazat pe geometrie, gradina fiind impartita in mai multe sectoare de forma patrata, delimitate intre ele fie de alei, fie de garduri vii.
Datorita cruciadelor in comunitatile manastirilor au inceput sa apara plante necunoscute, exotice, care au dat nastere unor adevarate studii prin incercarea de aclimatizare a acestora la noile conditii de mediu.



In prezent gradinile acestor manastiri si-au schimbat in intregime aspectul, scopul lor fiind acum strict decorativ. Stilul geometric a fost pastrat, insa a capatat un sens diferit. Curtie interioare de forma patrata, de regula amplasate in mijlocul ansamblului arhitetural, sunt lipsite de acces spre exteriorul manastirii. Acestea amintesc de gradinile de tip patio specifice romanilor. Ele sunt impartite in patru parti, cu un element central in mijloc, de regula o fantana, un arbore, un obiect decorativ. Cele patru zone formate sunt delimitate cu gard viu din Buxus , iar in interior predomina peluza de gazon, doar din loc in loc fiind plantate cateva exemplare de citrice sau trandafiri.



Gradinile dreptunghiulare sunt de regula paralele cu biserica si comunica printr-o poarta cu exteriorul manastirii. Acestea au de regula o alee perimetrala sau o alee pe milocul gradinii. Aici sunt plantate exemplare mari de arbori majoritatea coniferi. Nu lipsesc obiectele decorative ca statui, vase de piatra, fantani.

 
Sus